12. den v Melbourne: Djokoviče se pokusí zastavit Paul, Tsitsipas se o finále utká s Chačanovem

26. 1. 2023, 19:30
Previews 53
V rámci 12. hracího dne Australian Open se rozhodne o finalistech letošního ročníku. Největšího favorita a s devíti triumfy nejúspěšnějšího hráče turnaje Novaka Djokoviče vyzve debutant v semifinále grandslamů Tommy Paul. Stefanos Tsitsipas bude o účast v nedělním finále bojovat s Karenem Chačanovem. Na programu je také finále smíšené čtyřhry.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále dvouhry mužů •
Chačanov (18-) - Tsitsipas (3-Řec.) | PREVIEW LS | Rod Laver Arena (4:30 SEČ)
Djokovič (4-Srb.) - Paul (USA) | PREVIEW LS | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
• Finále mixu •
Mirzaová/Bopanna (Indie) - Stefaniová/Matos (Braz.) | Rod Laver Arena (2:00 SEČ)


• Semifinále dvouhry mužů •
Karen Chačanov (20.) - Stefanos Tsitsipas (4.) | Rod Laver Arena (4:30 SEČ)
Stefanos Tsitsipas zvládl i své šesté čtvrtfinále na grandslamech a nadále potvrzuje roli největšího favorita horní poloviny pavouka. Od další finálové účasti na majorech ho dělí už jen souboj s Karenem Chačanovem, který bude usilovat o své největší finále v kariéře. S ruským tenistou vyhrál všech pět duelů, na grandslamech se potkávají poprvé.

Šestadvacetiletý Chačanov se do semifinále grandslamů poprvé podíval na loňském US Open a nestačil na Caspera Ruuda. S postupem do finále Australian Open to bude mít velmi těžké, protože by musel přerušit hrozivou sérii 22 porážek se zástupci elitní desítky táhnoucí se od Masters v Montréalu 2019. Navíc s nimi vyhrál jen jeden ze 13 soubojů na majorech (Juan Martín del Potro, French Open 2019). Rodák z Moskvy může navázat na Daniila Medveděva, který hrál v tomto dějišti finále posledních dvou ročníků. V semifinálových duelech se mu moc nedaří obecně (6-10), na své sedmé finále čeká od loňského ledna.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas je jediným řeckým grandslamovým finalistou v historii (French Open 2021). Zatímco ve čtvrtfinále podniků velké čtyřky je neporažen, v semifinále uspěl jen v jednom z pěti případů. Pokaždé však narazil na někoho z Top 10: na Australian Open prohrál s Rafaelem Nadalem (2019) a v posledních dvou letech s Rusem Daniilem Medveděvem a na French Open 2020 nestačil na Novaka Djokoviče a o rok později přehrál Alexandera Zvereva. Rodák z Atén bude bojovat o své 25. kariérní finále.

Chačanov patří k nebezpečným hráčům, nicméně závěrečná kola mu obecně moc nejdou a k tomu můžeme připočíst katastrofální bilanci s Top 10 a sérii 22 porážek se zástupci nejvyššího patra žebříčku. Tsitsipas má se semifinále grandslamů daleko více zkušeností, je celkově mnohem lepším a úspěšnějším tenistou a měl by potvrdit roli favorita, pokud psychicky neselže. Chačanov určitě není se svým kvalitním tenisem bez šance, ovšem Tsitsipas se v Melbourne prezentuje suverénními výkony a očekává se, že bude mít navrch.

Tip na vítěze: Stefanos Tsitsipas

Aktuální forma
Chačanov stále marně hledá formu ze sezony 2018, která mu vynesla prvenství na Masters v Paříži a také pozici v Top 10. Loni se probojoval jen do jednoho finále (Adelaide) a pořád na první triumf od listopadu 2018 čeká. Alespoň si vylepšil své grandslamové maximum, na US Open se podíval až do semifinále a vrátil se do Top 20. Do letošní sezony vstupoval na podnicích v Adelaide, na obou skončil ve čtvrtfinále (Daniil Medveděv a Jack Draper).

Cesta turnajem
Na Australian Open začal "povinnými" výhrami nad Bernabém Zapatou a domácím Jasonem Kublerem a ve třetím kole přemohl Francese Tiafoea. V osmifinále nadělil pořádný výprask chybujícímu Jošihitovi Nišiokovi. Ve čtvrtfinále mu za stavu 0-2 na sety vzdal zraněný Sebastian Korda.

Historie na Australian Open
Hlavní fázi hraje posedmé a poprvé je ve druhém týdnu, při posledních čtyřech startech vypadl ve třetím kole.

Karen Chačanov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (SF)
Bilance: 8-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 8-2
Bilance proti hráčům Top 10: 0-1 (kariérní 10-40)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-1)
Bilance v semifinále: 0-0 (kariérní 6-10)

Karen Chačanov - Australian Open
Kariérní bilance:
15-6
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Adelaide 1 (ČF), Adelaide 2 (ČF)
Cesta turnajem: Zapata (7-6 6-2 6-0), Kubler (6-4 5-7 6-4 6-2), (16) Tiafoe (6-3 6-4 3-6 7-6), (31) Nišioka (6-0 6-0 7-6), (29) Korda (7-6 6-3 3-0 skreč)

Aktuální forma
Tsitsipas se loni velmi rychle vrátil po operaci lokte a na mnoha turnajích nebyl v nejlepší formě, dokonce si připsal několik překvapivých porážek. Přesto dokázal posbírat nejvíce výher na tour, přidat další dva tituly a s přehledem sezonu zakončit v Top 10. V letošním tenisovém roce stále nenašel přemožitele, v týmovém United Cupu porazil Grigora Dimitrova, Davida Goffina, Bornu Čoriče i Mattea Berrettiniho.

Cesta turnajem
Na Australian Open si až do poloviny osmifinálového duelu počínal suverénně. Set nepovolil Quentinovi Halysovi, Rinkymu Hijikatovi ani Tallonovi Griekspoorovi. V osmifinále však zahodil náskok 2-0 na sety proti Jannikovi Sinnerovi a Itala v repríze loňského čtvrtfinále zdolal až v páté rozhodující sadě. Ve čtvrtfinále si poradil bez ztráty setu s Jiřím Lehečkou.

Historie na Australian Open
Australský grandslam je jeho nejúspěšnějším, i když tu nemá své grandslamové maximum. V hlavní soutěži startuje pošesté a počtvrté se probil do druhého týdne. Jeho nejlepším výsledkem je právě semifinále, v němž byl také v letech 2019 a 2021-22.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
první individuální turnaj
Největší úspěchy na venkovních betonech: první individuální turnaj
Bilance: 9-0
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 9-0
Bilance proti hráčům Top 20: 2-0 (kariérní 61-54)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-4)
Bilance v semifinále: 0-0 (kariérní 24-18)

Stefanos Tsitsipas - Australian Open
Kariérní bilance:
20-5
Nejlepší výsledek: semifinále (2019, 2021-23)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance v semifinále: 0-3
Generálka: United Cup (4-0)
Cesta turnajem: Halys (6-3 6-4 7-6), Hijikata (6-3 6-0 6-2), Griekspoor (6-2 7-6 6-3), (15) Sinner (6-4 6-4 3-6 4-6 6-3), Lehečka (6-3 7-6 6-4)


Novak Djokovič (5.) - Tommy Paul (35.) | Rod Laver Arena (9:30 SEČ)
Novak Djokovič bude v útoku na 10. triumf na Australian Open, 22. grandslamovou trofej, kterou by vyrovnal rekordmana Rafaela Nadala, a post světové jedničky pokračovat proti Tommymu Paulovi, jenž si v Melbourne Parku ve středu zahrál své vůbec první čtvrtfinále na majorech. Hráči se potkávají poprvé.

Pětatřicetiletý Djokovič bude usilovat o své 33. grandslamové finále (už teď drží rekord) a celkově 132. finále, desáté v Melbourne, kde nikdy nenašel přemožitele v semifinále ani v souboji o titul. Nejúspěšnější hráč v historii turnaje neprohrál v tomto dějišti už 26 zápasů v řadě (společný rekord s Andrem Agassim) a ve středu se stal prvním tenistou s minimálně 10 semifinálovými účastmi na všech čtyřech majorech. V semifinále podniků velké čtyřky má rodák z Bělehradu úspěšnost 32-11, přičemž zvládl posledních osm a 18 z posledních 20. Celkově v semifinálových duelech disponuje bilancí 129-46 a vyhrál posledních sedm.

Pětadvacetiletý Paul si zahraje své první semifinále mimo nejmenší akce ATP 250 a teprve páté na této úrovni. Úspěšný byl pouze ve Stockholmu 2021, kde nakonec slavil svůj jediný dosavadní triumf na nejvyšším okruhu. Rodák z Voorhees Township je prvním americkým semifinalistou Australian Open od Andyho Roddicka v roce 2009. Na grandslamového finalistu čekají Spojené státy už od Wimbledonu 2009 (Roddick) a v Melbourne se do finále naposledy probojoval Andre Agassi před 20 lety.

Djokovič je jasným favoritem, a pokud bude pokračovat ve výkonech z posledních zápasů a nebude zdravotně limitován, pak by měl bez větších problémů projít do nedělního finále. U Paula se dá v takto velkém zápase proti největšímu favoritovi a ještě v prvním grandslamovém semifinále očekávat nervozita, minimálně na začátku utkání. Američan však umí s těmi nejlepšími hrát, z posledních šesti soubojů s hráči Top 5 vyhrál čtyři. Na French Open nebo US Open by měl asi větší šanci uspět, než v Srbově nejoblíbenějším dějišti.

Tip na vítěze: Novak Djokovič

Aktuální forma
Djokovič odehrál loni kvůli odmítavému postoji k očkování jen 11 turnajů, po deportaci přišel o kompletní australské léto a zúčastnit se nemohl ani sezony amerických betonů včetně US Open. Přesto posbíral pět titulů, posedmé vyhrál Wimbledon a sezonu zakončil prvenstvím na Turnaji mistrů a v Top 5. Od začátku travnaté části sezony prohrál jediný z 36 duelů na individuálních akcích. Do nového roku vstoupil triumfem v Adelaide a ziskem 92. titulu dorovnal Rafaela Nadala. Na australské půdě zvládl už 39 zápasů v řadě, poslední porážku zaznamenal na Australian Open 2018.

Cesta turnajem
V Melbourne si letos až na jeden ztracený set suverénně poradil s Robertem Carballésem, Enzem Couacaudem i Grigorem Dimitrovem. V osmifinále zničil Alexe de Minaura, domácí naději povolil po fenomenálním představení jen pět gamů. Pouze o dva více prohrál ve čtvrtfinále se svým žebříčkovým sousedem Andrejem Rubljovem. Spolu s Andrem Agassim drží rekordní vítěznou sérii v tomto dějišti (26 zápasů).

Historie na Australian Open
S devíti triumfy je nejúspěšnějším hráčem úvodního grandslamu sezony. V Melbourne startuje poosmnácté a pouze třikrát se nedostal do druhého týdne. Dvakrát slavil hattrick, naposledy v letech 2019-21. Loni se kvůli chybějícímu očkování zúčastnit nemohl.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide 1 (T)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Adelaide 1 (T)
Bilance: 10-0
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 10-0
Bilance proti hráčům Top 50: 6-0 (kariérní 686-180)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 32-11)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 129-46)

Novak Djokovič - Australian Open
Kariérní bilance:
87-8
Nejlepší výsledek: triumf (2008, 2011 - 2013, 2015 - 2016, 2019-21)
Loňský výsledek: triumf
Bilance v semifinále: 9-0
Generálka: Adelaide 1 (T)
Cesta turnajem: Carballés (6-3 6-4 6-0), Couacaud (6-1 6-7 6-2 6-0), (27) Dimitrov (7-6 6-3 6-4), (22) de Minaur (6-2 6-1 6-2), (5) Rubljov (6-1 6-2 6-4)

Aktuální forma
Paul se v předchozí sezoně celkem 10krát probojoval do čtvrtfinále turnajů ATP, včetně dvou Masters, ale pouze jednou prošel ještě dál. V semifinále v Delray Beach však neuspěl a na finálovou účast čeká od listopadu 2021, kdy ve stockholmské hale slavil svůj jediný dosavadní triumf na této úrovni. Nový tenisový rok odstartoval na druhém podniku v Adelaide, kde si poradil s Christopherem O'Connellem a vzápětí prohrál s Jackem Draperem.

Cesta turnajem
Na Australian Open si zatím vede výborně, Jana-Lennarda Struffa porazil bez ztráty setu, pak v pětisetové bitvě udolal nebezpečného Alejandra Davidoviche a ve třetím kole nepovolil set krajanovi Jensonovi Brooksbymu, přemožiteli nasazené dvojky Caspera Ruuda. V osmifinále si připsal ještě cennější skalp, když vyřadil světovou pětadvacítku Roberta Bautistu. Ve čtvrtfinále využil selhání favoritů a poradil si s nezkušeným krajanem Benem Sheltonem.

Historie na Australian Open
V hlavním losu startuje počtvrté, jeho předchozím nejlepším výsledkem byla účast ve třetím kole z roku 2020.

Tommy Paul - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (SF)
Bilance: 6-1
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 6-1
Bilance proti hráčům Top 10: 0-0 (kariérní 6-12)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 0-0 (kariérní 1-3)

Tommy Paul - Australian Open
Kariérní bilance:
9-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Adelaide 2 (2K)
Cesta turnajem: Struff (6-1 7-6 6-2), (30) Davidovich (6-2 2-6 6-7 6-3 6-4), Brooksby (6-1 6-4 6-3), (24) Bautista (6-2 4-6 6-2 7-5), Shelton (7-6 6-3 5-7 6-4)


• Finále mixu •
/ S. Mirzaová / R. Bopanna - / L. Stefaniová / R. Ramos | Rod Laver Arena (2:00 SEČ)
Sania Mirzaová se chystá v příštím měsíci v Dubaji ukončit profesionální kariéru a asi nečekala, že si s krajanem Rohanem Bopannou zahraje ještě o jeden grandslamový titul. Indické duo ve finále mixu na Australian Open vyzve brazilskou dvojici Luisa Stefaniová, Rafael Matos. Páry se potkávají poprvé.


Šestatřicetiletá Mirzaová má z deblových disciplín šest grandslamových trofejí, v mixu kralovala na Australian Open 2009, French Open 2012 a US Open 2014. Dvaačtyřicetiletý Bopanna dosáhl jen na jeden triumf, a to ve smíšené čtyřhře na French Open 2017. Mirzaová je ve finále mixu Australian Open už popáté, uspěla jen v roce 2009 s krajanem Mahešem Bhupáthím. Také Bopanna už si o tento titul zahrál, ale s Tímeou Babosovou před pěti lety neslavili.

Cesta turnajem
1K: Fourlisová/Saville (7-5 6-3)
2K: Ninomijaová/Behar (6-4 7-6)
ČF: Ostapenková/Vega (bez boje)
SF: (3) Krawczyková/N. Skupski (7-6 6-7 10-8)


Pětadvacetiletá Stefaniová dosáhla na největší dosavadní úspěch své kariéry na předloňských olympijských hrách v Tokiu, když získala bronz po boku Laury Pigossiové. Předchozím maximem 27letého Matose v deblových kláních bylo čtvrtfinále v klasické čtyřhře na loňském French Open. Pro oba se jedná o premiéru ve finále grandslamů, poprvé se spolu představili před pár týdny v týmovém United Cupu.

Cesta turnajem
1K: X. Han/Z. Zhang (6-2 6-0)
2K: Matteková-Sandsová/Pavič (6-4 6-4)
ČF: Cabreraová/Smith (6-3 6-4)
SF: Gadecká/Polmans (4-6 6-4 11-9)

AUSTRALIAN OPEN 2023 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• ROD LAVER ARENA • (od 2:00 SEČ)
1. Mirzaová/Bopanna (Indie) - Stefaniová/Matos (Braz.)
2. Chačanov (18-) - Tsitsipas (3-Řec.) / nejdříve ve 4:30 SEČ
3. Djokovič (4-Srb.) - Paul (USA) / nejdříve v 9:30 SEČ
• MARGARET COURT ARENA • (od 2:00 SEČ)
1. Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Kosťuková/Ruseová (Ukr./Rum.)
Kompletní program
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
tommr
další suverénní výhra ... smile
Zápas měl prakticky totožnej průběh jako čtvrtfinále proti Krawczyk/Schuurs. Hra byla vyrovnaná jen na začátku zápasu. Po prvním brejku našich už to byla jednostranná záležitost až do stavu 6:2 5:1. Pak přišel jedinej blikanec našich když Katka nedopodávala zápas. Napravily to ale hned v následující hře na returnu ...
Reagovat
Fandina
Jj, KrejSi smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
super smile smile smile
Reagovat
tommr
a už je to o brejk i ve druhým setu. Od stavu 2:2 v prvním setu KrejSi vyhrály už 7 her v řadě ... smile
Reagovat
tommr
KrejSi vydřely brejk jako první ... smile
Reagovat
tommr
a první set už dotáhly 6:2 ... smile
Reagovat
Fandina
A ve druhém je to 3:0. smile
Reagovat
tommr
KrejSi na scéně. Na Eurosportu 1 dostalo bohužel přednost finále mixu, na dvojce kulečník ... smile
Reagovat
Tennisfan77
Se 100% shodnu s Patrickem Mouratoglou.

Best serve : Karlovič
Best two handed backhand: Djokovic
Best one handed backhand: Wawrinka
Best forehand: Del Potro
Best volley: Federer
Best fighter: Nadal
Best touch: Federer
Best movement: Djokovic
Best slice: Federer
Reagovat
Patik
smile Serve,FH,BH Slice,"Fighter",Volley smile
Reagovat
Patik
Môj ranking..Podanie : dať eso keď meriaš tri metre a ruku máš dlhšiu než tvoj spoluhráč nohu neni problém..čiže podanie Federer to je technický skvost dá ti eso aj z druhého podania o rýchlosti 160km/h..niekoľko variácii o rôznych rýchlostiach.
BH:Djokovič tam neni o čom
Jednoručný:Thiem/Federer/Wawrinka tam neni víťaz ani nikdy nebude..to sú tri rôzne vycibrené techniky každý je krásny a účinný.
Forehand: opäť keď uvalí (nežný) obor do loptičky tak to je len poriadne kladivo technicky žiadna špecialita..tam by som dal Federera možno okrajovo Nadala..best fighter to je nič to je do iného rankingu..cit pre loptu taktiež Pohyb: Djokovič/zranený Nadal..Slajz a Volej asi Federer/Nadal.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tak jestli chceš dát Federera na první místo v servu, tak to tam raději dej Samprase. Federer má kvalitou blíže k Djokovičovi než k pistol Pete.

No a volej? Co Sampras či Edberg a Becker?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
A ten pohyb..... Tam paradoxně Novak má zdatného konkurenta nejenom v Nadalovi, ale i v Borgovi!
Reagovat
Patik
ďalej do histórie som nejako nešiel lebo to by sa ich dalo všade vela menovať a tých úplne starých pánov ako Borg Mekenrou Wilander a títo nemám príliš nasledovaných..skôr som tak stále hrajúcich prípadne hráčov ktorí len nedávno skončili.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mr Dread bez debaty
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tak tady si dovolím nesouhlasit v pár bodech.

Od Patricka občas sleduji edukační videa a snažím se některé věci aplikovat v praxi, ale zde mi chybí např. položka "return", kde by se o prvenství přetahoval Novak a Andre.

Dále je docela insecure Forehand smile :) , jelikož těch hráčů, kteří ho měli špičkový, bylo víc. Takový Fernando Gonzales měl snad nejtvrdší forehand. Já si nemyslím, že DelPo má nejlepší FH, jelikož si ho tak často obíhal a otevíral si kurt, že ho to pak dostalo do zranitelné pozice. Na nejlepší FH se dá nahlížet z mnoha úhlů.

Tady je velice zajímavé video - https://www.youtube.com/watch?v=Dht9LiO9gHg

Ve výše uvedeném videu tenisový trenér a veliký fanoušek Nadala popisuje jednotlivé FH unbiased. Velice zajímavý úhel pohledu.

A chybí tady taktéž položka "mental toughness" - Djokovic.

Takže pozor, srbský mourek zasahujesmile smile
Reagovat
Tennisfan77
Naopak, dobrý postřeh. Gonzalez tam patří do FH jednoznačně, return jasný Djokovic, tam není co rozporovat.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co Múra?
Reagovat
Nola
mozem potvrdit, ten BH return v kurte na 2.servis supera ma stale bozsky....
Reagovat
Patik
Aj ho ešte používa? Jedného času s tým získaval kopec výmen.
Reagovat
Patik
*fiftinov
Reagovat
smazaný uživatel
mozem potvrdit, ten BH return v kurte na 2.servis supera ma stale bozsky....
Reagovat
Usm
Ohledně forehandu...hodně dobrej ho měl i Verdasco
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem, ci je to statistika poslednej dekády, alebo celkovo. Trochu mi tam chýba najlepší return.

Najlepší volej, určite by som išiel do Raftera, prípadne Samprasa..

Servis, tazko sa to porovnáva, ale toto sa sa celkom lahko odmerat, uspesnostou prveho servisu napriklad.

Najlepši druhy servis mal napriklad Mark Philipousis, ten isiel prvy a druhy s rovnakou razanciou, fajn tipek..

Najlepši forehand Del Potro, jedine tak vo sne.

Rovnako si nemyslim, ze ma Nole naj backhand vo vseobecnosti, má najlepši return a defenzivny BH, ale teoreticky okej, nijak to nekričí.

Best fighter je co?..To znamená, ze Nadal vlastne nemá úder, vyhral 22 GS bojovnostou?...Isto nie. V pomere efektivity FH, co s nim dokaze vytvorit, postupne zatlacit a kolko % fiftinov vyhrá cez svoj FH + ako malo cez neho kazí (karierne) myslim, ze tento úder patrí práve jemu.

Najlepsi pohyb: na harde isto Novak; na antuke Nadal. Obaja su na svojom uplne inde pred konkurenciou.

Best touch?..Rozhodne tazko povedat, to kludne moze byt aj kreativny hrac mimo svetovu spicku.

S Wawrinkou mozno suhlas, ale to percento UE je proste z BH prilis a trochu mu to uberá, ale ak to berieme vizuálne, tak isto top.

So Slice som si rovnako neni istý, Federer, Feli alebo kopec hracov z 90rokov, Sampras mal tiez solidny slice, Andy M. je tiez sikovny.
Reagovat
smazaný uživatel
K tomu servisu, uplne ideálna by bola statistika priamych bodov/es, percentuálne.

Uspesnost prveho servisu moze byt skreslujúca nasledujúcim priebehom a kvalitnym úderom po servise.
Reagovat
Ereinion
Rafa má nejlepší forhend pro antuku, tam je s tímto úderem schopen totálně dominovat, ale na jiných površích už to zdaleka není ono...takže to je taky na delší debatu
Reagovat
Vlk-v-trave
Existuje serve rating, kde je započítané snad všechno....esa, 1.serv, 2.serv, vyhrané servis gamy, procenta odvrácených BB, DFka, vyhrané fiftýny na 1. a 2. servisu.

1. Isner
2. Karlovic
3. Raonic

pro zajimavost
7. Kyrgios
8. Federer
9. Berrettini

12. Sampras
14. Cressy
15. Tsonga
18. Nadal
21. Ivanisevic
22. Djokovic
26. Tsitsipas

27. Phillipoussis (nebyl spatny, ale 27.)

29. Hurkacz

37. FAA
38. Soderling

41. Rafter
42. Berdych
43. Medvedev

60. Khacanov

213. Tommy Paul
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A kolikátý je J2rka?smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Best serve : Isner
Best two handed backhand: Agassi
Best one handed backhand: Henin
Best forehand: Berdych
Best flatforehand: Potro
Best spinforehand: Nadal
Best volley: Muchova/Brown
Best half: Brown
Best fighter: Nadal/Laver
Best touch: Kyrgios
Best slice: Federer
Best stopball: BigMac
Best Slam Dunk Smashes: Sampras/Monfils
Best Lob-winners: Murray
Best wrist-work: Laver/Federer
Best foot-work: grass-Murray, hard-Djoko, clay-Nadal/Kuerten
Best return: Djokovic/Hewitt

and
Best air-forrehand: Gulbis
ikdyž bych to doplnil plno jinýma, ale vlastně si říkám, že to je asi těžko hodnoti...kde zařadit takový extravagantni serv Dolgopolova;)
Jak hodnotit Changa, Borga, Lendla, Jimba...atd...je to asi celé na p... to hodnocení, kdo že to vymyslel? :D Patrick?:D
Reagovat
smazaný uživatel
Best touch Kyrgious, makes sense.

Suhlas smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Je to subjektivní... obecně těžko se hodnotí...

Jedině, co z toho může být nejvíc jasné je ten servis, neboť je na to serve rate, což dávám výše... Isner je prostě král... a dokonce, ikdyž mu už to tolik nejde, tak se furt drží nejvýše...

Ale můžu zpochybnit nejen Patricka, ale také tyhle rate stats, neboť třebas Fedex čelil mnoha zápasům s returnovým démonem Djokovičem, a Nadalem...a mimo to je hodně vysoko, takže také mohu vzít podmonožinu zápasů s top hráči, nebo GS vítězi, a je jasně Best Federer.

Souhlasím s tebou, že Nadalův Forehand je často nedoceněný, ale jak to brát? Jak poměřovat ty placky Potra, který drtil top hráče s tím spinem Nadala, který drtí své soupeře... u BH se dělá rozdíl mezi jednoruč a obouruč, a na FH ne...

To je nekončné bláznění, tak bych to asi nazval...

Třebas i ten slajs... jako Dolgopolov, kolik s tím uhrál skvělých zápasů, možná o něm by se dalo říct, díky tomu proti komu hrával, že ho měl best...

Ale jak to zase poměřovat... neboť Fedex prostě má obecně asi best foot work s kombinaci wrist work... což mu dává hodně zajímavých úderů...obecně, nemusí mít nějaký speciální...tohle ho dělalo geniálním...
Další bláznění, které by mohlo nastat je u Nadala... neboť FH v běhu, tedy moje oblíbené, dej to Nadalovi na FH do běhu a odečti si fiftýn...co třebas s tímhle...

Obecně ale FH Berdycha teda dost lidí zbyteč sráží, podle mně byl dokonalý a kurde uhrál s ním víc než je třeba prokazovat...
Reagovat
Vlk-v-trave
Dále return...ano Djoko určitě, ale proč né třena Fereer, myslím, že na své možnosti....Hewitt byl ale démon, ale nebyl sám...

Ty pohyby na kurtu...uvádí Djoko, ale co Mečíř, Monfils atd...

Djokovič má hlavně jasně nej. předvídatelnost, čtení hráče, je tam, kde má být... určitě je Best defens hráč ever, krom toho bych řekl, že patří s Isnerem mezi nejvíc progresivní hráče ever... Djoko tak zlepšil hru na saku, serv, že se tomu až nechce věřit, ten i na trávě na stats sundal Kzrgiose s Berrettinim...Isner je bez diskuse...

atd. atd. atd. do nekonečna...

Takový Jack Sock a jeho FH bude třebas navždy upozaděný...škoda...
Reagovat
Vlk-v-trave
založila na twitteru svůj čtenářský kroužek, každý se může připojit a číst společně s Igou. V roce 2023 má v plánu 12 knih...nebo víc...

Již za nedlouho představí, který to bude první titul knihy, který po přečtení společně rozeberou se svými fans...

https://www.puntodebreak.com/2023/01/26/curioso-proyecto-iga-swiatek-mas-alla-pistas

Akce se jmenuje:

LETS READ TOGETHER

Read with Iga in 2023

No prosím... plno hráček hlásí plány, útok na No.1, GS, atd. A Iga chce dát 12 knížek... což mi připomíná Andrejku Petkovič s tim Friedrichem Nietzschem na lavičce na kurtu...;)

Uvidíme, jake aspirace bude mít Iga, a jaký to titul knihy bude první...;)

Každopádně zajímavá akce...
Reagovat
paddy
"Jdeš-li mezi ženy, vezmi s sebou bič."
Friedrich Nietzsche
Reagovat
vavrinec
"Jdeš k ženám? Nezapomeň bič!" Tak pravil Zarathuštra.
Nietzsche byl jen plagiátor.
Reagovat
George_Renel
Navrhoval bych Babičku.smile
Reagovat
paddy
zítra je na programu pouze trénink turnaje mužů smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Podivuhodná cesta Tommyho Paula mezi elitu:

Důležité je se tam dostat, ať to trvá jakkoli dlouho. Tato věta se dokonale hodí na řadu světově proslulých tenistů, kteří dospěli v pozdějším věku, než se očekávalo, a jen těžko se jim dařilo udělat takový skok, jaký jejich potenciál předpovídal.
Tommy Paul by mohl být dokonalým příkladem. Není nic lepšího pro zrání než překonávat nepřízeň osudu, pocítit hořkou chuť zklamání a vidět, jak tlak médií dusí vysoká očekávání kladená na sebe sama.
Tomu musel čelit Američan, jehož titul z juniorského Roland Garros 2015 vzbudil obrovskou pozornost, protože v těžce zkoušeném americkém tenise převládala nutkava potřeba hvězdy. Jeho přirozená schopnost předvádět výkony na povrchu, který Američanům příliš nesvědčí, vedla k tomu, že se od něj očekávalo hodně a on to podle svých nedávných slov nezvládl.

Už dříve se zavázal, že se přihlásí na univerzitní turnaje a na jeden až dva roky zkombinuje studium s tenisem v NCAA na univerzitě v Georgii, kde se objevily další velké talenty. Dozrát, získat perspektivu, poměřit se s nejlepšími v zemi a odložit prechod k profesionálnímu tenisu, aby se fyzicky a psychicky posílil, to byly pádné argumenty pro rozhodnutí, které se z momentu na moment vypařilo.
Den po vítězství v Paříži obdržel lukrativní nabídku na sponzoring od společnosti Nike a brzy poté podepsal smlouvu s Federerovou agenturou Team8. Neuměl říct ne, nechtěl, nebo jeho okolí nechápalo, že tato cesta může mít negativní důsledky.
Reagovat
Vlk-v-trave
Paul se ve velmi mladém věku vzdal studia na univerzitě a přešel na profesionální dráhu.

V roce 2016 se definitivně přesunul na ATP Challenger Tour a tam narazil na tvrdou realitu. Nebyl připraven na to, aby mohl kontinuálně konkurovat soupeřům, kteří mají více zkušeností, fyzickou sílu a nejsou tolik v centru pozornosti médií jako on. Jeho jméno začalo upadat, pozvánek do finálových turnajů během prvních let profesionální kariéry začalo ubývat a v roce 2019, přestože se pohyboval na hranici první stovky, nedostal divokou kartu na US Open. Přesto se mu na konci sezony podařilo proniknout do první stovky, potvrdit větší kvality a využít toho, že jeho jméno upadlo v hlavním proudu amerického tenisu do určitého zapomnění. Přesně v tu chvíli oslovil Brada Stinea a nabídl mu práci trenéra na plný úvazek.
Reagovat
Vlk-v-trave
Stojí za to upřesnit působnost této osobnosti v americkém tenise, což si můžeme představit, když si uvědomíme, že byl trenérem Jima Couriera. Radil dalším světově proslulým tenistům, jako jsou Denti, Medveděv, Grosjean, Fish a Kevin Anderson. Nechal zraněného Jihoafričana, aby si vzal Paula pod své zkušené vedení a pokusil se z něj dostat to nejlepší. Za pouhé tři roky je výsledek nepopiratelný.

Vždycky jsem mu věřil, viděl jsem, že je to velmi talentovaný kluk, a věděl jsem, v čem se může zlepšit, říká trenér, než se pustí do dalších podrobností.

Když jsem Tommyho poznal, nebyl zrovna disciplinovaný. V juniorech dominoval na okruhu díky svému zjevnému talentu a protože byl velmi dobrým sportovcem, ale po přestupu mezi profesionály se snažil změnit své myšlení. Viděl jsem, že rád pracuje, že miluje sport a je ochoten se snažit. Velmi dobře zná a analyzuje vše, co se na okruhu děje, a jeho chování jsme hodně zlepšili, a to jak na kurtu, tak mimo něj, říká Stein, který má jasno v tom, jakého hráče má v rukou.
Reagovat
Vlk-v-trave
Bylo nutné mu vštípit, že je důležité být sám sebou, hrát s radostí a uvolněnou rukou a umět to skloubit s taktickým řádem. Dříve byl jako horská dráha, jednu sadu držel stabilně a pak se rozpadl. Nyní je schopen vydržet fyzické i psychické úsilí po mnoho hodin, říká předtím, než se začne zabývat otázkou zranění.

A velkou část Paulovy dlouhe pouti mezi elitu vysvětlují také zranění. Vážné problémy s kolenem a pravým loktem ho na několik měsíců vyřadily z turnaju a vedly Brada Steina k úpravě mechaniky podání.

Tři roky jsme hodně trénovali jeho servis a najal si fyzioterapeuta, aby se mu zranění nevrátila. Něco se v jeho mysli změnilo, když ve Wimbledonu 2022 postoupil mezi posledních 16 hráčů. Tehdy si uvědomil, že může usilovat o velké věci, a je si vědom toho, že může dosáhnout jakéhokoli úspěchu, pokud si udrží koncentraci a intenzitu během všech zápasů, které hraje, shrnuje muž, který je přesvědčen, že jeho sverenec bude i nadále růst stejně jako v poslední době.

Svědčí o tom jeho výhry nad Nadalem v Paříži, nad Alcarazem v Kanadě a pomalý, ale vytrvalý a neúprosný vzestup v žebříčku. Tommy Paul možná není tenistou, který by mohl aspirovat na opakovaný úspěch nebo pevně vyhrát grandslam, ale má vše potřebné k tomu, aby se prosadil mezi elitou a byl pravidelným členem první dvacítky, který může kohokoli překvapit a mít vítězné střety, které dodají lesk velkym turnajum.
Reagovat
Vlk-v-trave
https://www.puntodebreak.com/2023/01/26/curioso-viaje-elite-tommy-paul

***
Celkem hezky popsane...
Reagovat
Vlk-v-trave
Hodně štěstí Tommy;)
Reagovat
EllNino
smilesmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
smile
Reagovat
paddy
smile
Sudý počet se hodí víc na pohřbu smile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
paddy
smile
Reagovat
vavrinec
Jako v Srajevu!
Reagovat
com
Djokovic z kola ven smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smile Nole půjde do finále a tam vypráší Cipíska i když doufám, že Kachna překvapí smile
Reagovat
Blondie
smilesmile
Reagovat
paddy
ve 3:30 se hraje debl Aoyam/Shiba (10) - Gauff/Pegul (2)

tentokrát půjdeme proti sobě, já budu fandit Jessice a ty Shuko
snad se bude dívat i Viky smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist