12. den v Miami: Ósakaová se ve finále pokusí zastavit Šwiatekovou

2. 4. 2022, 12:00
Previews 44
V rámci 12. hracího dne Miami Open poznáme vítězku letošního ročníku. Ve finálovém souboji grandslamových šampionek se utkají bývalá světová jednička Naomi Ósakaová a budoucí světová jednička Iga Šwiateková, která vyhrála obě předchozí letošní akce WTA 1000. Na programu je také finále čtyřhry mužů, v němž se střetnou páry Wesley Koolhof, Neal Skupski a Hubert Hurkacz, John Isner.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále žen •
Ósakaová (Jap.) - Šwiateková (2-Pol.) | Stadium (19:00 SELČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Koolhof/N. Skupski (6-Niz./Brit.) - Hurkacz/Isner (Pol./USA) | Stadium (21:30 SELČ)


• Finále žen •
Naomi Ósakaová (77.) - Iga Šwiateková (2.) | Stadium (19:00 SELČ)

Naomi Ósakaová ve svém prvním finále po 13 měsících a od loňského triumfu na Australian Open narazí na 16 zápasů neporaženou (nejdelší série v kariéře) Igu Šwiatekovou, která vyhrála obě letošní "tisícovky". Bude se jednat o druhé střetnutí a karta se tentokrát obrátila, v Torontu 2019 byla světovou dvojkou Ósakaová a Šwiateková tehdy musela začít v kvalifikaci a v žebříčku jí patřilo až 65. místo. Ósakaová po dvou odvrácených setbolech zvítězila 7-6 6-4.

Čtyřiadvacetiletá Ósakaová má ve finálových bojích bilanci 7-2 a absolvuje své 11. kariérní finále (k jednomu nenastoupila). Po porážce s Karolínou Plíškovou v Tokiu 2018 jich čtyřnásobná grandslamová vítězka odehrála pět a pokaždé uspěla, konkrétně na akcích WTA 1000 zvládla obě předchozí (Indian Wells 2018 a Peking 2019). V historii Miami Open je žebříčkově nejníže postavenou finalistkou a dnes se může stát první asijskou šampionkou prestižního floridského turnaje, v roce 1995 finále prohrála její krajanka Kimiko Dateová a v roce 2014 se s trofejí pro poraženou finalistku musela spokojit Číňanka Na Li.

Dvacetiletá Šwiateková své úvodní finále na hlavní tour rovněž prohrála. Od té doby však všech pět vyhrála naprosto suverénně, soupeřkám (všechny figurovaly v Top 20) v průměru povolila neuvěřitelných 1,6 gamu na set. Hlavně ve finále podniků WTA 1000 předvádí excelentní výkony, loni v Římě dvěma kanáry zničila Karolínu Plíškovou, letos v Dauhá smázla 6-2 6-0 Anett Kontaveitovou a v Indian Wells přehrála 6-4 6-1 Marii Sakkariovou. Pouze tři ženy dokázaly zkompletovat slavný Sunshine Double (triumf v Indian Wells a Miami v jednom roce), Steffi Grafová (1994 a 1996), Kim Clijstersová (2005) a Viktoria Azarenková (2016). Rodačka z Varšavy může být v tomto ohledu nejmladší a jako první od Sereny Williamsové v roce 2013 ovládnout tři "tisícovky" v jedné sezoně. Jedinou polskou finalistkou a zároveň šampionkou Miami Open je Agnieszka Radwaňská (2012).

Už po prvním vítězství na Floridě bylo jasné, že se Šwiateková stane historicky první polskou světovou jedničkou. V čele žebříčku nahradí Ashleigh Bartyovou, která nečekaně ukončila kariéru, a bude nejmladší tenistkou od kralování Caroline Wozniacké před dvanácti lety. Bývalá světová jednička Ósakaová má jistý skok o více než 41 míst, v pondělí ji najdeme nejhůře na 36. místě, v případě vítězství bude uzavírat nejlepší třicítku.

Šwiateková je v tuto chvíli jen těžko k zastavení. Pokud má někdo budoucí světovou jedničku srazit z vítězné vlny, pak by to mohla být právě Ósakaová, která docela nedávno na venkovních betonech předvedla ještě delší šňůru výher (23) a v Miami se prezentuje vynikajícím servisem, proti Bencicové nastřílela 18 es (rekord letošní sezony).

Šwiateková má však životní formu a finálové souboje na rozdíl od Ósakaové v posledních letech zvládá naprosto s přehledem. Ósakaová, jež hráčky Top 10 vyzve poprvé od ledna 2020, by potřebovala podobný výkon jako ve čtvrtfinále proti Danielle Collinsové, finalistku lednového Australian Open i díky jen třem nevynuceným chybám totálně zničila. Její forma je však na rozdíl od Šwiatekové kolísavá a právě to by mohlo být rozhodujícím faktorem.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Ósakaová absolvuje teprve sedmý turnaj po incidentu na French Open a čtvrtý v letošní sezoně. Na generálce v Melbourne nenastoupila k semifinálovému utkání a na Australian Open její obhajoba titulu skončila již ve třetím kole. V Indian Wells otočila utkání s rozjetou Sloane Stephensovou, jenže v dalším kole se nechala rozhodit divačkou a s Veronikou Kuděrmetovovou uhrála jen čtyři gamy.

Cesta turnajem
Na Floridě si až do semifinále vedla naprosto suverénně. V úvodním kole nenabídla brejkbol Astře Sharmaové, podání neztratila ani s Angelique Kerberovou, ve třetím kole měla po odstoupení Karolíny Muchové volno, jediné zaváhání na servisu předvedla v osmifinále s Alison Riskeovou a ve čtvrtfinále po fantastickém výkonu zničila finalistku letošního Australian Open Danielle Collinsovou. V semifinále už se do problémů dostala, s Belindou Bencicovou, se kterou na hlavní tour prohrála všechny tři předchozí duely, musela utkání otáčet.

Historie na Miami Open
Při úvodních čtyřech startech se nedokázala dostat přes úvodní kola, loni skončila ve čtvrtfinále po výprasku od Marie Sakkariové.

Naomi Ósakaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Melbourne 1 (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Melbourne 1 (SF)
Bilance: 11-2
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 11-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 0-0 (kariérní 12-20)
Bilance ve finále WTA 1000: 0-0 (kariérní 2-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 7-2)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Naomi Ósakaová - Miami Open
Kariérní bilance:
12-5
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Indian Wells (2K)
Cesta turnajem: Sharmaová (6-3 6-4), (13) Kerberová (6-2 6-3), Muchová (bez boje), Riskeová (6-3 6-4), (9) Collinsová (6-2 6-1), (22) Bencicová (4-6 6-3 6-4)

Aktuální forma
Šwiateková si ve druhé půlce loňské sezony prošla menší krizí, ale pod vedením nového kouče se okamžitě rozjela a prožívá jedno z nejlepších období své kariéry. V Adelaide a na Australian Open uhrála semifinále, v Dubaji v tie-breaku rozhodující sady podlehla pozdější šampionce Jeleně Ostapenkové a suverénně ovládla úvodní letošní akce WTA 1000 v Dauhá a Indian Wells.

Cesta turnajem
V Miami v brutální formě pokračuje, v pěti zápasech dohromady ztratila jen 22 gamů. Po demolici Viktorije Golubicové si zajistila post světové jedničky a šanci nedala domácím Madison Brengleové a Cori Gauffové ani poslední české naději Petře Kvitové. Nejvíce jí vzdorovala v semifinále domácí Jessica Pegulaová, která ve druhé sadě vedla o brejk. Letos má fenomenální bilanci 25-3.

Historie na Miami Open
V hlavní soutěži debutovala loni, ve třetím kole prohrála s Anou Konjuhovou.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Indian Wells,  Dauhá (T);  Australian Open,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells, Dauhá (T); Australian Open, Adelaide (SF)
Bilance: 25-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na venkovních betonech: 25-3
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 3-0 (kariérní 30-7)
Bilance ve finále WTA 1000: 2-0 (kariérní 3-0)
Bilance ve finále: 2-0 (kariérní 5-1)
Grandslamy: Australian Open (SF)

Iga Šwiateková - Miami Open
Kariérní bilance:
6-1
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Indian Wells (T)
Cesta turnajem: volný los, Golubicová (6-2 6-0), Brengleová (6-0 6-3), (14) Gauffová (6-3 6-1), (28) Kvitová (6-3 6-3), (16) Pegulaová (6-2 7-5)


• Finále čtyřhry mužů •
/ W. Koolhof / N. Skupski -  / H. Hurkacz / J. Isner | Stadium (21:30 SELČ)

O trofej v deblové soutěži mužů se utkají turnajové šestky Wesley Koolhof, Neil Skupski s úřadujícím vítězem singlového turnaje Hubertem Hurkaczem a Johnem Isnerem, šampionem dvouhry ročníku 2018. Bude se jednat o premiérový souboj.


Koolhof se Skupským se dali dohromady na začátku letošní sezony a už mají na kontě tři triumfy, všechny vybojovali na nejmenších akcích ATP 250. Oba si v Miami zahrají finále podruhé, Skupski loni neuspěl s Danielem Evansem a Koolhof před třemi lety po boku Stefanose Tsitsipase. Dvaatřicetiletý Koolhof má na kontě deset trofejí, jeho vrstevník Skupski o jeden vavřín méně. Oba stále čekají na premiérový titul z Masters.

Cesta turnajem
1K: Harris/Middelkoop (7-6 7-5)
2K: Martínez/Sonego (6-3 7-6)
ČF: Bopanna/Shapovalov (6-2 6-1)
SF: Bolelli/Fognini (6-1 3-6 10-5)


Hurkacz s Isnerem absolvují třetí společný turnaj, první v letošní sezoně, na dvou předchozích dohromady slavili jediný postup. Pětadvacetiletý Hurkacz bude útočit na svůj třetí triumf, loni s Félixem-Augerem Aliassimem ovládl Masters v Paříži. Šestatřicetiletý Isner má ve sbírce sedm kousků, čtyři z nich přebíral na největších podnicích ATP, ten poslední před dvěma týdny v Indian Wells.

Cesta turnajem
1K: Krawietz/Mies (6-3 7-6)
2K: Krajicek/Roger-Vasselin (4-6 6-3 10-6)
ČF: (2) Ram/Salisbury (7-6 6-3)
SF: Kokkinakis/Kyrgios (6-4 6-3)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ashle1gh má šikovnou nástupkyni.

Respekt, jak Iga zvládá nejen finále.smile
Úžasná série. Zvládne do 21. narozenin ještě jeden titul?

I pro Naomi skvělý turnaj. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
blixa
Iga ! smilesmilesmile
Reagovat
Alien
Ta co prohrála je už zase zralá! Ta jede hned po proslovu!
Reagovat
tommr
Swiateková je konečně jednička jak má být a dá se jí přát. S Osakaovou pěkně zametla ... smile
Reagovat
com
sotva sme se zbavily Bartyovky, tak ted zas bude porad vyhravat tahle.. A k pozici svetove jednicky s takovym naskokem nenecha nikoho ani cuchnout pekne dlouho smilesmile
Reagovat
Grape
A stejně jako to vůbec nevadilo u Ash, nevadí to ani u Igy smile
Reagovat
blixa
Koruna a žezlo je ve správných rukách ! smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sis to s tou Kájou moc malovalsmile
Nezbývá než se soustředit na GSsmile
Reagovat
blixa
Hlavně na Wimblas, na trávě to Iga zase tak moc neumí. Ale na antuce a na hardu to s ní bude sakra těžký.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To aby Kája, případně obě Káji, začaly na trávě trénovat už teď.smile
Reagovat
Krisboy
Iga fantastická. Gratuluji nové světové jedničce! smilesmile
Reagovat
mamina
Kanár byl zcela na místě. IS má neskutečnou fazónu. NO hlavně ve 2. setu byla úplně ze hry. Ale to je sport. Velká gratulace k velkému úspěch pro Igu. Jede na úžasné vlně výher.
Reagovat
Fandina
super a gratulka. Je to nádhera, jak jede a také gratulka trenérovi. Witkorowski je topka, viz úspěšná Aga Radwa.

A Petruška o5 prohrála s vítězkou turnaje.
Reagovat
zfloyd
tak kanára asi nečekal NIKDOsmile
Reagovat
annah
To teda ani náhodou! smile
Reagovat
Mony
Asi Kája Pliskova
Reagovat
Krisboy
Tak jak, kdo koho zastavuje? smile
Reagovat
zfloyd
já si myslím , že srovnatelný talent jako Osaka,SWiatek ,
Raducanu ,kterou evidentně zkazil její nový trenér
Takový talent má i Muška jen to zdraví ji hodně brzdí v rozletu do tenisových výšin
Reagovat
Esgalnor
Jo, Karolina muze hrat vyrovnane s kazdym, ale ty zdravotni problemy jsou teda hrozna skoda. Trochu doufam, ze odstoupeni z Miami bylo spis takticky a zdravotne je vazne ready na antuku.
Reagovat
annah
Iga paráda!!!! První set má. Tak ještě jeden!smile
Reagovat
zfloyd
smilesmile
Reagovat
EllNino
Vynechá celou antuku
Reagovat
paddy
takže se musí smířit s tím, že přijde o 460b za celou antuku

to dokáže Nadal získat na jediné 500 smile
Reagovat
Patik
pre Nadala to je ale zmysel života..pre Danila len podrvený stavebný materiál smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stejně by si na antuce jen zašpinil ponožkysmile
Reagovat
blixa
Jo ! Chlapec z Monaka přeci není žádný čuně !!! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Co chlapec, tenisový korunní princ to jesmile
Reagovat
paddy
tomu se říká štěstí na los, hrát finále proti nenasazené (77) smile smile

že by vyrovnaný zápas s překvapením na konci smile
Reagovat
paddy
koukám, že tipující na vítězku vlastně uhodli složení finále
Swiatek 42% vs někdo jiný 32%
smile smile

a někdo jiný není bez šance smile
Reagovat
tommr
já teda doufám v pravej opak toho co autor článku a sice že Swiateková zastaví Osakaovou a zachrání tak aspon částečně notně pošramocenou pověst ženskýho tenisu. Kdyby měla vyhrát hráčka na částečnej úvazek Osaka byla by to pro ženskej tenis další těžká rána ...
Reagovat
com
vzdyt autot tipuje na vitezku Swiatek smile Labilka Osaka beztak skrecne az bude prohravat smile
Reagovat
tommr
ale titulek zní "osakaova-se-ve-finale-pokusi-zastavit-swiatekovou" ...
Reagovat
blixa
Nikde nevidím, že by autor článku favorizoval Osaku. Nicméně, to že Osaka hraje na "částečný úvazek" je pro ni obrovská výhoda, Iga se oproti ní už nutně musí potýkat s únavou. I kdyby Osaka vyhrála (ač doufám že ne), nechápu proč by to měla být rána pro ženský tenis ? Jen prostě návrat "ztracené dcery", která na to zcela určitě má výkonnost a tím rozšíření světové špičky.
Reagovat
Elip13
Já mám osobně radši Naomi, ale kdyby Iga získala sunshine double a v pondělí nastoupila na trůn mělo by to svoje kouzlo :))
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
tommr
výhra Osakaový která se víc věnuje politickým a sociálním aktivitám než tenisu by byla facka do tváře všem těm hráčkám který poctivě dřou na Tour ale nemají bohužel takovej talent od pánaboha jako ta arogantní rádoby Japonka ...
Reagovat
milik254
Alespoň ale nepodporuje Rusko a bezpráví jako ty, skřete
Reagovat
tommr
ty si tak blbej až si zábavnej ... smile
Reagovat
milik254
A ty jsi šulin no :D
Reagovat
Elip13
Já si teda myslím, že vyhrát 4 grandslamy jen s talentem bez práce a dřiny nejde.
Mně se Naomi naopak jeví jako milá holka, co se snaží myslet i na svět kolem sebe:)).
Reagovat
Grape
Tak ty 4 tituly má z doby kdy tenisu dávala určitě víc než teď. Což ale nemění nic na tom, že by její triumf žádnou tragédií pro tenis nebyl (a to doufám že vyhraje Iga - už to vypadá velmi dobře).
Reagovat
smazaný uživatel
Fňukal tommr rozumí tenisu asi tak, jako je Naomi arogantní.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist