Veselý měl první čtvrtfinále na dosah, o postup ho připravily neproměněné brejkboly

14. 3. 2013, 16:26
Aktuality 21
CHALLENGER SARAJEVO - Jiří Veselý v Sarajevu poprvé do challengerového čtvrtfinále nepostoupil. Český tenista měl do něj nakročeno a několikrát ho od něj dělily pouhé dva míčky, jenže v souboji s domácím Brkičem doplatil na neproměňování brejkbolů a trochu překvapivě prohrál.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Jiří Veselý dnes po včerejší životní výhře nad nasazenou jedničkou a 88. hráčem světa Slovincem Kavčičem vyzval dalšího Balkánce. Tentokrát byl osmnáctiletý český tenista favoritem, neboť se střetl s domácím třiadvacetiletým Tomislavem Brkičem, až 459. tenistou žebříčku ATP.

Česko-bosenský souboj ale nabídl velmi vyrovnanou bitvu. Oba tenisté dlouho dominovali při svých servisech a o postupujícím rozhodl jediný brejk. Zatímco Veselý neproměnil ani jeden ze tří brejkbolů, Brkičovi k rozhodujícímu brejku stačila jediná příležitost. Domácí tenista za podpory malé, ale o to hlučnější skupinky příznivců předvedl nečekaně dobrý a vyrovnaný výkon a zvítězil 6-7 7-6 6-3, byť ve druhém setu několikrát odvracel hrozbu mečbolu.

Veselý se v prvním setu opíral o svou tradiční zbraň servis, po kterém si připisoval gamy většinou s čistým štítem. Ovšem i soupeř byl na podání silný a dokázal po něm dostávat českého tenistu pod tlak. I když měl Veselý několikrát šanci, k brejkbolu se také nedostal a rozhodnout tak musel tie-break. V něm sice Veselý po čtyřech ztracených fiftýnech v řadě přišel o vedení 2-0, ale ani za nepříznivého stavu 2-4 se nevzdal a trpělivě si dokráčel pro zisk prvního setu.

Související články:

Veselý: Letos chci do Top 150, ale hlavně zůstat zdravý!

Veselý na challengeru v Sarajevu vyřadil nasazenou jedničku Kavčiče!

Ve druhé sadě se bývalý nejlepší junior světa dostal hned ve druhé hře vůbec k prvnímu brejkbolu utkání, ale ani přes výbornou obranu ho neproměnil. Pak si oba tenisté znovu bez potíží hlídali své servisy a opět se rozhodovalo ve zkrácené hře. V té se domácí hráč dostal ke dvěma setbolům; první při svém podání ještě neproměnil, při druhém pak Veselý udělal dvojchybu a bitva nervů pokračovala dál.

Na začátku rozhodujícího dějství se opakovala situace ze sady předešlé; Veselý si vybojoval svůj druhý brejkbol, Brkič ho ale znovu dokázal zlikvidovat a zanedlouho musel český hráč litovat. Co se mu nepovedlo nadvakrát, dokázal tenista z Bosny a Hercegoviny hned napoprvé. Za stavu 2-1 se dostal k první příležitosti na brejk, využil ji a vedl 3-1 a 40-15. Veselý zbraně nesložil, vypracoval si třetí brejkbol, jenže při jeho proměňování byl opět neúspěšný. Za stavu 3-5 se rodák z Příbrami dostal na returnu, jako již několikrát předtím, ještě do vedení 30-0, Brkiče ale opět podržel výborný servis a zápas bez ztráty podání ukončil.

Veselý tak letos včetně turnajů Futures, na kterých získal tři tituly, prohrál teprve druhý z 21 zápasů. Svůj celkově 9. start na turnaji challengerové kategorie zatím v premiérové čtvrtfinále proměnit nedokázal, v Sarajevu však přesto zanechal dobrý dojem.

Brkič se v pátek utká o své první semifinále s třicetiletým Slovákem Karolem Beckem - bývalým 36. hráčem světa, kterému v aktuálním pořadí patří 169. místo.

Do čtvrtfinále z českých tenistů postoupil alespoň Jan Mertl, který loni v Sarajevu prohrál ve finále s Janem Hernychem. Dnes si jednatřicetiletý Čech vyšlápl na nasazenou dvojku Josselina Ouannu, kterého zdolal 6-4 7-6. Mertl sice v tie-breaku neproměnil tři mečboly a vzápětí musel odvracet setbol, nervózní konec utkání ale zvládl a po Cherbourgu si na druhém turnaji po sobě zahraje ve čtvrtfinále.

 

- CHALLENGER SARAJEVO -
(Bosna a Hercegovina, tv. povrch / hala, 30.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (14. 03. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Mertl (ČR) - Ouanna (2-Fr.) 6-4 7-6(7)
Brkič (Bosna a Herc.) - Veselý (ČR) 6-7(5) 7-6(5) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tyvoe ona odstoupila i Azarenka...to mají dnes diváci asi radost.
Reagovat
PetaM
Tak to je něco. Ještě k tomu, když spadne na 3. místo za Márii, pokud postoupí do finále .. Zajímavý den a horní část pavouka bez boje :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
tak to má MaSha pozlacenou cestu k titulu ne? to je v čudu, Petro vid? :(
Reagovat
smazaný uživatel
Kavčiče, pro upřesnění, neporazil. Laxní Kavčič, kdo ten zápas viděl dá mi doufám za pravdu, se porazil sám. Možná na něj měla ta bouračku vážně nějaký tlumící efekt. Kavčič kazil i bazální míče především na returnu, který je sice v celém herně úděsném sarajevském turnaji značným handicapem, ale Veselý zase tak dobře nepodával. Dnes to už bylo bohužel vyrovnané, se smutným koncem pro Jiřího. Jednou z něj bude dle mého skvělý hráč, ale zatím je tedy hodně daleko, a byla by myslím chyba brát porážku Kavčiče za bernou minci.
Reagovat
smazaný uživatel
mi odepsal na twitteru, uz je davno na ceste do Miami aklimatizovat se na tamni podminky.
Reagovat
Alois_Mlok
Co je to bazální míč?
Reagovat
Mark976
bazální je základní ... autor má asi nějaké zdravotnické vzdělání ( používá se např. bazální metabolismus) :o)
Reagovat
vendulkabendulka
Pripadne bazalni teplota merena v.. (ordinaci)
Reagovat
Alois_Mlok
To letos nevypadá na vítězství ve Wimbledonu...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Rafu by klepnout mohl.
Reagovat
Madrileno
Brkic je holt jine brko, to neni kavka Kavcic :-)
Skoda
Reagovat
tommr
po včerejší výhře nad Kavcicem asi nikdo nečekal, že prohraje s výrazně slabším hráčem. Je prostě vidět, že se Veselý ještě musí hodně učit ...
I tak si ale Veselý v žebříčku zase polepšil - už se posunul na 227. místo a je tak momentálně naším 6.nejlepším hráčem (po Berdychovi, Štěpánkovi, Rosolovi, Hájkovi a Mertlovi) ... :)
Reagovat
vendulkabendulka
Do stovky jeste daleko. Ale kdyby se mu darilo, 150 by letos zvladnout mohl.
Reagovat
smazaný uživatel
jakto, bodově vychází jeho umístění kolem 200. místa
Reagovat
tommr
za postup do druhýho kola v Sarajevu získal Veselý 6 bodů a posunul se tak s celkem 206 body z 236.místa na 227.místo ...
Reagovat
darek.vrana
Hlasujte ,kde bude Veselý na konci roku: http://tenis95.webnode.cz/ankety/
Reagovat
smazaný uživatel
a těch 27 bodů, co uhrál předminulý týden v americe, ale ještě se mu do žebříčku nepřičetly (stejně jako ty ze sarajeva) máš kde?
Reagovat
smazaný uživatel
emu: To jsou tak zvané tommr počty.
Reagovat
smazaný uživatel
porazil 89. světa a swn nato prohraje s hráčem páté stovky... no, bude muset na vyrovnanosti zapracovat. Asi mu ta včerejší výhra zamotala hlavu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, ale nevadí, Jirka je ještě mladý a každý takový zápas jsou cenné zkušenosti. Přeju mu, aby se z toho poučil a posílilo ho to. Go, Jirko:)
Reagovat
vendulkabendulka
Celkem prekvapeni, myslela jsem ze pujde dal. Prvni dva sety velmi vyrovnane a ve tretim uz se to bohuzel nepovedlo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist