Světová jednička Bartyová znovu po dvou letech kralovala v Adelaide. Letos ovládla i čtyřhru

9. 1. 2022, 08:12
Aktuality 9
WTA ADELAIDE - Ashleigh Bartyová už třetím rokem po sobě na začátku sezony ovládla domácí turnaj. Světová jednička znovu po dvou letech kralovala na podniku WTA 500 v Adelaide. Pětadvacetiletá Australanka v letošním finále přehrála 6-3 6-2 Jelenu Rybakinovou a dočkala se 14. kariérní trofeje.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Ashleigh Bartyová loni odehrála pouhých 13 turnajů a bojovala se zraněním paže, přesto posbírala nejvíce titulů na tour (5) a předchozí sezonu zakončila s vynikající bilancí 42-8. Pětadvacetiletá Australanka se loňský tenisový rok rozhodla uzavřít už po vypadnutí ve třetím kole US Open a neobhajovala triumf na Turnaji mistryň.

Vítězka loňského Wimbledonu do nové sezony vstoupila v Adelaide, kde předloni získala první ze dvou domácích trofejí (loňská generálka v Melbourne). Hned v úvodním zápase měla obrovské potíže, s Cori Gauffovou prohrávala o set a brejk. Od té doby však nepředvedla jediné zaváhání. Šanci nedala Sofii Keninové, obhájkyni titulu Ize Šwiatekové ani v dnešním finále Jeleně Rybakinové.

Světová jednička musela v sedmém gamu jako první čelit brejkbolům. A po dvou odvrácených hrozbách se momentum zápasu úplně změnilo. Domácí hvězda začala dominovat, ve zbytku utkání už 22letou Kazašku k brejkbolu nepustila a povolila jí jen dvě hry.

Bartyová si svou úspěšnost ve finálových zápasech vylepšila na 14-6, od března 2019 zvládla 11 ze 13. Rybakinovou porazila také ve třetím kole předloňského Australian Open, a to totožným skóre.

Rybakinová svůj poslední triumf slavila předloni v jiném australském městě Hobartu. Od té doby byla ve finále čtyřikrát, pokaždé narazila na členku Top 10 a ani v jednom případě neuspěla. Po dnešní porážce má ve finále bilanci 2-6. V žebříčku nicméně vylepší své maximum, v pondělí by měla být světovou dvanáctkou.

Bartyová v Adelaide dokonce potřetí v kariéře vyhrála na turnaji WTA dvouhru i čtyřhru. Tento týden uspěla společně s krajankou Storm Sandersovou po finálovém vítězství 6-1 6-4 nad chorvatsko-slovinskou dvojicí Darija Juraková a Andreja Klepačová.

V minulosti Bartyová dosáhla na double v Kuala Lumpur 2017 a Stuttgartu 2021.

Bartyovou i Rybakinovou nyní čeká přesun na další akci WTA 500 do Sydney.

• WTA 500 ADELAIDE •
Austrálie, tv. povrch, 703.580 dolarů
nedělní výsledky (9. 1. 2022)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (7-Kaz.) 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Bartyová/Sandersová (Austr.) - Juraková/Klepačová (3-Chorv./Slovin.) 6-1 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ash potřetí získala double na turnaji WTA.
smile
Reagovat
misa
vydržela být v roce 2022 zdravá pár dní. Snad se aspoň zúčastní Australian Open.
Reagovat
misa
Ale v pavouku deblu spolu s LH zůstává, tak to asi není nic vážného. Nebo nápověda, kam směřuje její tenisová budoucnost.
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
paddy
Nepotřebuje externí nabíjení

Na ní jedinou je vždy spoleh smile smile
Reagovat
Fandina
Vždycky ne, když já ji dala někdy do Fantasy, tak většinou prohrála. Nicméně už je to dost dlouho.
Reagovat
smazaný uživatel
Povedený turnaj.smile
Ash zvládla porazit 4 soupeřky z top 25.
Úvod finále byl o podání (do stavu 3:3) se prakticky nehrály výměny. Pak Jelena vybojovala 2 brejkboly, ale Ash si pomohla podáním. Jelena jako by v následujících hrách přemýšlela ještě nad tím, jestli mohla něco udělat jinak... V úvodu 2. úvodu kupila chyby a uklidnila se až za stavu 0:4 (tuším dala 3 esa).
Pokud Jelena posílí hlavu, půjde výš. Když hraje bez nervů, tak se na její tenis dívá hezky. Dnes jí navíc slušely i šatky ;-)
Reagovat
sojka1
takhle dlouhe nohy vynesou s gracii i ten povestny pytel na brambory... ;-) jinak Rybakina se prave za stavu 3:3 - kdyz Ash dala po 20 min prvni eso a vybabrala se z povazliveho stavu na servu - uplne zlomila, pohadala se s koucem a nasla uz hru ani vnitrni klid.
Ash velka gratulace... a zavidim dalsi dlabanou misu na sny, tu s volnymi okraji, aby se mohly prelevat a tect si, kam chteji.... :-))
Reagovat
sojka1
*nenasla
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist