Letošní rok na WTA, část V. Garciaová dominovala v Asii. Turnaj mistryň patřil Wozniacké. Strýcová se dočkala dalšího titulu

14. 12. 2017, 17:05
Stalo se... 13
Životní dva týdny prožila na prestižních asijských akcích ve Wuhanu a Pekingu Caroline Garciaová. Francouzská tenistka totiž oba podniky překvapivě vyhrála a slavila své nejcennější triumfy v kariéře. Nejcennější trofej získala také Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička triumfovala na závěrečném vrcholu sezony v Singapuru. Šestileté čekání na druhý kariérní titul ukončila Barbora Strýcová.

37. týden (Québec a Tokio International)
Po skončení US Open se hráčky přesouvaly do Asie, ale na americkém kontinentu se mohly ještě týden zdržet, jelikož se v kanadském Québecu konala halová akce WTA. Ta měla velmi překvapivou vítězku. Premiérový titul na okruhu WTA slavila Alison van Uytvancková, která ve finále po obratu zdolala favorizovanou Timeu Babosovou.

Triumf Belgičanky byl překvapivý, protože na ostatních turnajích WTA v předchozím průběhu letošní sezony nevyhrála více jak jeden zápas v hlavní soutěži. V kanadské metropoli jich ovšem zvládla hned pět, přestože už v prvním kole měla obrovské problémy a s domácí divokou kartou Zhaovou musela do tie-breaku rozhodující sady. Od druhého kola však byla suverénní. Set neztratila s Erakovicovou z Nového Zélandu, americkou kvalifikantkou Dolehideovou ani s Němkou Mariaovou a poprvé v kariéře postoupila do finále na WTA. V něm ve třech setech zdolala Babosovou.

Rovněž Babosová se na podnicích WTA spíše trápila. Maďarka dokázala vyhrát více než jeden souboj na jednom turnaji pouze v Budapešti, kde v únoru získala titul, a na začátku dubna v Monterrey. Návrat do haly se jí povedl, ačkoli v prvních kolech musela hodně bojovat. Do tří sad maďarskou tenistku donutily Američanka Loebová i Britka Broadyová. Nejlehčí utkání Babosová absolvovala proti domácí Abandaové. V semifinále stejně jako v budapešťském finále udolala Lucii Šafářovou.

Šampionka ročníku 2013 Šafářová zpočátku vcelku suverenně potvrzovala roli turnajové jedničky. V prvním kole ztratila jediný game s Američankou Tatišviliovou, nezaváhala ani s další americkou hráčkou Keninovou a vzápětí v českém derby přehrála Lucii Hradeckou. Na Babosovou však letos ani podruhé nestačila a roli největší favoritky na titul nesplnila.

Hradecká se v Québecu dočkala přesně po dvou letech nejlepšího výsledku na WTA. V prvním kole smetla svou bývalou deblovou parťačku a kvalifikantku Andreu Hlaváčkovou, po obratu vydřela vítězství nad domácí nadějí Andreescuovou a prošla do čtvrtfinále.

Tereza Martincová loňské semifinále neobhájila. Česká tenistka vypadla hned v prvním kole, když neudržela vedení proti talentované Keninové ze Spojených států. Barbora Krejčíková dopadla stejně, přestože proti Švýcarce Golubicové disponovala třemi mečboly.

Úloha nasazené dvojky připadla loňské vítězce Océane Dodinové. Francouzka vydřela postup do druhého kola přes domácí kvalifikantku a deblovou specialistku Dabrowskou, ale poté se z turnaje kvůli nevolnosti odhlásila a k dalšímu utkání nenastoupila.

Babosová si spravila chuť alespoň ve čtyřhře. V ní s Andreou Hlaváčkovou získaly druhý společný titul a ukončily tak čtyřměsíční čekání od triumfu na antuce v Rabatu. Česko-maďarský tandem ve finále deklasoval domácí duo Bianca Andreescuová, Carson Branstineová.

• COUPE BANQUE NATIONALE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Québec, Kanada
Povrch: koberec (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
van Uytvancková (7-Belg.) - Babosová (3-Maď.) 5-7 6-4 6-1
• Finále čtyřhry •
Babosová/Hlaváčková (1-Maď./ČR) - Andreescuová/Branstineová (Kan.) 6-3 6-1
• Česká účast •
Šafářová - semifinále
Hradecká - čtvrtfinále
Martincová - 1. kolo
Hlaváčková - 1. kolo
Krejčíková - 1. kolo
Kompletní los

 

První asijská zastávka v Tokiu měla velmi překvapivé finálové složení. O trofej totiž bojovaly dvě kvalifikantky. Zarina Dijasová v japonské metropoli zvládla tříkolovou kvalifikaci, vyhrála všech pět zápasů v hlavní soutěži a mohla se radovat ze zisku premiérového titulu na okruhu WTA. Kazašská tenistka ve finále porazila domácí Miju Katóovou.

Přitom už v kvalifikaci měla Dijasová namále. V přímém souboji o hlavní soutěž až na poslední chvíli otočila zápas s Thajkou Kumkhumovou. V hlavní soutěži však byla suverénní. Postupně si poradila s domácí Doiovou, Číňankou Shuai Zhang, krajankou Putincevovou, loňskou šampionkou McHaleovou ze Spojených států a ve finále nedala téměř žádnou šanci domácí Katóové.

Katóová i přes prohrané finále dosáhla na životní úspěch. Před startem turnaje nebyla ani ve čtvrtfinále na WTA. Japonka rovněž musela projít kvalifikací. V prvním kole hlavní soutěže si vyšlápla na krajanku Hibinovou a ve druhém kole zdolala nasazenou čtyřku Kristýnu Plíškovou. Ve čtvrtfinále ztratila jen čtyři gamy se Srbkou Kruničovou. Nejtěžší duel absolvovala v semifinále. Díky vyhranému tie-breaku druhé sady si vynutila pokračování utkání s chorvatskou kvalifikantkou Fettovou a nakonec uspěla. Své premiérové finále v premiérový titul ale nepřetavila.

Nasazeným hráčkám se letos v Tokiu absolutně nedařilo. Do čtvrtfinále prošly pouze Elise Mertensová a Julia Putincevová. Do semifinále se nedostala žádná z favoritek. Brzy tedy vypadla i Kristýna Plíšková. Jediná česká zástupkyně v hlavní soutěži nejprve vybojovala postup přes Kai-Chen Chang, ovšem poté nestačila na finalistku Katóovou. Šestou porážku v řadě si připsala nasazená jednička letošního ročníku Kristina Mladenovicová.

Do hlavní soutěže se z kvalifikace pokoušela projít Karolína Muchová. Česká naděje však ve druhém kole podlehla pozdější semifinalistce Fettové. Svůj poslední soutěžní zápas odehrála Kimiko Dateová. Bývalá světová čtyřka se s kariérou profesionální tenistky rozloučila v utkání se Srbkou Kruničovou, v němž neuhrála jedinou hru.

• JAPAN WOMEN'S TENNIS OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Tokio, Japonsko
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Dijasová (Kaz.) - Katóová (Jap.) 6-2 7-5
• Finále čtyřhry •
Aojamaová/Z. Yang (4-Jap./Čína) - Adamczaková/Sandersová (Austr.) 6-0 2-6 10-5
• Česká účast •
Kr. Plíšková - 2. kolo
Muchová - kvalifikace
Kompletní los

 

 

38. týden (Tokio Premier, Guangzhou a Soul)
Také v následujícím týdnu se hrálo v Tokiu. Tentokrát ale akce série WTA Premier, která nabídla úplně jiné a mnohem kvalitnější obsazení. Konečně se dočkala. Caroline Wozniacká v šesti letošních finálových bojích neuhrála jediný set. Premiérového letošního a celkově 26. titulu se dočkala až na svém oblíbeném japonském podniku, kde po vítězství nad Anastasií Pavljučenkovovou úspěšně obhájila loňský triumf.

Wozniacká si ovšem v prvních kolech prožila pořádné nervy. Hned v prvním zápase měla namále, když s Američankou Rogersovou prohrávala 0-3 v rozhodující sadě. Proti slovenské jedničce Cibulkové musela v následujícím utkání dokonce likvidovat dva mečboly, Slovenka poté vzdala. Suverénně nejlepší výkon podala bývalá světová jednička v semifinále, v němž zametla se světovou jedničkou Muguruzaovou, které povolila pouhé dva gamy a nadělila jí "kanára". Rovněž finále měla Dánka pod kontrolou.

Pavljučenkovová po cestě do finále musela ve všech čtyřech duelech do tří setů. Ruská tenistka postupně vyřadila Američanku Bellisovou, Číňanku Qiang Wang, Strýcovou a sedmou nasazenou Kerberovou. S Wozniackou se utkala po dlouhých pěti letech a prohrála s ní už šestý ze sedmi vzájemných soubojů. Navíc letos poprvé neuspěla ve finále a nenavázala na triumfy z Monterrey a Rabatu.

Karolína Plíšková zahájila své první vystoupení od US Open drtivým vítězstvím nad Polkou Linetteovou. Čtvrtfinálovou bitvu s Kerberovou však prohrála a na turnaji se příliš dlouho nezdržela.

Ve stejné fázi se loučila Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně už v prvním kole lehce překvapila vydřeným vítězstvím ve dvou tie-breacích nad Slovenkou Rybárikovou a poté zaskočila Britku Kontaovou a připsala si po více než roce výhru nad hráčkou Top 10. Nad její síly byla ve čtvrtfinále Pavljučenkovová. Strýcová ovšem před přerušením kvůli dešti vedla.

Teprve druhého vítězství se od červencového triumfu v Bastadu dočkala Kateřina Siniaková. Česká naděje v prvním kole přehrála slovenskou kvalifikantku Čepelovou, ale na její favorizovanou krajanku Cibulkovou jasně nestačila.

Nepochopitelné trápení a mizérie pokračovaly. Kristina Mladenovicová nezvládla další zápas a zaznamenala už sedmou porážku v řadě. Proti čínské hráčce Qiang Wang navíc neuhrála jediný game!

• TORAY PAN PACIFIC OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Tokio, Japonsko
Povrch: tvrdý
Dotace: 890.100 dolarů
• Finále dvouhry •
Wozniacká (3-Dán.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6-0 7-5
• Finále čtyřhry •
Klepačová/Martínezová (4-Slovin./Šp.) - Gavrilovová/Kasatkinová (Austr./Rus.) 6-3 6-2
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Strýcová - čtvrtfinále
Siniaková - 2. kolo
Kompletní los

 

Shuai Zhang se sice první dvě akce na domácím kontinentu příliš nepovedly, ovšem na třetí pokus už byla úspěšná, a dokonce vybojovala svůj druhý titul. Číňanka ovládla domácí akci v Guangzhou, když ve finále ve třech setech přehrála Srbku Aleksandru Kruničovou. Svůj premiérový triumf na okruhu WTA slavila před čtyřmi lety právě v Guangzhou, jinde zatím trofej pro vítězku nevybojovala.

Shuai Zhang do turnaje vstoupila fantasticky. V prvním kole s krajankou Xiaodi You startující na divokou kartu prohrála jen jeden game, turecké kvalifikantce Soyluové dokonce nadělila dva "kanáry" a pouhé dvě hry ztratila s Ukrajinkou Kozlovovou. Poté už měla problémy. Všechny je však zvládla. Postup do finále vydřela po výhře nad Ruskou Rodinovou a ve finále si poradila s prvním třísetovým duelem.

Kruničová neztratila po cestě do svého premiérového finále na okruhu WTA jediný set. Talentovaná Srbka v prvním utkání vyřadila loňskou šampionku Ukrajinku Curenkovou a šanci nedala Němce Barthelové, Švédce Petersonové ani Belgičance Wickmayerové. Ve svém prvním finále na turnajích WTA neuspěla, přestože si jako jediná v průběhu týdne proti Shuai Zhang vynutila rozhodující sadu.

Zatímco Shuai Zhang domácí fanoušky nesmírně potěšila, její krajanka a nasazená jednička Shuai Peng spíše zklamala. Tehdejší 24. hráčka žebříčku WTA v prvním kole ve třech setech udolala Tunisanku Jabeurovou, ale v dalším utkání podlehla Belgičance Wickmayerové a na červencový triumf z Nanchangu nenavázala.

• GUANGZHOU OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Guangzhou, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Shuai Zhang (2-Čína) - Kruničová (Srb.) 6-2 3-6 6-2
• Finále čtyřhry •
Mertensová/Schuursová (1-Belg./Niz.) - Adamczaková/Sandersová (2-Austr.) 6-2 6-3
Kompletní los

 

Roli největší favoritky na podniku v Soulu potvrdila Jelena Ostapenková. Nasazená jednička v hlavním městě Korejské republiky získala svůj druhý kariérní titul, první od senzačního triumfu na grandslamovém French Open. Dvacetiletá talentovaná Lotyška ve finále po obratu zdolala nenasazenou Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Ostapenková měla sice v úvodním utkání s Larssonovou v první sadě lehké problémy, ale se Švédkou a v následujících kolech s Japonkou Hibinovou ani s Paraguaykou Cepedeovou do tří setů nemusela. V semifinále a finále však musela skóre otáčet ve svůj prospěch. Podařilo se jí to proti Thajce Kumkhumové i finalistce Haddadové Maiaové.

O rok starší Haddadová Maiaová musela do tří sad hned v úvodním zápase, v němž čelila ukrajinské divoké kartě Zavatské. Ve třech setech udolala také předloňskou šampionku Beguovou z Rumunska. Proti Španělce Sorribesové a Nizozemce Hogenkampové žádné komplikace nepřipustila a poprvé v kariéře postoupila do finále na WTA. V něm sice začala slibně, nicméně po vítězství v první sadě uhrála už jen pět gamů.

Další favoritky na rozdíl od Ostapenkové selhaly. V prvním kole vypadly Kiki Bertensová i Kristýna Plíšková. Nasazená trojka Plíšková v něm prohrála s domácí divokou kartou Na-Lae Han a podruhé během dvou týdnů nestačila na výrazně žebříčkově níže postavenou soupeřku.

Svou premiéru v hlavní soutěži na WTA si vybojovala v kvalifikaci Karolína Muchová. Premiéra to však úspěšná nebyla. V souboji kvalifikantek podlehla Australance Honové. S Australankou v závěrečném kole kvalifikace neuspěla ani Tereza Martincová.

První kolo z Češek zvládla pouze Denisa Allertová, která si poradila s Němkou Petkovicovou. Na Nizozemku Hogenkampovou recept nenašla. Hned na úvod turnaje vypadla Lara Arruabarrenaová. Loňskou šampionku v prvním kole vyřadila Ruska Alexandrovová.

• KEB HANA BANK INCHEON AIRPORT KOREA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Soul, Korea
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Ostapenková (1-Lot.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6-7(5) 6-1 6-4
• Finále čtyřhry •
Bertensová/Larssonová (1-Niz./Švéd.) - Kumkhumová/Plipuechová (Thaj.) 6-4 6-1
• Česká účast •
Allertová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Muchová - 1. kolo
Martincová - kvalifikace
Kompletní los

 

 

39. týden (Wuhan a Taškent)
Finálové složení první větší asijské akce ve Wuhanu bylo velmi překvapivé. Probojovaly se do něj dvě hráčky, které na takový úspěch nikdy předtím nedosáhly. V lehce nervózním, ale velmi pohledném finále byla úspěšnější Caroline Garciaová, jež po téměř tříhodinovém boji přetlačila talentovanou Australanku Ashleigh Bartyovou a oslavila zisk čtvrtého kariérního titulu, samozřejmě toho nejcennějšího a vůbec prvního na tvrdém povrchu.

Garciaovou sice v prvním kole potrápila Kerberová, nicméně právě výhra nad bývalou světovou jedničkou Francouzku pořádně povzbudila. Až do finále další set neztratila a postupně vyřadila Američanku McHaleovou, Slovenku Cibulkovou, Rusku Makarovovou a překvapivou semifinalistku Řekyni Sakkariovou. Finále nezačala dobře, ovšem nakonec po obratu s vypětím všech sil zvítězila.

Bartyová si stejně jako Garciaová zahrála své největší finále v kariéře. Australanka měla papírově mnohem těžší soupeřky než její finálová protivnice. Po vítězství nad Američankou Bellisovou uspěla až v tie-breaku rozhodující sady proti britské jedničce Kontaové. Další třísetový duel zvládla proti Radwaňské. Největší drama přetrpěla ve čtvrtfinále s českou jedničkou Karolínou Plíškovou, se kterou prohrála úvodní set a další dva získala v tie-breacích. V semifinále smetla osm zápasů neporaženou grandslamovou vítězku Ostapenkovou. Ve finále sama neudržela vedení a druhý kariérní titul nezískala.

Životní turnaj prožila Maria Sakkariová. Nenápadná Řekyně si po zdolání Kazašky Putincevové ve druhém kole vyšlápla na tehdy šestou hráčku světa Wozniackou. Že se nejednalo o náhodnou výhru, potvrdila v dalších kolech proti nasazené Vesninové a Francouzce Cornetové. Padla až s její krajankou Garciaovou.

Velmi dobrou formou se v čínské metropoli prezentovala Karolína Plíšková. Česká jednička po volném losu znovu přetlačila Shuai Zhang a v osmifinále deklasovala další čínskou tenistku Qiang Wang. Proti pozdější finalistce Bartyové úspěšně zlikvidovala první tři mečboly, nicméně s talentovanou Australankou maratonskou bitvu prohrála.

Nahoru a dolů. Tak by se dalo popsat vystoupení Kateřiny Siniakové. Česká naděje v prvním kole využila trápení Mladenovicové. Francouzka zaznamenala již osmou porážku v řadě. Siniaková však v dalším kole uhrála s Polkou Linetteovou pouhé tři hry. Ve druhém kole dohrála i Barbora Strýcová. Ta si v prvním kole suverénně poradila s kvalifikantkou Jabeurovou z Tuniska. Ve druhém kole prohrála napínavý souboj s Lotyškou Ostapenkovou.

Petra Kvitová na parádní jízdu z loňska nenavázala. Dvojnásobná wimbledonská vítězka a šampionka wuhanského turnaje z let 2014 a 2016 v prvním kole po téměř čtyřhodinové bitvě podlehla domácí Shuai Peng, s níž v sedmém vzájemném střetnutí neuspěla vůbec poprvé. Loňský triumf tak neobhájila. Loňská finalistka Cibulková letos došla do osmifinále.

O postup do hlavní soutěže bojovala v kvalifikaci Lucie Hradecká. Kvůli zdravotním potížím ovšem nedohrála ani první zápas. Portoričance Puigové za stavu 4-4 v prvním setu pro zranění levého kolene vzdala.

Velkým překvapením bylo brzké vyřazení Simony Halepové. Rumunka se ve Wuhanu představila poprvé od porážky v prvním kole US Open se Šarapovovou a rovněž v Číně se loučila po prvním zápase, v němž ji zničila Kasatkinová. Své úvodní vystoupení nezvládla kromě Halepové a Kontaové také Ruska Světlana Kuzněcovová.

Světová jednička Garbiñe Muguruzaová se ani na druhé asijské zastávce neprosadila. Po semifinále v Tokiu skončila ve Wuhanu ve čtvrtfinále na raketě Ostapenkové a také z čínského města odjížděla s bilancí dvou výher a jedné prohry.

O deblový trůn po skončení wuhanského podniku přišla zraněná Lucie Šafářová. Češka nemohla obhajovat triumf z minulého roku a nezúčastnila se ani nadcházejícího turnaje v Pekingu. Na deblovém tenisovém trůnu ji vystřídala Martina Hingisová.

• DONGFENG MOTOR WUHAN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Wuhan, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 2,365.250 dolarů
• Finále dvouhry •
Garciaová (Fr.) - Bartyová (Austr.) 6-7(3) 7-6(4) 6-2
• Finále čtyřhry •
Y. Chan/Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Aojamaová/Z. Yang (Jap./Čína) 7-6(5) 3-6 10-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Siniaková - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Kvitová - 1. kolo
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 

Po dlouhých devíti letech uspěla na okruhu WTA Kateryna Bondarenková. Jednatřicetiletá ukrajinská tenistka na souběžně hraném podniku WTA v uzbeckém Taškentu ve finále přehrála favorizovanou Timeu Babosovou z Maďarska a získala druhý kariérní titul. Ten premiérový si už v červnu 2008 odvezla z trávy v Birminghamu.

Triumf Bondarenkové rozhodně nikdo neočekával. Ukrajinka letos často startovala v kvalifikacích a jejím letošním maximem na okruhu WTA bylo osmifinále v Dubaji. Do Taškentu však přijela ve velmi dobré formě. Bez ztráty setu porazila Rusku Blinkovovou, předloňskou šampionku a loňskou finalistku Japonku Hibinovou, poté ve třech sadách udolala její krajanku Naraovou a po skreči vracející se Rusky Zvonarevové se dostala do finále.

Babosová do finále prošla suverénně. V prvním kole smetla Švédku Larssonovou, příliš šancí nedala ani Allertové, Švýcarce Vögeleové a talentované Bělorusce Sabalenkové. Poslední krok ale ve svém třetím letošním finále neudělala. Zatímco v domácí hale v Budapešti uspěla, na další halové akci v Québecu a právě v Taškentu se musela spokojit s trofejí pro poraženou finalistku.

Kristýna Plíšková loni v Taškentu oslavila zisk svého dosud jediného titulu na okruhu WTA. Letos z pozice nasazené jedničky ale neuspěla, když po vydřeném vítězství nad Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu prohrála s Japonkou Naraovou. Už na třetím turnaji v řadě prohrála s níže postavenou soupeřkou.

Druhé kolo bylo konečnou i pro další dvě české zástupkyně. Markéta Vondroušová zahájila svou uzbeckou pouť drtivou výhrou nad Japonkou Egučiovou, poté však prohrála maratonský souboj se Švýcarkou Vögeleovou. Denisa Allertová nejprve zvládla duel s chorvatskou kvalifikantkou Fettovou, jenže proti nasazené dvojce Babosové neměla sebemenší šanci. Nejhůře dopadla Tereza Martincová. Česká naděje sice první set proti Čepelové jasně vyhrála, nicméně poté se Slovenkou uhrála už jen dva gamy.

Parádní výsledek zaznamenala Věra Zvonarevová. Bývalá světová dvojka, která usiluje o úspěšný comeback do horních pater žebříčku WTA, prošla dvoukolovou kvalifikací a v hlavní soutěži vyřadila Rumunku Beguovou, Francouzku Parmentierovou a Srbku Kruničovou. Náročný program ovšem zdravotně nezvládla. Semifinále s Bondarenkovou skrečovala.

Andrea Hlaváčková a Timea Babosová dva týdny po triumfu v Québecu vyhrály turnaj v Taškentu. Nejvýše nasazené česko-maďarké duo ve finále porazilo japonsko-gruzínskou dvojici Nao Hibinová, Oksana Kalašnikovová a získalo třetí společný titul. Díky němu udělalo další krok k účasti na Turnaji mistryň.

• TASHKENT OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Taškent, Uzbekistán
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
K. Bondarenková (Ukr.) - Babosová (2-Maď.) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Babosová/Hlaváčková (1-Maď./ČR) - Hibinová/Kalašnikovová (Jap./Rus.) 7-5 6-4
• Česká účast •
Kr. Plíšková - 2. kolo
Vondroušová - 2. kolo
Allertová - 2. kolo
Martincová - 1. kolo
Kompletní los

 

 

40. týden (Peking)
Caroline Garciaová pokračovala ve fantastické jízdě i na nadcházejícím velkém asijském turnaji WTA v Pekingu. Francouzka v hlavním městě nejlidnatější země světa navázala na týden starý senzační triumf z Wuhanu a ovládla i poslední letošní podnik série WTA Premier Mandatory. Ve finále porazila světovou dvojku Simonu Halepovou, oslavila svůj nejcennější titul, pátý v kariéře, vyhrála už jedenáctý zápas v řadě a zajistila si premiérový pobyt v Top 10 a nakonec i premiérový start na Turnaji mistryň.

Garciaová měla díky triumfu ve Wuhanu v prvním kole volný los. Na úvod si poradila s Belgičankou Mertensovou a následně smetla krajanku Cornetovou. Největší bitvu absolvovala ve čtvrtfinále. Se Svitolinovou dřela téměř tři a půl hodiny a po odvrácení mečbolu postoupila do semifinále. V něm potvrdila skvělou formu proti Kvitové. Ve finále udolala Halepovou.

Halepová hrála v Pekingu naprosto fantasticky. Ve druhém kole jí po prohrané úvodní sadě vzdala Slovenka Rybáriková. Rumunka poté na osmý pokus přehrála Rusku Šarapovovou a smetla i její krajanku Kasatkinovou, které oplatila týden starou porážku. Šanci nedala ani Ostapenkové a Lotyšce vrátila prohru z finále French Open. Na druhý letošní titul však nedosáhla. Přesto se díky finálové účasti v pondělním vydání žebříčku stala v pořadí 25. světovou jedničkou.

Vynikající turnaj odehrála Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka bez ztráty setu přehrála krajanku Kristýnu Plíškovou, americkou kvalifikantku Lepchenkovou, bývalou světovou jedničku Wozniackou a proti další krajance Barboře Strýcové potvrdila, že na Češky prostě umí a oslavila celkově už 24. výhru v řadě nad svými krajankami. Na rozjetou Garciaovou předvedený výkon nestačil.

Strýcová startovala v Pekingu pošesté v kariéře. Při předchozích pěti účastech zaznamenala jedinou výhru v hlavní soutěži. Letos si ale čínskou metropoli musela oblíbit. V prvním kole jí vzdala světová jednička Muguruzaová. Strýcová si poté letos znovu poradila s Němkou Görgesovou, smetla Australanku Gavrilovovou a postoupila do svého největšího letošního čtvrtfinále. V něm neuspěla proti Kvitové.

Karolína Plíšková tentokrát nejlepšího výsledku z Češek nedosáhla. Česká jednička sice začala přesvědčivou výhrou nad Španělkou Suárezovou a zvládla i souboj s Němkou Petkovicovou, nicméně v osmifinále překvapivě snadno podlehla Rumunce Cirsteaové a stejně jako loni skončila v osmifinále.

Kromě Kristýny Plíškové neprošla prvním kolem ještě Kateřina Siniaková. Nad síly jednadvacetileté talentované Češky byla vracející se Australanka Stosurová.

Hodně brzy vypadly také loňské finalistky. Obhájkyně titulu Agnieszka Radwaňská v osmifinálovém duelu ve třech setech prohrála s Ruskou Kasatkinovou.

Poražená finalistka ročníku 2016 Johanna Kontaová pokračovala v mizérii a v prvním kole schytala debakl od Rumunky Niculescuové. Zaznamenala tak pátou porážku v řadě. Na vině však alespoň částečně bylo zranění levého chodidla, kvůli němuž se britská jednička rozhodla letošní sezonu ukončit předčasně. Stejně jako loni jí jen těsně unikl start na Turnaji mistryň.

Andrea Hlaváčková a Timea Babosová po jedenácti výhrách v řadě našly přemožitelky. Ve finále v Pekingu podlehly favorizovaným Martině Hingisové a Yung-Jan Chan, se kterými neuhrály set ani ve třetím vzájemném střetnutí. Šampionky prodloužily svou neporazitelnost už na 18 zápasů.

• CHINA OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Peking, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 6,381.679 dolarů
• Finále dvouhry •
Garciaová (Fr.) - Halepová (2-Rum.) 6-4 7-6(3)
• Finále čtyřhry •
Hingisová/Y. Chan (1-Švýc./Tchaj-wan) - Babosová/Hlaváčková (4-Maď./ČR) 6-1 6-4
• Česká účast •
Kvitová - semifinále
Strýcová - čtvrtfinále
Kar. Plíšková - osmifinále
Kr. Plíšková - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Kompletní los

 

 

41. týden (Hongkong, Tianjin a Linec)
Na jeden z posledních asijských podniků letošního roku v Hongkongu přijely tři hráčky Top 10. O ně však turnaj celkem rychle přišel, čehož využila Anastasia Pavljučenkovová. Ruska ve finále po více než třech hodinách boje a obratu udolala Australanku Darju Gavrilovovou a letos již potřetí přebírala trofej pro vítězku. V kariéře triumfovala pojedenácté.

Pavljučenkovová sice v cestě do finále neztratila jediný set, nicméně v průběhu týdne bojovala i se zdravotními problémy. Ani jeden ze čtyř zápasů si však komplikovat nehodlala a postupně porazila Maďarku Babosovou, americkou kvalifikantku Cakovou, Japonku Ósakaovou a Číňanku Qiang Wang. Ve finále ohroženém tajfunem se ale potížím nevyhla a s Gavrilovovou sehrála maratonskou a dramatickou bitvu.

Gavrilovová byla v průběhu turnaje suverénní, ačkoli dvakrát musela do tří sad. Talentovaná Australanka ruského původu si v prvním kole poradila s japonskou kvalifikantkou Katóovou, přehrála i Američanku Rogersovou a krajanku Cabreraovou a v semifinále relativně snadno vyřadila Američanku Bradyovou. Za poslední rok si zahrála již čtvrté finále. Uspěla v jediném. Zisk premiérového titulu na WTA slavila na konci srpna v New Havenu.

Pořadatelé hongkongské akce se mohli pyšnit třemi členkami Top 10, které se rozhodly zúčastnit jejich turnaje. Všechny však skončily ve druhém kole. Jelina Svitolinová odstoupila kvůli zranění pravé nohy, loňská šampionka Caroline Wozniacká nechtěla riskovat problémy s levým loktem a Venus Williamsová prohrála s Japonkou Ósakaovou.

• PRUDENTIAL HONG KONG TENNIS OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Hongkong
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Gavrilovová (7-Austr.) 5-7 6-3 7-6(3)
• Finále čtyřhry •
H. Chan/Y. Chan (1-Tchaj-wan) - Jia-Jing Lu/Qiang Wang (Čína) 6-1 6-1
Kompletní los

 

Roli největší favoritky měla na turnaji WTA v Tianjinu plnit Caroline Garciaová. Jedenáct zápasů neporažená Francouzka se ale odhlásila a pro svůj premiérový titul si po skončení patnáctiměsíčního trestu za doping došla Maria Šarapovová. Ruská tenisová hvězda ve finále otočila skóre obou setů proti talentované Bělorusce Aryně Sabalenkové. Bývalá světová jednička a pětinásobná grandslamová šampionka si připsala 36. prvenství a přiblížila se návratu do první padesátky žebříčku.

Cestu k první vytoužené trofeji od dubnového návratu zvládla bez ztráty setu. V prvním kole vyřadila nasazenou devítku Rumunku Beguovou. Původně měla čelit rozjeté Garciaové. Dále porazila Polku Linetteovou, nedala šanci Švýcarce Vögeleové ani loňské šampionce Shuai Peng, jež si právě v Tianjinu před rokem došla pro svůj premiérový triumf. Ve svém prvním letošním finále musela bojovat nejvíce.

Sabalenková ve spodní polovině pavouka dokonale zužitkovala selhání favoritek. Teprve devatenáctiletá Běloruska suverénně přehrála domácího lucky losera Xin-Yun Han, další Číňanku Ying-Ying Duan, další domácí naději Lin Zhu i Italku Erraniovou a poprvé v kariéře postoupila do finále na WTA. V něm sahala proti svému dětskému idolu Šarapovové po senzaci, ale ani v jednom setu nedokázala udržet náskok. Zoufat nemusela. Díky životnímu úspěchu se poprvé v kariéře posunula do první stovky světového hodnocení.

Z českých tenistek se v Tianjinu představila pouze Petra Kvitová. Představení to však bylo velmi krátké. Kvitová hned v prvním kole nestačila na domácí Lin Zhu, až 113. hráčku světa. Nasazeným hráčkám se obecně letos nedařilo. Do čtvrtfinále postoupila pouze domácí Shuai Peng.

• TIANJIN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Tianjin, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 426.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Šarapovová (Rus.) - Sabalenková (Běl.) 7-5 7-6(8)
• Finále čtyřhry •
Beguová/Erraniová (Rum./It.) - Jakupovičová/Stojanovičová (3-Slovin./Srb.) 6-4 6-3
• Česká účast •
Kvitová - 1. kolo
Kompletní los

 

Po skončení první evropské halové akce v Linci mohli slavit čeští fanoušci. Šestileté čekání na druhý kariérní titul totiž v rakouské metropoli ukončila Barbora Strýcová. Jednatřicetiletá rodačka z Plzně ve finále hladce přehrála Slovenku Magdalénu Rybárikovou a i svůj druhý vavřín na okruhu WTA získala v hale.

Strýcová byla letos už třikrát v semifinále, ale na další metu ani jednou nedosáhla. Povedlo se jí to až v Linci, kde začala výhrou nad Američankou Brengleovou a následně zvládla obrat proti chorvatské kvalifikantce Fettové. V dalším průběhu turnaje už žádné zaváhání nepřipustila. Ve čtvrtfinále smetla Němku Mariaovou, v semifinále porazila rumunskou kvalifikantku Buzarnescuovou a ve finále nedala šanci Rybárikové.

Po více než třech letech se do finále na WTA probojovala držitelka čtyř titulů Rybáriková. Nasazená jednička stejně jako Strýcová potvrdila roli favoritky své poloviny pavouka, když postupně vyřadila Nizozemku Hogenkampovou, Němku Witthöftovou, Rumunku Cirsteaovou a Švýcarku Golubicovou. Na Strýcovou však už počtvrté v řadě nestačila.

Další dvě české zástupkyně Kateřina Siniaková a Denisa Allertová si žádné vítězství v rakouské hale nepřipsaly. Siniakové se i nadále nedařilo a v prvním kole skončila na raketě loňské finalistky Golubicové ze Švýcarska. Allertová prohrála s chorvatskou kvalifikantkou Fettovou a neobhájila loňské čtvrtfinále. Již v kvalifikaci neuspěly Tereza Martincová a Barbora Krejčíková.

• UPPER AUSTRIA LADIES LINZ 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Linec, Rakousko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Strýcová (2-ČR) - Rybáriková (1-SR) 6-4 6-1
• Finále čtyřhry •
Bertensová/Larssonová (1-Niz./Švéd.) - Dzalamidzeová/Knöllová (Rus./Švýc.) 3-6 6-3 10-4
• Česká účast •
Strýcová - vítězka
Siniaková - 1. kolo
Allertová - 1. kolo
Martincová - kvalifikace
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 

 

42. týden (Moskva a Lucemburk)
Na halové akci v Moskvě ukončila šestileté čekání na svůj další triumf na okruhu WTA další tenistka. Julia Görgesová ve finále smetla domácí naději Darju Kasatkinovou a získala třetí kariérní titul, první od Stuttgartu 2011. Navíc se na poslední chvíli kvalifikovala na podnik WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai a vrátila se do Top 20, dokonce se stala novou německou jedničkou.

Görgesová v prvním kole deklasovala domácí kvalifikantku Monovovou a šanci nedala Kazašce Putincevové ani Ukrajince Curenkové. Nejvíce se nadřela s Vichljancevovou. Proti mírně zdravotně indisponovanému domácímu talentu zvítězila až 7-5 v rozhodující sadě. Ve finále navázala na předchozí zápasy a ztratila jen tři gamy. Görgesová si letos zahrála finále už počtvé a konečně přerušila sérii šesti finálových neúspěchů od posledního triumfu.

Kasatkinová nemusela na rozdíl od své finálové soupeřky do tří setů ani jednou. V prvním kole v ruském derby přehrála bývalou šampionku Pavljučenkovovou. Ve druhém kole vyřadila Siniakovou, ve čtvrtfinále Bělorusku Sasnovičovou a v semifinále Rumunku Beguovou. Své druhé finále v kariéře v další titul neproměnila. Zůstal jí tak jediný triumf z antukové akce v Charlestonu.

Kateřina Siniaková zahájila své působení na svém oblíbeném turnaji, kde si v roce 2014 zahrála semifinále, drtivým vítězstvím nad Chorvatkou Vekičovou, s níž ztratila jen dva gamy. Proti výborně hrající Kasatkinové však byla bez šance.

V prvním kole skončila Kristýna Plíšková. Rodačka z Loun letos znovu nestačila na Australanku Gavrilovovou, loňskou finalistku, a sezonu zakončila třemi porážkami v řadě. Kvalifikací neprošly Petra Krejsová, Tereza Martincová ani Barbora Krejčíková.

Nasazené hráčky naprosto selhaly. Z favoritek do čtvrtfinále postoupila jen pozdější vítězka Görgesová. Už po prvním utkání vypadla Kristina Mladenovicová. Turnajová jednička nestačila na Bělorusku Sasnovičovou. Francouzka sice po sérii 19 prohraných setů poprvé slavila zisk sady, nicméně prohrála už 10. zápas v řadě.

Vstup do turnaje dále nezvládly nasazená dvojka CoCo Vandewegheová, trojka Jelena Vesninová ani čtyřka Anastasija Sevastovová. Návrat do Moskvy se nepodařil Marii Šarapovové. Ruska se v hlavním městě představila po desetileté pauze a v prvním kole po bitvě podlehla Slovence Rybárikové.

Andrea Hlaváčková a Timea Babosová ovládly čtyřhru a po nedávném triumfu v Québecu prodloužily svou neporazitelnost v hale na osm utkání. Česko-maďarský tandem ve finále v super tie-breaku přehrál Nicole Melicharovou a Annu Smithovou a oslavil čtvrtý společný triumf.

• VTB KREMLIN CUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Moskva, Rusko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 790.208 dolarů
• Finále dvouhry •
Görgesová (7-Něm.) - Kasatkinová (Rus.) 6-1 6-2
• Finále čtyřhry •
Babosová/Hlaváčková (1-Maď./ČR) - Melicharová/Smithová (USA/Brit.) 6-2 3-6 10-3
• Česká účast •
Siniaková - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Krejsová - kvalifikace
Martincová - kvalifikace
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 

Na posledním letošním halovém podniku WTA před startem Turnaje mistryň triumfovala Carina Witthöftová. Dvaadvacetiletá Němka si ve svém vůbec prvním finále po vítězství nad zlatou medailistkou loňských olympijských her Mónicou Puigovou došla pro svůj premiérový titul.

Witthöftová přitom už v prvním kole měla hodně namále. Nasazenou Američanku Lepchenkovou udolala až v tie-breaku rozhodující sady. Duely s Ruskou Rodinovou a nasazenou dvojkou Bertensovou z Nizozemska naopak zvládla s přehledem. Další třísetový duel sehrála v semifinále s Francouzkou Parmentierovou a poprvé v kariéře postoupila do finále na WTA. V něm další třísetový zápas nepřipustila.

Puigová si v prvním kole vyšlápla na nasazenou jedničku Kerberovou a poté zvládla dva tie-breaky proti vítězce akce WTA v Québecu van Uytvanckové. Ve čtvrtfinále si poradila s lucky loserem Broadyovou a po osmi měsících postoupila do semifinále. V něm vyřadila Belgičanku Mertensovou. Vůbec poprvé od loňského prvenství na olympijských hrách došla do finále. Třetí kariérní titul ovšem neslavila.

Denisa Allertová po neúspěchu v Linci neobhájila loňské čtvrtfinále ani v Lucemburku. Česká tenistka v prvním kole schytala druhou nasazenou Bertensovou a s Nizozemkou stejně jako loni prohrála. Do Lucemburku měla dorazit ještě Markéta Vondroušová. Kvůli bolavým zádům ale nepřijela a ukončila sezonu. Kvalifikací neprošla Marie Bouzková.

• BGL BNP PARIBAS LUXEMBOURG OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Lucemburk, Lucembursko
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Witthöftová (Něm.) - Puigová (Portor.) 6-3 7-5
• Finále čtyřhry •
Kerkhoveová/Morozovová (Niz./Běl.) - Bouchardová/Flipkensová (Kan./Belg.) 6-7(4) 6-4 10-6
• Česká účast •
Allertová - 1. kolo
Bouzková - kvalifikace
Kompletní los

 

 

43. týden (Turnaj mistryň v Singapuru)
První hrací den letošního Turnaje mistryň začal řekněme dle předpokladů. V rámci Červené skupiny si první výhry připsaly světová jednička Simona Halepová, která v nové roli odehrála vůbec první zápas, a Caroline Wozniacká. Dánka ve druhém zápase ve skupině po Jelině Svitolinové zametla také s Halepovou a zajistila si postup do další fáze.

O druhé postupující se rozhodovalo až ve třetích duelech. Caroline Garciaová potřebovala nutně porazit Wozniackou, což po obratu a mizerném začátku zvládla. Francouzka nakonec Červenou skupinu celou vyhrála, jelikož Halepovou ve dvou setech přehrála Svitolinová.

V Bílé skupině se představila jediná česká zástupkyně Karolína Plíšková. A začala skvěle, když nedala šanci Američance Venus Williamsové. Vstup do turnaje vyšel i Garbiñe Muguruzaové. Španělka si ve dvou setech poradila s Jelenou Ostapenkovou.

Největší drama Bílé skupiny nabídl souboj mezi Williamsovou a debutantkou Ostapenkovou. Ostřílená Američanka, jež se závěrečného vrcholu sezony zúčastnila po osmi letech, vydřela vítězství a uživila naději na postup do semifinále. Plíšková si snadno poradila i s Muguruzaovou a měla jisté prvenství ve skupině a premiérový postup do semifinále akce pro osm nejlepších tenistek sezony. Loni skončila už ve skupině.

Jistota postupu do další fáze zřejmě českou jedničku ukolébala. Plíšková nebyla schopná se dostatečně motivovat na poslední zápas skupinové fáze a s Ostapenkovou uhrála pouhé čtyři gamy. Přímý souboj o druhé postupové místo zvládla lépe Williamsová a po výhře nad Muguruzaovou šla dál.

V prvním semifinále se střetly Plíšková a Wozniacká. Lépe začala česká hráčka, ovšem v prvním setu nevyužila šest setbolů a prohrála dramatický tie-break. Dánka si druhou sadu pohlídala a vyrovnala své maximum z roku 2010. Druhé semifinále bylo na tři sety. Zkušená Williamsová v něm po obratu přetlačila debutantku Garciaovou a potřetí v řadě si zahrála finále.

Šampionka z roku 2008 a finalistka ročníku 2009 Williamsová ale další vavřín z Turnaje mistryň nepřidala. Ze své vůbec nejcennější trofeje v kariéře a první z Turnaje mistryň se radovala Wozniacká. Dánka ve finále neztratila set a potvrdila svou fantastickou formu. Nad hlavu zvedla už 27. kariérní trofej.

Andrea Hlaváčková a Timea Babosová pokračovaly ve fantastických halových výkonech také na Turnaji mistryň. V Singapuru prodloužily svou letošní halovou neporazitelnost na 11 zápasů. Ve finále v super tie-breaku zdolaly překvapivé finalistky Kiki Bertensovou a Johannu Larssonovou.

Celkově si česko-maďarský tandem připsal pátý společný titul a vůbec ten nejcennější. Tím ale jeho působení skončilo. Hlaváčková bude v příští sezoně hrát po boku světové jedničky Yung-Jan Chan.

• BNP PARIBAS WTA FINALS SINGAPORE 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: Turnaj mistryň
Místo konání: Singapur
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 7,000.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Wozniacká (6-Dán.) - V. Williamsová (5-USA) 6-4 6-4
• Finále čtyřhry •
Babosová/Hlaváčková (3-Maď./ČR) - Bertensová/Larssonová (Niz./Švéd.) 4-6 6-4 10-5
• Česká účast •
Kar. Plíšková - semifinále
Kompletní los

 

 

44. týden (WTA Elite Trophy v Zhuhai)
O týden později na tzv. "malém Turnaji mistryň" v čínském Zhuhai se bojovalo ve čtyřech tříčlenných skupinách. Do vyřazovací fáze postupovala vždy pouze vítězka skupiny.

V Azalkové skupině to byla Julia Görgesová, která si poradila se Slovenkou Rybárikovou i Francouzkou Mladenovicovou, jež svou paradoxně životní sezonu zakončila 11 porážkami v řadě. V Bugenvileové skupině dominovala CoCo Vandewegheová. Z Kaméliové skupiny do semifinále postoupila Anastasija Sevastovová. Jediná česká zástupkyně Barbora Strýcová skončila stejně jako loni ve skupině. Poslední postupují, a to z Růžové skupiny, byla Ashleigh Bartyová.

Semifinálové souboje byly dost jednoznačné. Vandewegheová se od US Open dočkala prvního kvalitního výsledku, když v duelu o postup do finále jasně přehrála talentovanou Australanku Bartyovou. Nezaváhala ani ve fantastické formě hrající Görgesová, která si poradila se Sevastovovou.

Görgesová nakonec svou neporazitelnost prodloužila na devět utkání a po triumfu v Moskvě, kde ukončila šestileté čekání na další prvenství na WTA, získala titul v Zhuhai, celkově čtvrtý a nejcennější v kariéře, a to bez ztráty setu. Ve finále nedala moc šanci Vandewegheové. Sezonu tak zakončila tím nejlepším možným způsobem a také na nejvyšším žebříčkovém postavení - 14. pozici. Polepšila si i Američanka, jež se poprvé dostala do Top 10.

• HENGQIN LIFE WTA ELITE TROPHY ZHUHAI 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Elite Trophy
Místo konání: Zhuhai, Čína
Povrch: tvrdý (hala)
Dotace: 2.280,935 dolarů
• Finále dvouhry •
Görgesová (7-Něm.) - Vandewegheová (2-USA) 7-5 6-1
• Finále čtyřhry •
Ying-Ying Duan/Xin-Yun Han (6-Čína) - Jing-Jing Lu/Shuai Zhang (4-Čína) 6-2 6-1
• Česká účast •
Strýcová - skupina
Kompletní los

 

Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.
WTA, část II.
WTA, část III.
WTA, část IV.

ATP, část I.
ATP, část II.
ATP, část III.
ATP, část IV.

ZÁVĚREČNÝ PŘEHLED
• Nejvíce titulů
5 titulů
Svitolinová (Ukr.) - Tchaj-pej, Dubaj, Istanbul, Řím, Toronto
3 tituly
Kar. Plíšková (ČR) - Brisbane, Dauhá, Eastbourne
Pavljučenkovová (Rus.) - Monterrey, Rabat, Hongkong
2 tituly
Siniaková (ČR) - Shenzhen, Bastad
Kontaová (Brit.) - Sydney, Miami
Bertensová (Niz.) - Norimberk, Gstaad
Ostapenková (Lot.) - French Open, Soul
Muguruzaová (Šp.) - Wimbledon, Cincinnati
Garciaová (Fr.) - Wuhan, Peking
Wozniacká (Dán.) - Tokio Premier, Turnaj mistryň
Görgesová (Něm.) - Moskva, WTA Elite Trophy
1 titul
Davisová (USA) - Auckland
Mertensová (Belg.) - Hobart
S. Williamsová (USA) - Australian Open
Mladenovicová (Fr.) - Petrohrad
Babosová (Maď.) - Budapešť
Bartyová (Austr.) - Kuala Lumpur
Curenková (Ukr.) - Acapulko
Vesninová (Rus.) - Indian Wells
Kasatkinová (Rus.) - Charleston
Schiavoneová (It.) - Bogotá
Vondroušová (ČR) - Biel
Siegemundová (Něm.) - Stuttgart
Barthelová (Něm.) - Praha
Halepová (Rum.) - Madrid
Stosurová (Austr.) - Štrasburk
Vekičová (Chorv.) - Nottingham
Kontaveitová (Est.) - Hertogenbosch
Sevastovová (Lot.) - Mallorca
Kvitová (ČR) - Birmingham
Beguová (Rum.) - Bukurešť
Shuai Peng (Čína) - Nanchang
Makarovová (Rus.) - Washington
Keysová (USA) - Stanford
Gavrilovová (Austr.) - New Haven
Stephensová (USA) - US Open
Dijasová (Kaz.) - Tokio International
van Uytvancková (Belg.) - Québec
Shuai Zhang (Čína) - Guangzhou
K. Bondarenková (Ukr.) - Taškent
Strýcová (ČR) - Linec
Šarapovová (Rus.) - Tianjin
Witthöftová (Něm.) - Lucemburk
• Vítězky dle kategorií 
Grandslamy
Australian Open - S. Williamsová (USA)
French Open - Ostapenková (Lot.)
Wimbledon - Muguruzaová (Šp.)
US Open - Stephensová (USA)
WTA Premier Mandatory
Indian Wells - Vesninová (Rus.)
Miami - Kontaová (Brit.)
Madrid - Halepová (Rum.)
Peking - Garciaová (Fr.)
WTA Premier 5
Dubaj - Svitolinová (Ukr.)
Řím - Svitolinová (Ukr.)
Toronto - Svitolinová (Ukr.)
Cincinnati - Muguruzaová (Šp.)
Wuhan - Garciaová (Fr.)
WTA Premier
Brisbane - Kar. Plíšková (ČR)
Sydney - Kontaová (Brit.)
Petrohrad - Mladenovicová (Fr.)
Dauhá - Kar. Plíšková (ČR)
Charleston - Kasatkinová (Rus.)
Stuttgart - Siegemundová (Něm.)
Birmingham - Kvitová (ČR)
Eastbourne - Kar. Plíšková (ČR)
Stanford - Keysová (USA)
New Haven - Gavrilovová (Austr.)
Tokio - Wozniacká (Dán.)
Moskva - Görgesová (Něm.)
WTA International
Shenzhen - Siniaková (ČR)
Auckland - Davisová (USA)
Hobart - Mertensová (Belg.)
Tchaj-pej - Svitolinová (Ukr.)
Budapešť - Babosová (Maď.)
Acapulko - Curenková (Ukr.)
Kuala Lumpur - Bartyová (Austr.)
Monterrey - Pavljučenkovová (Rus.)
Biel - Vondroušová (ČR)
Bogotá - Schiavoneová (It.)
Istanbul - Svitolinová (Ukr.)
Rabat - Pavljučenkovová (Rus.)
Praha - Barthelová (Něm.)
Norimberk - Bertensová (Niz.)
Štrasburk - Stosurová (Austr.)
Nottingham - Vekičová (Chorv.)
Hertogenbosch - Kontaveitová (Est.)
Mallorca - Sevastovová (Lot.)
Bukurešť - Beguová (Rum.)
Gstaad - Bertensová (Niz.)
Bastad - Siniaková (ČR)
Nanchang - Shuai Peng (Čína)
Washington - Makarovová (Rus.)
Québec - van Uytvancková (Belg.)
Tokio - Dijasová (Kaz.)
Guangzhou - Shuai Zhang (Čína)
Soul - Ostapenková (Lot.)
Taškent - K. Bondarenková (Ukr.)
Tianjin - Šarapovová (Rus.)
Hongkong - Pavljučenkovová (Rus.)
Linec - Strýcová (ČR)
Lucemburk - Witthöftová (Něm.)
Ostatní
Turnaj mistryň - Wozniacká (Dán.)
WTA Elite Trophy - Görgesová (Něm.)
• Vítězky dle povrchů •
Tvrdý povrch
Australian Open - S. Williamsová (USA)
US Open - Stephensová (USA)
Indian Wells - Vesninová (Rus.)
Miami - Kontaová (Brit.)
Peking - Garciaová (Fr.)
Dubaj - Svitolinová (Ukr.)
Toronto - Svitolinová (Ukr.)
Cincinnati - Muguruzaová (Šp.)
Wuhan - Garciaová (Fr.)
Brisbane - Kar. Plíšková (ČR)
Sydney - Kontaová (Brit.)
Dauhá - Kar. Plíšková (ČR)
Stanford - Keysová (USA)
New Haven - Gavrilovová (Austr.)
Tokio - Wozniacká (Dán.)
Shenzhen - Siniaková (ČR)
Auckland - Davisová (USA)
Hobart - Mertensová (Belg.)
Acapulko - Curenková (Ukr.)
Kuala Lumpur - Bartyová (Austr.)
Monterrey - Pavljučenkovová (Rus.)
Nanchang - Shuai Peng (Čína)
Washington - Makarovová (Rus.)
Tokio - Dijasová (Kaz.)
Guangzhou - Shuai Zhang (Čína)
Soul - Ostapenková (Lot.)
Taškent - K. Bondarenková (Ukr.)
Tianjin - Šarapovová (Rus.)
Hongkong - Pavljučenkovová (Rus.)
Antuka
French Open - Ostapenková (Lot.)
Madrid - Halepová (Rum.)
Řím - Svitolinová (Ukr.)
Charleston - Kasatkinová (Rus.)
Stuttgart - Siegemundová (Něm.)
Bogotá - Schiavoneová (It.)
Istanbul - Svitolinová (Ukr.)
Rabat - Pavljučenkovová (Rus.)
Praha - Barthelová (Něm.)
Norimberk - Bertensová (Niz.)
Štrasburk - Stosurová (Austr.)
Bukurešť - Beguová (Rum.)
Gstaad - Bertensová (Niz.)
Bastad - Siniaková (ČR)
Tráva
Wimbledon - Muguruzaová (Šp.)
Birmingham - Kvitová (ČR)
Eastbourne - Kar. Plíšková (ČR)
Nottingham - Vekičová (Chorv.)
Hertogenbosch - Kontaveitová (Est.)
Mallorca - Sevastovová (Lot.)
Hala
Turnaj mistryň - Wozniacká (Dán.)
WTA Elite Trophy - Görgesová (Něm.)
Petrohrad - Mladenovicová (Fr.)
Moskva - Görgesová (Něm.)
Tchaj-pej - Svitolinová (Ukr.)
Budapešť - Babosová (Maď.)
Biel - Vondroušová (ČR)
Québec - van Uytvancková (Belg.)
Linec - Strýcová (ČR)
Lucemburk - Witthöftová (Něm.)
• Počet titulů (země) •
Česká republika (8)
Rusko (7)
Ukrajina (7)
Německo (5)
USA (4)
Lotyšsko (3)
Francie (3)
Austrálie (3)
Španělsko (2)
Velká Británie (2)
Rumunsko (2)
Dánsko (2)
Belgie (2)
Nizozemsko (2)
Čína (2)
Maďarsko (1)
Itálie (1)
Chorvatsko (1)
Estonsko (1)
Kazachstán (1)
• Zápasové bilance •
Nejvíce zápasů
1. Wozniacká (Dán.) - 81
2. Görgesová (Něm.) - 71
2. Kar. Plíšková (ČR) - 71
4. Garciaová (Fr.) - 70
5. Strýcová (ČR) - 68
5. Muguruzaová (Šp.) - 68
7. Svitolinová (Ukr.) - 67
8. Pavljučenkovová (Rus.) - 65
8. Mladenovicová (Fr.) - 65
10. Halepová (Rum.) - 64
Nejlepší bilance
1. Svitolinová (Ukr.) - 53-14 / 79,1%
2. Kar. Plíšková (ČR) - 53-18 / 74,6%
3. Wozniacká (Dán.) - 60-21 / 74,1%
4. Halepová (Rum.) - 47-17 / 73,4%
5. V. Williamsová (USA) - 38-14 / 73,1%
6. Muguruzaová (Šp.) - 47-21 / 69,1%
7. Garciaová (Fr.) - 48-22 / 68,6%
8. Kontaová (Brit.) - 37-17 / 68,5%
9. Ostapenková (Lot.) - 43-20 / 68,3%
10. Görgesová (Něm.) - 48-23 / 67,6%
Počet odehraných turnajů
1. McHaleová (USA) - 29
2. Bertensová (Niz.) - 28
3. Hibinová (Jap.) - 27
3. Linetteová (Pol.) - 27
3. Putincevová (Kaz.) - 27
6. Babosová (Maď.) - 26
6. Barthelová (Něm.) - 26
6. Pavljučenkovová (Rus.) - 26
6. Mertensová (Belg.) - 26
6. Mladenovicová (Fr.) - 26
*minimálně 20 odehraných zápasů; jen WTA + Fed Cup; pouze hráčky Top 100
• Výsledky anket WTA •
Hráčka měsíce
Leden - S. Williamsová (USA)
Únor - Svitolinová (Ukr.)
Březen - Vesninová (Rus.)
Duben - Siegemundová (Něm.)
Květen - Halepová (Rum.)
Červen - Muguruzaová (Šp.)
Červenec - Keysová (USA)
Srpen - Stephensová (USA)
Září - Garciaová (Fr.)
Říjen - Wozniacká (Dán.)
Průlom měsíce
Leden - Vandewegheová (USA)
Únor - Mladenovicová (Fr.)
Březen - Ozakiová (Jap.)
Duben - Kasatkinová (Rus.)
Květen - Ostapenková (Lot.)
Červen - Rybáriková (SR)
Červenec - Andreescuová (Rum.)
Srpen - Keninová (USA)
Září - Bartyová (Austr.)
Říjen - Görgesová (Něm.)
Úder měsíce
Leden - Radwaňská (Pol.)
Únor - Kerberová (Něm.)
Březen - Wozniacká (Dán.)
Duben - Mladenovicová (Fr.)
Květen - V. Williamsová (USA)
Červen - Šafářová (ČR)
Červenec - Kvitová (ČR)
Srpen - Kasatkinová (Rus.)
Září - Radwaňská (Pol.)
Říjen - Rybáriková (SR)
Hráčka roku - Muguruzaová (Šp.)
Deblový tým roku - Yung-Jan Chan, Martina Hingisová (Tchaj-wan/Švýc.)
Návrat roku - Stephensová (USA)
Nováček roku - Bellisová (USA)
Zlepšení roku - Ostapenková (Lot.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
Ondřej.Jirásek
ještě jsem přidal zápasové bilance, nic víc mě moc nenapadá :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
a ještě výsledky anket :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
už mě asi nenapadá, jaký další přehled z nich udělat :D
Reagovat
aligo
tak a teď šup na dvouhru :DDDDD
Reagovat
aligo
čtyřhru. oprava :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to bych tu byl do zítra asi :D
Reagovat
aligo
škoda :D
Reagovat
aligo
jinak pecka :))
Možná ještě nejvíce prohraných finálových účastí :D Caro Woz :D
Reagovat
Fandina
Pěkně pěkně, závěr roku mám ještě hodně v paměti a moje dvě Caroline mě hodně potěšily.
Reagovat
aligo
ještě by to chtělo článek s celoročním zhodnocením co se statistik týče :)) kdo vyhrál nejvíce turnajů, zápasů atd :DDD
Reagovat
Ondřej.Jirásek
chci večer doplnit minimálně ty tituly :)
Reagovat
a.magerova
Taky by bylo super sem hodit podrobné zhodnocení roku 2018... hlavně překvápka s předpokládanými vysokými kurzy... že bys Ondro, byl takový náš děda Drchlík... ;-)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist