19. května 2019. Den, kdy Plíšková nečekaně ovládla antuku v zakletém Římě

19. 5. 2020, 07:55
Stalo se... 23
Loni na jaře trápil Karolínu Plíškovou záhadný vir, kvůli kterému nemohla před antukovou sezonou pořádně trénovat. Ve Stuttgartu prohrála první zápas, Prahu raději vynechala a v Madridu se rozloučila už ve druhém kole. Před turnajem v Římě proto neměla velká očekávání, ale nakonec se ve 'věčném městě' radovala z titulu. Ve finále porazila 19. května Britku Johannu Kontaovou 6-3 6-4.
Profily hráčů
Kar. Plíšková (© j48tennis.net)

"Na Řím ráda vzpomínám. Někde se mi nedaří, třeba v Brisbane jenom sbírám úspěchy, ale tohle je místo, kde jsem zažila snad všechno možné," řekla někdejší světová jednička ČTK. "Kvůli problémům s klouby jsem neměla vůbec suprovou přípravu a nejela jsem tam vyhrát. Bylo to nečekané."

Nasazená čtyřka Plíšková vstoupila do turnaje hladkou výhrou nad Australankou Tomljanovicovou, potom si ve třech setech poradila s Američankou Keninovou i s Běloruskou Azarenkovou. V semifinále tehdy sedmadvacetiletá Češka zdolala řeckou kvalifikantku Sakkariovou a potřetí v sezoně postoupila do finále.

V něm proti stejně staré Britce Kontaové výborně podávala a v první sadě udělala jen pět nevynucených chyb. Také ve druhém setu si 'Esová královna' držela servis, za stavu 3-3 proměnila po nejdelší výměně další brejkbol a následně za hodinu a 25 minut zápas ukončila rána Kontaové do sítě.

"Řím pro mě by do té doby zakletý," řekla Plíšková. Připomněla na ni nezvykle emotivní reakci po prohře s Řekyní Marií Sakkariovou v roce 2018. V koncovce Češku poškodila rozhodčí a při odchodu z kurtu nepodala hlavní sudí ruku. Vzteky roztřískala raketu o umpire, v němž udělala díru. "Doteď mi to všichni připomínají a je to podle mě slavnější než tohle vítězství. V Římě jsem prostě zažila vše," směje se dnes.

Karolína Plíšková s trofejí pro vítězku turnaje WTA Premier 5 v Římě

Plíšková triumfem v Římě navázala na jedinou českou šampionku z italské metropole Reginu Maršíkovou i na svou tehdejší trenérku Conchitu Martínezovou, která v 90. letech uspěla na římské antuce čtyřikrát v řadě. Na klouzavém povrchu, jenž jinak nepatří k jejím nejoblíbenějším, Plíšková před Římem vyhrála turnaje v Praze 2015 a ve Stuttgartu 2018.

Díky prvnímu antukovému vítězství na akci kategorie WTA Premier 5 se Plíšková v žebříčku posunula na druhé místo a před French Open si upevnila pozici jedné z kandidátek na titul. V Paříži ale roli favoritky nezvládla a vypadla už ve třetím kole s Chorvatkou Petrou Martičovou.

Grandslamovým maximem vytáhlé tenistky zůstává finále US Open 2016, kde ve třech setech podlehla Němce Angelique Kerberové, i když v rozhodující sadě vedla 3-1. Na rozdíl od turnajů velké čtyřky to rodačka z Loun ve světovém žebříčku dotáhla až na vrchol. V čele žebříčku strávila předloni v létě osm týdnů.

Z prvního triumfu na okruhu WTA se Plíšková radovala v březnu 2013 v Kuala Lumpuru. Dosud jich má na kontě 16, ten poslední získala v lednu v Brisbane. Více jich z českých hráček vybojovaly jen Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Petra Kvitová a Jana Novotná.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
peggy
Pliskove je Česká jednička a dokaze to.
Reagovat
FulnekUltras
mě opravdu nebere - kampaň jako prase - karma je naštěstí víc
Reagovat
Fandina
Super 19 navíc dvakrát a ještě k tomu super holčička NAŠE!
Reagovat
FulnekUltras
leda tak "vaše"
Reagovat
Fandina
NAŠE holčička jednička nejvhodnější Naše
Reagovat
Fandina
Nejhodnější Nejlepší Naše Nejmilejší Nejhezčí Naše Kája je NAŠE nás všech prostě NAŠE
Reagovat
sojka1
jsem rada, ze Kaja patri do nasi historicke 5 nejlepsich, je to opravdu elitni spolecnost, ale ten GS, punc nejvyssi kvality, fakt chybi a moc ji ho budu prat. Nejaky ten cas jeste karierne ma a jeji "stabilita" vykonu muze byt po navratu vyhodou, nemusi cekat na svoji spasnou vlnu, muze se plouzit jako vzdycky, sikovnou ruku ma.... a kdyz do toho trosku bouchne... :-))
Reagovat
gigin
Tak jak pravíš, pravíš fajn!! Koneckonců je to holčička NAŠE!!
Reagovat
ttopi
Zase to její "radování". Vyhraje zakletý Řím a jen polozvedne ruce, jako kdyby vyhrála 2.kolo na AO.
Reagovat
sojka1
to mi prijde nejak uplne vedlejsi... :-)
Reagovat
ttopi
Tak ano, není to důležité. Ale je z toho poznat jakási flegmatičnost. Ty emoce většinou ukazují touhu. Možná, že když vyhraje GS, tak zvedne ruce úpljně nahoru :D
Reagovat
sojka1
:-))) mimochodem, prislo mi, ze se emocne vyšťavila v predchazejici vymene, kdyz ziskala vyhodu a pak uz nebylo z ceho... :-))
Reagovat
ttopi
Po posledním míčku musíš vždycky ještě něco mít. Ikdyby měla padnout k zemi :-))
Reagovat
gigin
Tohle právě na ní žeru skoro nejvíc. Aj Gulba to tak má. Když náhodou postoupí do semíčka GS, kývne na Bresnika, zatne pěst a valí dom.
Reagovat
Dobry-den
:D
Reagovat
Fransoas
Škoda,že odmítla spolupráci s Martinez.Možná mohla mít aspoň jeden GS titul.Snad ee k nějakému titulu ještě propracuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak říkala, že chce hrát ještě nějakých 7 let. To má ještě spoustu možností.
Reagovat
paddy
Je otázka, kolik z příštích 7 let se bude tenis hrát. Letos ztratila rok.
Reagovat
FulnekUltras
ty už máš fakt dost
Reagovat
FulnekUltras
tak už teď můžeš vlastně kamkoliv ;-)

https://www.cd.cz/nase-vlaky/bezpecne_s_cd/
Reagovat
misa
Ne, otázka je, jak dlouho zůstane konkurenceschopná.
Reagovat
tommr
vzhledem k jejímu stylu hry může zůstat konkurenceschopná ještě hodně dlouho ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist