15letá Fruhvirtová a o tři roky starší Palicová vydřely vítěznou grandslamovou premiéru. Postoupila i Bejlek

10. 1. 2023, 05:25
Aktuality 25
AUSTRALIAN OPEN - Vydřenou vítěznou grandslamovou premiéru za sebou mají v kvalifikaci úvodního majoru sezony Australian Open teprve 15letá Brenda Fruhvirtová a o tři roky starší Barbora Palicová. Úvodním kolem prošla i 16letá Sára Bejlek. Do další fáze bojů o hlavní soutěž se naopak nedostal Lukáš Rosol.
Brenda Fruhvirtová

Brenda Fruhvirtová si loni vyzkoušela svou první kompletní sezonu na dospělých turnajích a okamžitě zazářila. Patnáctiletá Češka ovládla osm antukových podniků kategorie W25, předvedla sérii 27 vítězství, vypracovala se až na 128. místo žebříčku a velmi rychle se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek na profesionálním okruhu.

Díky obrovskému vzestupu v žebříčku a výsledkům v předchozím roce se letos pohybuje zatím jen na nejvyšší tour. Sezonu zahájila v Aucklandu, kam dostala od pořadatelů divokou kartu, ale v prvním kole uhrála jen dva gamy s grandslamovou finalistkou Leylah Fernandezovou. Vítězný vstup naopak zaznamenala při své premiéře na grandslamech, v kvalifikaci Australian Open začala výhrou 6-0 7-6(0) nad Natalijí Stevanovičovou a Srbce oplatila nedávnou porážku z Buenos Aires.

Fruhvirtová až do stavu 6-0 5-2 naprosto dominovala. Pak však znervózněla, začala dělat chyby, k tomu se přidalo štěstí soupeřky a ze čtyř mečbolů rozložených do dvou gamů nevyužila ani jeden. Tím komplikace zdaleka nekončily, zápas nedopodávala ani na druhý pokus a za stavu 5-6 likvidovala celkem šest setbolů, pět z nich odvrátila aktivní hrou. V tie-breaku se ale na kurt vrátila trpělivá a nechybující teenagerka z úvodních 13 her a Stevanovičové nepovolila ani jeden bod.

Ve svém debutu na grandslamech bude nasazená sedmadvacítka pokračovat duelem s Darjou Snigurovou.

Své premiérové utkání na dospělých grandslamech zvládla i Barbora Palicová. Osmnáctiletá Češka sice úvodní ani druhý set nedopodávala, ale Francouzku Chloé Paquetovou nakonec po bezmála dvouhodinovém boji udolala 6-4 7-6(3).

Do obou dějství vstoupila prohraným servisem, ovšem manko se jí pokaždé podařilo dohnat a vždy se dostala do vedení 5-3. Za tohoto stavu však ani jednou neuhájila podání. Zatímco v první sadě soupeřka brejk nepotvrdila, ve druhé se šlo do tie-breaku. V něm měla Palicová navrch, ačkoli o game dříve neproměnila dva mečboly na returnu. Její další soupeřkou bude nasazená Britka Jodie Burrageová.


Bejlek dorazila soupeřku kanárem, Rosol v kvalifikaci neuspěl
Sára Bejlek si na loňském US Open vybojovala debut v hlavních soutěžích grandslamových podniků a dnes úspěšně zahájila svou premiéru na Australian Open. Šestnáctiletá Češka vstoupila do kvalifikace vítězstvím 6-4 6-0 nad Ruskou Darjou Astachovovou. V dalším kole narazí na nasazenou jedničku Alyciu Parksovou ze Spojených států.

Lukáš Rosol vstoupil do nové sezony až dnešním duelem prvního kola kvalifikace na Australian Open. Sedmatřicetiletý veterán, který od začátku roku 2020 startoval v hlavních soutěžích majorů pouze loni ve Wimbledonu, v Melbourne Parku nestačil 3-6 6-3 3-6 na nasazenou třináctku Francesca Passara z Itálie.

Včera postoupil Dalibor Svrčina a skončil Vít Kopřiva.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
tommr
herní propad od stavu 5:2 ve druhým setu byl alarmující. Těžko říct jestli to bylo způsobeno nervozitou, fyzickou únavou, zraněním nebo zlepšeným výkonem soupeřky. smile Každopádně je skvělé že se z toho v TB dokázala vyhrabat ... smile
Reagovat
makro99
Brenda dnes více než zdvojnásobila počet svých hardových bodů. K dosavadním 19ti přidala dalších 20 a katapultovala se o více než 200 míst. Do druhého kola tak půjde již jako etablovaná hráčka 7. stovky :)
Reagovat
Mony
Tak ještě se Ninda musí naučit vyhrávat, když to nejde. To je také znak velkých hraček.
Tak teď šup domu za maminkou a s čistou hlavou znovu do Světa na zkušenou.. Držím palce.
Reagovat
Jimbo
Ach jo, to bylo zase chyb jak máku. Asi byla myšlenkami ve finále... Škoda, může jít surfovat místro AO.
Reagovat
Mony
Zase krásny český tenisový den, ale Ninda s Findou to mají hodně nahnute.. Hlavně Ninda by potřebovala polit Živou vodou
Reagovat
EllNino
kdo je Finda?
Reagovat
Mony
Už jsme je tu přejmenovali. Linda N. - Ninda, Linda F. - Finda, Linda K. - Kinda
Reagovat
EllNino
ale Finda přece nehraje nikde smile
Reagovat
Mony
Hraje na Kooyong open, nebo spíš už prohrála v Donnou Vekic
Reagovat
lvicek
Fakt? Clovek to ted tedy vubec nestiha sledovat ;).
Reagovat
flex
Tak ještěže se nejmenuje Palicová taky Lindasmile
Reagovat
Mony
Josmile. Měly s Pliskovou docela stesti
Reagovat
Davor1
super výkon, krásne údery, pohyb, zmeny rytmu... Snáď takto pôjde čo najďalej, s tým by mohla prejsť celú kvalifikáciu, aj keď má extrémne ťažký los... Pripravená ale vyzerá byť fantasticky, pre mňa najsympatickejšia zo všetkých tých teens...
Reagovat
milanspring
jj, bohužel teď ji čaká rozjetá Parks
Reagovat
Davor1
Parks je ale na vonkajšom harde výrazne slabšia ako v hale, myslím, že Sára bude mať slušné šance na výhru, ak zopakuje dnešný výkon...
Reagovat
makro99
To je statisticky pravda, ale myslím, že v případě této kombinace povrchů, je to jen otázka času, než se Parks prosadí i na venkovním tvrdém povrchu..
Reagovat
Davor1
No neviem, už dnes mala poriadne namále s úplne podpriemernou domácou Bozovic, ktorá patrí k najslabším hráčkam v kvalifikácii... Zatiaľ by som tú Parks veľmi nepreceňoval na základe tej jesennej formy v halách, uvidíme ako jej to pôjde väčšinu roka v outdoor podmienkach...
Reagovat
makro99
Svata pravda a stejne tak bych ji nepodcenoval na zaklade vykonu v 1.kole, kde hraje jako nasazena jednicka..
Reagovat
misa
Parks má 1. servis občas až k 200 km/h, což bude pro return malé Češky velká zkouška.
Reagovat
misa
Ale 157 cm, což je velký handicap.
Reagovat
Davor1
Tak je to určite trochu hendikep a pár cm navyše by dosť pomohlo... Ale zase nie je nemožné ani s nižšou postavou dosiahnuť veľkú kariéru. Justine Henin, Ash Barty či Simona Halep taktiež mali výškový hendikep a napriek tomu patria k najlepším hráčkam histórie... A v Sáre vidím určite väčší potenciál ako trebárs v Errani, ktorá s podobnou výškou spravila skvelú kariéru...
Reagovat
Vlk-v-trave
ale ma 16 roku. Klidne muze byt jeste vyssi...:)
Reagovat
paddy
ani nemusí, takový Isner má 152 cm v sedě smile
Reagovat
Vlk-v-trave
a 49,7 cm v leze, kdyz na saku dava volej s backspinem jednomu s hracu B3...
Reagovat
paddy
a v sedě je vyšší než sojka ve výskoku smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist