Letošní rok na WTA, část III. Ostapenková senzačně vyhrála French Open. Kvitová a Karolína Plíšková triumfovaly na trávě

8. 12. 2017, 17:39
Stalo se... 9
Obrovské překvapení se zrodilo na letošním French Open. Antukový vrchol sezony totiž ovládla nenasazená Jelena Ostapenková a ve dvaceti letech si připsala premiérový grandslamový triumf. Přechod na trávu vyšel Petře Kvitové. Česká tenistka ovládla hned svůj druhý turnaj po návratu v Birminghamu. Karolína Plíšková si trofej pro vítězku odvezla z poslední generálky v Eastbourne.

18. týden (Rabat a Praha)
Antukové jaro pokračovalo také na akci v marockém Rabatu, kde plnila úlohu nejvýše nasazené Anastasia Pavljučenkovová. A Ruska nakonec roli největší favoritky opravdu potvrdila, když ve finále přehrála rovněž devět utkání neporaženou Francescu Schiavoneovou, a získala jubilejní 10. kariérní titul. Navázala tak na měsíc starý triumf z Monterrey a na turnajích prodloužila svou neporazitelnost na deset zápasů.

Pavljučenkovová se sice v úvodních kolech lehce trápila, ale set neztratila se švýcarskou kvalifikantkou Perrinovou ani krajankou Makarovovou. Jediné zaváhání přišlo v duelu s Američankou Davisovou, v němž turnajová jednička tentokrát do tří sad musela. V semifinále však nadělila kanára bývalé finalistce French Open Erraniové a solidní formu si s sebou vzala na kurt i k finálovému utkání.

Schiavoneová mohla být i přes finálovou porážku spokojená. Úspěšně totiž navázala na nečekaný triumf z Bogoty. Italská veteránka startující v Rabatu na divokou kartu už v prvním kole zaskočila nasazenou čtyřku Babosovou a její zlepšenou formu odnesly také deblová specialistka Dabrowská, Němka Mariaová a Američanka Lepchenková. Celkově devátého vavřínu se ale Schiavoneová nedočkala.

Timea Bacsinszká vykročila za obhajobou loňského prvenství drtivým vítězstvím nad Larssonovou ze Švédska. Ve druhém kole ji však zaskočila precizně hrající talentovaná Američanka Bellisová. Švýcarka v koncovce rozhodující sady nevyužila mečbol a zápas nakonec prohrála.

Z českých tenistek se v hlavním městě Maroka představila pouze Barbora Krejčíková. Daleko se ovšem nedostala. Kvůli žebříčkovému postavení musela do kvalifikace. V prvním kole sice smetla domácí divokou kartu, nicméně poté sama jednoznačně podlehla Kruničové ze Srbska.

Také deblovou soutěž ovládly nasazené jedničky. Velkou radost udělala českým fanouškům Andrea Hlaváčková. Naše deblová specialistka před startem turnaje zahájila spolupráci s Maďarkou Babosovou a česko-maďarský tandem hned na prvním společném turnaji triumfoval.

• GRAND PRIX DE SAR LA PRINCESSE LALLA MERYEM 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Rabat, Maroko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Pavljučenkovová (1-Rus.) - Schiavoneová (It.) 7-5 7-5
• Finále čtyřhry •
Babosová/Hlaváčková (1-Maď./ČR) - Stojanovičová/Zaněvská (Srb./Belg.) 2-6 6-3 10-5
• Česká účast •
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 

V pražské Stromovce se konal třetí ročník jediného turnaje WTA na české půdě. A poprvé měl jinou než domácí šampionky. Letošní ročník J&T Banka Prague Open ovládla německá kvalifikantka Mona Barthelová, která ve finále po obratu zdolala další překvapivou finalistku Kristýnu Plíškovou. Barthelová, jež vyhrála osm zápasů během osmi dní, ukončila téměř tříleté čekání na další titul a připsala si čtvrtý kariérní triumf na okruhu WTA.

Přitom už v tříkolové kvalifikaci musela likvidovat tři mečboly, nakonec se ale do hlavní soutěže probojovala a své působení v ní zahájila ve velkém stylu, když smetla nasazenou šestku Shuai Zhang i Francouzku Dodinovou. Ve čtvrtfinále zvládla oba tie-breaky proti Italce Giorgiové a v dalších kolech po obratu porazila dvě české naděje Strýcovou a právě Plíškovou.

Plíšková v prvním kole vyřadila bývalou světovou jedničku Jankovičovou a utkání druhého kola absolvovat nemusela, jelikož se z turnaje odhlásila loňská vítězka Šafářová. Také Plíšková byla nucena alespoň jeden zápas otáčet. Ve čtvrtfinále prohrála úvodní set s Brazilkou Haddadovou Maiaovou. V semifinále si překvapivě snadno poradila s agresivní hrou Lotyšky Ostapenkové. Na dva roky starý triumf sestry Karolíny a loňský Šafářové navázat nedokázala.

Skvělý týden měla za sebou i Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně nejprve smetla Němku Görgesovou a v dalším kole udolala krajanku Hradeckou. I potřetí tak na své oblíbené akci postoupila do čtvrtfinále, v němž v tuhé bitvě přetlačila krajanku Siniakovou. Roli největší favoritky v semifinálovém složení však nepotvrdila, když nestačila na pozdější šampionku Barthelovou.

Obrovským zklamáním bylo vystoupení nasazené jedničky Karolíny Plíškové. Česká jednička před dvěma lety vyhrála premiérový ročník turnaje a loni nestačila až v semifinále na Šafářovou. Letos se ovšem loučila po prohře s Italkou Giorgiovou hned v prvním kole. Turnaj se nepovedl ani největší zahraniční hvězdě Caroline Wozniacké. Bývalá světová jednička vypadla ve druhém kole, ve kterém nevyužila mečbol proti Ostapenkové.

Ani loňská přemožitelka Plíškové Lucie Šafářová nedošla daleko. Rodačka z Brna po obratu vydřela postup přes Slovenku Kristínu Kučovou, ale kvůli nemoci musela z turnaje odstoupit.

Poprvé se na okruhu WTA od senzačního triumfu v Bielu představila Markéta Vondroušová. Na zisk premiérového titulu na WTA navázala vítězstvím nad Němkou Witthöftovou. Nad její síly však ve druhém kole byla Chorvatka Konjuhová.

Deblová trofej ale přece jen na domácí půdě zůstala. I třetím rokem se z celkového vítězství ve čtyřhře radovala domácí zástupkyně. Po Siniakové a Hlaváčkové vybojovala celkové prvenství Květa Peschkeová. Česká veteránka po boku Němky Grönefeldové přehrála české duo Hradecká, Siniakové. Česko-německý pár se dočkal čtvrtého společného titulu, prvního od triumfu v pařížské hale v roce 2004. Hradecká se Siniakovou naopak ani čtvrté letošní finále nezvládly.

 

• J&T BANKA PRAGUE OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Praha, Česko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Barthelová (Něm.) - Kr. Plíšková (ČR) 2-6 7-5 6-2
• Finále čtyřhry •
Grönefeldová/Peschkeová (2-Něm./ČR) - Hradecká/Siniaková (1-ČR) 6-4 7-6(3)
• Česká účast •
Kr. Plíšková - finále
Strýcová - semifinále
Siniaková - čtvrtfinále
Šafářová - 2. kolo
Hradecká - 2. kolo
Vondroušová - 2. kolo
Kar. Plíšková - 1. kolo
Beránková - kvalifikace
Martincová - kvalifikace
Smitková - kvalifikace
Zarycká - kvalifikace
Kilnarová - kvalifikace
Allertová - kvalifikace
Kompletní los

 


19. týden (Madrid)
Zatímco turnaje v Rabatu a v Praze se ještě dohrávaly, ve španělském Madridu už byl v plném proudu další podnik série WTA Premier Mandatory. Z titulu se znovu po roce radovala Simona Halepová. Rumunská jednička ve finále udolala v životní formě hrající Kristinu Mladenovicovou, poprvé v kariéře dokázala obhájit turnajový triumf, připsala si celkově 15. titul, první od loňského červencového triumfu v Montréalu a celkově třetí z akcí WTA Premier Mandatory.

Halepová v prvním kole smetla unavenou Kristýnu Plíškovou, která se nestihla po finálové účasti v Praze dostatečně aklimatizovat. V dalším zápase měla obrovské potíže. S Italkou Vinciovou prohrávala v rozhodující sadě už 2-5 15-30, ale nakonec postup vybojovala. Další třísetové vítězství slavila proti Stosurové. Ve čtvrtfinále deklasovala Američanku Vandewegheovou a šanci nedala v semifinále ani Sevastovové.

Mladenovicové v úvodním duelu po druhém prohraném setu vzdala Chorvatka Konjuhová. Francouzka následně v tie-breaku rozhodující sady vyřadila Američanku Davisovou, smetla krajanku a kvalifikantku Dodinovou, porazila i Cirsteaovou a Kuzněcovovou a slavila postup do svého vůbec největšího finále v kariéře. Svou mizernou bilanci ve finálových bojích ovšem nevylepšila. Z celkového počtu sedmi soubojů o titul jich šest prohrála. Jediný triumf slavila v únoru v Petrohradu.

Hodně kontroverzní duel se uskutečnil ve druhém kole letošního ročníku. Eugenie Bouchardová si přála se utkat s Marií Šarapovovou. Přání se jí splnilo a Kanaďanka nakonec po obrovské bitvě, jež trvala bezmála tři hodiny, vyhrála a na pátý pokus proti pětinásobné grandslamové šampionce uspěla. Bouchardová totiž nedávno před soubojem Šarapovovou kvůli dopingové kauze označila za podvodnici.

Českým tenistkám se ve španělském hlavním městě vůbec nedařilo. Karolína Plíšková sice částečně dala zapomenout na své vystoupení v pražské Stromovce, když porazila Curenkovou, nicméně hned v dalším kole skončila na raketě Sevastovové. Stejně dopadla i Barbora Strýcová. Nasazená patnáctka v prvním kole zvládla náročné derby s Lucií Šafářovou, ale v dalším utkání neudržela vedení proti domácí Arruabarrenaové. Ve druhém kole skončila také loňská finalistka Dominika Cibulková.

Nejlepší formou se prezentovala Kateřina Siniaková. Česká talentovaná naděje v úvodním duelu deklasovala francouzskou kvalifikantku Parmentierovou a v kole druhém sahala po životním skalpu. Vedení proti nejvýše nasazené Kerberové ovšem neudržela a s Němkou rozhodující set prohrála 5-7. Kerberová v následujícím zápase vzdala Bouchardové, přesto se v pondělí vrátila na tenisový trůn a znovu vystřídala Serenu Williamsovou.

Andrea Hlaváčková pokračovala po boku Maďarky Babosové ve vynikajících výkonech. Česko-maďarská dvojice po triumfu na prvním společném turnaji v Rabatu došla do finále také v Madridu. Tentokrát ale trofej pro vítězky nevybojovala. Ve finále nestačila na favorizované Yung-Jan Chan s Martinou Hingisovou.

• MUTUA MADRID OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 5,439.350 dolarů
• Finále dvouhry •
Halepová (3-Rum.) - Mladenovicová (14-Fr.) 7-5 6-7(5) 6-2
• Finále čtyřhry •
Yung-Jan Chan/Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) - Babosová/Hlaváčková (5-Maď./ČR) 6-4 6-3
• Česká účast •
Siniaková - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Kar. Plíšková - 2. kolo
Šafářová - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Kompletní los

 


20. týden (Řím)
Na nadcházející akci série WTA Premier 5 nenašla přemožitelku Jelina Svitolinová. Ukrajinská tenistka ve finále porazila zraněnou vítězku předchozího turnaje v Madridu Simonu Halepovou a oslavila jako první tenistka čtvrtý letošní titul, celkově osmý. Po Dubaji navíc ovládla i druhý letošní podnik Premier 5.

Svitolinová ve druhém kole udolala Francouzku Cornetovou, po prohrané úvodní sadě nadělila dva kanáry dvanáct zápasů neporažené Barthelové a poté zdolala tři hráčky Top 10 - Karolínu Plíškovou, po pěti gamech jí vzdala Španělka Muguruzaová a ve finále po obratu přetlačila Halepovou, jež si na konci prvního setu podvrtla kotník. Nyní třiadvacetiletá Ukrajinka se v žebříčku WTA po dalším životním vítězství posunula na šesté místo.

Halepová si v úvodním zápase poradila s vynikající antukářkou a vítězkou stuttgartské akce Siegemundovou, dále s Ruskou Pavljučenkovovou, překvapivou čtvrtfinalistkou Kontaveitovou a s Nizozemkou Bertensovou. Druhý turnaj v řadě ale nevyhrála. Nad její síly byla ve finále i vinou zranění Svitolinová, která ukončila sérii deseti výher Rumunky.

Senzační jízdu předvedla jedna ze soupeřek Halepové - Anett Kontaveitová. Estonská kvalifikantka na úvod přehrála další kvalifikantku Petkovicovou, poté ztratila jen čtyři gamy se světovou jedničkou Kerberovou, a dokonce jen dvě hry s Lučičovou-Baroniovou.

Ve výborné formě se konečně i na antuce představila Karolína Plíšková. Česká jednička v prvním zápase na římské oranžové drti deklasovala Američanku Davisovou, vyřadila také Švýcarku Bacsinszkou, poprvé od konce března vyhrála dvě utkání v řadě a postoupila do svého největšího čtvrtfinále na antuce v kariéře. V něm v šestém vzájemném duelu poprvé nestačila na Svitolinovou a přišla o možnost stát se světovou dvojkou.

Kateřina Siniaková v prvním kole zvládla náročný maraton se Shuai Zhang. Číňanku porazila až poměrem 8-6 v tie-breaku rozhodující sady a poté neúspěšně vzdorovala Rusce Kuzněcovové. Ve stejné fázi turnaje skončila také Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně v zápase prvního kola prohrávala 4-6 4-3 s Ruskou Kasatkinovou, která se však zranila a utkání musela vzdát. Lucie Šafářová skončila již v prvním kole na raketě Lučičové-Baroniové.

Titul kvůli těhotenství neobhajovala Serena Williamsová. Loňská finalistka Madison Keysová i nadále pokračovala v nepříliš vydařeném návratu a vypadla hned v prvním kole.

• INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 2,775.745 dolarů
• Finále dvouhry •
Svitolinová (8-Ukr.) - Halepová (6-Rum.) 4-6 7-5 6-1
• Finále čtyřhry •
Yung-Jan Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - Makarovová/Vesninová (1-Rus.) 7-5 7-6(4)
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Strýcová - 2. kolo
Siniaková - 2. kolo
Šafářová - 1. kolo
Kompletní los

 


21. týden (Štrasburk a Norimberk)
Příprava na antukové French Open vrcholila a jednu z posledních generálek mohly hráčky absolvovat ve Štrasburku. V historické francouzské metropoli letos získala titul Samantha Stosurová, jež v ryze australském finále přehrála Darju Gavrilovovou a navázala na předloňský triumf. Celkově si vítězka US Open připsala devátý kariérní titul, na který čekala téměř dva roky.

Stosurová do svého oblíbeného turnaje vstoupila fantasticky. V prvním kole ztratila pouhý jeden game s Ying-Ying Duan a stejným skóre přejela také americkou kvalifikantku Brengleovou. Další dva zápasy Australanky skončily rovněž totožným výsledkem, tentokrát ale Stosurová musela v první sadě vždy do tie-breaku a druhou vyhrála poměrem 6-4. Jejími soupeřkami byly Španělka Suárezová a Shuai Peng z Číny. První set ztratila až ve finále, které musela otáčet.

Také její krajanka Gavrilovová měla na kontě dvě snadné a dvě mnohem složitější vítězství. S Američankou Chiricovou neměla na úvod potíže, ovšem s ruskou kvalifikantkou Kuličkovovou musela do tří setů. Nejvíce se natrápila s Bartyovou. Talentovanou krajanku udolala až v tie-breaku rozhodující sady. Proti loňské šampionce Garciaové naopak ztratila jen šest her. Ani ve svém druhém finále na okruhu WTA, to první si zahrála loni v Moskvě, neuspěla.

Největší hvězda a turnajová jednička Caroline Wozniacká pořadatelům ani svým fanouškům rozhodně radost neudělala. Hned v prvním kole po prohraném dramatickém tie-breaku s Američankou Rogersovou utkání pro bolesti zad vzdala.

Ve Štrasburku se z českých tenistek představila pouze Kristýna Plíšková. Finalistka letošního ročníku akce WTA v Praze si po náročném programu posledních týdnů odpočinula a znovu se předvedla ve velmi slibné formě. Méně úspěšná z tenisových dvojčat nejprve ve třech setech zdolala svou deblovou partnerku Golubicovovou a po fantastickém výkonu jasně přehrála Puigovou. Ve čtvrtfinále proti domácí Garciaové nevyužila vedení 5-1 včetně šesti setbolů a nakonec neuhrála ani set.

• INTERNATIONAUX DE STRASBOURG 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Štrasburk, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Stosurová (6-Austr.) - Gavrilovová (7-Austr.) 5-7 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Bartyová/Dellacquaová (Austr.) - Hao-Ching Chan/Yung-Jan Chan (1-Tchaj-wan) 6-4 6-2
• Česká účast •
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Poslední generálka před antukovým vrcholem sezony se kromě Štrasburku uskutečnila také v německém Norimberku. Tam triumfovala Kiki Bertensová, jež bez ztráty setu obhájila loňské prvenství a potvrdila roli turnajové jedničky. Nizozemka ve finále zastavila senzační jízdu české kvalifikantky Barbory Krejčíkové a připsala si třetí kariérní titul na okruhu WTA.

Bertensová si loni v Norimberku pro titul došla z pozice kvalifikantky. Po skvělé loňské sezoně výrazně poskočila v žebříčku a letos přijela plnit roli nasazené jedničky, kterou splnila na jedničku, když si bez ztráty setu postupně poradila s domácí divokou kartou Gerlachovou, další Němkou Beckovou, Američankou Riskeovou a v semifinále jí vzdala Japonka Doiová. Proti Krejčíkové ztratila ve finále za necelou hodinu pouhé tři gamy.

Kvalifikantce Krejčíkové za rozhodnutého stavu skrečovala utkání prvního kola kvalifikantka Cadantuová. Česká hráčka měla v cestě do finále i trochu "štěstí". Ve druhém kole se totiž po ošklivém pádu zranila Siegemundová a nedotáhla vedení 6-4 5-5 a nakonec musela letošní sezonu pro vážné zranění ukončit.

Krejčíková tak poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA. V něm odvrátila pět mečbolů domácí Witthöftové a v semifinále dorazila "kanárem" Rumunku Cirsteaovou. Krejčíková ale svůj premiérový titul v premiérovém finále na okruhu WTA, což se letos povedlo její krajance Vondroušové, nevybojovala. Přesto se v žebříčku WTA vyhoupla o více než sto pozic na 142. místo.

Dvoukolovou kvalifikací úspěšně prošla také Marie Bouzková. V hlavní soutěži však pohořela, když proti domácí Mariaové uhrála jedinou hru. Už v kvalifikaci skončily Petra Krejsová i Jesika Malečková. Obě naše naděje vyřadila právě Krejčíková.

• NÜRNBERGER VERSICHERUNGSCUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Norimberk, Německo
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Bertensová (1-Niz.) - Krejčíková (ČR) 6-2 6-1
• Finále čtyřhry •
Melicharová/Smithová (USA/Brit.) - Flipkensová/Larssonová (Belg./Švéd.) 3-6 6-3 11-9
• Česká účast •
Krejčíková - finále
Bouzková - 1. kolo
Malečková - kvalifikace
Krejsová - kvalifikace
Kompletní los

 


22. - 23. týden (French Open)
Nečekané! Druhý grandslamový podnik sezony French Open ovládla nenasazená hráčka! To se v open éře žádné jiné tenistce na pařížské antuce zatím nepodařilo. Do historie se triumfem zapsala Jelena Ostapenková. Teprve dvacetiletá Lotyška ve finále po obratu porazila největší favoritku na titul Simonu Halepovou a vůbec poprvé přebírala trofej pro vítězku a hned na grandslamu! Ukončila tak čekání na premiérový vavřín a přerušila sérii tří finálových porážek.

Ostapenková přitom nikdy předtím nepřekročila třetí kolo na podniku velké čtyřky. Letos ale zvládla rovnou sedm zápasů, z toho pět "tříseťáků". Hned v prvním kole musela do třetí sady proti Američance Chiricové. Poté hladce přehrála Puigovou a Curenkovou. Proti bývalé finalistce Stosurové a bývalé světové jedničce Wozniacké musela vývoj zápasu otáčet. V den svých 20. narozenin udolala Bacsinszkou a ve finále od stavu 4-6 0-3 prohrála jen čtyři gamy s Halepovou.

Halepová si zahrála grandslamové finále podruhé v kariéře a znovu na pařížské antuce, kde před třemi lety nestačila na Šarapovovou. V případě triumfu se mohla stát novou světovou jedničkou. Rumunka si bez ztráty setu postupně poradila s Čepelovou, Mariaovou, Kasatkinovou a Suárezovou. Ve čtvrtfinále "utekla z lopaty" a mečbolu Svitolinové, s níž prohrávala 3-6 1-5. V kvalitní semifinálové bitvě přehrála českou jedničku Karolínu Plíškovou.

Právě Plíšková z českých tenistek došla nejdále. Nasazená dvojka letošního ročníku French Open vyřadila Saisai Zheng a poté ve třech setech uspěla proti Rusce Alexandrovové, čímž stanovila své nové pařížské maximum. Dále si poradila s Witthöftovou a po obratu vyřadila Cepedeovou z Paraguaye. Ve čtvrtfinále zastavila domácí naději Garciaovou. Proti Halepové ji dělil jediný set od postupu do druhého kariérního grandslamového finále a postu světové jedničky.

Velkým zklamáním bylo naopak vystoupení dvojčete Kristýny. Méně úspěšná z tenisových sester za sebou měla velmi kvalitní přípravu. Na finále v pražské Stromovce a týden staré čtvrtfinále ze Štrasburku však nenavázala a hned v prvním kole skončila na raketě domácí kvalifikantky Paquetové. V úvodním zápase dohrála také Lucie Šafářová, jež nestačila na Paraguayku Cepedeovou a prohrála třetí utkání v řadě. Neuspěla ani Kateřina Siniaková, která podlehla Alexandrovové.

Velký návrat proběhl hned v rámci prvního hracího dne na centrálním dvorci. Po prosincovém přepadení se na kurty vrátila Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka k radosti tenisového světa v prvním kole přehrála Američanku Boserupovou a mohla přijímat gratulace. Na její krajanku Mattekovou-Sandsovou už ale předvedený výkon nestačil.

Své nasazení nedokázala potvrdit Barbora Strýcová. Turnajová dvacítka sice svou pouť pařížským grandslamem odstartovala drtivou výhrou nad Američankou Riskeovou, nicméně v souboji o postup do třetího kola neměla šanci proti domácí Cornetové. Ta si poté vyšlápla ještě na Polku Radwaňskou.

Svou grandslamovou premiéru mezi ženami si v hlavním městě Francie odbyla Markéta Vondroušová. Česká kometa prošla kvalifikací neuvěřitelným způsobem. Ve třech duelech totiž ztratila pouhých sedm gamů. Ve vynikající formě pokračovala také v hlavní soutěži. V zápase prvního kola povolila jedinou hru domácí divoké kartě Hesseové. Jízdu české naděje zastavila ve druhém kole až po boji Ruska Kasatkinová.

V kvalifikaci se kromě Vondroušové představily ještě tři české tenistky. Tereza Smitková, Lucie Hradecká ani Tereza Martincová do další fáze neprošly.

V letošním trápení pokračovala Angelique Kerberová. Němka se po turnaji WTA v Madridu znovu vrátila na tenisový trůn a ve staronové roli nezvládla ani druhý zápas, když v prvním kole jasně prohrála s Makarovovou a celkově popáté skončila na pařížském grandslamu v prvním kole.

O malou senzaci se postarala Magdaléna Rybáriková. Slovenka, která se po zranění na kurty vrátila v únoru, si poprvé odskočila mimo okruh ITF a v prvním kole přehrála CoCo Vandewegheovou. V dalším kole však podlehla 6-8 v rozhodujícím setu Duqueové.

Ještě větším překvapením bylo vyřazení Johanny Kontaové. Britská jednička v úvodním zápase nestačila na Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a potvrdila, že se jí letos na antuce nedaří. Stejně jako v předchozích dvou letech ztroskotala v Paříži na první soupeřce a čeká na první výhru.

Vynikající comeback na grandslamovou scénu se povedl Petře Martičové. Bývalá 42. hráčka světa prošla tříkolovou kvalifikací, v hlavní soutěži porazila Bondarenkovou a poté překvapila výhrami nad nasazenými Keysovou a Sevastovovou. Chorvatský vlak zastavila až v osmifinále Svitolinová, jež po obratu z 2-5 zvítězila 7-5 ve třetím setu.

Loňská šampionka Garbiñe Muguruzaová letos skončila už v osmifinále. Španělka zahájila svou cestu za obhajobou titulu vítězstvím nad italskou veteránkou Schiavoneovou, poté otočila souboj s ve vynikající formě hrající Kontaveitovou, poradila si s Putincevovou, ovšem dalšího vítězství se nedočkala. V osmifinálovém duelu jí vystavila stopku domácí Mladenovicová, která vzápětí vypadla s Bacsinszkou.

České barvy opět zářily ve čtyřhře. Do semifinále se probojovaly Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou. Ryze české duo si ale muselo po těsné porážce s Australankami Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou na společnou grandslamovou finálovou premiéru ještě počkat. Australanky ve finále vyzvaly nasazené jedničky Lucii Šafářovou a Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Česko-americký pár ve finále ztratil jen tři gamy a získal pátý společný grandslamový vavřín, navíc navázal na triumf z letošního Australian Open. French Open vyhrály Šafářová s Mattekovou-Sandsovou podruhé a do sbírky už jim chyběla jen trofej pro vítězky z Wimbledonu.

Juniorskou vítězkou se stala Whitney Osuigweová. Patnáctiletá Američanka v napínavém americkém finále ve třech setech zdolala Claire Liuovou. Po dlouhých 28 letech vyhrála juniorku French Open Američanka. Naposledy se to v roce 1989 povedlo Jennifer Capriatiové.

• FRENCH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 36,000.000 eur
• Finále dvouhry •
Ostapenková (Lot.) - Halepová (3-Rum.) 4-6 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Matteková-Sandsová/Šafářová (1-USA/ČR) - Bartyová/Dellacquaová (Austr.) 6-2 6-1
• Finále mixu •
Dabrowská/Bopanna (7-Kan./Indie) - Grönefeldová/Farah (Něm./Kol.) 2-6 6-2 12-10
• Finále juniorky •
Osuigweová (7-USA) - Liuová (6-USA) 6-4 6-7(5) 6-3
• Česká účast •
Kar. Plíšková - semifinále
Kvitová - 2. kolo
Vondroušová - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Šafářová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Smitková - kvalifikace
Hradecká - kvalifikace
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 

 

24. týden (Nottingham a Hertogenbosch)
Bezprostředně po skončení antukové části sezony, jež vyvrcholila grandslamovým French Open, začalo nejkratší období tenisového roku. Hráčky se přesunuly na trávu. Na turnaji WTA v Nottinghamu si pro svůj druhý kariérní titul došla Donna Vekičová. Chorvatská tenistka ve finále po obratu udolala domácí hvězdu a nasazenou jedničku Johannu Kontaovou.

Vekičová zvládla první tři kola suverénně, když bez ztráty setu porazila nasazenou šestku Rogersovou, další Američanku Boserupovou i Řekyni Sakkariovou. V závěrečných kolech se ale pořádně nadřela. V maratonské semifinálové bitvě přetlačila Šafářovou a na dno svých sil si musela sáhnout také ve svém celkově pátém finále, v němž čelila domácí Kontaové. Jednadvacetiletá Chorvatka na okruhu WTA premiérově triumfovala před třemi lety na tvrdém povrchu v Kuala Lumpuru.

Kontaová až do finálového souboje set neztratila. Domácí hvězdě v prvním kole vzdala krajanka Mooreová startující na divokou kartu a turnajová jednička v následujících utkáních postupně přehrála Wickmayerovou, talentovanou Australanku Bartyovou i ve výborné formě hrající Slovenku Rybárikovou. Ve finále však nedokázala udržet vedení 1-0 na sety proti Vekičové. Kontaová byla ve finále stejně jako její soupeřka popáté v kariéře. Svůj celkově čtvrtý a třetí letošní titul nevybojovala. Navíc měla šanci poprvé triumfovat na trávě a premiérově ovládnout domácí turnaj.

Tři náročné třísetové zápasy zvládla v Nottinghamu Lucie Šafářová. Nasazená pětka se už v prvním kole nadřela s americkou kvalifikantkou Minovou, a ve druhém kole dokonce musela odvracet dva mečboly Su-Wei Hsieh, kterou vyřadila až po vítězství 9-7 v tie-breaku rozhodující sady. Do tří setů musela také proti zkušené travařce Pironkovové. Proti Vekičové už další maratonskou bitvu nevyhrála. Přesto si zvedla sebevědomí, jelikož v britské metropoli ukončila měsíc a půl dlouhé čekání na výhru.

Z kvalifikace postoupila do hlavní soutěže Tereza Martincová. V pořadí třetí výhru však nepřidala. V prvním kole hlavní soutěže byla nad její síly Pironkovová.

• AEGON OPEN NOTTINGHAM 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Nottingham, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Vekičová (Chorv.) - Kontaová (1-Brit.) 2-6 7-6(3) 7-5
• Finále čtyřhry •
Adamczaková/Sandersová (Austr.) - Raeová/Robsonová (Brit.) 6-4 4-6 10-4
• Česká účast •
Šafářová - semifinále
Martincová - 1. kolo
Kompletní los

 

Travnatou část sezony zahájily hráčky také v nizozemské Hertogenboschi, kde si pro svůj premiérový titul na okruhu WTA došla Anett Kontaveitová. Mladá Estonka prezentující se v posledních týdnech vynikající formou ve finále mladých talentů jasně přehrála Natalii Vichljancevovou z Ruska, jež hrála finále na WTA poprvé v kariéře. Kontaveitová si o trofej pro vítězku zahrála ještě letos v Bielu, kde prohrála s Vondroušovou.

Kontaveitová měla v posledních týdnech vynikající formu a poprvé se v žebříčku dostala do první padesátky. Výborné rozpoložení potvrdila i na svém prvním travnatém podniku. V prvním kole otočila souboj s Kristýnou Plíškovou, další obrat předvedla proti Flipkensové a poté smetla Witthöftovou. Třísetový duel zvládla i proti Curenkové a ve finále nedala šanci Vichljancevové.

Nenasazená Vichljancevová dokonale využila selhání nasazených hráček. V prvním kole splnila úlohu favoritky proti švédské kvalifikantce Listerové, ve třech setech přehrála Petkovicovou, nedala šanci domácí Rusové a v semifinále vyřadila nasazenou Konjuhovou. Mohla se tak těšit na finálovou premiéru. Ta ovšem vítězná nebyla.

V letošním trápení pokračovala Dominika Cibulková. Slovenská jednička a v té době členka elitní desítky měla být největší hvězdou letošního ročníku. Vypadla však v prvním kole s německou kvalifikantkou Lottnerovou. Ve stejné fázi dohrála také loňská šampionka CoCo Vandewegheová, kterou vyřadila Němka Witthöftová.

Jak již bylo zmíněno, Kristýna Plíšková skončila v prvním kole na raketě pozdější vítězky Kontaveitové. O kolo dále došla Andrea Hlaváčková. Deblová specialistka, která v kvalifikaci porazila krajanky Terezu Smitkovou a Karolínu Muchovou, po výhře nad kvalifikantkou Muhammadovou po roce postoupila do druhého kola. V něm ji vyřadila domácí Rusová.

Životní turnaj prožila v Nizozemsku Petra Krejsová. Hráčka třetí stovky žebříčku WTA prošla stejně jako Hlaváčková kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže šokovala vítězstvím nad bývalou světovou jedničkou Jankovičovou. Ukrajinku Curenkovou ale už zaskočit nedokázala.

• RICOH OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Hertogenbosch, Nizozemsko
Povrch: tráva
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Kontaveitová (Est.) - Vichljancevová (Rus.) 6-2 6-3
• Finále čtyřhry •
Cibulková/Flipkensová (SR/Belg.) - Bertensová/Schuursová (2-Niz.) 4-6 6-4 10-6
• Česká účast •
Hlaváčková - 2. kolo
Krejsová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Muchová - kvalifikace
Smitková - kvalifikace
Kompletní los

 

 

25. týden (Birmingham a Mallorca)
Travnatá část sezony byla již v plném proudu. Návrat Petry Kvitové na kurty měl obrovský ohlas a česká tenistka si vysloužila divokou kartu od pořadatelů podniku WTA v Birminghamu. Odvděčila se jim tím nejlepším možným způsobem. Teprve svůj druhý turnaj po téměř půlroční pauze dotáhla až do vítězného konce a zisku jubilejního 20. titulu. Slavit mohla po obratu ve finálovém souboji s Australankou Ashleigh Bartyovou. Svou výtečnou finálovou bilanci Kvitová upravila na 20-7.

Kvitová, jež se na kurty po prosincovém přepadení vrátila na French Open a z Paříže odjela z bilancí 1-1, hrála celý týden na svém nejoblíbenějším povrchu výborně. V prvním kole nedala šanci krajance a lucky loserovi Smitkové, její skvělou formu odnesla také domácí Broadyová a bez ztráty setu udolala i Mladenovicovou. V ryze českém semifinále Kvitové pro zranění vzdala krajanka Šafářová. Vůbec první set ztratila až s Bartyovou ve finále.

Bartyová se na postup do svého druhého kariérního finále a prvního od letošního triumfu v Kuala Lumpuru výrazně více nadřela. Australanku hned v prvním kole potrápila kvalifikantka Vondroušová a do tří setů ji dostala nasazená Strýcová. Ve čtvrtfinále stačilo vítězce wimbledonské juniorky odehrát sedm gamů, jelikož jí poté vzdala Italka Giorgiová. Skvělý obrat talentovaná Australanka předvedla v semifinále s Muguruzaovou.

Nejvýše nasazené hráčky letos v Birminghamu pohořely. Jelina Svitolinová i Johanna Kontaová se loučily ve druhém kole, a Dominika Cibulková dokonce hned v úvodu turnaje.

O vyřazení slovenské jedničky se postarala Lucie Šafářová. Rodačka z Brna odvrátila dva mečboly Cibulkové a na trávě zvládla další maraton. Konečně snadný zápas absolvovala ve druhém kole proti Japonce Ósakaové. Ve čtvrtfinále však svedla další úmornou bitvu, tentokrát s Australankou Gavrilovovou. Proti nasazené devítce překonala bolesti i tři mečboly. Poté ale už tělo řeklo dost. Šafářová semifinále s Kvitovou po prohraném úvodním setu skrečovala.

Šafářová si mohla ve čtvrtfinále zahrát s Kateřinou Siniakovou. Česká naděje v prvním kole přehrála Japonku Hibinovou a měla blízko k vítězství právě nad Gavrilovovou. Špatný vstup do travnaté části sezony neměla Barbora Strýcová. Loňská finalistka vyřadila Kazašku Putincevovou a do tří setů dostala pozdější finalistku Bartyovou. Australanku v prvním kole po úspěšné kvalifikaci potrápila Markéta Vondroušová.

• AEGON CLASSIC BIRMINGHAM 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Birmingham, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 819.940 dolarů
• Finále dvouhry •
Kvitová (7-ČR) - Bartyová (Austr.) 4-6 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Bartyová/Dellacquaová (4-Austr.) - H. Chan/Shuai Zhang (Tchaj-wan/Čína) 6-1 2-6 10-8
• Česká účast •
Kvitová - vítězka
Šafářová - semifinále
Siniaková - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Vondroušová - 1. kolo
Smitková - 1. kolo
Krejsová - kvalifikace
Kompletní los

 

Na soubězně hraném turnaji na Mallorce si pro svůj celkově druhý triumf na okruhu WTA došla Anastasija Sevastovová, napravila tak loňský finálový neúspěch a po sedmi letech získala trofej pro vítězku. Ve finále ve třech setech zdolala německou tenistku Julii Görgesovou.

Sevastovová musela v prvních třech zápasech hodně bojovat. Belgičanku Mertensovou i Američanku Lepchenkovou porazila až ve třech setech, a proti Konjuhové dokonce uspěla až v tie-breaku rozhodující sady. V semifinále oplatila loňskou porážku obhájkyni titulu Garciaové a ve finále zvládla i čtvrtou bitvu v rámci jednoho týdne.

Görgesová na největším španělském ostrově prožila životní turnaj na trávě. Němka v cestě do finále ztratila pouhých 14 gamů a ukončila pětileté čekání na výhru na trávě, když si postupně poradila se Španělkou Arruabarrenaovou, nasazenou jedničkou Pavljučenkovovou, krajankou Lisickou a v semifinále smetla americký talent Bellisovou. Třetí vavřín ve svém celkově sedmém finále ale nezískala. Posledního triumfu se dočkala před šesti lety ve Stuttgartu, ten premiérový slavila o rok dříve na antuce v Rakousku.

Tereza Martincová na Mallorce neprošla kvalifikací, a v hlavní soutěži tak z Češek bojovala pouze Kristýna Plíšková. Česká naděje v úvodním zápase ve třech setech přehrála nasazenou Babosovou a poté zdolala italskou veteránku Schiavoneovou. Poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále na nejrychlejším tenisovém povrchu. V něm byla nad její síly Bellisová.

Na kurty se po porodu syna vrátila Viktoria Azarenková. Bývalá světová jednička a dvojnásobná vítězka Australian Open hned v prvním kole musela likvidovat tři mečboly Japonky Ozakiové. Po náročné bitvě neměla šanci proti Chorvatce Konjuhové, s níž uhrála jen čtyři hry.

• MALLORCA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Mallorca, Španělsko
Povrch: tráva
Dotace: 226,750 dolarů
• Finále dvouhry •
Sevastovová (2-Lot.) - Görgesová (Něm.) 6-4 3-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Yung-Jan Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Jankovičová/Sevastovová (Srb./Lot.) / bez boje
• Česká účast •
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 


26. týden (Eastbourne)
Poslední generálka před nejslavnějším turnajem světa se uskutečnila v Eastbourne. Pro třetí letošní a celkově devátý titul si došla Karolína Plíšková. Česká jednička tak úspěšně složila reparát za loňskou finálovou porážku, když ve finále bez ztráty podání porazila Caroline Wozniackou a udržela si letošní stoprocentní úspěšnost ve finálových bojích. Celkově hrála 19. finále na okruhu WTA. Wozniacká se naopak ani ve čtvrtém letošním finále prvního titulu nedočkala.

Plíšková měla v prvním kole volný los a v dalších zápasech neztratila set s Američankou Riskeovou ani nebezpečnou Číňankou Shuai Peng. S Kuzněcovovou se ale do problémů už dostala a na poslední chvíli úspěšně dokonala obrat. K semifinále nastupovat nemusela, jelikož se v předchozím kole ošklivě zranila domácí Kontaová a z turnaje odstoupila. Ve finále proti Wozniacké se mohla česká jednička opřít o svou největší zbraň - servis.

Také Wozniacká byla v úvodu turnaje suverénní. Po volném losu si poradila s Japonkou Ósakaovou a v dalším utkání smetla Rusku Vesninovou. Čtvrtfinále musela stejně jako Plíšková otáčet, její soupeřkou byla světová dvojka Halepová. Bývalá první hráčka světa v semifinále vydřela výhru nad překvapením turnaje - domácí Watsonovou. S Plíškovou ale stejně jako ve finále v Dauhá neuhrála set.

Loňská šampionka Dominika Cibulková prohrála na trávě i třetí letošní zápas. Slovenská jednička se od senzačního triumfu na loňském Turnaji mistryň letos ještě nedočkala tří výher na jednom turnaji. Z posledních osmi duelů vyhrála dva. V Eastbourne nestačila na Watsonovou.

Další bývalá šampionka Agnieszka Radwaňská dopadla stejně. Ve druhém kole ji vyřadila Američanka Davisová. Poprvé od senzačního triumfu na French Open se představila Jelena Ostapenková a došla do třetího kola, v němž po velké bitvě podlehla Kontaové. Britka vyřadila také Angelique Kerberovou, která se po dlouhé době prezentovala velmi solidní formou.

Na raketě světové jedničky Kerberové skončila Kristýna Plíšková. Češka v prvním kole zvládla souboj s domácí Broadyovou a proti Kerberové sahala po své nejcennější výhře v kariéře. Neudržela však vedení a s turnajem se rozloučila, přestože byla dva míčky od postupu. Opět se nedařilo Kateřině Siniakové, která v prvním kole neměla šanci proti lucky loserovi Cirsteaové. Hned v prvním kvalifikačním kole skončila Markéta Vondroušová.

Ve výborné formě se představila Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně v prvním kole ve třech setech přehrála Bouchardovou, poté deklasovala se ztrátou jediného gamu Španělku Muguruzaovou, poradila si i s Američankou Davisovou a postoupila do čtvrtfinále. V něm měla blízko k další výhře, ale nechala se rozhodit a s domácím překvapením Watsonovou nakonec prohrála.

V Eastbourne měla startovat také čerstvá vítězka birminghamského podniku Petra Kvitová. Dvojnásobnou grandslamovou šampionku začal po triumfu z předchozího týdne trápit břišní sval, a proto se rozhodla před svým nejoblíbenějším Wimbledonem raději odpočívat.

• AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Eastbourne, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 753.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Kar. Plíšková (3-ČR) - Wozniacká (6-Dán.) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Yung-Jan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - Bartyová/Dellacquaová (Austr.) 6-3 7-5
• Česká účast •
Kar. Plíšková - vítězka
Strýcová - čtvrtfinále
Kr. Plíšková - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Vondroušová - kvalifikace
Kompletní los


Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.
WTA, část II.

ATP, část I.
ATP, část II.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pěkný adventní pozdrav - https://www.youtube.com/watch?v=Laz9a1dXp-M.
Těším se na sezonu 2018 :-)
Reagovat
dunphy
Pan trenér má namalované nehtíky. Hezké :D
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý postřeh :-)
Reagovat
smazaný uživatel
bukanýr no
Reagovat
Frick
https://www.facebook.com/MirekPrezident.cz/photos/a.271232213400341.1073741828.270921370098092/283883495468546/?type=3
Reagovat
Haitik
Turnaj ve Stanfordu končí... :-((

https://twitter.com/IMGTennis/status/939201737130500098
Reagovat
Frick
Hm, jak je složitý dát dočasně hard na antuku?
Reagovat
peggy
Myslim,ze nasi nejlepsi tenistkou byla letos Andrea Hlavackova potom Karolina Pliskova,Petra ta stale trpela po zraneni a pani Srycova,kdyz hrala slusne,tak vystupovani hrozne.Dela spatnou vizitku Cesku.Myslim,ze pokud bude zdrava Maria tak se rozehraje a hraje jeste ukaze a umi se chovat.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
v pondělí :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist