8. den na Turnaji mistryň: Sabalenková, či Garciaová se stane novou šampionkou. Krejčíková se Siniakovou mají na dosah obhajobu

7. 11. 2022, 17:00
Previews 59
V rámci osmého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistryň v americkém Texasu poznáme zbrusu novou šampionku dvouhry. Ve finále se o prestižní trofej utkají Aryna Sabalenková a Caroline Garciaová. Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou už dělí jen jedna výhra od úspěšné obhajoby loňského triumfu, ve finále narazí na Veroniku Kuděrmetovovou a Elise Mertensovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Sabalenková (7-) - Garciaová (6-Fr.) | PREVIEW LS | Stadium Court (úterý 3:00 SEČ)
• Finále čtyřhry •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) | Stadium Court (úterý 0:30 SEČ)


• Finále dvouhry •
Aryna Sabalenková (7.) - Caroline Garciaová (6.) | Stadium Court (úterý 3:00 SEČ)
Turnaj mistryň dnes pozná zbrusu novou šampionku. Aryna Sabalenková, která se pokusí navázat na skalp největší favoritky a světové jedničky Igy Šwiatekové, ve finále vyzve Caroline Garciaovou. Poslední vzájemný souboj se uskutečnil letos v Cincinnati, rozjetá Francouzka vyhrála ve třech setech a srovnala vzájemnou bilanci s Běloruskou na 2-2. Obě aktérky absolvují své největší finále v kariéře.

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková nastoupí ke svému 18. finále (10-7), třetímu letošnímu (0-2) a 12. na tvrdých površích (9-2) a má poslední šanci zakončit pátou sezonu po sobě s alespoň jedním titulem. Na triumf čeká od loňského května, kdy kralovala na antuce v Madridu. Pokud bychom počítali jen finále na větších turnajích (WTA 500 a výše), pak rodačka z Minsku zvládla sedm z 11. Postupem do finále vyrovnala běloruské maximum na Turnaji mistryň, Viktoria Azarenková v roce 2011 v Istanbulu podlehla Petře Kvitové.

Devětadvacetiletá Garciaová si v červnu zahrála finále po třech letech a letos uspěla v Bad Homburgu, Varšavě i Cincinnati. Rodačka ze Saint-Germain-en-Laye jako jediná v tomto roce kralovala na všech třech površích a má vynikající kariérní finálovou úspěšnost 10-3, přičemž z posledních deseti finálových duelů vyhrála devět a na velkých akcích všechny tři. Jedinou francouzskou šampionkou Turnaje mistryň je Amélie Mauresmová, ve finále ročníku 2005 porazila krajanku Mary Pierceovou.

Garciaová v případě triumfu vyrovná své žebříčkové maximum, čtvrté místo. Pokud vyhraje bývalá světová dvojka Sabalenková, svou soupeřku přeskočí a na čtvrtou pozici se dostane ona.

Sabalenková v semifinále překvapila skalpem světové jedničky Šwiatekové, a pokud by takový výkon předvedla i ve finále, pak má velkou šanci uspět. Klíčovým faktorem bude její počet dvojchyb, kterých letos spáchala suverénně nejvíce ze všech hráček na tour. Proti Garciaové to rozhodně nebude mít jednoduché, Francouzka má vynikající finálovou úspěšnost a je v poslední době o něco stabilnější než Běloruska. Ani jedna z finalistek není favoritkou.

Tip na vítězku: Caroline Garciaová

Aktuální forma
Sabalenková se v úvodu sezony extrémně trápila se servisem a jasně vede letošní statistiku dvojchyb, i když problém před nějakou dobou vyřešila. Na první solidnější výsledek dosáhla až na konci dubna ve Stuttgartu. Ve druhé půlce roku se neprezentuje stabilní formou. Po finále v Hertogenboschi neporazila na třech akcích po sobě více než jednu soupeřku, pak uhrála semifinále v Cincinnati i na US Open, ale v San Diegu a Guadalajaře dosáhla maximálně na jednu výhru.

Cesta turnajem
V úvodním zápase měla namále a byla dva míčky od porážky, s favorizovanou Ons Džabúrovou ztrácela 3-5 v tie-breaku druhé sady a v rozhodujícím dějství doháněla manko brejku. V utkání s Mariou Sakkariovou byla naopak celkem bez šance, příliš chybovala a Řekyni sebrala jen šest gamů. V posledním duelu skupiny však ve dvou setech porazila domácí Jessicu Pegulaovou a Sakkariová jí dalším jednoznačným vítězstvím pomohla do semifinále. V semifinále zaskočila největší favoritku a světovou jedničku Igu Šwiatekovou a ukončila její sérii 15 vítězství proti hráčkám Top 10.

Historie na Turnaji mistryň
Premiéru na Turnaji mistryň si odbyla loni a skončila ve skupině.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Hertogenbosch,  Stuttgart (F); US Open,  Cincinnati,  Řím (SF)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 33-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 3-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 5-5 (kariérní 21-23)
Bilance ve finále: 0-2 (kariérní 10-7)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (3K), Wimbledon (-), US Open (SF)

Aryna Sabalenková - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
4-3
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: skupina
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: San Diego (ČF), Guadalajara 2 (2K)
Odehrané zápasy: Džabúrová (3-6 7-6 7-5), Sakkariová (2-6 4-6), Pegulaová (6-3 7-5), Šwiateková (6-2 2-6 6-1)

Aktuální forma
Garciaová si ještě v půlce června procházela skoro pětiletou krizí, ale s příchodem léta neskutečně ožila. Dokonce triumfovala na všech površích, na trávě v Bad Homburgu (první trofej po třech letech), na antuce ve Varšavě a na hardové "tisícovce" v Cincinnati (z kvalifikace) a vrátila se do Top 10. Navíc si na US Open zahrála své první semifinále na majorech. V následujících týdnech nedokázala porazit více než jednu soupeřku, na druhou stranu si porážky připsala proti Shuai Zhang, Danielle Collinsové a Sloane Stephensové.

Cesta turnajem
V Texasu začala hladkou výhrou nad nejmladší účastnicí a debutantkou Cori Gauffovou, ačkoli v utkání dvakrát ztratila podání. Pak přišla očekávaná porážka se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, s největší favoritkou uhrála jen pět gamů. V přímém souboji o semifinále přetlačila další debutantku Darju Kasatkinovou. V semifinále povolila pouhých pět her do té doby suverénní Marie Sakkariové.

Historie na Turnaji mistryň
Turnaje mistryň se účastní podruhé, před pěti lety vypadla v semifinále.

Caroline Garciaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Cincinnati,  Varšava,  Bad Homburg (T);  US Open, Lausanne, Lyon (SF)
Největší úspěchy v hale: Lyon (SF)
Bilance: 44-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 6-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 7-4 (kariérní 24-48)
Bilance ve finále: 3-0 (kariérní 10-3)
Grandslamy: Australian Open (1K), French Open (2K), Wimbledon (OF), US Open (SF)

Caroline Garciaová - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
5-3
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Tokio (2K), San Diego (1K), Guadalajara 2 (OF)
Odehrané zápasy: Gauffová (6-4 6-3), Šwiateková (3-6 2-6), Kasatkinová (4-6 6-1 7-6), Sakkariová (6-3 6-2)


• Finále čtyřhry •
/ B. Krejčíková / K. Siniaková -  / V. Kuděrmetovová / E. Mertensová | Stadium Court (úterý 0:30 SEČ)
Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou už dělí jen jedna výhra od úspěšné obhajoby loňského triumfu na Turnaji mistryň a sedmého letošního prvenství. Jasně nejúspěšnějšímu páru sezony se do cesty postaví Ruska Veronika Kuděrmetovová a Belgičanka Elise Mertensová. S nimi se Češky už jednou potkaly, a to v semifinále letošního Australian Open, v němž jim povolily jen pět gamů.


Krejčíková se Siniakovou už dlouho tvoří jeden z nejúspěšnějších týmů. Šestadvacetileté Češky spolu vybojovaly už 13 vavřínů a šestkrát se radovaly na grandslamech (French Open a Wimbledon 2018, French Open 2021, Australian Open, Wimbledon a US Open 2022), letos v New Yorku zkompletovaly kariérní Grand Slam. Ve finále Turnaje mistryň jsou potřetí, v roce 2018 neuspěly. Krejčíková bude útočit na svou 15. trofej, Siniaková má ve sbírce 20 titulů.

Cesta turnajem
RR: Krawczyková/Schuursová (6-4 6-3)
RR: Y. Xu/Z. Yang (6-3 6-3)
RR: Gauffová/Pegulaová (6-2 6-1)
SF: L. Kičenoková/Ostapenková (7-6 6-2)


Kuděrmetovová s Mertensovou spolu loni ovládly hned první společný turnaj v Istanbulu, ale plně začaly spolupracovat až letos. Ruska s Belgičankou vyhrály 30 z 39 duelů, nicméně triumf slavily jen v Dubaji, další tři finále prohrály. Mertensová už má s finále Turnaje mistryň zkušenost, loni po boku Su-Wei Hsieh prohrála právě s Krejčíkovou a Siniakovou. Pětadvacetiletá Kuděrmetovová se může pochlubit čtyřmi trofejemi, o rok starší Mertensová jich posbírala 15.

Cesta turnajem
RR: L. Kičenoková/Ostapenková (3-6 6-1 10-6)
RR: Danilinová/Haddadová Maiaová (6-4 6-3)
RR: Dabrowská/Olmosová (7-6 6-2)
SF: Krawczyková/Schuursová (6-1 6-1)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
Mony
Dřina na staré kolena se vyplatila.. Aryna musela na Bigpointech trochu pomoci, ale tak to chodí. Už má splněno a v tenisovém nebi rezervanou hezkou postylkusmile
Reagovat
Dobry-den
Caro to dokázala. Ve finále byla opět skvělá a slaví svůj nejcennější titul. smilesmile

Obrovská gratulace. smile
Reagovat
aligo
Aryno... Ta tvoje hlava...
Reagovat
zfloyd
je tady ještě nějaký blázen jako já a kouká nabrzkoranní tenis ??smile
Reagovat
Dobry-den
smile smile
Reagovat
Marie9
smilesmile
Reagovat
Fandina
Je to škoda, ale KrejSi byly od stavu 7:2 v MTB pasivnější, na rozdíl od přihrádek. Stačily 3 míčky. Bohužel. Ale jinak pěkný 2 set i začátek StB. Pěkné výměny.
Reagovat
Fandina
protihráček
Reagovat
Dobry-den
Dobrý no, finále Turnaje mistryň a k vidění je kolaps nejdřív na jedné a pak i na druhé straně. To není zrovna dobrá reklama na ženskou čtyřhru. smile

Zklamala hlavně Bára, ale ta je již tradičně horší z našeho páru. Ten mečbol, co to jako bylo? smile
Reagovat
tommr
Bára je lepší singlistka, ale horší deblistka. Obvykle to stačí Katka utáhnout i když to Báře nejde, ale dneska byla Bára tak špatná, že to prostě Katka sama nemohla zvládnout ... smile
Reagovat
Fandina
To jsou zase řeči tohle. Bára je jistota dobře podává a hraje hlavou. Ale neznamená to, že je horší. Doplňují se.
Reagovat
tommr
no dneska byla její jediná jistota že všechny důležitý míče zkazí ... smile
Reagovat
Fandina
Každý chybuje. Naivní představa, že když budu lítat že strany na stranu, jak to dělala Katka, bude to pořád vycházet. Taky to chce myslet.
Reagovat
Dobry-den
Klidně mohla, ostatně chyběly jen 3 míčky, bohužel v TB i Katka přispěla k prohře několika chybnými rozhodnutími. Nikdo ale neodehraje bezchybný zápas, Katka to držela, jak se dalo, byla nejstabilnější hráčkou na kurtu, Bára bohužel jasně nejhorší. smile
Reagovat
Dobry-den
Nebo 2 míčky, když vezmeme stav 8:8 či 9:9...
Reagovat
Fandina
Ve třetím obě prodávaly 5 x, Bára ztratila jedno podání, Katka tři.
Reagovat
tommr
už už to vypadalo na senzační obrat ale za stavu 7:2 v MTB bohužel přišel totální kolaps našich hráček ... smile
Reagovat
Jon61
Ztratit vedení 7:2, děs. Ruska začala úřadovat a soupeřky získaly sedm míčků po sobě. smile
Reagovat
zfloyd
a mohlo to být 8:1 , kdyby Bára nezkazila jasný smeč , celou dobu jsem pak přemýšlel , jestli ten bod nebude chybět a bohužel chyběl smilesmile
Reagovat
Fandina
Za stavu 4:1 to nedala do kurtu, také mě to napadlo, že to může rozhodnout.
Reagovat
tommr
překvapivej závěr druhýho setu. Za stavu 3:4 se zdálo být utkání ztracený, ale našim se nečekaně podařilo soupeřky dvakrát brejknout ... smile
Reagovat
Liverpool22
jo, jo už to vypadalo bledě, ale vše se obrátilo smilesmilesmile
Reagovat
zfloyd
ty vždy píšeš , když brejkne některá naše hráčka , tak je to vždy nečekaný a když soupeř , tak se to dalo přece čekat smilesmile
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Fandina
Ve druhém byly KrejSi lepší. Tak moc držím palce do StB MTb
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
Krejčíková dneska hraje jako amatérka z Horní Dolní ... smile
Reagovat
zfloyd
má tam taky světlý chvilky , ale pravda , není jich mnoho
Reagovat
zfloyd
fantastická výměna na 30:15 smilesmilesmile
Reagovat
zfloyd
ale pak se to bohužel vysypalo
Reagovat
Fandina
Lucie Hradecká spolukomentuje na O2 s Klarpu Janáčkovou. Fantastický komentář. Teď ještě zbývá, aby ak fantastický zahrály i KrejSi. Protihráč ký jsou ale hodně agresivní.
Reagovat
Fandina
Klárou
Reagovat
zfloyd
jde to nějak rychle , je zajímavé , že za celý set nebyla ani jednou shoda smile
Reagovat
tommr
výkon našich hráček v prvním setu byl nedůstojnej finále TM ... smile
Reagovat
Liverpool22
bohužel máš pravdu - snad se ve 2.setu zvednou smile
Reagovat
tommr
no hůř než v prvním setu už hrát nemůžou ...
Reagovat
anton77
Ahoj, máme nějaký stream, prosím?
Reagovat
miledus
http://ft.freestreams-live1.com/tennis-channel-tv/
Reagovat
miledus
https://jokerlivestream.vip/krejcikova-b---siniakova-k-vs-kudermetova-v---mertens-e-live-stream/6fc91c5c
Reagovat
anton77
děkuji
Reagovat
miledus
není začsmile
Reagovat
tommr
katastrofální vstup do zápasu v podání Báry ... smile
Reagovat
tommr
a Katka nezačala o nic líp ... smile
Reagovat
Dobry-den
To bude výprask. smile
Reagovat
tommr
to je šílený co tam předváděj ... smile
Reagovat
zfloyd
ale zase na Carevnu se takto v noci příjemně kouká , je to kočka
Reagovat
tommr
na Katku ale v tomhle ohledu nemá ... smile
Reagovat
zfloyd
v tom se neshodneme
Reagovat
Liverpool22
Carevna je jednoznačně nejhezčí smile, ale je to otázka vkusu smile
Reagovat
Fandina
Nevím co je na ní hezké. Ale má pěkně oblečení i účes.
Reagovat
tommr
kromě titulu se bude dneska ve finále bojovat i o umístění v deblovým žebříčku. Katka Siniaková už má jistou pozici jedničky bez ohledu na výsledek. Druhý místo ale bude patřit bud Báře pokud vyhrajou naše hráčky nebo Kudermetový pokud vyhrajou soupeřky. Mertensová bude podle výsledku bud pátá nebo šestá ...
Reagovat
Nola
celkom zaujimavo hodnotia prehry vo WTA, trebars zabka a aj Kasatkina ziskali 500 bodov za 2 prehry a 1 vyhru, co je velmi zvlastne, kedze za tie body na beznych turnajoch musia asi porazit 4-5 superiek, dava im to dobry naskok, pred hrackami, ktore su za nimi v rankingu, pomohli si vlastne vsetky, vratane tych co prehrali vsetky zapasy, tak vlastne staci nastupit na kurt a body su iste, motivacia je uplne jasna
Reagovat
GaelM
Proto je TM tak prestižní. Už samotná účast je dobře bodovaná (a taky zaplacená, ale to už hráčky top10 asi zase tolik řešit nemusí).
Reagovat
Nola
OK, ja neprotestujem, je to vec WTA, u dam sa hra vzdy na 2 vitazne sety, takze ten GS je len o nieco malo prestiznejsi ako TM, kedze tam hraju najlepsie hracky sezony, Age a Domce to nevyslo na GS a obe tam hrali finale, tak boli aspon tymto sposobom odmenene.... a to prehrali dva zapasy v skupine smile
Reagovat
smazaný uživatel
OK, ja neprotestujem, je to vec WTA, u dam sa hra vzdy na 2 vitazne sety, takze ten GS je len o nieco malo prestiznejsi ako TM, kedze tam hraju najlepsie hracky sezony, Age a Domce to nevyslo na GS a obe tam hrali finale, tak boli aspon tymto sposobom odmenene.... a to prehrali dva zapasy v skupine smile
Reagovat
tommr
ty body jsou jednak míněný jako odměna pro top hráčky za celou sezonu a jednak jako motivace aby tam ty hráčky vůbec přijely ...
Reagovat
paddy
Žába Lenka - Žabožroutka
bude to střílečka, sezóna je u konce a máme konečně klid od kolapsů smile
vyhraje Sabalenka smile
preview smile
https://www.youtube.com/watch?v=-X2Gi83WJPU
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist