Vondroušová prosvištěla do osmifinále US Open. Bouzková prohrála bitvu s Jabeurovou

3. 9. 2023, 04:27
Aktuality 60
US OPEN - Markéta Vondroušová (24) zakulatila svou neporazitelnost na grandslamech na 10 zápasů. Wimbledonská šampionka na US Open půl hodiny po půlnoci deklasovala 6:2, 6:1 Jekatěrinu Alexandrovovou (28) a se ztrátou pouhých 10 gamů v šesti setech vyrovnala postupem do osmifinále své newyorské maximum. O třetí grandslamové čtvrtfinále si zahraje s domácí Peyton Stearnsovou. Naopak na raketě světové pětky a loňské finalistky Ons Jabeurové (29) skončila po třísetové bitvě druhá Češka během tří dnů. Po Lindě Noskové proti Tunisance neuspěla ani Marie Bouzková (25), jež ve třetím kole po bezmála třech hodinách boje prohrála i vinou zdravotních potíží 7:5, 6:7, 3:6, byť byla pouhé dva míčky od vítězství.
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Markéta Vondroušová se po loňské půlroční pauze zaviněné operací zápěstí vrátila ve skvělé formě a patří mezi nejstabilněji hrající tenistky současnosti. Letos startuje na 14. turnaji a jen v Dubaji skončila v prvním kole. 12krát porazila alespoň dvě soupeřky a už 8krát vyhrála minimálně tři zápasy.

V posledních týdnech navíc prožívá nejlepší období své kariéry. Na dlouho nenáviděné trávě se překvapivě stala první nenasazenou vítězkou Wimbledonu v open éře a ve skvělých výkonech finalistka French Open 2019 pokračuje i na amerických betonech, na nichž hraje své první podniky coby členka TOP 10.

Po osmifinále v Montrealu a čtvrtfinále v Cincinnati, kde prohrála jen s kolegyněmi z elitní desítky Coco Gauffovou a Igou Šwiatekovou, v těchto dnech řádí i na US Open a navazuje na životní vystoupení z All England Clubu.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova ve třech duelech v New Yorku neztratila ani set a navíc všechny soupeřky převálcovala. Korejskou kvalifikantku Na-Lae Han 6:3, 6:0, italskou antukářku Martinu Trevisanovou 6:2, 6:2 a nasazenou Jekatěrinu Alexandrovovou 6:2, 6:1.

Zápas třetího kola začal až necelou půl hodinu před půlnocí, Vondroušová ale už tak dlouho den nechtěla ještě více natahovat. Precizně trefovala své údery. zahrála 13 winnerů, spáchala pouze 6 nevynucených chyb a přestože dvakrát neudržela podání, po 57 minutách hry duel uzavřela.

"Cítím se opravdu dobře. Dnes jsme na zápas čekali opravdu dlouho, nevěděla jsem, co od toho očekávat. Takhle pozdě jsem asi ještě nehrála. Děkuju všem, že tu s námi zůstali," usmívala se Vondroušová 30 minut po půlnoci v pozápasovém rozhovoru na kurtu Louise Armstronga.

"Jsem spokojená se svou hrou i s tím, jak se vypořádávám tlakem. Jsem vděčná za to, že jsem zdravá a mohu tady hrát," pochvalovala si rodačka ze Sokolova, jež vylepšila vzájemnou bilanci s Ruskou žijící v Praze na 4:1.

Postupem do osmifinále Vondroušová vyrovnala svůj nejlepší výsledek na US Open z roku 2018. Mezi šestnáctkou nejlepších na grandslamu je celkově pošesté v kariéře, ještě dál to dotáhla na French Open 2019 (finále) a ve Wimbledonu 2023 (titul).

Vondroušová, která je v osmifinále i ve čtyřhře s Barborou Strýcovou, si o nejlepší výsledek na US Open zahraje s domácí Peyton Stearnsovou. Právě proti o tři roky mladší Američance před dvěma měsíci úspěšně zahájila cestu za životním úspěchem na londýnské trávě.

Jednadvacetiletá Stearnsová ve třetím kole porazila 6:4, 6:3 Britku Katie Boulterovou a svůj teprve čtvrtý start na grandslamovém turnaji proměnila v premiérové osmifinále.

Jabeurová – Bouzková 5:7, 7:6, 6:3

Marie Bouzková se v průběhu letošní sezony velmi dlouho trápila a vůbec se jí nedařilo navázat na povedenou loňskou sezonu. Formu našla až s příchodem léta, během kterého na čtyřech z pěti turnajů vyhrála minimálně dvě utkání.

Poprvé v kariéře se jí to povedlo i na US Open a málem si podobně jako na předchozích dvou akcích v Montrealu (Caroline Garciaovou) a Cincinnati (Jessicu Pegulaovou) vyšlápla i na členku TOP 10. Po dvousetových výhrách nad Ashlyn Kruegerovou a Petrou Martičovou ale nakonec Ons Jabeurovou přetlačit nedokázala.

Pětadvacetiletá Češka v souboji se světovou pětkou a obhájkyní finále vyhrála první set, přestože po nevyužití setbolu neudržela vedení 5:2. Více než hodinu trvala i druhá sada, v níž Bouzková za stavu 3:5 odvrátila setbol a v tie-breaku byla blízko vítězství. Ujala se vedení 3:0 s dvěma minibrejky v zádech, za stavu 5:5 hrála o mečbol. Ale nedostala se k němu.

Česká tenistka v zápase pokračovala i navzdory zdravotním potížím. Po sedmé hře druhého setu si vyžádala medical timeout a odešla do zázemí. Bolesti ji pak limitovaly v pohybu, přesto nevzdala a dál s papírovou favoritkou sváděla urputný boj.

Až po dvou a čtvrt hodinách boje po umělým osvětlením na Arthur Ashe Stadium začalo rozhodující dějství a Bouzková v jeho úvodu vyrovnala z 0:2 na 2:2. O čtyři roky starší Tunisanka pak ale získala rozhodující tři gamy po sobě a závěru utkání si již pohlídala - po 2 hodinách a 56 minutách zvítězila 5:7, 7:6, 6:3 a stejně jako loni ve čtvrtfinále Wimbledonu vývoj otočila za 0:1 na sety.

Zápas dvou často se usmívajících tenistek byl soubojem dvou odlišných stylů. Jabeurová přestřílela českou tenistku na vítězné údery drtivě 56:13, ale také zaznamenala výrazně vyšší počet nevynucených chyb (63:31).

"Byl to těžký zápas. Obě jsme hrály velmi dobře. Kolik jen kraťasů jsem musela zahrát. Marie je skvělá hráčka. Vždycky je těžké, když o někom víte, že je zraněný. Snažíte se nechybovat, ale zároveň chcete vyhrát. Marie sehrála skvělý zápas a patří ji velký respekt," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Jabeurová.

"Na konci druhého setu jsem se snažila trefovat míče tvrději. Viděla jsem, že se trápí s nohou, tak jsem se snažila ji rozhýbat, jak to jen šlo. Vím, že to není hezké, ale chtěla jsem jen vyhrát. Několikrát jsem se i ptala, jestli je vůbec zraněná, protože i tak všechny mé kraťasy dobíhala," usmála se tenistka ze severu Afriky.

Marie Bouzková byla proti Ons Jabeurová dva míčky od vítězstvíMarie Bouzková byla proti Ons Jabeurová dva míčky od vítězství (@ Profimedia)

Juniorská vítězka US Open z roku 2014 Bouzková teprve loni poprvé ve Flushing Meadows vyhrála zápas ve dvouhře žen a letos své maximum znovu vylepšila. Potřetí si zahrála ve třetím kole grandslamu, ale na navázat na letošní osmifinále či dokonce loňské čtvrtfinále z Wimbledonu už nedokázala.

Trojnásobná grandslamová finalistka Jabeurová hrála s českou soupeřku ve čtvrtém ze sedmi posledních vystoupení na grandslamech. V červenci ve Wimbledonu porazila Petru Kvitovou a ve finále prohrála bitvu s Markétou Vondroušovou, ve čtvrtek ve druhém kole US Open zdolala Lindu Noskovou.

V osmifinále na Jabeurovou čeká Qinwen Zheng (h2h 0:1), které vzdala loni v Torontu. Dvacetiletá Číňanka ve třetím kole zdolala rovněž až po téměř třech hodinách boje 6:3, 4:6, 6:4 Luciu Bronzettiovou a postupem do osmifinále vyrovnala své grandslamové maximum z loňského French Open.

Dvě Češky v osmifinále

Mezi šestnáctkou nejlepších má český tenis dvojí zastoupení. Už v pátek do osmifinále postoupila finalistka letošního French Open Karolína Muchová, jež si poradila s domácí Taylor Townsendovou a turnajem prochází bez ztráty setu. O páté grandslamové čtvrtfinále a premiérové v New Yorku se utká s Xinyu Wang.

• US OPEN 2023 •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
sobotní výsledky (2. 9. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22) 6:2, 6:1
Jabeurová (5-Tun.) - Bouzková (31-ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
Sabalenková (2-) - Burelová (Fr.) 6:1, 6:1
Pegulaová (3-USA) - Svitolinová (26-Ukr.) 6:4, 4:6, 6:2
Kasatkinová (13-) - Minnenová (Belg.) 6:3, 6:4
Keysová (17-USA) - Samsonovová (14-) 5:7, 6:2, 6:2
Qinwen Zheng (23-Čína) - Bronzettiová (It.) 6:3, 4:6, 6:4
Stearnsová (USA)  Boulterová (Brit.) 6:4, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
R01316
Tak Marketa zitra ve stejny cas a na stejnem stadionu, co dneska Muska
Reagovat
Holahej
Jde o stejné zranění, kvůli kterému jste skrečovala čtvrtfinále v Cincinnati s Karolínou Muchovou ?
Tam jsem si natrhla přitahovač na pravé noze, teď jsem si ho asi zase poranila. Na začátku druhého setu, kdy jsem nohu začala cítit, jsem si říkala, že takhle to asi dál nepůjde. Ale pak začaly fungovat prášky na bolest. Fyzio mi zatejpovala celou nohu a záda, trochu mi ulevila a řekla jsem si, že dám zápasu do konce druhého setu všechno. A nakonec jsem vydržela i třetí set.
Reagovat
Holahej
Není vzteku, že máte světovou pětku skoro na lopatkách a i kvůli zranění vám utkání uteče? Být fit, zřejmě byste zvítězila.
To se tak říct nedá, ale těší mě tenis, jaký jsem tu předváděla. Ještě na tak velkém kurtu a na jednom z největších turnajů, co v roce máme. I zraněná jsem podala kvalitní výkon. Porážka mrzí, víc než cokoliv jiného jsem ale na sebe pyšná, jak jsem utkání odehrála.

Proto široký úsměv u sítě?
Vždycky říkám, že sport musíte brát s nadhledem, i když porážka bolí. Dám se do kupy a budu na tomhle výkonu stavět dál.
Reagovat
Holahej
V žáru bitvy se nechal strhnout k emotivním reakcím i váš španělský agent Enric Molina. Je takový vždy?
Když za mnou přiletí na nějaký turnaj, hodně se do děje vžije. Máme dobrý vztah, zažili jsme spolu spoustu věcí. Býval tenisovým rozhodčím, takže má nějaké zkušenosti. Radí mi španělsky, což je docela vtipné.

A na velký zápas před televizním kamerami na centrkurtu vám vyjednal denní smlouvu s výrobcem baterií s dlouho životností, jehož nášivku jste měla na šatech. K vašemu stylu tenisu přesně sedí.
Jo, běhala jsem tam jako ten zajíček z reklamy. To bylo docela výstižný. Když jsem na tričku měla Duracell a Pure Protein, bylo jasné, že jdu na kurt našláplá.
Reagovat
tommr
no ke konci byl ale ten králíček nějakej zchromlej. Pochybuju že to bude na prodloužení smlouvy ......
Reagovat
misa
To byla jednorázová smlouva na jeden zápas.
Reagovat
Krisboy
Maruška a Ons

Skvělej zápas! smilesmile
Reagovat
bardunek666
Dnes má být tedy rozhodnuto, kde ae bude TM letos konat?
Reagovat
A211
Obdivuhodné jak Marie B.hraje když si vezmu tu partizanstinu s týmem.
Reagovat
A211
Obdivuhodné jak Marie B.hraje když si vezmu tu partizanstinu s týmem.
Reagovat
misa
Podle rozhovoru po zápase si v Cincinnati natrhla přitahovač stehenního svalu a ve druhém setu ji noha začala opět bolet, zápas dohrála pod prášky...
S postupem času hodně pasivní tenis je tak pochopitelný, hlavně při returnu to nebyla Bouzková z předešlých letních zápasů. Další kolo by pravděpodobně stejně nemohla plnohodnotně odehrát.

Tak mě napadá, jestli není lepší ukončit sezonu a nohu pořádně vyléčit, aby se z toho nestála chronická záležitost. I když by to znamenalo pád o zhruba 20 míst v žebříčku kvůli odpočtu za sf. loňské říjnové tisícovky.

Maruška byla i přes prohru tradičně nadšená ze zážitku z velkého zápasu, v tomhle má dobrou povahu - z proher se nehroutí.
Reagovat
misa
Už odstoupení že čtyřhry ještě před startem turnaje ukazovalo, že s nohou není všechno v pořádku. Marie hraje dlouhodobě tenis, který je těžko slučitelný s typem její postavy, přichází pak časté vyčerpání a svalové problémy.
Mohla by najmout nějakého fyzioterapeuta, aby se o ni během turnajů staral a předcházela by tak některým problémům. Mně se to ale radí, když to nemusím platit :) Jako tenistka, která žije hlavně z toho, co vydělá na kurtu (bez větších sponzorských smluv), si určitě chce našetřit peníze na život po kariéře a pečlivě tak musí zvažovat, za co utrácet.

Hodně jí fandím už čtyři roky, dá se říct, že tak mám za sebou zhruba polovinu "vyměřeného času". Moc nevěřím, že Marie bude hrát i po třicítce, tělo bude mít asi dost vyčerpané už za těch 4-5 let. Tak ať ty zbývající roky stojí za to a přijdou další úspěchy a napínavé zápasy smile
Reagovat
hanz
Alexandrovic Káťa měla vyhazovací, nebo Vondroušová byla tak dobrá? Z highlightů vidím jen dably Kátíka a její errory.
Reagovat
vavrinec
V podstatě obojí.
Reagovat
Liverpool22
Měl jsem obavu, že noční zápas bude více sedět Katce, ale opak byl pravdou - sedlo to Maky smile zatímco Káťa úplně mimo smile
Reagovat
EllNino
Asi to mohlo být i lepší, zvlášť ty porážky Lindy a Marušky jsou teda velká škoda, Ons byla víc než hratelná ...

Ostatní holky formu nepřivezly, Petra s Karolínou na GS poslední dobou jezdí pro startovné podobně jako dříve dvojice Jankovic-Ivanovic na konci karier, Bára s Katkou hrály pod psa a Linda je v hlubokém blátě

V osmifinále mají Markéta i Karolína hratelý los do čtvrtfinále, ale Wang i Stearns umějí hrát dobrý tenis, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne smile
Reagovat
HAJ
Myslím, že jsi na holky moc přísný. Nebuďme moc nároční. No který stát má 2 mezi 16?
Měli bychom být pokornější.
Třeba Linda má jen 18 roků a Petra s Karolinou a Bárou si své už uhrály.
Buďme rádi, že vždy nastoupí nová vlna. Nemusí to tak být dlouhodobě.
A nakonec, který sport má v Česku tak stabilně dobré výsledkysmile?
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
Honza-K
smile
Reagovat
Liverpool22
smile Dlouhodobě patříme k tenisové supervelmoci což letošní USO jen potvrzuje. V OF má 4 holky USA, MY smile a Čína po 2 smile
Reagovat
EllNino
měli jsme 6 nasazených, z toho 4 v první 16, takže očekávání byla na místě přeci :) všechno tohle vím a i jsem to popsal ... a proč tahat do jednoho pytle s Karolínou a Petrou i Báru, která je stejně stará jako Muška s Katkou, to nechápu :) Ta má momentálně nejlepší tenisová léta, takže doufám, že ještě něco ukáže, až se dostane zpět do formy ...
Reagovat
victim
Přesně tak.Je to individuální sport tak je asi rozumné tak na to nahlížet.Jiná očekávání budeme mít od Mušky s Markétou a jiná např. od Kateřiny Siniakové.
Reagovat
Patapuff
DNES, 17:00 OF Stearns - Vondroušová (9)
DNES, 17:00 OF Muchová (10) - Wang
DNES, 18:30 OF Cirstea (30) - Bencic (15)
DNES, 20:00 OF Wozniacki - Gauff (6)
ZÍTRA, 03:00 OF Swiatek (1) - Ostapenko (20)
ZÍTRA, 17:00 OF Jabeur (5) - Zheng (23)
ZÍTRA, 17:00 OF Keys (17) - Pegula (3)
ZÍTRA, 17:00 OF Kasatkina (13) - Sabalenka (2)
To je nějaké blbost, ne? Markéta patří do spodní části pavouka, tedy má hrát až v pondělí. Na stránkách US Open v dnešním programu uvedena není. Kde se to tady vzalo?
Reagovat
Patapuff
Když na to teď koukám, tak se zřejmě zaměnilo jedno DNES za jedno ZÍTRA. Z logiky věci 4x dnes a 4x zítra, ale Swiatek s Ostapenko hrajou v US dnes, ale u nás už bude zítra. Včera, dnes a zítrasmile Na včerejšek nechci, to bych už nestihl.
Reagovat
Krisboy
Nemusí to být blbost, USOpen je nejhorší gs jak z hlediska diváků, tak organizace, dvoudenní pauzy mezi zápasy nikdy nedodržovalu.
Pusť si ve 14:30 na ES1 Vueltu, tenisový výsledky si přečti na teletextu a všechno bude oukej smile
Reagovat
EllNino
ono se to tam občas takhle objeví a pak se to správně zařadí, Markéta bude hrát až pondělní program :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stejně jako Medvěd by měl hrát jen pár hodin po tom, co dohrál...smile
Nějakej omyl asi.
Reagovat
Krisboy
Zrovna před chvílí jsem to psal jinde. Chudák Méďa hrál už podruhé za sebou do dvou ráno. Skončilo to 3:1 a 3:0,kdyby hráli dlouhej petiseťák, hrajou do čtyř smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ve Wimblu vyhánějí z kurtu s večerkou a na USO můžou jít ze zápasu na afterpartysmile
Reagovat
Krisboy
...na závěr afterparty. A cestou domů můžou potkávat hráče, kteří jdou na trénink před odpoledním zápasem smile
Reagovat
lvicek
Spíš z afterparty na zápas, ne?
Reagovat
Krisboy
Jako Gerulaitis? To už by dneska asi nešlo smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jediný sport, který jsem hrál na jakési úrovni, bylo ultimate frisbee. Na jednom turnaji vyhráli Angláni noční kalbu, které jsem se ani nezúčastnil, a hned druhý den vyhráli finále. Jó, tvrdí hoši. Takoví Švédové byli vždycky hrozně namotivovaní, spořádaně trénovali a skoro s nikým se nebavili. Patří sice k top týmům, ale nuda... Možná i v hokeji to tak mají, severský dril.
Reagovat
A211
Zítra trdla
Reagovat
Krisboy
Maruška škoda, v tom tb sance byla a mohla to dotáhnout. Tak ještě dnes Muška proletí do čf a budu spokojen.
Ale jsem vlastně už teď smile
Reagovat
com
se dostala dle ocekavani do druhyho tydne, kde kupodivu ceka lehka souperka smile

A ve ctvrtfinale opet jako na Wimbledonu nejspis Pegule smile

Tak ted uz jen cekat, kdy ohlasi odstoupeni ze ctyrhry.. Ale Strécova muze byt v klidu, trofej muze ziskat jeste v mixu smile
Reagovat
GaelM
Vyřadit KrejSi a pak vzdát, to by mě hodně naštvala... teď už odstoupit nesmí! smile
Reagovat
com
to jo, kolo by jeste zvladnout mohla a odstoupit by mohla az pak, pred zapasem s Karolinou smilesmilesmile
Reagovat
Holahej
Walkover N°1, poděkovat Sereně, že otěhotněla..
Reagovat
Holahej
..je třeba vidět věci v souvislostech,..šetřila tehdy kotník se kterým měla potíže.., teď na US řekla, že je pro ni lepší hrát ve volném dni debla než trénink..
Reagovat
Holahej
Pegula stále hraje a je ve hře v singlu, deblu, mixu, Coco také, jen v mixu už prohrála spolu se Sockem...
Reagovat
tommr
Markéta všem těm kdo sledovali zápas Marie vynahradila to utrpení který si museli prožít. Vynikající a sebevědomej výkon hodnej GS šampionky ... smile
V dalším kole hratelná soupeřka kterou už letos Markéta porazila na svý cestě k titulu z Wimbledonu ...
Reagovat
Patapuff
Jj, ale nedejbože aby příští zápas prohrála. To by to zas bylo hrozný a tragický a k tomu velký zklamání.
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
smile
Reagovat
Krisboy
Markéta úžasná!!!
smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
HAJ
Viděl jsem jen čtyři poslední gamy. Sebevědomý výkon. Gratulace smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
Sinuhet1
Hodinka hry. To byla rychlovka smile. Mel jsem z toho utkani teda vetsi obavy. Gratulace Markete smile
Reagovat
Liverpool22
byla to jízda smile
Reagovat
Liverpool22
výborně 3:0 smile zatím jde vše velmi hladce smile
Reagovat
Oin
První set v suchým tričku, jen ta podání holkám nějak nejdou.
Reagovat
Liverpool22
smile snad to bude rychlovka smile
Reagovat
Oin
Vraždění neviňátek smile
Reagovat
Oin
Tak jo, necelá hodinka. Maky pošetřila síly.
Reagovat
Sinuhet1
To by me zajimalo, jestli zapas Markety bude nekdo sledovat, nebo vsichni spi. Ja se prave vzbudilsmile
Reagovat
Oin
Já zrovna dorazil z noční, tak asi kouknu smile Druhá hra byla hodně vyrovnaná.
Reagovat
frenkie57
Já také dorazil z noční(v 6:45)a už nebylo koukat na co. To byl teda fičák. Gratulace Maky!smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist