Světová jednička v krizi! Šwiateková skončila už v osmifinále po jasné porážce s Keysovou

18. 8. 2022, 21:33
Aktuality 25
WTA CINCINNATI - Iga Šwiateková na posledních čtyřech turnajích skončila nečekaně brzy a už je definitivně v krizi. V Cincinnati se sice dočkala své jubilejní 50. letošní výhry, ale hned v dalším zápase nestačila 3-6 4-6 na domácí šampionku z roku 2019 Madison Keysovou, od které dokonce mohla ve druhé sadě schytat kanára. Američanka si na šestý pokus připsala svůj premiérový skalp světových jedniček.
Iga Šwiateková (© AFP)

Ještě v červnu působila Iga Šwiateková neporazitelně. Jednadvacetiletá Polka podruhé v kariéře ovládla French Open, získala už šestý letošní titul a protáhla svou fenomenální neporazitelnost na 35 zápasů.

Od třetího kola Wimbledonu je však všechno jinak. V souboji o osmifinále jasně prohrála s Alizé Cornetovou a přišla o nejdelší vítěznou sérii v tomto století, na antuce v rodné Varšavě se loučila už ve čtvrtfinále po nezdaru proti Caroline Garciaové, před týdnem v Torontu v osmifinále vypadla s Beatriz Haddadovou Maiaovou a na výraznější výsledek nedosáhne ani v Cincinnati, kde dnes podlehla 3-6 4-6 Madison Keysové, se kterou v předchozích dvou soubojích ztratila jen sedm gamů.

Tentokrát ale měla jasně navrch Američanka. Šwiateková hlavně kvůli velkému počtu nevynucených chyb a skvělé hře soupeřky od stavu 3-3 ztratila osm gamů v řadě a v šesté hře druhé sady čelila prvním dvěma mečbolům. Oba odvrátila a nakonec se po zlikvidování další hrozby proti viditelně nervózní Keysové dotáhla na rozdíl jediného gamu a šla na podání. Domácí hráčku ale pustila k dalším dvěma šancím ukončit zápas a na v pořadí pátou už zareagovat nedokázala.

Šampionka ročníku 2019 Keysová, která si na šestý pokus připsala svůj premiérový skalp světových jedniček a na desátý porazila zástupkyni Top 3, ve svém prvním čtvrtfinále po pěti měsících nastoupí proti Jeleně Rybakinové. S ruskou rodačkou reprezentující Kazachstán se bývalá světová sedmička dosud utkala jen letos na French Open a uspěla. Rybakinová si poradila 6-2 6-4 s domácí Alison Riskeovou-Amritrajovou, zahraje si své první čtvrtfinále v tomto dějišti a od senzačního triumfu ve Wimbledonu a bude bojovat o teprve třetí letošní semifinále.

Turnaj v osmifinálové fázi skončil i pro Anett Kontaveitovou, která pokračuje v trápení a do svého teprve třetího čtvrtfinále od dubna nepostoupila. Světová dvojka měla v Cincinnati potíže už v úvodním zápase s Terezou Martincovou (prohrávala o set a dva brejky), dnes nedotáhla vedení 4-2 v rozhodující sadě a Shuai Zhang nakonec podlehla 6-2 4-6 4-6.

Třiatřicetiletá Číňanka bude na své největší semifinále v kariéře útočit proti Aryně Sabalenkové (H2H 3-1). Sabalenková po více než dvou měsících trefila větší počet es než nevynucených chyb a i díky tomu v osmifinále po více než dvou a půl hodinách boje přetlačila 6-4 6-7(2) 6-4 domácí Shelby Rogersovou.

Pro úřadující šampionku US Open Emmu Raducanuovou skončila příprava na newyorskou obhajobu v osmifinále. Devatenáctiletá Britka, jež minulý týden v Torontu vypadla hned v úvodním kole, prohrála zápas o postup do čtvrtfinále s Američankou Jessicou Pegulaovou 5-7 4-6.

Raducanuová byla i přes brzké vyřazení s přípravou na US Open spokojená. V prvním kole získala skalp loučící se legendy Sereny Williamsové, ve druhém porazila další bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou šampionku této akce Viktorii Azarenkovou. Ocenila především, že sehrála tři zápasy v jednom týdnu. Na sérii tří výher však od loňského tažení ve Flushing Meadows stále čeká.

"První a druhé kolo jsem hrála ve dvou dnech po sobě, to bylo dost rychlé. Je pro mě těžké udržet koncentraci, jít hned dál a zopakovat výkon. Nemám s tím upřímně řečeno moc zkušeností, protože jsem nikdy neměla tolik konzistentních týdnů se spoustou zápasů v řadě," uvedla Britka, jež loni na US Open jako první v historii ovládla grandslam z kvalifikace.

O devět let starší Američanka, která letos na největších turnajích exceluje, ve čtvrtfinále narazí na Caroline Garciaovou (H2H 2-1). Francouzka zdolala 6-4 7-5 Elise Mertensovou, přemožitelku Karolíny Plíškové, a postoupila do svého největšího čtvrtfinále po čtyřech letech. Bývalá světová čtyřka v Cincinnati včetně kvalifikace zvládla už pět zápasů a od června posbírala nejvíce výher na tour (25).

Na Western & Southern Open pokračují už jen dvě z 16 nasazených hráček. Spolu s Pegulaovou se do čtvrtfinále dostala pouze Sabalenková.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 2.527.250 dolarů
čtvrteční výsledky (18. 8. 2022)
• Dvouhra - osmifinále •
Keysová (USA) - Šwiateková (1-Pol.) 6-3 6-4
Shuai Zhang (Čína) - Kontaveitová (2-Est.) 2-6 6-4 6-4
Kvitová (ČR) - Džabúrová (5-Tun.) 6-1 4-6 6-0
Sabalenková (6-) - Rogersová (USA) 6-4 6-7(2) 6-4
Pegulaová (7-USA) - Raducanuová (10-Brit.) 7-5 6-4
Rybakinová (Kaz.) - Riskeová-Amritrajová (USA) 6-2 6-4
Garciaová (Fr.) - Mertensová (Belg.) 6-4 7-5
Tomljanovicová (Austr.) - Kuděrmetovová (-) 3-6 7-6(4) 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
fandorin78
Ke krizi má zatím její současný výkon daleko. Útlum možná, ovšem jen v kontextu její předchozí neskutečné šňůry. Novináři holt rádi nadsazují. Adeptky na krizi jsou jinde. Třeba Muguruza, která na posledních deseti turnajích neprošla přes 2. kolo.
Reagovat
tommr
Swiatek sice prochází menší herní krizí ale bodový náskok na čele žebříčku si navýšila i v Cincinnati. Na druhou Kontaveitovou má nedostižný náskok více než 4 tisíce bodů ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale spravne nekteri poukazovali, ze ta snura je dost zpusobena kritickou situaci ve WTA...

Zajimavosti je si porovnat vsechny jeji zapasy na RG s jejim zapasem potom ve Varsave s Garciou,... pravdou je, ze nebyla moc dobre pripravena na ten turnaj, vzala to spis kvuli znamym, PR, bo v Polsku atd. ale ta souperka Garcia hrala v porovnani s tim, co predvadely jeji souperky na RG jako dost dobre...

Tim neubiram jeji No.1, ale ten propastny rozdil i v bodech je az do oci bijici, a neni to jen kvuli Wimbledonu:)
Reagovat
Blondie
12:03 - no preview? smilesmilesmile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
bude, ale dejte mi čas, je toho hodně (8 zápasů) smile
Reagovat
Blondie
Juchů! smile
Reagovat
Mony
Stačí ji to posílat do vzkazusmile
Reagovat
Roman47
Je dobré vzít v úvahu, že hráčky první dvacítky průměrně prohrají jeden zápas ze tří. Letošními výjimkami jsou Świąteková (50:7), Džabúrová (38:13), Halepová (39:10) a Haddad Maiová (43:17). Ostatní hráčky první dvacítky mají poměr vyhraných a prohraných zápasů 2:1 nebo horší.

Takže podle mne Świąteková není v krizi. Předtím měla "šílenou" sérii 37 zápasů bez prohry za sebou. Když odečtu tu sérii, tak zbytek utkání má 13:7. Prostě teď hraje průměr první dvacítky.
Reagovat
Mantra
je nenápadné, ale hodně kvalitní hráčka s konstantními výsledky, vůbec mě to nepřekvapilo, ba naopak. Je až s podivem, jak Medison media u nás i na odborném portálu podceňují a nedoceňují. Já jí fandím a je mi sympatická, křeček jeden smile
Reagovat
EllNino
Medison má konstantní výsledky jo? :)) Tak se podívej na letošní turnaje:
OF-titul-semifinále-1K-1K-ČF-2K-OF-1K-1K-OF-OF-OF-K-OF

Je kvalitiní a hodně dobrá, ale právě strašně nevyrovnaná a sráží ji častá zranění
Reagovat
Grape
Taky mě to zarazilo... I v té obecně naprosto nepředvídatelné WTA je zrovna Madison v té nepředvídatelnosti ještě o další level nad většinou hráček. smile
Reagovat
Mantra
no a to je právě ta věc...

konstantně je dlouhodobě nenápadně na víceméně vrcholu wta žebříčku, na velkých turnajích si uhraje vždy svoje, a že na malé kašle, už sama vlastně v rozhovorech řekla, tenis nemá něco, přes co nejede vlak, už taky neobjíždí co se dá, ale jen to tak šolichá a právě konzistentní výsledky na velkých akcí z ní dělají Hráčku! smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Iga ma naskok pred druhou hrackou v zebricku 4000 bodu, a pred 10. 6000

Jak potom ohodnotit ty jine hracky,... smouli jelita?

Dalsi vec... jeji hre proste nesedi ty soft mice, mela tady problemy s nema i Ash Barty, ted jsou pry jeste lehci...a ruzni se od muzskych micu. Ovsem dulezite veci novinare uz davno nezajimaji. Trebas byvaly trener Igy moc sanci Ize tady nedaval, ani na USO, prave kvuli micum...

Dalsi vec... jak potom nazvat prubeh sezony ve WTA v zime a na jare... Apokalypsou?:)

Zijeme davno v totalni vysledkove nestabilite... ale jedna nejaka konstanta je.

Madison muze vyhrat kdykoliv a porazit kohokoliv - podobnych hracek na okruhu zas tak moc neni... prohra s ni nemuze mit value krize...

I Steff Graf nevyhravala vsechno... ani Serena, ale, Iga neni ani jedna z nich... na nove sampionky podobneho razeni si budeme muset asi pockat... a kdo vi jak dlouho.

Velkou sanci mela Naomi, ovsem ta ji totalne zahodila...

Na zaver je treba pripomenout, ze Iga ma 2GS z antuky, a naaahoda to neni, ani nahodou:)
Reagovat
Blondie
Přesně to jsem chtěla napsat. Hluché období? Jasně, prostě se jí teď nedaří nadpozemsky. Ale krize? Krizi měla Peťa valnou část sezóny. Iga prostě jen přestala podávat ukrutné výkony, vůbec nepochybuji, že se zase srovná.
Reagovat
elsky
Kousek jsem viděl, v herní krizi tedy je. Ne že by Keys předváděla něco extra..
Reagovat
Vlk-v-trave
Iga neni schopna reagovat dobre a hrat svou hru s tema micema... dalo se to celkem i cekat, ze ty problemy tam bude mit. Snazili se ji na to nejak pripravit, ale za mne na to jeste nema... je moc mlada...to potrebuje cas, aby vyzrala, a uvidime jestli to da... dale na hardu je vzdy ta konkurence ohromna, a dominatorka hardu je uz davno v krizi... jak cela WTA.

Herni krize u Igy? No az bude obhajovat ty sve body, tak teprve uvidime jak na tom je... ale to je zatim hodne daleko, ted ma naskok pred jinyma tak dominantni, ze si neco takoveho ve WTA nepamatuji... je komicke psat, ze ma krizi, kdyz zbytek pole ma potom co? t

Madison hraje styl - trefit nechytatelne tribunu nebo kurt, a jen zalezi, co bude v ten zapas prevazovat... vcera prevazil kurt, a nektere ty jeji returny byly proste Mad... hrala ultra agresivne jako vzdy, s tim, ze vic se trefovala do kurtu, Iga nemela sanci, neni to uplne hracka na neco takoveho... byl to zapas o Mad... je to takova slabsi verze Petry...
Reagovat
EllNino
Je to tak, Madison se tu navíc daří a už tu turnaj vyhrála, takže je tu jako doma :)

Iga je po RG v takovém menším útlumu, což je normální, jen ona je tak dobrá, že nevypadává v 1. kole, ale uhraje si aspoň šestnácku nebo osmičku :)

Na US Open nicméně čekám, že druhý týden dá :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Hodne bude zalezet na losu... zebricek ted nema zadnou nejakou poradnou vypoved... obecne tenhle rok je dost sileny.

Jeji nej. vysledek v NY je 4.kolo. A pouze jednou, minuly rok. A to se uz trapila ve druhem s Ferro a ve tretim s Kontaveit, ktera byla minuly rok nasazena jako 28. Iga 7. Nakonec prohrala ve dvou s Bencic.

Iga je dost citliva hracka na zmeny, prechody, atd. ale porad hraje utocne,... a pokud jde proti ni agresivni, nebo utocna a kreativni hracka, nemusi to vzdy dobre dopadnout...pokud se souperce dari. Hlavne na hardu...

Nevim jestli je v utlumu, mozna je v normalu:)

Nechci rict, ze je nezaslouzene No.1, ale hodne cerpala s obecne krize... ma jeste hodne prace, aby s ni byla nova sampionka, ale nevim jestli to da, vzdyt ji staci, aby se hral slajs ne jeji fh, a uz ma velke problemy, nebo agresivne na nohy...

No, kazdopadne si ted klidne muze uzivat trun, zatim tam nevidim, zeby se se jine holky nejak zvedaly... a jak pise paddy, kazda chvilku taha pilku, a diky tomu tez muze tu No.1 dost dlouho udrzet...
Reagovat
Pe3k
Iga zároveň dominuje wta a zároveň je v krizi.
Jak by to vypadalo kdyby v krizi nebyla?
Reagovat
paddy
dlouhé série končí na GS a sezóna se nekončí jen se třemi porážkami
teď už jich je 7 a bude aspoň 12, na žádný titul to už letos nevypadá smile

každý chvilku, tahá pilku smile

Uns Džábirová (dle idnes) - tu ve 2. setu F Wimbledonu přešel smích, a později si uvědomila, že svou lehkovážností ztratila životní turnaj
Reagovat
Mony
Anett nepokracuje v trápení, jak se v expreskach píše.. Prohrála v bitvě s hračkou, která tu vyfoukla Velká Esa.. Iga taky není nezastavitelna masinasmile
Reagovat
EllNino
Na světovou dvojku má opravdu prachbídné výsledky
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. Anetě celkem i přeju, ale poslední dobou hraje fakt tužku - od světové dvojky se čekají úplně jiné výkony.....
Reagovat
Mony
Prostě čaroděj Tursunov.. Kam přijde, tam kouzlí. Odejde a všechno padasmile... Jsem zvědav na Noskovou, jak bude pokračovat, nedej Bůh, až ji jednou opusi Krupa
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist