Wenders, bývalý trenér hvězd WTA, dostal distanc na 12 let za ovlivňování výsledků

28. 7. 2022, 08:30
Aktuality 8
Profesionálním sportovcem se nestal, protože tenis je drahý sport. Z Maxe Wenderse nakonec vyrostl tenisový trenér, v 26 letech ale dostal od Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA) zákaz působení ve sportu na 12 let za ovlivňování výsledků. Nizozemský kouč musí navíc zaplatit pokutu 12 tisíc dolarů (289 tisíc korun).
Profily hráčů
Max Wenders s bývalými svěřenkyněmi

Wenders spolupracoval v různých funkcích s hráčkami elitní WTA Tour. S grandslamovými šampionkami Ashleigh Bartyovou, Jelenou Ostapenkovou a Sofií Keninovou, aktuální světovou dvojkou Anett Kontaveitovou či deblistkou Demi Schuursovou. S bývalou světovou čtyřkou Američankou Keninovou dokonce několik let tvořil pár.

Podle ITIA Wenders přiznal 'mnohonásobné ovlivnění zápasů', zničení důkazů a neoznámení korupčního jednání. Jedním z jeho prohřešků bylo porušení pravidla o tom, že "žádný člověk pohybující se v tenise nesmí přímo či nepřímo napomoci hráči nepodat jeho nejlepší výkon".

Wenders byl potrestán již loni v dubnu, verdikt ale byl po odvolání jeho právnického týmu zveřejněn až nyní. V tenise nesmí působit do roku 2033.

Wenders: Tenis je drahý sport
Sám Wenders profesionální tenis nehrál, pouze ještě jako teenager odehrál dva zápasy na menších akcích ITF.

"Tenis je drahý sport. Ve 12 nebo 13 letech jsem věděl, že se profesionálním sportovcem nestanu, protože na to potřebujete hodně peněz a já tu podporu neměl," řekl Wenders loni v rozhovoru pro The Times of India.

V belgické tenisové akademii se tak z něj stal tenisový trenér dětí. Postupně ale začal sbírat zkušenosti i mezi slavnými tenistkami. Sparing partnera dělal Jeleně Ostapenkové či byl asistentem trenéra Estonky Anett Kontaveitové.

"Sám jsem trénoval jako hráč. Protože jsem věděl, že na okruhu WTA je těžké najít sparing partnera a pokud bych je trénoval, budu muset plnit i tuhle roli," přiznal Wenders.

"Pro mě jsou nejdůležitější dvě věci. Respekt a také to, jestli se mi líbí to, co dělám. Pokud nezískám respekt a nelíbí se mi to, co dělám, pak nezáleží na tom, jestli jste v Top 10," řekl mimo jiné Wenders v loňském rozhovoru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
misa
Proč musela Sofia chodit zrovna s takovým šmejdem? Jestli ovlivňoval i její zápasy se už nedozvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu, jakou bilanci měla Ash, tak nevím, jak by mohl ovlivňovat její zápasy.

Vzhledem k tomu, na kolik úspěšných tenistek se přisál, tak byl asi zdatný manipulátor.smile
Reagovat
misa
O Ash jsem ale nic nepsal :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem to obecně. Nevěřím, že by se Sofie nebo ostatní jmenované podílely vědomě na jeho ovlivňování zápasů.

Wenders se vyjádřil, že k ovlivňování došlo v letech 2018/2019.
Tehdy se motal kolem Ash na turnaji v Torontu, kde vyhrála debla s Demi.

https://www.tenisportal.cz/par/barty/schuurs/?annual=2018

Kdy randil se Sofií?
Reagovat
misa
To přesně nevím, v článku je napsané několik let. Loni v srpnu Sofia zveřejnila, že je Wenders její přítel, z čehož si lidi vyvodili, že se jedná o novou záležitost, ale už prý spolu byli nějaký rok předtím.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že se ho Sofie zbavila.
Koukal jsem na instagram a tam loni na Wendersovy narozeniny má nového čtyřnohého přítele ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jadno mafijni chapadelko odseknou a druhe uz roste...
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš neodbytný klíště. Přisál se, na koho mohl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist