'Demolition man' Djokovič rozebral Berlocqa, hladce vyhrál i Federer

2. 9. 2011, 07:46
Aktuality 12
US OPEN muži - 59. výhra Novaka Djokoviče v letošní sezoně byla obzvlášť drtivá. Srbský tenista deklasoval Argentince Berlocqa 6-0 6-0 6-2 a může se připravovat na Rusa Davyděnka. Bez ztráty setu se soutěží prokousává také Roger Federer.
Novak Djokovič

Novak Djokovič na úvod US Open potvrzuje roli největšího favorita. Poté, co mu za stavu 6-0 a 5-1 vzdal Ir Niland, zdemoloval srbský tenista po setech 6-0 6-0 6-2 také Argentince Carlose Berlocqa. Z úvodních 32 gamů tak vyhrál hned 29.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bělehradu navíc oba gamy soupeři daroval po svém servisu. Na jeho hladké výhře během půldruhé hodiny to ale nemohl nic změnit a Djokovič si letos připsal už 59. výhru v 61. utkání.

Čtvrtek na US Open:

Berdych přibalil Fogninimu na cestu domů i dva 'kanáry'. Štěpánek a Cetkovská vzdali

"Když jsem odcházel, tak mi jeden chlapík povídá: Hele, zaplatil jsem za lístek sto dolarů a ty jsi byl na kurtu jen hodinu a půl. Musíš mi to nějak vynahradit, něco mi dát. Třeba raketu," citovala Djokoviče agentura AP.

"Na druhou stranu to ale byl dobrý zápas, snažili jsme se bavit lidi," uvedl čtyřiadvacetiletý Srb, který se mimo jiné blýskl úderem mezi nohama. "Myslím, že to byla zábava. Dlouhé, zajímavé výměny, úder mezi nohama a další věci," řekl Djokovič.

Když osmadvacetiletý Berlocq získal v celkově 15 gamu první hru, neskrýval nadšení, že ze zápasu neodejde se třemi kanáry. Za bojovnost si vysloužil i velké ovace publika.  "Jediné, co jsem mohl dělat, bylo bojovat. Tenhle člověk je hráč z jiné planety," prohlásil Berlocq, který se během utkání také pokusil o úder mezi nohama, ale na rozdíl od soupeře neuspěl a míček skončil v síti. Přesto si argentinský tenista od diváků za svůj pokus vysloužil bouřlivé ovace.

Výhra nad Jihoameričanem byla Djokovičova nejhladší na grandslamovém turnaji; pouhé dva gamy ztratil také v 1. kole Australian Open s Chilanem Massuem (6-1 6-1 6-0) a dva kanáry nadělil na French Open 2005 Američanu Gineprimu (6-0 6-0 6-3), se kterým si připsal vůbec první vítězný zápas na turnaji 'velké čtyřky'.  

Nechybělo příliš, aby se Djokovič stal prvním hráčem od roku 1987, jenž by na US Open nedovolil soupeři ani jednu hru. Naposledy něco podobného dokázal Ivan Lendl.  

Dva kanáry nadělil a 14 gamů v řadě vyhrál během čtvrtého hracího dne také Tomáš Berdych.

Djokovič na US Open útočí na již 10. titul sezony, a pokud uspěje, zajistí si post světové jedničky i na konci sezony a jako šestý tenista v historii vyhraje tři grandslamové turnaje během jedné sezony - letos už vyhrál Australian Open a Wimbledon. Naposledy se to povedlo v loňském roce Rafaelu Nadalovi (tituly získal v Paříži, Londýně a New Yorku).

Ve třetím kole turnaje, na kterém byl v letech 2007 a 2010 ve finále, se srbský favorit utká s Nikolajem Davyděnkem, jehož porazil na nedávném turnaji v Montrealu a celkově s ním má aktivní bilanci 4-2. Ruský tenista v New Yorku ukončil sérii 10 turnajů, na nichž po triumfu v Mnichově nedokázal dlouhé čtyři měsíce porazit víc jak jednoho soupeře. Na US Open po pětisetové bitvě s Dodigem porazil ve třech sadách Itala Potita Staraceho.

Federerovi stačilo 77 minut
Bez větších potíží prošel do třetího kola třetí hráč světa Roger Federer, který porazil Izraelce Dudiho Selu 6-3 6-2 6-2 a potřeboval na to ještě o 13 minut méně než Djokovič. Švýcarský tenista si připsal 225. vítězství na grandslamu v kariéře a překonal bilanci Andre Agassiho. Lepší je v historických tabulkách už jen Američan Jimmy Connors s 233 výhrami. 

Federer si po zápase našel chvíli a dal fanouškům na kurtu Arthura Ashe pár tipů, jak podávat. Základem je podle něj dobrý nadhoz a pak prý stačí "držet raketu jako kladivo". 

V dalším zápase se pětinásobný šampion utká se čtvrtfinalistou z roku 2009 Marinem Čiličem, s nímž oba vzájemná duely snadno vyhrál. Chorvat ve druhém kole v repríze loňské pětisetové dramatické bitvy na Australian Open smetl 6-1 6-0 6-2 Australana Bernarda Tomice.

I druhou pětisetovou bitvu na letošním US Open zvládl jednatřicetiletý Juan Carlos Ferrero. Španělský tenista po takřka pěti hodinách udolal 7-6 5-7 6-7 6-4 6-4 sedmého nasazeného Francouze Gaela Monfilse. Ve třetím kole se utká s krajanem Granollersem.

Suverénně soutěží proplouvá černým kůň letošního US Open Mardy Fish. Zatím ve dvou zápasech ztratil jen 13 gamů, ovšem jeho příští soupeř Kevin Anderson dokonce pouze devět.

- GRANDSLAM US OPEN MUŽI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (01. 09. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (9-ČR) - Fognini (ČR) 7-5 6-0 6-0
Monaco (Arg.) - Štěpánek (23-ČR) 6-4 6-1 2-0 skreč Š.
Djokovič (1-Srb.) - Berlocq (Arg.) 6-0 6-0 6-2
Federer (3-Švýc.) - Sela (Izr.) 6-3 6-2 6-2
Ferrero (Šp.) - Monfils (7-Fr.) 7-6(5) 5-7 6-7(2) 6-4 6-4
Fish (8) - Džazírí (Tun.) 6-2 6-2 6-4
Tsonga (11-Fr.) - Bubka (Ukr.) 6-3 7-5 6-2
Karlovič (Chorv.) - Gasquet (13-Fr.) 6-4 6-2 2-6 7-6(4)
Verdasco (19-Šp.) - Ilhan (Tur.) 6-4 6-3 6-1
Tipsarevič (20-Srb.) - Petzschner (Něm.) 6-0 6-3 3-6 6-3
Dolgopolov (22) - Cipolla (It.) 6-0 7-5 2-6 5-7 6-4
Čilič (27-Chorv.) - Tomic (Austr.) 6-1 6-0 6-2
Anderson (JAR) - Llodra (29-Fr.) 6-1 6-2 6-2
Granollers (31-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 7-5 6-3 6-4
Davyděnko (Rus.) - Starace (It.) 6-2 6-4 7-5
Haas (Něm.) - Falla (Kol.) 7-6(5) 6-1 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
steve79
Včera to byla jednoznačná záležitost Fedexe a Djokoviče. No ted čeká Federera Čilič, ten jednou dokáže hrát výborně a jednou zahraje tragicky. Dneska jsem zvědavej na Nadala, ten v prvním kole nic moc, mohl být rád, že to zvládnul ve třech setech.
Reagovat
Pe3k
Domnívám se, že letošní pomalejší kurty budou Djokovičovi vyhovovat. Rychlostí mohou být podobné těm v Austrálii a to je pro Novaka to pravé ořechové. Zatím soupeře kosí jako zbrusu nový křovinořez. Jsem sice primárně fanoušek elegantního a precizního Federera, ale v případném semifinále bych si vsadil na Noleho, i když srdce bude doufat na návrat právoplatného vítěze na jeho betonový trůn.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám na to stejný názor, moc bych to Fedexovi přála, ale Djokovič má perfektní formu. Přesto se může stát cokoliv.
Reagovat
taffer
V podstatě se s tím názorem ztotožňuji, ale když byl Feďa schopen porazit Noleho na pomalé antuce v Paříži, tak bych ty šance viděl vyrovnanější.
Reagovat
Pe3k
Teoreticky jsou šance vyrovnané, ale prakticky Djoker bude mnohem více odhodlaný získat titul. V tak dominantní sezoně, kterou prožívá, by zisk jen dvou ze čtych grand slamů byl přeci jen málo. A Novak si to uvědomuje. Navíc Roger je těžko porazí někoho z dvojice Fish/Tsonga. A pomalejší beton není pro Federera ideální. Bude jen těžko hledat recept na dokonalou obranu Noleho. Bude se snažit hrát vítězné údery, což se projeví jako velké množství nevynucených chyb ( podobně jako s Nadalem ).
Reagovat
tito
No já bych před úvahami jak Roger v dalších kolech počkal, až jak dopadne zápas s Marinem. Ten zatím spolehlivě s rozdílem třídy likviduje tenisové naděje. Harrisonovi nedal šanci a Tomiče doslova rozstřílel. V takové formě jsem jej ještě neviděl hrát.
Reagovat
Pe3k
No pokud Roger prohraje už s Čiličem, bude to pro něj velká rána. Federerm sice bude favoritem, ale soupeř je ve formě a bude to těžký zápas. No alespň se máme na co těšit.

Dneska to vypadá na méně zajímavé zápasy. Snad jen Lubičič - Nalbandian je zajímavý match.
Reagovat
taffer
Asi máš pravdu, ale v motivaci Noleho to asi nebude. Vždyť kdy už měl být víc motivovaný než v Paříži? (série neporazitelnosti, první GS z antuky, šance na sezónní Grandslam atd.)
Reagovat
Pe3k
Právě mi přišlo, že možnost dostat se na pozici světové jedničky, Novaka svazovala a naopak Federer neměl co ztratit, mohl jen získat. Krom toho hrál Federer asi nejlepší zápas sezony a celkově se jednalo o krásný zápas :) Leč Federerova psychika při vzájemné konfrontaci s Nadalem o5 úřadovala a Federer již tradičně prohrál s Nadalem finále French open.
Reagovat
taffer
Jj, v každém případě už se těším na následující zápasy. S Čiličem to už bude jiný kafe, než doteď. A pevně věřím, že půjdeme dál, až snad k tomu Nolemu.
Reagovat
Pe3k
Me 2 :) Ikdyž mnohem lepší by bylo kdyby se tihle dva utkali až ve finále...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Čilič je dost labilní, takže strach fakt nemam. Možná to může bejt vyrovnanější ale až budou důležitý momenty tak neni co řešit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist