Zverev na Turnaji mistrů zastavil Djokoviče. S Medveděvem si zahrají o druhý triumf

21. 11. 2021, 09:24
Aktuality 28
TURNAJ MISTRŮ - Alexander Zverev v semifinále Turnaje mistrů udolal 7-6 4-6 6-3 světovou jedničku Novaka Djokoviče a připravil ho o možnost zahrát si o rekordní šestý triumf. Německý šampion z roku 2018 se ve finále střetne s ruským obhájcem titulu Daniilem Medveděvem, s nímž prohrál pět duelů v řadě.
A. Zverev a N. Djokovič (© AFP)

Večerní semifinále Alexandera Zvereva s Novakem Djokovičem nabídlo dvou a půlhodinovou bitvu, která skončila až těsně před půlnocí. 

Především první dva sety rozhodovaly drobnosti. Djokovič v první sadě za stavu 5-4 nevyužil setbol, následně odvrátil první dva soupeřovy brejkboly, ale v tie-breaku byl úspěšnější o deset let mladší Zverev.

Statistiky zápasu
Djokovič - Zverev
15 esa 14
1 dvojchyby 1
65 %
1. podání 'in' 72 %
87 %
úsp. 1. podání 78 %
41 %
úsp. 2. podání 63 %
27 winnery 35
29 nevyn. chyby 24
16/19 hra na síti 8/10
1/4 brejkboly 1/4
90 celkem bodů 98
čas: 2:28

Také druhé dějství bylo dlouho ve znamení vyhraných gamů podávajících hráčů. První brejk zápasu zaznamenal za stavu 4-4 Djokovič, který pak v následujícím dlouhém gamu proměnil až pátý setbol a vynutil si třetí set. 

V něm srbský tenista za stavu 1-2 poprvé neudržel servis a do zápasu se už vrátit nedokázal, byť se v sedmé hře dostal k jednomu brejkbolu. Zverev si náskok pohlídal a zvítězil 7-6 4-6 6-3.

"Pokaždé, když spolu hrajeme, tak je to na dlouhé hodiny. Letos jsem s nikým nestrávili tolik času na kurtu, jako s Novakem. Jsem šťastný, že jsem vyhrál a že si tady zítra zahraju finále," řekl Zverev.



V celkově 11. vzájemném střetnutí, z toho již čtvrtém na Turnaji mistrů, si Zverev připsal čtvrtou výhru. Letos se s Djokovičem utkal popáté a po triumfu na olympijských hrách v Tokiu, kde Djokovičovi překazil naději na Golden Slam, mu v Turíně zmařil i vyhlídky na zisk šestého titulu z Turnaje mistrů, kterým by Srb vyrovnal rekord Rogera Federera.

24letý Zverev startuje na Turnaji mistrů pátý rok po sobě a podruhé se dostal do finále. To první v roce 2018 nakonec proměnil v triumf. 

V roce 2021 Zverev odehrál pět finálových zápasů a všechny vyhrál - na 'pětistovkách' v Acapulku a Vídní, na Masters 1000 v Madridu a Cincinnati a na olympiádě v Tokiu. Letos může jako jediný získat pět titulů. Celkově má tenista stále bez grandslamové trofeje ve finálových duelech bilanci 18-9.

V nedělním finále Zverev narazí na ruského obhájce titulu Daniila Medveděva, jenž v prvním semifinále potvrdil roli favorita proti Noru Casperu Ruudovi a na Turnaji mistrů tak neprohrál už devět zápasů v řadě. Oba finalisté letos vyhráli 58 zápasů.

"Ve skupině jsem prohrál 6-8 v rozhodujícím tie-breaku, takže na odvetu se moc těším. Jsou tady ti nejlepší tenisté, takže vyhrát tento turnaj si vyžaduje spoustu úsilí. Bude to každopádně těžký zápas, protože Daniil je teď jedním z nejlepších na světě," uvedl Zverev, který může napodobit počin z roku 2018. Tehdy s Djokovičem prohrál ve skupině, ale porazil ho ve finále.

Finále nabídne poprvé od roku 2005 duel hráčů, jimž není více než 25 let. Zverev ve vzájemné bilanci s o rok starším Medveděvem prohrává 5-6, když od loňského října prohrál všech pět soubojů, čtyři z nich právě v hale. Ten poslední odehráli v úterý v Turíně v rámci bojů ve skupině, o vítězi rozhodl tie-break třetího dějství.

• TURNAJ MISTRŮ 2021 •
Turín (Itálie), tv. povrch / hala, 7.250.000 dolarů
sobotní výsledky (20. 11. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Zverev (4-Něm.) - Djokovič (1-Srb.) 7-6(4) 4-6 6-3
Medveděv (2-Rus.) - Ruud (8-Nor.) 6-4 6-2
• Čtyřhra - semifinále •
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Mektič/Pavič (1-Chorv.) 4-6 7-6(3) 10-4
Herbert/Mahut (3-Fr.) - Granollers/Zeballos (4-Šp./Arg.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
Krisboy
Tak poť, Dani. Dokaž, že jsi (vzhledem k dlouhodové absenci Thiema) nejlepším hráčem současnosti.

smile
Reagovat
Nola
smile najlepsi hrac sucasnosti, hrac jedneho povrchu....
Reagovat
Pe3k
Krysák byl vždy mimo.
Reagovat
Pe3k
Pozápasové podání ruky připomínalo nějakou bromance, to v zápase Lehečka Rune to bylo jako podání ruky během studené války. Ten Rune je zajímavý týpek herně i tak celkově, neviděl jsem, aby někoho hejtovalo tolik lidí ještě dřív než něco vůbec dokáže.
Reagovat
paddy
i lehce uvadlý Medvěd je dnes velkým favoritem smile
Reagovat
annah
Kéž by tu svou jízdu Zverev dotáhl do cíle a arogantního rusáka zmákl. Ale moc tomu nevěřím, Meďa Beďa je na rozdíl od No1 na vlně a Sashu asi smete. Oba už dobře vědí, jak se pohár z TM zvedá nad hlavu, akorát rusák má tu vzpomínku o dost čerstvější. Nejspíš si ji zopakuje.
Reagovat
paddy
Zverev s ruskou krví v žilách, zlatými řetězy a intimním vztahem s Ruskou mi moc Němce nepřipomíná smile
Reagovat
hippos
tak ja predpokladam, ze tim arogantnim rusakem byl myslen Zverev, jinak puvodni prispevek vubec nechapu
Reagovat
annah
Nepředpokládáš správně... :-)
Reagovat
paddy
ale posíláme aspoň hliníkový příbor jako cenu útěchy smile
Reagovat
annah
Díky, ten mi zrovna v kuchyni chyběl... :-)
Reagovat
mahycek
Roger může být v klidu. Jeho 6 titulů
z Masters nebylo dorovnáno.smilesmile
Reagovat
steve79
Uz ted se tesim na AO. Djokovic bude hlavnim favoritem. Muze ho ohrozit Zverev a Medvedev. Z ostatnich hracu tam nikoho nevidim.
Reagovat
steve79
Taky bych neodepisoval Rafu.
Reagovat
turista
Na Djokoviče, Medveděva a Zvereva mít už nebude.
Reagovat
No-le
Škoda, že Novák neproměnil v 7. hře 3.setu ten bb. I když Zverev měl celou dobu blíž k vítězství... už poměr winnerů a UE o tom svědčil. Myslím že Nole, k mé velké lítosti, už těch tenisových trofejí moc nepobere. K těmhle dvoum se přidají ještě další, vrátí se Thiem a konkurence bude obrovská. I když hraje pořád velmi dobře v rozhodujících chvílích už nedokáže produkovat světové balóny jako dřív a nejspíš ho neuvidíme ani na AO.
Reagovat
Nola
skor skoda DF na servise v TB uvodneho setu, ale tak clovek nemoze mat vsetko, nikto nie je dokonaly, aj planovanie jednotlivych zapasov ma co do seba, NO1 hra ako druhy hrac, bez dna oddychu, hra zapasy o 14 tej a zrazu vecer :D...to nie je prvy krat, mozno by prehral aj tak, ale ako hovori FH los a planovanie zapasov zohravaju velku ulohu....
Reagovat
No-le
Souhlas. Taky mě to štvalo...
Reagovat
No-le
Medvěděv se sice trochu nadřel ve skupině (ikdyž s Italem už o nic nešlo), ale pak prošel do finále hladkou výhrou a se dnem volna v zádech...
Reagovat
Nola
nebyt kolapsu mladeho Jannika, uz tam nemusel ani byt, tymi servismi v rychlom slede, ked produkoval bud DF, alebo eso ho celkom rozhodil smile, Medved je stena, Sasha musi dnes nieco zmenit aby mal sancu, nesmie sa s nim pretahovat od BL, dnes uvidime asi tenis buducnosti, 2-metrovi obri so skvelym servisom sa budu pretahovat o titul, este par rokov nazad by asi nemali sancu
Reagovat
Nola
samozrejme, ze mal postup isty, ale prehra by ho zneistila....
Reagovat
com
Na Djokovica umi, ale nic na tom nemeni fakt, ze pro Medveda je pouhym fackovacim panakem smile
Reagovat
Pe3k
Bilance 6:5 a v posledním zápase byl 2 míčky od vítězství...
Reagovat
com
se na to musis divat tak, ze z poslednich 7 zapasu Medvedev 6x vyhral, takze tak smile

Jo a neco z WTA - Selestina Hlavackova dohrala ve Stardance smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Pe3k
Vím o tom (bilance, na star dance seru).
S fackovacím panákem neprohraješ 5 z 11 zápasů.
Reagovat
vladka
come, come..ty snad sleduješ i "slavíky"smilesmile pomoooocsmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist