Vyloučení Rusů a Bělorusů z turnajů? Ukrajinští tenisté tleskají, podle Navrátilové to není řešení

21. 4. 2022, 08:19
Aktuality 13
Tenisová legenda Martina Navrátilová označila vyřazení ruských a běloruských tenistů z letošního ročníku Wimbledonu za špatné rozhodnutí. Naopak tenisté u Ukrajiny dnešní oznámení pořádajícího All England Clubu přivítali a vyzvali k tomu, aby se nemohli ruští a běloruští sportovci zúčastnit žádných sportovních akcí.
Profily hráčů
Martina Navrátilová

"Takové vyloučení, vzhledem k tomu, že ti hráči nenesou žádnou vinu, není řešení. Myslím, že je to špatné rozhodnutí. Tenis je demokratický sport. Je těžké vidět, když to politika ničí," citovala agentura Reuters devítinásobnou vítězku wimbledonské dvouhry Navrátilovou.

Pětašedesátiletá pražská rodačka považuje rozhodnutí trestat tenisty za vojenskou agresi Ruska na Ukrajinu za přehnané. "Soucítím s ukrajinskými hráči a ukrajinským lidem - je hrozné, co se tam děje - ale myslím si, že tohle je víc, než bylo nutné," řekla Navrátilová k vyloučení tenistů.

"Tenisté se octli na špatné straně politiky. Snad je to jen jednorázová záležitost a nebude se to rozšiřovat. All England Club udělal tohle rozhodnutí ve vzduchoprázdnu a mám pocit, že nevidí celý problém globálně," dodala držitelka celkově 59 grandslamových titulů.

Nesouhlas s rozhodnutím All England Clubu už vyjádřily také obě profesionální organizace ATP a WTA. Vedle Navrátilové ho zkritizoval také australský tenista John Millman. "Myslím, že Ukrajině by bylo více k užitku, kdyby Wimbledon věnoval svůj veškerý zisk na humanitární pomoc, než aby vyloučil ruské a běloruské tenisty," napsal na sociálních sítích dvaatřicetiletý hráč.

Představitele Wimbledonu podpořené britskou vládu naopak ocenil bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov, jenž se minulý měsíc vrátil do Kyjeva, aby pomáhal při obraně Ukrajiny. "Každý sport, byznys nebo cokoli jiného by měly zaujmout stejné stanovisko, dokud Rusové nepovstanou a nezastaví svého krvavého vůdce a všechny ty válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Wimbledon a Británie ukázaly cestu, jak zastavit celé tohle šílenství," uvedl Dolgopolov.

Krok Wimbledonu kvitovali ve společném prohlášení ukrajinské tenistky Elina Svitolinová a Marta Kosťuková a bývalý hráč Serhij Stachovskij. "Požadujeme, aby měli ruští a běloruští sportovci zákaz startu na všech mezinárodních akcích, tak jako to už udělal Wimbledon," napsali.

"V dobách krize znamená mlčení souhlas s tím, co se děje. Zaznamenali jsme, že někteří ruští a běloruští hráči se občas vágně zmínili o válce, ale nikdy zřetelně neřekli, že ji zahájily Rusko a Bělorusko na území Ukrajiny. Mlčení těch, kteří se pro něj rozhodli, je nesnesitelné a vede k pokračování vraždění v naší vlasti," dodalo trio ukrajinských tenistů.

Představitelé Wimbledonu odůvodnili vyřazení tenistů z Ruska a Běloruska snahou o to, aby nebyl turnaj zneužit k propagaci ruského režimu. Navíc tím následovali praxi, která je od únorové invaze na Ukrajinu obvyklá ve většině sportů, tedy že ruští a běloruští sportovci mají na mezinárodních akcích zákaz startu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Nola
chod domov, chod domov...ak mas skutocne priatelku Rusku, tak ti neverim ani makke F
uz davno nie si politicky korektna, AO :D krutis sa ako had.....
Ruski tenisti nepotrebuju tvoju podporu, dnes ich hajis, zajtra ich hodis pod vlak, si sportovec a zapredala si sa politike, fuj, za mna si skoncila... Lendl si zachoval tvar, ten kasle na politiku a venuje sa potomstvu, to je buducnost, obaja ste boli na rovnakej startovacej ciare, ty si skoncila na dne....
Reagovat
Stippy
Mimochodem, naše média vytrvale označují ruské bohatce jako "oligarchy". Ten co se teď zabil, měl prý majetek 400 mil.dolarů. No dobře, ale to má v Americe každý druhý, je tedy Amerika plná oligarchů? Oligarcha Musk? Oligarcha Gates? Oligarchové na každém rohu? Oligarchové Serena Williams a dokonce britský oligarcha Hamilton chtějí koupit Chelsea.Hm.
Reagovat
blixa
Ne každý ruský bohatec je nutně oligarcha. Ten termín sice není úplně ustálený, ale asi nejpřesnější přirovnání pro ruské oligarchy je jejich připodobnění a význam jako měli středověcí bojaři moskevského velkoknížectví.
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile

joo, v sorosmédiích jsou právě tato emotivně (de facto však ideologicky) zabarvená slůvka jedním z klíčových faktorů pro odlišení "zla" a "dobra" - v roztomile dobroserně formulovaných příbězích, která má stádo konzumentů sežrat nejlépe i s navijákem
Reagovat
Stippy
Přesně tak, myslím si to taky. Myslel jsem, že už se nedožiju čtení mezi řádky jako ty desítky let v Rudém právu nebo že budu poslouchat dnešní TV mluvící hlavy a vyrozumívat skrytou druhou část pravdy. Vždycky jsme ode zdi ke zdi.
Reagovat
Ereinion
je to tak, typicky se to projevuje třeba na popisu posledních dvou invazí do Česka - v roce 39 to byli podle médií nacisti, v roce 68 to však byli Rusové smile
Reagovat
FulnekUltras
přičemž v roce 68 to bylo v rámci smluvně založeného a fungujícího vojenského bloku
Reagovat
Fandina
aby na lidi mířili ostrými, jsi magor
Reagovat
lars
pod jakym jmenem jsi na tomto seznamu agentu ? :)
https://ghostbin.com/gwPnI/Puck414
Reagovat
Krisboy
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoevropsk%C3%BD_oligarcha
Reagovat
FulnekUltras
organizátoři Wimblu teď bohužel názorně ukazují, jak falešně horlivé novosvazáctví ničí samo sebe a nakonec i celý svět smile
Reagovat
Rafaeoli25
Martino smile
Reagovat
vojta91
Ještě by to vyhrál Medvěd a ruska propaganda by toho využila. Správné rozhodnutí!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist