18letá Kanaďanka Fernandezová slaví první titul na okruhu WTA. V Monterrey neztratila ani set

22. 3. 2021, 07:37
Aktuality 8
WTA MONTERREY - Leylah Fernandezová na druhý finálový pokus slaví první titul na okruhu WTA. Osmnáctiletá Kanaďanka uspěla v mexickém Monterrey, kde ve finále přehrála 6-1 6-4 Švýcarku Viktoriji Golubicovou a soutěží tak prošla bez ztráty setu.
Leylah Fernandezová

Leylah Fernandezová odkrývá svůj velký potenciál zatím jen na turnajích v Mexiku, kde si zahrála všechna tři čtvrtfinále na okruhu WTA.

A dvakrát to dotáhla až do finále. Zatímco loni v Acapulku v něm podlehla Britce Heather Watsonové, letos v Monterrey si už došla pro premiérový titul. Za celý týden neztratila v pěti zápasech ani set, přitom na čtyřech předchozích turnajích sezony vyhrála dohromady jen tři utkání.

18letá Kanaďanka postupně vyřadila bývalou hráčku Top 10 Američanku Coco Vandewegheovou, Slovenky Kristínu Kučovou a Viktórii Kužmovou, sedm zápasů neporaženou šampionku z Guadalajary Saru Sorribesovou a v nedělním finále si poradila 6-1 6-4 se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou.

Fernandezová, jež byla v Monterrey nejmladší hráčkou v hlavní soutěži, setřásla po úvodním nervózním gamu ostych a rychle šla do vedení 5-0. Ve vyrovnanější druhé sadě sice rovněž jednou přišla o podání, sama ale při servisu soupeřky uspěla dvakrát a po hodině a půl proměnila první mečbol.


"V posledním gamu, hlavně v posledních dvou výměnách, jsem byla strašně nervózní. Jen jsem se snažila uklidnit, myslet na daný okamžik a co nejlépe zrealizovat svůj plán. Jsem šťastná, že mi tam ty míčky padly," komentovala Fernandezová závěr utkání.

"Snažila jsem se ze sebe vydat maximum a využít emocí, které jsem prožila v loňském finále v Acapulku. Bylo to pro mě jako palivo na cestě k vítězství, rozhodně mi to dnes pomohlo," přiznala kanadská teenagerka.

"Věděla jsem, že si Viktorija nedávno zahrála finále a má neuvěřitelný začátek roku. Já se ale snažila soustředit jen sama na sebe, hrát svou hru a dělat ještě lépe to, co jsme dělala včera," řekla Fernandezová, která si pro body často chodila k síti.

"Vždy je to součást mé hry. Snažím se chodit k síti, hlavně v posledních zápasech to celkem fungovalo. Bavila jsem se hrou na kurtu a příliš jsem nepřemýšlela o důsledcích. Prostě jsem šla a snažila se hrát to, co trénuju," dodala rodačka z Montréalu, jež se ve světovém žebříčku posune na 72. místo a vylepší své maximum.

Fernandezová se nyní rychle přesouvá do Miami, neboť už v pondělí ji na Floridě čeká vstup do kvalifikace turnaje WTA 1000 proti Rumunce Mihaele Buzarnescuové.



Osmadvacetiletá Golubicová si finále zahrála na druhém turnaji po sobě a opět se do něj dostala z kvalifikace. A znovu v něm nestačila na 18letou soupeřku, před dvěma týdny v hale v Lyonu podlehla Dánce Claře Tausonové. Jediný titul ze čtyř finálových duelů vybojovala už v roce 2016 na domácí antuce ve Gstaadu.

Letos si švýcarská tenistka zahrála celkově už čtyři finále, neboť dvě přidala na akcích ITF. Triumf slavila jen před měsícem v Grenoblu. Zápasovou bilanci v roce 2021 má 25 výher a 5 porážek.

Ve světovém žebříčku se bývalá 51. hráčka světa Golubicová posune ze 102. na 81. místo.

• WTA 250 MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 235.238 dolarů
nedělní výsledky (21. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Fernandezová (Kan.) - Golubicová (Švýc.) 6-1 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
sojka1
vypadla v kvalde s hrackou druhe stovky... samozrejme, ze "po posviceni" a navic po presunu do naprosto odlisných klimatickych podminek... jen pripominam v souvislosti s kuretem Lindou, jak je to vsechno i pro velky talent (v drobnem tele) tezke.... :-)
Reagovat
EllNino
Miki Buzarnescu ma realne na vic, nez kde ted je ... ale jak rikas :)
Reagovat
sojka1
neboj, ja jsem si ji prohledla v Praze... a vickrat... :-))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Buzar není žádné ořezávátko, ale moc nechápu to, že vítězka 250ky letí (ne úplně za roh) na kvaldu, aby na ni hrála ve stejném čase, jako kdyby po jejím finále následoval další zápassmile
Reagovat
smazaný uživatel
mlada puška splnila to co mala kedze na turnaji bola jedna z najlepsich hraciek smile
kazdopadne jej hra mi pride ako take pinkaničko, urcite s takou hrou to nieje na vyhru na GS, bude musiet zapracovat na vela veciach
na takyto WTA priemer ta hra stacila, na lepsie hracky by to uz bolo bezzube
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, ona už lepší hráčky porazila, stačí se podívat na výsledkysmile
A pinkáníčko rozhodně nehraje, to by se nedostávala k zakončení na síťsmile Saru i Viktorii přetlačila. A s jejím pinkáníčkem měla co dělat Petra Kvitová, a to bylo Leylah čerstvě 18...
Ono se to tak někdy může zdát, protože některé údery hraje s maximální délkou.
A komentátoři mluví o agresivní hře, kdy neustoupí z baseline.
Reagovat
Krisboy
Škoda, přál jsem to Viktorce. Pro tu mám od jistého fedcupového utkání slabost smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Velká gratulace Leylah k 1. WTA titulu!smile Zasloužená výhra, skvěle odehraný zápas. Pár UE tam bylo, ale to i W. Viktoria se ve druhém setu hodně snažila, jednoručáky cross byly výstavní, jak od ženského Dominikasmile
Tak Leylah vzhůru a co nejvíce pěkných zápasů a zážitků pro nás!smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist