Wozniacká měla namále. V semifinále ji čeká odveta proti Na Li

25. 1. 2011, 08:40
Aktuality 11
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Caroline Wozniacká nebyla daleko od vyřazení z Australian Open. V duelu s Italkou Schiavoneovou prohrávala 3-6 1-3, nakonec ale utkání otočila a stále živí naděje na premiérový grandslamový titul. Jisté je, že i po turnaji zůstane světovou jedničkou. V semifinále na Dánku čeká Číňanka Na Li, se kterou před rokem v Melbourne prohrála.
Caroline Wozniacká

Francesca Schiavoneová ukázala, že má téměř nevyčerpatelný fyzický fond. V Melbourne odehrála tři třísetové bitvy, v neděli dokonce v nejdelším zápase dvouhry žen v historii turnaje zdolala Kuzněcovovou až po čtyřech hodinách a 44 minutách, a dnes dlouho vzdorovala Caroline Wozniacké.

Přes čtvrtfinále grandslamového turnaje se třicetiletá Italka dostala jen loni na French Open, kde nakonec senzačně senzačně triumfovala. Na Australian Open byla takhle daleko vůbec poprvé a nemuselo zůstat jen u toho.

Kdo sázel na to, že bude Schiavoneová vyčerpaná z nedělního maratónu, mýlil se. Útočně laděná tenistka z Apeninského poloostrova v prvním setu ani jednou neztratila svůj servis a vyhrála sadu 6-3. Dvacetiletá Dánka se nemohla dostat do tempa a nepředvedla jediný vítězný úder. "Některé míče jsem asi nezahrála nejchytřeji. Ke konci už jsem zjistila jak hrát. Donutila jsem ji běhat a přineslo to výsledek," pochvalovala si.

Wozniacké, jež si o přestávce kvůli bolesti přitahovače nechala zavázat levé stehno, se nepovedl vstup ani do druhého setu, ve kterém prohrávala 1-3. Bolest však díky tišícím medikamentům rychle odezněla a na jejím výkonu se to dál neprojevilo. Byť dvacetiletá Dánka neupouštěla od opatrné hry, trochu přidala na agresivitě svých úderů. V šesté hře poprvé prorazila soupeřčino podání, následně to ještě dvakrát zopakovala a rázem byla zpátky ve hře.

Nejen že vyrovnala, náskok jednoho brejku měla už i v rozhodujícím dějství. O ten sice hned přišla, Italce ale přeci jen začaly docházet síly a počtvrté v řadě si nedokázala uhájit podání. I když se Schiavoneová stále srdnatě rvala o každý míček, Wozniacká si už postup uniknout nenechala a po téměř dvou a půl hodinách slavila premiérový postup do semifinále Australian Open.

Schiavoneová, která k utkání nastoupila dva dny po maratónu s Kuzněcovovou, nechtěla svou porážku přičítat únavě. "Šanci jsem měla. Možná ve třetím setu jsem to trochu cítila, ale to není omluva. Myslím, že jsem do toho dala všechno, co jsem mohla," uvedla Italka.

Schiavoneovou alespoň potěšila zpráva, že se ve světovém žebříčku posune na 4. místo; to se ještě žádné Italce nepovedlo a vyrovná tím i mužský rekord své země, který drží někdejší čtvrtý hráč světa Adriano Pannatta.

"Jsem šťastná. Tvrdě jsem na to dřela, takže jsem šťastná, je to fantastické," radovala se Italka.

Podobnou radost má po dnešním utkání i Wozniacká. Ta získala jistotu, že i po turnaji uhájí post světové jedničky, na který si dělaly zálusk Zvonarevová a Clijstersová. Nyní ji navíc jen dvě vítězství dělí od premiérového grandslamového titulu.

Petkovicová: Na Li podle mě vyhraje titul
Zabránit dvacetileté Dánce v postupu do finále bude chtít Číňanka Na Li. Ta v Melbourne zopakovala loňské semifinále, které si jindy na grandslamu nezahrála. Letos hraje osmadvacetiletá tenistka ve výborné formě - s pěti soupeřkami ještě neztratila ani set, když si dnes poradila 6-2 6-4 s Němkou Andreou Petkovicovou

Na Li přitom dnes v první i druhé sadě prohrávala 0-2 na gamy. Pokaždé si však ztracené podání vzala ve čtvrté hře zpět a oba sety dotáhla k vítěznému konci.  

"Rozhodně jsem nehrála tak dobře jako v předešlých zápasech, ale byla to dobrá zkušenost," uznala Petkovicová, že ji soupeřka přehrála. "Hrála moc dobře, řekla bych, že vyhraje celý turnaj. Tím ji samozřejmě nechci dostat pod tlak, jen mám takový pocit. Občas takový pocit máte, když je někdo hodně silný," dodala Němka, jež se díky prvnímu startu ve čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře posune do elitní třicítky světového žebříčku. V Melbourne si připsala cenný skalp šampionky z roku 2008 Marie Šarapovové.

Na Li, která v přípravě na Melbourne porazila v Sydney i Kim Clijstersovou, prohrála loni na Australian Open až v semifinále se Serenou Williamsovou. Ta se jí letos do cesty nepostaví, což šance Číňanky zvyšuje.

"Doufám, že vyhraju celý turnaj," uvedla Na Li. "Ale jestli to mám dokázat, musím udělat ještě dva kroky. A říct něco je vždycky snadné," dodala 11. hráčka světa, která jediný letošní zápas prohrála v úvodu sezony na exhibici v Hong Kongu právě se svou příští soupeřkou Wozniackou. Dvacetiletou Dánku však loni v Austrálii dvakrát porazila, včetně osmifinálového souboje v Melbourne.

Zástupce v semifinále má už i český tenis. Deblistka Květa Peschkeová uspěla spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou a jako druhý nasazený pár zdolaly v čtvrtfinále Američanky Bethanii Mattekovou-Sandsovou a Meghann Shaughnessyovou, turnajové devítky ve dvou setech 6-3 6-3.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
úterní výsledky (25. 01. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Schiavoneová (6-It.) 3-6 6-3 6-3
Li Na (9-Čína) - Petkovicová (30-Něm.) 6-2 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovn.) - Matteková-Sandsová/Shaughnessyová (9-USA) 6-3 6-3
Dulková/Pennettaová (1-Arg./It.) - Uhlířová/Grandinová (ČR/JAR) 6-0 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je velké překvapení letošní sezony. Jasně, že i v předešlých letech ukazovala svou kvalitu, např. loni právě na AO atd. Ale letos je to jiné. Naprosto perfektní hra, nemá prakticky žádnou slabinu, navíc má kvalitní servis. Myslím, že v současnosti Na Li nechybí nic k tomu, aby vyhrála GS. Pro mě jednoznačně největší favoritka na titul, podle mě finále se Zvonareva.
Reagovat
misoSK
Na Li-Wozniacka je tutovka pre Na Li, sledujem ich obe pozorne pocas AO a kym Wozniacka hra nepresvedcivo a stavia na chybach superiek tak Cinanka vacsinu vymien ukoncuje vitaznymi udermi,forehand aj backhand ma smrtiaci
Reagovat
Matti
jo Na Li je mírnou favoritkou, ale to je tak vše. Zápas od zápasu mi Carolina připadá jistější a jistější. Nebude to pro čínanku nic lehkého a klidně ji může Caroline upinkat. Na Li už toho taky může mít dost.
Reagovat
smazaný uživatel
-- že Francesca tak snadno darovala ve druhém setu to své podání -- čtyři laciné chyby. Tím vrátila Wozniackou do hry.

Bylo by zajímavé, jak by zápas dopadl, kdyby nebylo předchozího maratonu s Svetlanou Kuznecovou. Spíše bych sázel na Francescu.

No nic, uvidíme, jak Wozniacká dopadne v bitvě s Na Li; Na Li má podle mě vcelku dost velkou šanci postoupit poprvé do finále GS turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna teď dávali tuto hru v opakování na Eurosportu. Tam se Wozniacká skutečně sebeméně nezasloužila o ten break. První bod -- totálně nahraný volej do autu; druhý -- Wozniacké slabý kopeček na střed zamázla do autu; Wozniacké krátký return dopadá před střed, nahrané na zabití, Schiavone opět zamázne do sítě; a konečně opět slabý return Wozniacké Schiavone zamázne drivevolejem do sítě.

Pro Wozniackou hotový dar z nebes.
Reagovat
smazaný uživatel
Náš dáreček Matěj se zase projevuje :-) Tenhle výsledek tě hodně štve, že ano. Za stavu 3-6 1-3 a shodě při vlastním podání Karolína přežila kritickou situaci, teprve pak začala místo pinkané hrát důraznější míče. Proč to nešlo už od začátku?
Reagovat
smazaný uživatel
No dáreček jseš Broži možná tak ty. Já osobně si Matějovy příspěvky a názory vždy moc rád přečtu, podle mě patří k těch nejkvalitnějším na tomto diskuzním foru, narozdíl od těch tvých, které většinou nemají ani hlavu, ani patu :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Brožem. Nebyl by to Matěj, aby si do Caroline, která od toho zmíněného stavu 3-6 1-3 byla lepsší, nerýpl. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě lepší než Matěj je Koťák, velký obdivovatel ruského tenisu. Teď si dává pauzu, ale jinak na Novaka, Ivanovič nebo Caro umí blít jenom zaujaté nesmysly.

Vlastenče, jak nám asi dopadne Kvitová? Nebo už myslíš na stupiditu jménem Fed Cup s halou plnou troubících bláznů? Na DC a FC bych nešel ani na volný vstup, ztráta času.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, už se na fedcupový zápas Slovensko - Česko moc těším :-) Stejně jako na DC proti Kazachstánu. Samozřejmě i ta atmosféra nemá chybu. Tvůj názor ti neberu, každého baví něco jiného. Co se týče Kvítové, tak samozřejmě věřím v její postup..
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě, že Wozniacká začala pak přece jen důrazněji, ale faktem zůstává, že v gamu za stavu 3:2, kdy Schiavone podávala, se toto nijak neprojevilo, protože šlo o čtyři hrubé chyby Schiavoneové -- viz výše, jak jsem psal. Klidně se na ten game podívej znovu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist