Texas dobyla Garciaová. Francie má druhou vítězku Turnaje mistryň

8. 11. 2022, 05:42
Aktuality 24
TURNAJ MISTRYŇ - Caroline Garciaová na Turnaji mistryň slaví životní triumf a už čtvrtý letošní titul. 29letá tenistka v texaském Fort Worth ve finále porazila bez ztráty podání 7-6 6-4 Arynu Sabalenkovou a po Amélii Mauresmové stala se druhou francouzskou šampionkou.
Profily hráčů
Caroline Garciaová (© AFP)

Caroline Garciaová dlouho neprožívala povedenou sezonu. Do poloviny června jen jednou vyhrála alespoň dvě utkání po sobě, zápasovou bilanci měla 9-11 a navíc dva měsíce nehrála kvůli zranění chodidla. 

Nakonec však získala čtyři tituly a prožila životní sezonu zakončenou tím nejlepším možným způsobem. Triumfem na Turnaji mistryň. 

Na ten se 29letá rodačka ze Saint-Germain-en-Laye kvalifikovala podruhé v kariéře (v roce 2017 vypadla v semifinále) a přestože na něj dorazila bez formy (prohrála 4 z 5 posledních zápasů), v texaském Fort Worth navzdory jedné porážce ve skupině vystoupala až na vrchol.

Francouzská tenistka se oklepala z prohry se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou a po jednodenním odpočinku zvládla tři těžké bitvy během tří dnů. V sobotu v přímém souboji o postup ze skupiny zdolala v tie-breaku třetího setu Darju Kasatkinovou, v nedělním semifinále přehrála Mariu Sakkariovou a v pondělním finále si poradila bez ztráty servisu s Arynou Sabalenkovou.

Obě finalistky se ve stominutovém zápase, který nabídl jedinou shodu a jediný brejk, opíraly o skvělý servis. Garciaová, nejstarší finalistka vyvrcholení sezony od roku 2017 (Venus Williamsová), i díky 11 esům nečelila žádnému brejkbolu, sama ten svůj jediný v úvodu druhé sady využila a zvítězila 7-6 6-4. Vzájemnou bilanci otočila na 3-2.

"Jsem teď obrovsky šťastná. Dnes to bylo šílené finále, spousta intenzity v každé výměně. Udržela jsem nervy na uzdě a šla bod po bodu, hru po hře," zářila spokojená Garciaová v pozápasovém rozhovoru.



Garciaová hrála finále Turnaje mistryň jako třetí Francouzka v historii po Amélii Mauresmové (2003, 2005, 2006) a Mary Pierceové (1997, 2005). A stala se druhou francouzskou šampionkou po Mauresmové, která v roce 2005 v Los Angeles v jediném čistě francouzském finále udolala krajanku Pierceovou.

Garciaová letos poprvé vyhrála víc jak dva turnaje (4) během jedné sezony a navíc pokaždé na jiném povrchu, což v tomto roce dokázala jako jediná. V červnu slavila na trávě (WTA 250 Bad Homburg), v červenci na antuce (WTA 250 Varšava), v srpnu na hardu (WTA 1000 Cincinnati) a nyní i v hale (Turnaj mistryň).


Ve Fort Worth ve svém největším finále vylepšila svou skvělou bilanci v zápasech o titul na 11-3. Povedenou sezonu navíc okořenila prvním grandslamovým semifinále (US Open) a ziskem druhého grandslamového titulu ve čtyřhře (French Open s krajankou Kristinou Mladenovicovou). A poprvé během jedné sezony porazila víc jak pět hráček Top 10, s nimiž má v roce 2022 bilanci 8-4.

"Jsem pyšná na práci, kterou jsem za celý rok odvedla. Dnešní zápas byl skvělý a jsem opravdu moc šťastná za zisk nejcennějšího titulu," uvedla.

Garciaová, jež byla ještě na konci května až na 79. místě světového žebříčku, zakončí sezonu poprvé v kariéře v Top 5. Posunem na 4. místo vyrovná své maximum.

"Je strašně důležité jít neustále směrem dopředu. Pokud se nezlepšujete, jsou to kroky zpět. A to je něco, co já ani nikdo z mého týmu nechce," prohlásila Garciaová.


24letá Sabalenková, která v semifinále nečekaně vyřadila světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, hrála Turnaj mistryň druhý rok po sobě. Zakončit sezonu prvním letošním a nejcennějším triumfem ale nedokázala. Prohrála i 3. letošní finále, v nichž má teď bilanci 10-8.

"Jen na malou chvíli klesla úroveň mé hry. V tie-breaku a prvním gamu druhého setu. To rozhodlo. Odvedla jsem maximum, ale ona hrála neuvěřitelně," uznala Sabalenková, jež udělala jen tři dvojchyby, z toho dvě v klíčovém tiebreaku. Letos přitom spáchala 428 dvojchyb (v prvních sedmi zápasech roku jich nasekala 105), žádná jiná tenistka se nedostala ani na 300 dvojchyb.

Turnaj mistryň už posedmé v řadě poznal novou šampionku. Garciaová navázala na předchozí vítězky Garbiňe Muguruzaovou, Ashleigh Bartyovou, Elinu Svitolinovou, Caroline Wozniackou, Dominiku Cibulkovou a Agnieszku Radwaňskou.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
pondělní výsledky (07. 11. 2022)
• Dvouhra - finále •
Garciaová (6-Fr.) - Sabalenková (7-) 7-6(4) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 6-2 4-6 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
bylo to veselé
rozverná Sabalenka, Simon si na ní musel šáhnout (Peng by měla radost)
Garcia s typickým francouzským přízvukem mluvila o De.bilitiej (WTA), což z mého pohledu přesně sedí, pak Garciu asi na dvě minuty zasypaly konfetové papírky, Američani holt musí být megalomani
pohár pro Garciu byl jak od chudých příbuzných, hladký plech skoro bez zdobení, podstavec byl navíc oddělený, Sabalenka měla hezčí trofej
nakonec Američani nesměli zapomenout na ty trapný klobouky smile
a už jen chybělo, aby se tam Garcia prezentovala jako cowgirl smile

ať žije De.bilitiej smile
Reagovat
Fandina
Klobouky nesouvisí s Amerikou, ale v tomhle případě s Texasem a nevím, proč by měla mít Sabalenka hezčí trofej.
Reagovat
Martan1
Stejně je to tam nějaký neslaný nemastný, areál je krásnej ale chodí tam poměrně málo diváků celkově, příště by to měli dělat radši jinde.
Reagovat
Pavol
Blahoželám Garcii. Pekné prechody na sieť. smile
Výborná psychická odolnosť. smile
Reagovat
vavrinec
Iga se spíš odstranila sama, totálním výpadkem ve třetím setu, což je u ní docela neobvyklé. Ale není kapela, aby pořád vyhrávala.
Reagovat
Pavol
Hneď je všetkým milšia keď občas prehrá. smile
Ani ju nebudú obviňovať zo všetkých možných aj nemožných vecí.
Reagovat
Fandina
Caroline byla vždycky považovaná za velký talent. Před pár lety to začala naplňovat a letos zase. Být po letech znovu čtyřkou na světě, to není až tak náhoda. Tak snad v tom bude pokračovat a půjde ještě výš. Hraje atraktivní útočný tenis a moc hezky se na její hru dívá, když se jí daří, jako teď. Myslím si, že k tomu hodně napomohla změna z táty na trenéra. Mám radost a držím palce. Caro go allez!!!! smilesmilesmile
Reagovat
annah
Navíc je to sympatická holka. Gratuluji a děkuji, že vyexpedova tu řvoucí skříň. smile
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ZHměna trenéra možná pomohla, ale ten se s Caroline rozešel těsně před TM a podle všeho to tam docela skřípalo. Těžko říct, jestli v tom měl prsty táta, nebo ona nebo někdo jiný z týmu. Uvidíme, jestli to zase převezme táta nebo si Caroline najde na novou sezónu někoho jiného.
Každopádně jí přeju šťastnou volbu.smile
Reagovat
Fandina
Caroline měla na TM trenéra, se kterým vloni také spolupracovala, krátce. Nebyl to ten, se kterým se rozešla před TM.
Reagovat
Fandina
Jestli s ní bude pořád, to nevím, ale myslím si, že s tátou už nebude, i když na TM byl a její maminka také.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak uvidíme, jestli se zas dají dohromady. Většinou záleží na důvodech rozchodusmile
Reagovat
Krisboy
Gratuluji Caro, aspoň malá náplast za zklamání v deblu...

smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to je krásný a zasloužený úspěch smilesmile Js aspoň trochu happy, když nevyhrály naše holky.
Caroline je sympatická, bez hvězdných manýrů, na kurtu se chová fajnově, myslím, že to je i jedna z kamarádek Petry.
Navíc je to pěkná holka, takže jí vítězství rozhodně sluší smile

Hlavně - vyvarovala se kolapsu i větší ztráty koncentrace. S Kosatkou sice na lavičce lítaly banány, švihalo se raketou, nadávalo, ale byl to match jak se patří, krásné drama. Sekkerku vystřílela, ta prostě ten její neuvěřitelný pressing neunesla. Caroline stála na příjmu i na první serve v kurtu!
Jediná prohra na turnaji s Igou ji tedy vůbec nemusí trápit, navíc ji porazila ve Varšavě.
A její jízda Cinci byla impozantní - tam porazila dokonce 4 účastnice TM a ve finále bohužel i naši Petru.

Moc tedy Caroline přeju, ať ještě do 30 přidá nějaké pěkné turnajové vítězství. GS by jí moc slušel, ale to našim taky :D
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
fandorin78
Naprostý souhlas.
Reagovat
vavrinec
No ještě že tak. Když už nevyhrála Iga, tak aspoň Caro. smile
Reagovat
paddy
Překvapivě jediný BB jako v ATP, zápas byl těsný

Kdo chtěl vidět kolaps, musel koukat na zápas našich smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist