V Eastbourne se zítra o titul utkají Kontaveitová s Ostapenkovou a Sonego s de Minaurem

25. 6. 2021, 18:46
Aktuality 2
EASTBOURNE - Ženské finále v Eastbourne překvapivě obstarají nenasazené Anett Kontaveitová s Jelenou Ostapenkovou. Kontaveitová pro zítřejší finále pošetřila síly, když jí v úvodním setu vzdala rozjetá Camila Giorgiová, Ostapenková přehrála zdravotně indisponovanou Jelenu Rybakinovou. Mužské finále nabídne souboj mezi nasazenými Lorenzem Sonegem a Alexem de Minaurem, kteří v semifinále zastavili lucky losery.
Jelena Ostapenková (© AFP)

Letošní ročník poslední generálky před Wimbledonem v Eastbourne měl tradičně velmi silné obsazení včetně pěti hráček elitní desítky žebříčku WTA. Do čtvrtfinále však z nasazených prošla pouze turnajová jednička Aryna Sabalenková, která podlehla Camile Giorgiové. Italská přemožitelka dvojnásobné šampionky a české jedničky Karolíny Plíškové v dnešním semifinále za stavu 4-5 vzdala Anett Kontaveitové.

Estonka sice úvodní set o game dříve nedopodávala, ale Giorgiová poté nemohla pokračovat, zřejmě kvůli zranění levého stehna, které měla od začátku turnaje obvázané.

Pětadvacetiletá Estonka, s níž se v prvním kole Wimbledonu utká Markéta Vondroušová, letos do finále postoupila podruhé (na generálce v Melbourne se kvůli nahuštěnému programu neuskutečnilo) a zítra se proti Jeleně Ostapenkové pokusí vylepšit svou finálovou bilanci 1-5. Jediný titul získala před čtyřmi lety na trávě v Hertogenboschi.

Vítězka French Open 2017 Ostapenková v semifinále přehrála 6-4 6-1 zdravotně indisponovanou Jelenu Rybakinovou, která si v utkání nechala ošetřovat záda, a poprvé od konce sezony postoupila do finále, celkově osmého a prvního na trávě. V něm bude 24letá Lotyška útočit na svůj čtvrtý titul.

Turnaj v Eastbourne, jenž vznikl v roce 1974, pozná novou šampionku a první z Lotyšska či Estonska. Oba předchozí souboje vyhrála Kontaveitová.


Mužské finále obstarají Sonego s de Minaurem
Na turnaji v Eastbourne se poprvé v historii (vznik v roce 2009) do semifinále probojoval lucky loser. A poprvé se stalo, že se do semifinále turnaje ATP dostali hned dva poražení z kvalifikace.

Nasazení Lorenzo Sonego a Alex de Minaur však Maxe Purcella ani Soon-Woo Kwona do sobotního finále nepustili. Sonego po setech 6-1 3-6 6-1 zastavil 283. hráče světa Purcella, který si zahrál své první čtvrtfinále a zároveň i semifinále na turnajích ATP. De Minaur po setech 6-3 7-6(2) potvrdil roli favorita proti Soon-Woo Kwonovi, Korejec stejně jako Purcell debutoval v semifinále na nejvyšším okruhu.

Šestadvacetiletý Sonego bude ve svém druhém letošním a celkově čtvrtém finále útočit na svůj třetí triumf, druhý na trávě (Antalya 2019), a může navázat na triumf svého krajana Andrease Seppiho (2011).

Austrálie je díky 22letému de Minaurovi ve finále turnaje poprvé. Rodák ze Sydney si letos zahraje o titul podruhé (triumf v Antalyi), ve finálových soubojích má vyrovnanou úspěšnost 4-4. Zítra ho čeká první finále mimo tvrdé povrchy. Se Sonegem ve vzájemné bilanci vede 1-0.


Čtyřhru vyhráli Mektič s Pavičem
Nikola Mektič s Matem Pavičem pokračují ve famózní letošní spolupráci a na trávě v Eastbourne ve svém devátém finále získali už sedmý společný titul. Nasazené jedničky ve finále přehrály 6-4 6-3 turnajové trojky Rajeeva Rama a Joa Salisburyho.

• WTA 500 a ATP 250 EASTBOURNE •
Velká Británie, tráva, 565.530 dolarů (WTA) a 609.065 eur (ATP)
páteční výsledky (25. 6. 2021)
• Dvouhra ženy - semifinále •
Kontaveitová (Est.) - Giorgiová (It.) 5-4 / skreč
Ostapenková (Lot.) - Rybakinová (Kaz.) 6-4 6-1
• Dvouhra muži - semifinále •
de Minaur (2-Austr.) - Soon-Woo Kwon (Korea) 6-3 7-6(2)
Sonego (3-It.) - Purcell (Austr.) 6-1 3-6 6-1
• Čtyřhra muži - finále •
Mektič/Pavič (1-Chorv.) - Ram/Salisbury (3-USA/Brit.) 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
sojka1
Rybakiny mi bylo moc lito, Anettku mam moc rada, ale vysinutou Penko proste tlacit musim, pojd!!! :-))
Reagovat
gigin
:DD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist