30. titul se odkládá. Kvitová v Cincinnati prohrála finále s Garciaovou, Francouzka získala 10. trofej

21. 8. 2022, 21:51
Aktuality 55
WTA CINCINNATI - Petra Kvitová ve svém 40. kariérním finále nevyužila ani jeden z osmi brejkbolů a na svůj jubilejní 30. titul nedosáhla. Dvaatřicetiletá Češka v Cincinnati prohrála 2-6 4-6 s rozjetou kvalifikantkou Caroline Garciaovou, která v Ohiu zvládla osm zápasů, vybojovala svůj třetí letošní a celkově 10. triumf a zvládla i svůj třetí finálový duel na podnicích WTA 1000.
Profily hráčů
C. Garciaová a P. Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová má za sebou navzdory dnešní porážce jeden z nejúspěšnějších turnajů za dlouhou dobu. Letos sice triumfovala v Eastbourne, ale do Cincinnati dorazila s nelichotivou bilancí 17-15, pouhými třemi čtvrtfinálovými účastmi a sedmi nezdary proti úvodním soupeřkám.

Své letošní působení v Ohiu navíc mohla zakončit hned v prvním kole, v němž odvracela mečbol loňské finalistky Jil Teichmannové. Dvaatřicetiletá Češka se však rozjela ke skvělým výkonům a přes Teichmannovou, Soranu Cirsteaovou, světovou pětku Ons Džabúrovou, Ajlu Tomljanovicovou a bývalou šampionku Madison Keysovou se probila až do svého 40. kariérního finále.

V něm se však ani jednou nedostala do vedení, nevyužila jediný z osmi brejkbolů a prohrála sedm z osmi gamů, které šly přes shodu. V klíčových momentech byla jasně lepší Caroline Garciaová a zaslouženě zvítězila 6-2 6-4. Poslední šanci na obrat měla Kvitová za stavu 2-3 ve druhé sadě, Garciaová ale i díky třem esům skóre 0-40 zlikvidovala a vyrovnání nepřipustila.

Kvitová, jež do obou setů vstoupila prohraným servisem a za stavu 3-6 0-2 se nechala v útrobách stadionu kvůli potížím s kolenem ošetřovat, se v sobotu stala teprve druhou českou finalistkou v historii Western & Southern Open (od 1899). Jedinou českou šampionkou zůstává Karolína Plíšková (2016).

Rodačka z Fulneku dnes mohla vybojovat svůj jubilejní 30. titul, největší od Madridu 2018. Na turnajích WTA 1000 v minulosti slavila osmkrát a devátým triumfem by vyrovnala Simonu Halepovou, více jich mají už jen Serena Williamsová (13) a Viktoria Azarenková (10). V žebříčku se vrátí na post české jedničky, v pondělí bude na 21. místě.

Garciaová v Cincinnati zvládla všech osm zápasů, v polovině z nich potřebovala všechny tři sety. Přemožitelka Diane Parryové, Andrey Petkovicové, Petry Martičové, světové trojky Marie Sakkariové, Elise Mertensové a dalších členek Top 10 Jessicy Pegulaové a Aryny Sabalenkové se už v sobotu stala první kvalifikantkou, jež na největších akcích WTA (od roku 2009) dokázala projít až do finále. Nyní je první francouzskou vítězkou tohoto podniku, před ní ve finále neuspěly Gail Chanfreauová (1969) ani Nathalie Dechyová (2008).

Rodačka ze Saint-Germain-en-Laye, která má od začátku června na kontě nejvíce výher na hlavním okruhu (28), zvládla i své třetí finále na turnajích WTA 1000 (Wuhan a Peking 2017). Dnešní titul je jejím třetím v letošní sezoně, v červnu ovládla trávu v Bad Homburgu a v červenci antuku ve Varšavě, a jubilejním desátým kariérním (finálová bilance 10-3).

Od roku 1980 je teprve čtvrtou Francouzkou po Amélii Mauresmové (25), Mary Pierceové (18) a Julii Halardové (12) vlastníci 10 či více trofejí z nejvyššího okruhu. Bývalá světová čtyřka ještě nedávno figurovala až v osmé desítce žebříčku, nyní má jistý posun zpět do Top 20, konkrétně na 17. příčku.

Kvitovou v příštích dnech čeká přesun do New Yorku, kde 29. srpna startuje hlavní soutěž US Open. Garciaová ještě figuruje v hlavním losu poslední generálky v Clevelandu, ale nebylo by překvapením, kdyby se na poslední chvíli odhlásila a před závěrečným grandslamem si po pořádné porci zápasů naordinovala odpočinek.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 2.527.250 dolarů
nedělní výsledky (21. 8. 2022)
• Dvouhra - finále •
Garciaová (Fr.) - Kvitová (ČR) 6-2 6-4
• Čtyřhra - finále (sobota) •
L. Kičenoková/Ostapenková (7-Ukr./Lot.) - Melicharová-Martinezová/Perezová (USA/Austr.) 7-6(5) 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
Nola
je jedna z najsympatickejsich hracok na okruhu, nejde jej nepriat, aj ked vyradila Petru, mala tazky los a musela sa dokonca prebijat kvaldou, Petra urcite moze vyhrat par titulov, hrala tu viac nez velmi dobre
Reagovat
Ela-fon-isi
Bylo hezké, že jsme zas s někým, jako diváci, došli až do finále. Přiznám, že návrat Petry je pro mě větší překvapení, než, že se začalo zase dařit Karolíně.
Doufejme, že naše holky budou mít na US open přijatelné losy a některá z nich nám nadělí další radostnou šňůru zápasů. (Nebo J2rka.) A snad se k metě nejvyšší probojují Katka s Bárou v deblu.
Reagovat
lvicek
Nejvic preju stesti v NY Pete a Marusce, i kdyz vsem ostatnim nasim samozrejme taky. Ale pro tyhle dve bych si moc prala nejaky schudny los a aby nam predvedly obe dve nejlepe 7 peknych zapasu smile
Reagovat
misa
Nejdřív musí být obě zdravotně v pořádku smile
Reagovat
tommr
a co přesně je Marii?
Reagovat
makro99
emoce, z toho 41. místa
Reagovat
misa
Napsal jsi v životě o Bouzkové nějaký rozumný komentář? :)
Reagovat
makro99
: ) jo, myslím, že někdy v březnu, v Mexiku.. a myslím, že si ho pamatuješ :)
Reagovat
misa
smile
Reagovat
misa
Těžko říct. Nenastoupila kvůli zranění v oblasti trupu. Jestli to znamená, že má natržený nějaký sval a sezona pro ni skončila, nebo ji něco jen pobolívalo, není známo. Uvidíme tento týden.
Reagovat
lvicek
Njn, to je tak furt :/.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale dat premierovy rovnou z kvalifikace... to je teda majstrstyk. Ani si vlastne nepamatuji, kdy vyhrala a jestl ivyhrala Masters kvalifikantka, ikdyz je mi jasne, ze Garcia sla behem par mesicu obrovsky nahoru, a ten zebricek je trochu v rozkladu... Petra skoda, ale kdyz uz prohrala, tak se zase pise zajimavy pribeh z druhe strany:)
Reagovat
EllNino
García už má Vlčku 3. masters :) Wuhan, Peking a Cincinnati
Reagovat
Vlk-v-trave
dekuji za opravu, aspon vim, ze to nekdo cte a dam si vic bacha :D
Doufam, ze ty predesle nemela take z kvaldy:)
Reagovat
EllNino
Nikdo ještě nezískal ve WTA titul WTA 1000 z kvaldy, Caro má prvenství podobně jako Emma na GS :)

Jasně, že tě čtu! :) Doufám, že ty čteš mě smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
:D Tak aspon to je premierove:)
Reagovat
lvicek
A jak se darilo Garcii na Wimbledonu? Jestli to treba nemela jako Maruska, ze ji chybely Wim-body a tudiz vlastne do te kvaldy nepatrila. Tim ale nerikam, ze je to pro ni velky uspech, to urcite.
Reagovat
EllNino
no vypadla přeci s Marii ve 4. kole smile
Reagovat
lvicek
No fakt, ja uz si ty protivnice nepamatuju ;). Takze nejake ty bodiky ji v zebricku schazeji...
Reagovat
smazaný uživatel
Na Wuhan 2017 si dost dobře pamatuju.
Tehdy hrála Ash první celou sezonu po návratu a bylo to její první velké finále.

https://www.youtube.com/watch?v=erg29NFaXq4
Reagovat
Nancy_z
Pokud vím, už vyhrála Peking a Wuhan, takže premiérový není smile
Reagovat
Vlk-v-trave
diky:)
Reagovat
peggy
Velke blahopřání Francouzce.*2630
Hlavně hodně štěstí Karolíně na US OP.smile
Reagovat
hanz
Kdy bude los na US Open, abych si mohl vsadit na české výpadky?
Reagovat
aligo
myslím že vy čtvrtek
Reagovat
Liverpool22
odehrála v Cincinnati super turnaj a zaslouží si uznání a velkou pochvalu smile Dnes tomu bohužel ze strany Petry chyběla jiskra, úderová jistota, bylo vidět dle řeči těla, že už je hodně unavená....
Navíc dnes šlo vše od začátku z nějakého důvodu za Garciou - všechny BIG míče.....Nicméně před USO získala Petra potřebné sebevědomí a ukázala, že se s ní ještě musí počítat.....
Reagovat
lxr
Taky si myslím že už byla unavená, psychicky i fyzicky. Odehrála některé náročné zápasy a opravdu klobouk dolů, že se dostane tak daleko jsem nečekal. Ale škoda, věřil jsem že to dá.
Reagovat
Liverpool22
Pro Petru byl problém, že tady hrála každý den - to na USO bude mít mezi zápasy cca 1den volno - odpočine si.....Petra už po zápasech s Ajlou a Madison říkala, že je unavená....smile
Reagovat
SydneyOpen
No já na US Open čekám max 4.kolo na nějaké lepší konzistentní výsledky to už nebude, spíš maximálně nějaké ty ústřely jako Eastbourne nebo Cinci
Reagovat
hanz
Vy jste opravdový blázni, nepočítejte s třetím kolem.
Reagovat
EllNino
Vždyť jo, s tím se počítá, že tohle nebude standard už u Petry ... naopak bude čím dál méně takových ústřelů
Reagovat
Dobry-den
Pojďme držet minutu ticha za český tenis.

Dnes již bývalá tenisová velmoc bude po mnoha letech bez jediného zástupce ve dvouhře v ATP či WTA v top 20. smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Přesně, úpadek jako v jiných sportech - hokej, fotbal, basket, ..... no je toho dost...
Reagovat
Grape
To je neuvěřitelné, co to tady melete, malička země jako Česko a léta jsme měli 2 hráčky v TOP10, někdy třeba 4 v TOP 20 a kolem 10 v TOP100, tím se kolikrát nemohly pochlubit ani velmoci jako USA, Rusko či Francie a teď kvůli jednomu slabšímu roku, kdy navíc většinu našich holek limitují zranění + zřejmě opravdu pomalu dochází ke střídání generací a hned to má být úpadek... V žebířčku do 18 let snad 5 holek v TOP 10... A přesto lidi budou pořád brblat.
Reagovat
EllNino
to nemá cenu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hanz je pouze PRD :-)
Reagovat
makro99
ne, ne - 5 holek v top 8
Reagovat
SydneyOpen
A? Je to taková přechodné období, trochu mi to připomíná roky 2008-2010, nebo si vlastně vem ženský tenis od roku 1998-2011 tam vlastně občas nějaký výsledek Vaidišové nebo Šafářové ale na velké výsledky jsme čekali hodně dlouho a teď je tu prostě obměna generací, musíme tak 2-3 roky počkat než Nosková, Fruhvirtky, Bejlek... dozrajou
Reagovat
hanz
To je pozdě, chci tu zlatou z OH. Musí se snažit rychlejc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teď ses prozradil... předseda ČOVsmile
Reagovat
Dobry-den
Ze zápasu jsem viděl asi 5 minut, tak je dobře, že jsem to vypnul a nenechal si zkazit večer. smile
Petra už holt není ve finále tak silná jako zamlada. Když vidím ten průběh skóre, tak to muselo být obzvlášť frustrující to sledovat...smile
Ale jinak povedený turnaj, škoda že na USO Petra zase vyhoří jako v poslední době pokaždé na GS...
Reagovat
hanz
Myslím, že na US ani nenastoupí, měla něco s nohou a ještě se jako klasicky vyoutovala v důležitých momentech, takže asi tak.
Reagovat
baba
takže ten 30.titul přijde až na USO....i tak je fajn, že se máme zase na co těšit,..už to začínalo být hodně tragický .Díky Kvítí ...
Reagovat
hanz
Vtipná kaše.... :D Podobná jako u comíka... :D
Reagovat
brixner
Už sem se lek, že s tim nikdo nepříjde!
Klíčenka!
smile
Reagovat
EllNino
Bylo to těsné, byť uhrála jen 6 gemů, v dalších x měla gembol nebo brejkbol, ale prostě dneska neměla ten konečně zabijáckej instinkt jako v zápasech předtím ...

Caroline si titul zasloužila přeci jen o trochu více ... Umí hrát vynikající tenis, a když chytne vlnu, tak je hráčka pod konstantním tlakem, a to dneska Petra věděla, z toho pramenily i ty debly na výhody a gemboly ... škoda

Bohužel poslední velký turnaj vyhrála Petra v Madridu 2018, další 4 velká, která hrála finále prohrála (AO, Dubaj, Doha, Cincinnati), aspoň že mezitím vyhrála Stuttgart, malé Doha a Eastbourne :)

30. titul vyjde jinde, snad se do finále ještě někde dostane :)
Reagovat
Blondie
Peta skvely turnaj a je zaslouzene ceska jednicka smile
Garcia byla lepsi, ja vedela, proc tam chtit Sabalenku :D
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace.
Výborný restart kariéry.

Petra opět získala jiskru. I dnes bojovala.
Reagovat
com
no bylo od ni hnusny to MTO.. Prohrava, tak zdrhne do satny.. Aspon pak mohla prijit s obvazanym kolenem, ale aji na to se vykaslala smile
Reagovat
brixner
Pochybuju, že si tam něco píchla do žíly, jak to dělá jeden hráčsmile
Reagovat
Mony
pro Gráciismile...bez tatíka a takhle řádit na stará kolenasmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
brixner
Jo, je dobrá! Kam se na ní sere ta s tou škvírou mezi zubama...smile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist