Letošní rok na ATP, část IV. Federer poosmé vyhrál Wimbledon. Na US Open triumfoval Nadal

13. 12. 2017, 16:51
Stalo se... 2
Roger Federer a Rafael Nadal si rovným dílem rozdělili také zbývající dva grandslamové podniky. Federer slavil zisk osmé rekordní trofeje na nejslavnějším turnaji světa v All England Clubu. Rafael Nadal, tehdy už ve staronové roli světové jedničky, ovládl americké US Open. Na srpnových Masters triumfovaly Alexander Zverev a Grigor Dimitrov.

27. - 28. týden (Wimbledon)
Pro titul si na nejslavnějším turnaji světa došel Roger Federer, a to naprosto fenomenálním způsobem. Švýcar v All England Clubu neztratil v sedmi zápasech jediný set a ve svém jedenáctém wimbledonském finále vybojoval rekordní osmou trofej a celkově již 19. grandslamovou. Letos fenomenální Švýcar tak vyhrál i další velký podnik, jehož se zúčastnil. Ve finále nedal šanci Marinovi Čiličovi.

Federerovi na úvod turnaje po prohrané úvodní sadě vzdal Ukrajinec Dolgopolov. Set nedokázali švýcarskému tenistovi sebrat ani Lajovič, Mischa Zverev, Dimitrov, loňský finalista Raonic a česká jednička Berdych, který Federera v průběhu celého turnaje potrápil ze všech soupeřů nejvíce. Finále bylo jednoznačnou záležitostí. Federer v něm nedal šanci Čiličovi.

Čilič si finále Wimbledonu zahrál poprvé, ale na triumf z US Open 2014 navázat nedokázal. Nejlepší chorvatský hráč byl zpočátku suverénní. Kohlschreibera, Floriana Mayera, Američana Johnsona i Španěla Bautistu porazil ve třech setech. Proti rozjetému Müllerovi však musel do rozhodující sady a jeden set ztratil také s překvapivým semifinalistou Querreym. Ve finále i vinou lehkého zranění nedokázal zastavit famózního Federera.

Z Čechů si nejlépe vedl Tomáš Berdych. Dlouhodobě nejlepší český tenista už v prvním kole s nebezpečným Francouzem Chardym musel hrát o set více a do čtyř sad českou jedničku donutil také Ryan Harrison. Jedinou třísetovou výhru zaznamenal rodák z Valašského Meziříčí po skvělém výkonu proti Španělovi Ferrerovi. Následně s Rakušanem Thiemem vyhrál pětisetovou bitvu.

Ve čtvrtfinále narazil na trojnásobného šampiona Novaka Djokoviče, s nímž prohrál posledních 12 zápasů a měl bilanci 2-27. Srb však roli favorita nepotvrdil, jelikož po prohraném tie-breaku pro zranění lokte skrečoval a na kurtech jsme ho letos už neviděli. Berdych se tak po roce znovu probojoval do semifinále Wimbledonu. Finále z roku 2010 ovšem nezopakoval. Nad jeho síly byl i přes velmi kvalitní výkon Federer.

Ostatní čestí zástupci v hlavní soutěži skončili shodně ve druhém kole. Jiří Veselý zahájil cestu za obhajobou loňského osmifinále vydřenou výhrou nad kvalifikantem Marčenkem. V dalším kole ale nestačil na Fogniniho. Ve stejné fázi turnaje skončil také Adam Pavlásek. Česká naděje ve Wimbledonu zvládla premiéru v hlavní soutěži, když porazila Američana Escobeda. Proti Djokovičovi byl však Pavlásek bez šance.

Stejně dopadl i Lukáš Rosol. Úspěšný kvalifikant v prvním kole přehrál debutanta Laaksonena ze Švýcarska a v dramatické pětisetové bitvě s rozjetým Lucemburčanem Müllerem nevyužil dva mečboly. Již v prvním kvalifikačním zápase neuspěli Václav Šafránek, Petr Michnev a Jan Šátral.

Už v prvním kole letošního ročníku nejslavnějšího turnaje světa došlo na obrovské překvapení. Ruský mladík Daniil Medveděv v něm totiž vyřadil finalistu French Open a nasazenou pětku Stana Wawrinku. Vůbec poprvé tak vyhrál zápas v hlavní soutěži grandslamu a porazil hráče Top 10. Na životní vítězství však navázat nedokázal. Ve druhém kole vypadl s kvalifikantem Bemelmansem.

Hned v dalším kole zaskočil nasazenou čtrnáctku Lucase Pouilleho polský tenista Jerzy Janowicz. Ani semifinalista Wimbledonu z roku 2013 a bývalý 14. hráč světa ale další výhru nepřidal. Svého krajana pomstil Paire. Nasazenou sedmnáctku Jacka Socka zaskočil ve stejné fázi turnaje kvalifikant Sebastian Ofner. S rakouským překvapením si v následujícím kole suverénně poradil Alexander Zverev. Další Američan Isner v pětisetové bitvě nestačil na Izraelce Selu.

Obhájce titulu a největší domácí hvězda Andy Murray předváděl velmi dobré výkony. Výraznější potíže neměl s lucky loserem Bublikem, Němcem Brownem, Italem Fogninim ani Francouzem Pairem. Ve čtvrtfinále však zčásti vinou zdravotních potíží s kyčlí nedokázal udržet vedení 2-1 na sety proti Querreymu, který tak poprvé v kariéře postoupil do grandslamového semifinále. V něm padl s Čiličem. Rovněž loni Querrey vyřadil světovou jedničku a obhájce trofeje (Djokovič).

Už v osmifinále se loučil Rafael Nadal. Španěl podesáté triumfoval na French Open a na trávě žádnou přípravu vyjma exhibičních zápasů neabsolvoval. V prvních třech utkáních neztratil jediný set. V souboji o čtvrtfinále jej však zaskočil výborně hrající Müller, jenž maraton se Španělem vyhrál poměrem 15-13 v rozhodující sadě. Dvojnásobný vítěz Nadal tak popáté v řadě v All England Clubu nepostoupil dále než do osmifinále.

Deblovou soutěž ovládli Lukasz Kubot s Marcelem Melem. Polsko-brazilský pár zdolal ve finále londýnského grandslamu v maratonském finále rakousko-chorvatské duo Oliver Marach, Mate Pavič a připsal si tak první společnou grandslamovou trofej. Celkově vyhráli Kubot s Melem 14. zápas a 3. turnaj na trávě v řadě.

Premiérového triumfu mezi juniory se dočkal Alejandro Davidovich Fokina. Španělská naděje si pro trofej došla bez ztráty setu. Ve finále porazila nenasazeného Argentince Axela Gellera. Posledním španělským juniorským vítězem Wimbledonu byl v roce 1967 Manuel Orantes. Španěl vyhrál grandslamovou juniorku po dlouhých šestnácti letech. Španělské barvy naposledy slavily v roce 2001 na French Open, kdy zvítězil Carlos Cuadrado.

• WIMBLEDON 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 31,600.000 liber
• Finále dvouhry •
Federer (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6-3 6-1 6-4
• Finále čtyřhry •
Kubot/Melo (4-Pol./Braz.) - Marach/M. Pavič (16-Rak./Chorv.) 5-7 7-5 7-6(2) 3-6 13-11
• Finále mixu •
J. Murray/Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Kontinen/Watsonová (Fin./Brit.) 6-4 6-4
• Finále juniorky •
Davidovich Fokina (8-Šp.) - Geller (Arg.) 7-6(2) 6-3
• Česká účast •
Berdych - semifinále
Veselý - 2. kolo
Rosol - 2. kolo
Pavlásek - 2. kolo
Šafránek - kvalifikace
Michnev - kvalifikace
Šátral - kvalifikace
Kompletní los

 

 

29. týden (Newport, Umag a Bastad)
Poslední letošní turnaj na trávě mohli hráči absolvovat v americkém Newportu. Už třetí titul na domácí trávě vybojoval John Isner. Šampion ročníků 2011 a 2012 ve finále porazil australského kvalifikanta Matthewa Ebdena a slavil první letošní a celkově dvanáctý kariérní triumf na okruhu ATP.

Isnerova cesta turnajem ale spíše připomínala challengerový podnik. Jeho nejvýše postaveným soupeřem byl 142. hráč světa. Isner selhání dalších nasazených dokonale využil a bez ztráty setu si poradil s kvalifikantem Grothem, krajany Novikovem a Fratangelem a dalším australským kvalifikantem Ebdenem. Američan teprve podruhé v sezoně vyhrál více než dva zápasy v řadě na jednom turnaji.

Ebden si zahrál finále na okruhu ATP poprvé v kariéře. Australský kvalifikant v prvním kole nedal šanci dvojnásobnému šampionovi Ramovi, dále porazil nasazenou šestku Slováka Lacka, jen tak tak unikl vyřazení proti Kamkemu a v semifinále jasně přehrál Gojowczyka, přemožitele loňského vítěze Karloviče z minulého kola.

Letošní ročník newportské travnaté akce měl obecně velmi slabé obsazení. Mezi nasazené se jako poslední vešel až 117. hráč světa Marčenko. Kromě tehdy 21. tenisty světa Isnera a žebříčkově o dvě místa hůře postaveného Karloviče se v americké metropoli nepředstavil žádný z hráčů tehdejší první padesátky žebříčku ATP.

• DELL TECHNOLOGIES HALL OF FAME OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Newport, USA
Povrch: tráva
Dotace: 535.625 dolarů
• Finále dvouhry •
Isner (1-USA) - Ebden (Austr.) 6-3 7-6(4)
• Finále čtyřhry •
Kúreší/Ram (1-Pák./USA) - Reid/Smith (Austr.) 6-4 4-6 10-7
Kompletní los

 

Po skončení travnaté části sezony se mohli tenisté ještě na chvíli vrátit na antuku. Jednu z mála posledních šancí měli v Umagu, kde svůj premiérový titul na okruhu ATP ve svém prvním finále naprosto senzačně získal Andrej Rubljov. Ruský mladík totiž triumfoval v roli lucky losera, když ve finále přehrál italského antukového specialistu Paola Lorenziho.

Rubljov v kvalifikaci nesplnil roli jedničky a přímý souboj o hlavní soutěž prohrál. Nakonec se do ní ale jako lucky loser dostal a druhou šanci zužitkoval na maximum. Bez ztráty setu přehrál Berlocqa i loňského finalistu Slováka Martina. Ve čtvrtfinále se postaral o velké překvapení vítězstvím nad loňským šampionem Fogninim. Právě s Italem jako jediným ztratil set. Poté nedal šanci domácímu Dodigovi, přemožiteli nasazené jedničky Goffina, který se na kurtech představil poprvé od ošklivého zranění kotníku na French Open, a ve finále Lorenzimu.

Hned po úvodním zápase skončil druhý nasazený Monfils, čehož využil druhý finalista Lorenzi. Ital měl v prvním kole volný los a úvodní duel proti Bedenemu bez problémů zvládl. Ve čtvrtfinále otočil téměř prohrané utkání s Veselým a v semifinále ve třech setech udolal krajana Giannessiho.

Jiří Veselý si před startem travnaté části sezony odskočil na oblíbený domácí challenger v Prostějově a potřetí jej vyhrál. Na trávě se však českému hráči vůbec nedařilo, a proto se vrátil na antuku. V Umagu si suverénně poradil se Slovákem Gombosem i Moldavcem Albotem. Skvěle vstoupil také do čtvrtfinálového souboje s Lorenzim, ovšem vedení setu a brejku do úspěšného konce nedotáhl a poprvé s Italem prohrál.

• PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN UMAG 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Umag, Chorvatsko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Rubljov (Rus.) - Lorenzi (4-It.) 6-4 6-2
• Finále čtyřhry •
Duran/Molteni (3-Arg.) - M. Draganja/T. Draganja (Chorv.) 6-7(6) 7-5 12-10
• Česká účast •
Veselý - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Na další antukové akci ve švédském Bastadu nenašel přemožitele David Ferrer. Pětatřicetiletý španělský veterán se tak po téměř dvou letech dočkal prvního titulu. Na okruhu ATP získal už 27. vavřín. Švédský antukový podnik ovládl potřetí v kariéře. V letošním finále přehrál podesáté v kariéře Ukrajince Alexandra Dolgopolova, jemuž oplatil letošní porážku z brazilské antuky.

Bývalý třetí hráč světa Ferrer zahájil své působení v Bastadu suverénně. V prvním kole nedal šanci Delbonisovi a v dalším zápase jasně přehrál Němce Browna. Ve čtvrtfinále se Švýcarem Laaksonenem však zvítězil až v tie-breaku rozhodující sady, přičemž odvracel dva mečboly, a letos poprvé vyhrál více než dva zápasy na jedné akci. V dalším "tříseťáku" uspěl proti loňskému finalistovi a krajanovi Verdascovi, jenž v předchozím kole oplatil loňskou finálovou porážku Ramosovi. Ve finále mu stačily sety dva.

Dolgopolov ve švédské metropoli potvrdil letošní skvělou formu na antuce. Ukrajinský tenista si poradil s Argentincem Mayerem a jeho krajanem Zeballosem. Ve čtvrtfinále přežil bitvu s Rusem Chačanovem, kterou vyhrál v tie-breaku rozhodující sady. Proti dalšímu ruskému hráči Kuzněcovovi ztratil jen pět gamů. Ve finále však na rozdíl od únorového podniku v Buenos Aires neuspěl.

Ve švédském městečku se na kurtech poprvé od zranění břišního svalu na French Open představil Pablo Carreño. Španěl měl v úvodním zápase s Rusem Kuzněcovem nakročeno k výhře, ovšem tie-break druhého setu prohrál a za stavu 0-3 v rozhodující sadě utkání kvůli stejným problémům jako v Paříži vzdal.

• SKISTAR SWEDISH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Bastad, Švédsko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Ferrer (8-Šp.) - Dolgopolov 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Knowle/Petzschner (Rak./Něm.) - Arends/Middelkoop (Niz.) 6-2 3-6 10-7
Kompletní los

 

 

30. týden (Hamburk, Gstaad a Atlanta)
Také v dalším týdnu triumfoval lucky loser. Šťastný poražený z kvalifikace Leonardo Mayer si v Hamburku došel pro svůj druhý kariérní titul. Argentinec v německém městě triumfoval také v roce 2014. Ve finále si poradil s domácím Florianem Mayerem, jenž se mohl stát prvním domácím vítězem po čtrnácti letech.

Leonardo Mayer prohrál už v kvalifikaci, ale dostal druhou šanci startovat v hlavní soutěži a tu přetavil v zisk trofeje pro vítěze. Argentinec po obratu a v tie-breaku rozhodující sady vyřadil nasazenou jedničku Ramose, dále porazil domácího Struffa a ve čtvrtfinále přemohl jediného českého zástupce Veselého. V semifinále si poradil s krajanem Delbonisem a ve finále ve třech setech udolal Floriana Mayera.

Německý tenista, který letos prohrál úvodních sedm zápasů a do Hamburku přijel s mizernou bilancí 6-15, na úvod nezaváhal s Italem Cecchinatem, poté zvládl třísetové duely s Kuzněcovem, přemožitelem turnajové dvojky a loňského finalisty Cuevase, a Schwartzmanem. S krajanem Kohlschreiberem úvodní sadu v semifinále prohrál, ale Němec poté pro zranění levé nohy skrečoval. Němec ve svém prvním finále od loňského červnového triumfu v Halle neuspěl a celkově čtvrtý kariérní titul nezískal.

Jediný český zástupce Jiří Veselý v prvním kole po obrovské bitvě přetlačil nasazenou sedmičku Verdasca a v dalším kole si poradil s argentinským antukovým specialistou Zeballosem. Zahrál si tak své největší čtvrtfinále v kariéře. V něm byl nad jeho síly pozdější šampion Leonardo Mayer a Veselý tedy stejně jako v Umagu přes čtvrtfinálového soupeře nepřešel. Slovák Kližan loňský triumf obhajovat kvůli zranění levého lýtka nemohl.

• GERMAN TENNIS CHAMPIONSHIPS 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Hamburk, Německo
Povrch: antuka
Dotace: 1,499.940 eur
• Finále dvouhry •
L. Mayer (Arg.) - F. Mayer (Něm.) 6-4 4-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Dodig/M. Pavič (1-Chorv.) - Cuevas/M. López (2-Urug./Šp.) 6-3 6-4
• Česká účast •
Veselý - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Další antukový podnik se uskutečnil ve Gstaadu. Na švýcarské oranžové drti byl nejlepším hráčem Fabio Fognini. Italský tenista i svůj v pořadí pátý vavřín na okruhu ATP vybojoval na nejpomalejším tenisovém povrchu. Ve finále si poradil s překvapením turnaje - německým kvalifikantem Yannickem Hanfmannem.

Fognini, jenž na divokou kartu plnil roli nasazené čtyřky, měl v prvním kole volný los a poté musel zvládnout tři třísetové duely. Proti Slovákovi Gombosovi musel vývoj utkání otáčet, stejně jako v semifinále s nasazenou dvojkou Bautistou. Ve čtvrtfinále zdolal bývalou světovou desítku Gulbise. Ve finále potvrdil roli favorita, zužitkoval bohaté zkušenosti a došel si pro trofej pro vítěze.

Účast Hanfmanna ve finále byla velkým překvapením. Německý talentovaný kvalifikant ve třech setech udolal Argentince Bagnise, loňského šampiona Feliciana Lópeze, osmého nasazeného Joaa Sousu a také turnajovou šestku a loňského finalistu Haaseho, který v předchozím kole přemohl jedničku Goffina. Ve svém premiérovém finále však neuspěl. Předchozím maximem v té době pětadvacetiletého Němce bylo jediné čtvrtfinále z prvního květnového týdne v Mnichově.

• J. SAFRA SARASIN SWISS OPEN GSTAAD 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Gstaad, Švýcarsko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Fognini (4-It.) - Hanfmann (Něm.) 6-4 7-5
• Finále čtyřhry •
Marach/Oswald (2-Rak.) - Eysseric/Škugor (4-Fr./Chorv.) 6-3 4-6 10-8
Kompletní los

 

Na turnaji ATP v Atlantě oficiálně odstartovala sezona amerických betonů. Skvělé dva týdny prožil na domácí půdě John Isner. Americký servisman totiž na týden starý triumf na trávě v Newportu navázal prvenstvím v Atlantě, kde rovněž neztratil set. Ve finále si poradil s krajanem Ryanem Harrisonem a celkově počtvrté domácí betonovou akci ovládl. Dal tak zapomenout na loňské prohrané finále s Kyrgiosem.

Isner potvrdil, že se mu v Atlantě náramně daří. Na domácím turnaji startoval poosmé a jen jednou skončil před branami finále (semifinále 2012). Z Newportu Američan odjížděl s bilancí 4-0, přičemž neztratil ani set. Do puntíku stejně si vedl také v Atlantě, když postupně přehrál Kanaďana Pospisila, Slováka Lacka, nasazenou trojku Müllera z Lucemburska, ve finále ve dvou tie-breacích udolal krajana Ryana Harrisona a oslavil 12. kariérní titul a poprvé v kariéře vyhrál dva turnaje po sobě.

Čtvrtý nasazený Harrison musel v cestě do finále bojovat mnohem více. Už v prvním zápase s Australanem Millmanem měl hodně namále. Ve čtvrtfinále naopak deklasoval divokou kartu a krajana Eubankse. Otáčet utkání musel také v semifinále proti Edmundovi. Britský tenista v předchozím kole vyřadil turnajovou jedničku Socka.

Nick Kyrgios letos na svůj oblíbený turnaj nedorazil. Loňský vítěz se stále trápil s kyčlí a raději se rozhodl letošní ročník vynechat. Také v deblové soutěži triumfovaly domácí barvy. Titul slavili bratři Bryanové.

• BB&T ATLANTA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Atlanta, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 642.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Isner (2-USA) - R. Harrison (4-USA) 7-6(6) 7-6(7)
• Finále čtyřhry •
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Koolhof/Sitak (Niz./N. Zél.) 6-3 6-4
Kompletní los

 

 

31. týden (Kitzbühel, Washington a Los Cabos)
Poslední letošní antukový podnik ATP se konal na přelomu července a srpna v Kitzbühelu. V rakouském horském středisku po dvou letech znovu uspěl Philipp Kohlschreiber. Německý tenista, který v Kitzbühelu žije, ve finále přehrál portugalského tenistu Joaa Sousu a oslavil osmý kariérní titul, šestý z antukového povrchu.

Kohlschreiber střídal lepší výsledky s těmi horšími. Už v prvním kole měl potíže s argentinským kvalifikantem Bagnisem. Proti českému hráči Veselému byl naopak suverénní. Nejvíce namále měl ve čtvrtfinále proti Lajovičovi, postoupil až díky vyhranému tie-breaku rozhodující sady. V dalším průběhu turnaje neztratil set. V semifinále vyřadil nasazenou dvojku Fogniniho a ve finále si poradil se Sousou.

Sousa po obratu porazil Rusa Južného i loňského šampiona Lorenziho. Otáčet vývoj utkání musel také proti domácí divoké kartě Geraldovi Melzerovi. V semifinále zvládl oba tie-breaky s domácím Ofnerem, přemožitelem nasazené jedničky Cuevase. Ve finále však potvrdil mizernou kariérní úspěšnost v soubojích o titul. Z celkového počtu devíti finále vyhrál jen dvě. Letos prohrál ve finále také v lednu v Aucklandu. Poslední titul slavil před dvěma lety ve Valencii.

Jiří Veselý zvládl i na své jedenácté letošní antukové akci úvodní kolo. Český tenista v něm v Kitzbühelu přehrál překvapivého finalistu gstaadského podniku Hanfmanna z Německa. Proti pozdějšímu vítězi Kohlschreiberovi byl ale bez šance. S Němcem prohrál i třetí vzájemný duel a třetí čtvrtfinále v řadě nevybojoval.

• GENERALI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Kitzbühel, Rakousko
Povrch: antuka
Dotace: 482.060 eur
• Finále dvouhry •
Kohlschreiber (Něm.) - J. Sousa (Portug.) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Cuevas/Durán (4-Urug./Arg.) - Podlipnik-Castillo/Vasilevskij (Chile/Běl.) 6-4 4-6 12-10
• Česká účast •
Veselý - 2. kolo
Kompletní los

 

Sezona amerických betonů již byla v plném proudu a hned osm hráčů tehdejší dvacítky se sjelo na kvalitně obsazený podnik ATP 500 ve Washingtonu. V hlavním městě Spojených států si pro svůj už čtvrtý letošní a celkově pátý titul došel Alexander Zverev. Teprve dvacetiletý Němec po vítězství ve finále nad Jihoafričanem Kevinem Anderson poprvé triumfoval na tvrdém povrchu pod otevřeným nebem. Ke zkompletování sbírky trofejí ze všech povrchů mu chybí úspěch na trávě.

Přitom už v úvodním zápase měl Zverev obrovské potíže. S Australanem Thompsonem musel do tie-breaku rozhodující sady. Poté se však rozehrál do skvělé formy a neztratil jediný set. Jeho vynikající formu odnesli domácí Sandgren, ruský mladík Medveděv a nasazená dvojka Nišikori. Ve finále s Andersonem německý talent neztratil jediné podání a Jihoafričana porazil i potřetí.

Anderson se do finále na okruhu ATP probojoval po dvou letech. Jeho cesta k souboji o titul nebyla vůbec jednoduchá. Na úvod si sice snadno poradil s Tunisanem Jazírím, nicméně v osmifinále musel likvidovat mečbol turnajové jedničky Thiema. Ve čtvrtfinále ho do tří sad překvapivě dostal Ind Bhambri. V semifinálovém duelu Anderson zaskočil domácího Socka. Svůj nejcennější titul však vybojovat nedokázal.

Velkým překvapením byl Tommy Paul startující na divokou kartu. Domácí hráč po skreči Nora Ruuda šokoval vítězstvím nad sedmým nasazeným Pouillem a po obratu vyřadil i Lucemburčana Müllera. Po nejcennější výhře své kariéry sahal ve čtvrtfinále. Proti Nišikorimu ovšem nevyužil tři mečboly.

Kromě Japonce, vítěze Zvereva a domácího Socka se do závěrečných kol probojoval už jen Raonic. Nasazená trojka ve čtvrtfinále nestačila právě na Socka. Už po prvním zápase se loučil loňský šampion Monfils a jen o kolo později na turnaji skončil Dimitrov. Washingtonská vítězná série trojnásobného vítěze Del Potra se zastavila na čísle patnáct, když v osmifinále prohrál s Nišikorim.

• CITI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Washington, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 1,750.080 dolarů
• Finále dvouhry •
A. Zverev (5-Něm.) - Anderson (15-JAR) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - Kubot/Melo (2-Pol./Braz.) 7-6(5) 6-4
Kompletní los

 

Mexiko si musel v letošním roce zamilovat Sam Querrey. Americký tenista po březnovém triumfu v Acapulku vyhrál také srpnový podnik v Los Cabos a oslavil zisk jubilejního 10. titulu na okruhu ATP. Na mexických turnajích tak letos vyhrál všech devět zápasů. Ve třísetovém finále potvrdil roli favorita proti talentovanému Australanovi Thanasimu Kokkinakisovi.

Querrey se překvapivě nejvíce nadřel hned v prvním utkání. S až 347. hráčem žebříčku ATP Evanem Kingem musel do tie-breaku rozhodující sady. Ve čtvrtfinále naopak smetl Francouze Millota. Postup do finále si zajistil po obratu proti Džumhurovi. Ve finále zvládl i třetí "tříseťák". Navázal tak na své premiérové grandslamové semifinále z Wimbledonu.

Kokkinakis se po sérii zdravotních problémů na kurty po roce a půl vrátil letos v květnu a teprve v Los Cabos se dočkal kvalitního výsledku. Jednadvacetiletý Australan zvládl tie-breaky s Američanem Tiafoem, ve zkrácené hře rozhodujícího setu přehrál Polanského, poprvé od svého návratu vyhrál dva zápasy v řadě a připsal si premiérovou čtvrtfinálovou účast na ATP v kariéře. Ve čtvrtfinále porazil i dalšího Američana Fritze a v semifinále otočil duel s českou a nasazenou jedničkou Tomášem Berdychem.

Dlouhodobě nejlepší český tenista začal v roli nejvýše nasazeného suverénně, když po volném losu v utkání druhého kola smetl Australana Santillana. Ve čtvrtfinále se dostal z problémů a po prohrané úvodní sadě přetlačil Francouze Mannarina. V semifinále s Kokkinakisem však sám neudržel vedení 1-0 na sety, v té době až s hráčem páté stovky nečekaně prohrál a ani v Mexiku svou první letošní trofej nezískal, přestože byl po semifinále Wimbledonu největším favoritem.

Hned v prvním kole se s turnajem rozloučil loňský šampion Ivo Karlovič. Chorvatský obr v něm nestačil na francouzského kvalifikanta Halyse. Loňského finalistu Feliciana Lópeze ve čtvrtfinále vyřadil bosenský hráč Džumhur.

• ABIERTO MEXICANO DE TENIS MIFEL 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Los Cabos, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 637.395 dolarů
• Finále dvouhry •
Querrey (2-USA) - Kokkinakis (Austr.) 6-3 3-6 6-2
• Finále čtyřhry •
Cabal/Huey (2-Kol./Fil.) - Galdós/Maytín (Peru/Ven.) 6-2 6-3
• Česká účast •
Berdych - semifinále
Kompletní los

 

 

32. týden (Montréal)
Na srpnovém Masters v Montréalu byl největším favoritem Roger Federer, ale ve finále i vinou bolestí zad překvapivě nestačil na teprve dvacetiletého talentovaného Němce Alexandera Zvereva. Německý tenista vyhrál turnaj Masters podruhé v kariéře. Letos triumfoval také na antukovém Masters v Římě. Celkově si připsal už pátý letošní titul a navázal na zisk trofeje z předchozího týdne ve Washingtonu.

Přitom hned v úvodním zápase byl Zverev třikrát míček od vyřazení. Tři mečboly Gasqueta však zlikvidoval a nakonec slavil postup. Poté už neztratil jediný set, když si postupně poradil s Kyrgiosem, Andersonem, senzací letošního ročníku Shapovalovem a ve finále bez ztráty servisu uspěl proti Federerovi, proti němuž jako jediný hráč dosavadního průběhu letošní sezony nečelil mečbolu a přerušil jeho sérii 16 vítězství.

Federer na úvod smetl domácí divokou kartu Polanského, po obratu udolal španělského veterána Ferrera, poradil si i s jeho krajanem Bautistou a v semifinále vyřadil překvapivého semifinalistu Nizozemce Haaseho. Sedmnáctou výhru v řadě však nepřidal. Švýcara ve finále, které si v Montréalu zahrál po dlouhých deseti letech, viditelně omezovaly bolesti v zádech. Letos zaznamenal z 38 utkání teprve třetí porážku.

O velkou senzaci se postaral Denis Shapovalov. Domácí osmnáctiletý talent si za skvělé výkony v průběhu letošního roku vysloužil od pořadatelů divokou kartu a odehrál životní turnaj. Po vydřeném vítězství nad Dutrou Silvou zaskočil Del Potra a v tie-breaku rozhodující sady překonal světovou dvojku Rafaela Nadala. Další obrat dokonal proti Francouzovi Mannarinovi. Nad jeho síly byl až pozdější šampion Zverev.

I nadále se mimo antuku příliš nedařilo Dominicovi Thiemovi. Rakušan, jenž v Montréalu plnil roli nasazené trojky, hned v úvodním duelu neproměnil ani jeden ze čtyř mečbolů proti Schwartzmanovi. Pohořeli i další favorité. První zápasy nezvládli David Goffin, Milos Raonic, Jo-Wilfried Tsonga a loňský finalista Rogers Cupu Kei Nišikori. Jen o kolo dále se probojoval Grigor Dimitrov.

Z českých tenistů se měl v kanadské metropoli představit Tomáš Berdych. Dlouhodobě nejlepší český hráč se však na poslední chvíli kvůli problémům s žebry odhlásil. Ve druhém největším kanadském městě se nepředstavil ani první tenista světa Andy Murray, který loni triumfoval v Torontu. Brita stále trápila kyčel.

• ROGERS CUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Montréal, Kanada
Povrch: tvrdý
Dotace: 4,662.300 dolarů
• Finále dvouhry •
A. Zverev (4-Něm.) - Federer (2-Švýc.) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Herbert/Mahut (5-Fr.) - Bopanna/Dodig (7-Indie/Chorv.) 6-4 3-6 10-6
Kompletní los

 

 

33. týden (Cincinnati)
O týden později na dalším podniku Masters v Cincinnati se z životního triumfu radoval Grigor Dimitrov. Bulharský tenista v cestě za svou nejcennější trofejí kariéry neztratil jediný set. Ve finále si poradil s dalším debutantem ve finále Masters Nickem Kyrgiosem. Celkově získal sedmý titul na okruhu ATP a podruhé v kariéře dokázal během jednoho roku ovládnout tři turnaje.

Dimitrov až na jednu výjimku musel o postup ale vždy bojovat. Nelehké duely absolvoval s Felicianem Lópezem a Del Potrem. Proti Sugitovi naopak ztratil jen tři hry a počtvrté v kariéře postoupil do semifinále Masters. Svou finálovou premiéru vydřel po výhře nad Isnerem. S Američanem musel dvakrát do tie-breaku. Nic zadarmo mu nedal ani jeho finálový soupeř Kyrgios.

Australan si finále na Masters rovněž zahrál poprvé. Jeho předchozím maximem bylo letošní a loňské semifinále z Miami. Kyrgios si v prvním kole vyšlápl na devátého nasazeného Goffina a rozhodující sadu nepřipustil ani proti Dolgopolovovi. S chorvatským obrem Karlovičem však musel vývoj utkání otáčet a byl dva míčky od vyřazení. Ještě v ten samý den si poradil s Nadalem. Postup do svého největšího finále a vůbec prvního letošního si stejně jako Dimitrov vybojoval ve dvou tie-breacích, jeho soupeřem byl Španěl Ferrer.

Rafael Nadal sice skončil už ve čtvrtfinále a potvrdil nepříliš oslnivou formu, která ho provázela už od zisku jubilejního 10. triumfu na French Open, nicméně i tak se v pondělí po více než třech letech vrátil na tenisový trůn a po 41 týdnech vystřídal Andyho Murrayho.

Dimitrov dokonale využil velkého počtu absencí elitních hráčů. Do Cincinnati letos nedorazilo celkem sedm členů Top 10 - Novak Djokovič (předloktí) a Stan Wawrinka (koleno) již ukončili letošní sezonu, Roger Federer (záda), loňský finalista Andy Murray (kyčel), loňský vítěz Marin Čilič (přitahovač), Kei Nišikori (pravé zápěstí) a Milos Raonic (levé zápěstí).

O velké překvapení se postaral domácí mladík Frances Tiafoe startující na divokou kartu. Američan po vítězství nad německým kvalifikantem Martererem otočil duel druhého kola s devět zápasů neporaženým Alexanderem Zverevem, jenž v předchozích dvou týdnech ovládl akci ve Washingtonu a Masters v Montréalu. Vstup do turnaje nevyšel ani Jo-Wilfriedovi Tsongovi, který zaznamenal už třetí porážku v řadě.

Do hlavního města amerického státu Ohio dorazili také Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Oba čeští zástupci ale prohráli hned na úvod. Berdych v prvním kole neudržel vedení 1-0 na sety proti nebezpečnému Del Potrovi a letos vůbec poprvé nezvládl úvodní souboj na turnaji. Veselý zahájil sezonu amerických betonů a přípravu na grandslamové US Open až v Cincinnati. V prvním kole prohrál s chorvatským veteránem Karlovičem.

• WESTERN & SOUTHERN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Cincinnati, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 4,973.120 dolarů
• Finále dvouhry •
Dimitrov (7-Bulh.) - Kyrgios (Austr.) 6-3 7-5
• Finále čtyřhry •
Herbert/Mahut (5-Fr.) - J. Murray/Soares (3-Brit./Braz.) 7-6(6) 6-4
• Česká účast •
Berdych - 1. kolo
Veselý - 1. kolo
Kompletní los

 

 

34. týden (Winston-Salem)
Na poslední generálce před grandslamovým US Open v americkém Winston-Salemu se znovu po roce do finále probojoval Roberto Bautista a tentokrát uspěl. Španělský reprezentant v letošním finále přehrál finálového debutanta Damira Džumhura z Bosny a Hercegoviny a i šestý kariérní titul vybojoval na podniku série ATP 250.

Bautista v cestě do finále neztratil jediný set a pouze jednou musel do zkrácené hry. Na hru turnajové jedničky nenašli recept Srb Lajovič, Kypřan Baghdatis, domácí divoká karta Fritz, Němec Struff a ani druhý finalista Džumhur.

Džumhurova cesta do jeho premiérového finále na okruhu ATP byla trnitá. Po vítězství nad Istominem z Uzbekistánu musel do tří setů s nasazenou devítkou Simonem. Proti argentinskému specialistovi Zeballosovi rozhodující sadu nepotřeboval a s turnajovou třináctkou Hyeon Chungem ztratil jen šest gamů. Největší potíže měl v semifinále, v němž s kvalifikantem Edmundem prohrál úvodní set a utkání až na poslední chvíli začal otáčet. Stal se tak vůbec prvním bosenským tenistou, který se probojoval do finále akce ATP.

Hned po prvním zápase se loučil Jiří Veselý. Jediný český zástupce prohrál i pátý vzájemný duel s Kypřanem Baghdatisem. Vstup do turnaje nezvládl ani loňský šampion Pablo Carreño.

V souboji o čtvrtfinále zaskočil domácího Johna Isnera chorvatský tenista Borna Čorič. Vítěz antukového podniku ATP v Marrákeši ukončil Isnerovu neporazitelnost na kurtech ve Winston-Salemu. Američan totiž na domácí akci v letech 2011 a 2012 triumfoval a před třemi lety nenastoupil ke čtvrtfinálovému utkání proti pozdějšímu šampionovi Rosolovi.

• WINSTON-SALEM OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Winston-Salem, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 664.825 dolarů
• Finále dvouhry •
Bautista (1-Šp.) - Džumhur (Bos.) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Rojer/Tecau (2-Niz./Rum.) - Peralta/Zeballos (Chile/Arg.) 6-3 6-4
• Česká účast •
Veselý - 2. kolo
Kompletní los

 

 

35. - 36. týden (US Open)
Rafael Nadal se na závěrečném grandslamu sezony US Open představil poprvé ve staronové roli světové jedničky a jasně potvrdil, že je na nejvyšším postu žebříčku ATP oprávněně. Španěl ve Flushing Meadows po vítězství ve finále nad senzačním finalistou Kevinem Andersonem získal druhý letošní a 16. kariérní grandslamový vavřín, třetí na americké půdě.

Nadalovi se sice nepovedl předchozí grandslamový podnik Wimbledon ani generálka na americký grandslam, nicméně v New Yorku byl suverénní. Na úvod si poradil se Srbem Lajovičem, následně po prohrané úvodní sadě překonal Japonce Daniela i lucky losera Leonarda Mayera z Argentiny. V osmifinále jednoznačně přehrál Ukrajince Dolgopolova a ve čtvrtfinále ve velkém stylu zastavil senzační jízdu ruského mladíka Rubljova. Na vůbec první zvučné jméno narazil až v semifinále, v němž po neúspěchu v prvním setu zničil bývalého šampiona Del Potra. Ve finále potvrdil roli favorita a s Andersonem ani na chvíli nezaváhal.

Anderson dokonale využil výpadku a absence favoritů v dolní polovině pavouka. Jihoafričan však mezi největší aspiranty na finále rozhodně nepatřil a o to více byla jeho premiérová účast v grandslamovém finále výjimečná. Anderson v prvních třech zápasech neztratil jediný set, když postupně vyřadil domácího kvalifikanta Aragona, Lotyše Gulbise a Chorvata Čoriče. Do čtyř sad následně musel s Italem Lorenzim a poslední domácí nadějí Querreym. Čtyři sety potřeboval také proti Carreñovi. Ve finále s Nadalem však neměl sebemenší šanci na úspěch.

Výborně si ve spodní polovině losu vedl také právě Pablo Carreño. Španěl v prvních čtyřech utkáních čelil pouze kvalifikantům. Bez ztráty setu postupně porazil domácího Kinga, Brita Norrieho, Francouze Mahuta a Kanaďana Shapovalova. Carreña výrazně nepotrápil ani Argentinec Schwartzman. Ve svém premiérovém semifinále ovšem Carreño své maximum na akcích velké čtyřky znovu už nevylepšil a po úspěšné úvodní sadě tahal proti Andersonovi za kratší konec.

Diváci ve Flushing Meadows stále marně čekají na premiérový souboj Nadala s Rogerem Federerem. Letos, stejně jako před osmi lety, byl proti Juan Martín Del Potro. Argentinec po jednoznačných výhrách nad Švýcarem Laaksonenem, Španělem Menendézem a dalším španělským hráčem Bautistou postoupil do osmifinále. V něm proti Thiemovi přežil šílené drama, ve kterém otáčel stav 0-2 na sety a likvidoval dva mečboly. Ve čtvrtfinále vyřadil největšího favorita Federera.

Z českých zástupců se nejdále probojoval Tomáš Berdych. Skončil však už ve druhém kole. Dlouhodobě nejlepší český tenista v prvním kole letos i potřetí na grandslamu vyřadil Američana Ryana Harrisona. V dalším kole ho ale znovu trápila záda. Proti Dolgopolovi vyhrál úvodní sadu, ovšem poté neměl kvůli viditelným bolestem šanci uspět. S americkým grandslamem se takhle brzy naposledy rozloučil před sedmi lety.

Svou grandslamovou premiéru si v kvalifikaci vybojoval Václav Šafránek. Český talent nicméně v hlavní soutěži nepřekvapil a dle očekávání v prvním kole podlehl výborně hrajícímu Dimitrovovi. První kolo bylo konečnou i pro Jiřího Veselého. Rodák z Příbrami v něm nestačil na svého nepříliš oblíbeného soupeře Čoriče. V kvalifikaci neúspěšně bojovali Petr Michnev, Jan Šátral a Lukáš Rosol.

Fantastický a životní turnaj prožil Andrej Rubljov. Nyní dvacetiletý Rus na konci července šokoval triumfem na antuce v Umagu z pozice lucky losera a na US Open na sebe znovu upozornil, když nejprve ve druhém kole ve třech sadách zaskočil Dimitrova a o dvě kola rovněž bez ztráty setu ukončil pobyt devátého nasazeného Goffina. Proti Nadalovi se chtěl předvést, ale působil přemotivovaně, hodně chyboval a uhrál jen pět gamů. I tak byla pro Rubljova čtvrtfinálová účast na grandslamu dalším kariérním milníkem.

Hodně velké trápení zpočátku prožíval Roger Federer. Největší favorit na titul hned v prvním kole musel do rozhodující sady s domácím Tiafoem a znovu ve druhém kole s Rusem Južným. Proti Felicianovi Lópezovi a Němcovi Kohlschreiberovi naopak uspěl bez potíží. Roli největšího favorita ale nakonec nenaplnil, jelikož ve čtvrtfinále prohrál s Del Potrem.

Na překvapení došlo už v předchozích kolech. Již v prvním kole skončila jedna z největších domácích nadějí. Jacka Socka po pětisetové bitvě vyřadil Australan Thompson. Hned o kolo později skončil Alexander Zverev. Vítěz dvou letošních podniků Masters a největší mladý talent se na grandslamech nedočkal průlomu ani v New Yorku. Ve druhém kole ho senzačně přemohl Čorič. Loučil se také Jo-Wilfried Tsonga, na kterého si vyšlápl kanadský talent Shapovalov. Ve třetím kole skončil další favorit Marin Čilič. Šampion ročníku 2014 nestačil na antukového specialistu Schwartzmana.

Mužskou část turnaje poznamenalo hned několik odhlášek. Letošní sezonu pro zdravotní potíže předčasně ukončili loňský finalista a dvojnásobný vítěz Novak Djokovič, loňský šampion Stan Wawrinka a finalista ročníku 2014 Kei Nišikori. Týden předem se k nim přidal Milos Raonic, který podstoupil operaci zápěstí. Andy Murray z turnaje odstoupil den po zveřejnění losu. Brita stále trápila kyčel.

Ve finále mužské čtyřhry svůj druhý společný grandslamový vavřín vybojovali Nizozemec Jean-Julien Rojer a Rumun Horia Tecau. Šampioni Wimbledonu 2015 ve finále ve dvou setech přehráli víteze loňského French Open Feliciana Lópeze s Marcem Lópezem.

Čínský tenis oslavoval svého prvního juniorského grandslamového vítěze. Stal se jím druhý nasazený Yibing Wu, který ve finále zdolal turnajovou jedničku Axela Gellera z Argentiny. Číňan tak slavil double. O den dříve vybojoval trofej také ve čtyřhře.

• US OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: New York, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 50,400.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Nadal (1-Šp.) - Anderson (28-JAR) 6-3 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Rojer/Tecau (12-Niz./Rum.) - F. López/M. López (11-Šp.) 6-4 6-3
• Finále mixu •
J. Murray/Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Venus/H. Chan (3-N. Zél./Tchaj-wan) 6-1 4-6 10-8
• Finále juniorky •
Yibing Wu (2-Čína) - Geller (1-Arg.) 6-4 6-4
• Česká účast •
Berdych - 2. kolo
Šafránek - 1. kolo
Veselý - 1. kolo
Michnev - kvalifikace
Šátral - kvalifikace
Rosol - kvalifikace
Kompletní los

 

Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.
WTA, část II.
WTA, část III.
WTA, část IV.

ATP, část I.
ATP, část II.
ATP, část III.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

2
Přidat komentář
a.magerova
Reagovat
annah
Kéž by i příští rok touhle dobou bylo na co s potěšením vzpomínat!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist