Alcaraz v Madridu míří za nejcennější obhajobou. Chci být jedním z nejlepších tenistů v historii, zasnil se

4. 5. 2023, 07:22
Aktuality 14
ATP MADRID - Carlos Alcaraz na domácím antukovém Masters 1000 v Madridu porazil Karena Chačanova, s nímž neztratil set ani ve třetím vzájemném souboji. Po postupu do semifinále, v němž se španělský obhájce titulu utká v den svých 20. narozenin s Chorvatem Bornou Čoričem, promluvil o svém velkém snu. Stát se jedním z nejlepších hráčů v historii.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz loni v Madridu porazil Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Alexandera Zvereva, jako nejmladší v historii ATP Tour (od roku 1990) porazil tři hráče Top 5 během jednoho turnaje, stal se nejmladším šampionem a došel si pro svůj tehdy druhý titul z turnajů Masters 1000.

Letos do španělské metropole dorazil jako čerstvý šampion z Barcelony, kde poprvé v kariéře obhájil titul, a nyní může loňský scénář před domácími fanoušky zopakovat. V Madridu sice poprvé v sezoně prohrál úvodní set, ale dalších osm setů už vyhrál a postoupil mezi kvarteto nejlepších.

Ve čtvrtfinále španělský mladík porazil 6-4 7-5 Karena Chačanova. Druhou sadu otočil ze stavu 2-5, když v závěrečných pěti gamech neztratil víc jak dva míčky, a také třetí vzájemný duel vyhrál 2-0 na sety.

Alcaraz, který kvůli různým zdravotním potížím přišel o začátek sezony včetně Australian Open a odhlásil se z dvou dalších původně naplánovaných turnajů, vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 27-2, z toho 17-1 na antuce. V případě úspěšné premiérové obhajoby titulu na podniku Masters se ve světovém žebříčku dotáhne pouhých 5 bodů za vedoucího Novaka Djokoviče.

"Mým snem teď je stát se jedním z nejlepších tenistů v historii. Vím, že je to velký sen, možná až příliš velký. Ale na tomhle světě musíte myslet na velké sny," prohlásil Alcaraz po svém 150. zápase, v němž si připsal 117. vítězství.

Vyhrál tedy 78 % svých zápasů, čímž na této hranici utkání překonal legendy jako Peta Samprase (77,4 %), Borise Beckera (76,9 %), Guillerma Vilase (76,2 %), Andreho Agassiho (76 %), Arthura Ashe (75,4 %), Andyho Murray (75,2 %) či Stefana Edberga (74,8 %).

V pátek, kdy oslaví 20. narozeniny, se Alcaraz utká o postup do finále s Bornou Čoričem (h2h 0-0). 26letý Chorvat, který letos ani jednou nevyhrál víc jak dva zápasy v řadě a do Madridu dorazil se šňůrou pěti porážek, ve čtvrtfinále zastavil německého lucky losera Daniela Altmaiera a poprvé od loňského srpna, kdy na Masters v Cincinnati slavil nejcennější triumf, porazil čtyři soupeře po sobě.

"V Madridu to mám rád, dokážu tady hrát velmi dobře. Jsem moc rád, že jsem letos postoupil do semifinále. V poslední době jsem prohrával v prvním kole a uvažoval, že raději zůstanu doma a budu trénovat. Naštěstí jsem si to rozmyslel," usmíval se Čorič, jenž si věří i na domácího favorita.

"Získal jsem teď sebevědomí, cítím, že mám šanci porazit i Carlose. On je sice úžasný tenista ve skvělé formě, ale bez šance nejsem. Tenhle kurt mám rád a pokusím se toho využít," dodal 20. hráč světa Čorič.

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve čtvrtek v duelech Zhizhen Zhanga s Aslanem Karacevem a Stefanose Tsitsipase s Janem-Lennardem Struffem.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
středeční výsledky (03. 05. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Chačanov (10-Rus.) 6-4 7-5
Čorič (17-Chorv.) - Altmaier (Něm.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Mantra
bezpochyby je. Záleží na tom v které desítce to bude na konci, žesmile
Reagovat
Pe3k
V podstatě už jen tím co dokázal jako 19 ti letý se dostal mezi all time greats. Kam až to dotáhne se můžeme jen dohadovat každopádně potenciál na Big 3 úspěchy tam je. Osobně sem si myslel, že budeme čekat dekády než se objeví někdo typu FeDaLovic a to sem se hodně spletl Alkáč se objevil dřív než Big 3 vůbec skončila. Pokud mu zdraví vydrží, tak může dominovat dlouho, já se spíše obávám, že tady nebude nikdo, kdo by s ním dokázal držet krok. Medvedev, Tsitsipas i Zverev z něj mají vítr jako mívali hráči z Big 3 možná i větší smile
Na trávě dominovat nebude, ale jinak asi ano. Je tak mladý, že se ještě ani neví, co je jeho nejlepší povrch. První gs vyhrál na hardu, ale mě osobně připadá, že je lepší na antuce.
Reagovat
Patik
Škoda ze neprišiel tak 5 - 6 rokov dozadu ešte za Fedal v 2017.. Alebo Djokovica v 2018-19.
Reagovat
gigin
Napiš rodičům, že jsou troubové na alcarazparents@pristezaberte.es
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Ereinion
někoho takovýho potřeboval tenis jako sůl...a to jak z hlediska kvality, tak i hry...aspoň to Djokovič nebude mít už tak zadarmo ty GS, pokud nějaké ještě dá. Hlavní problém u Carlose můžou být ty zranění, z tohohle pohledu to má rozjetý jak Nadal zatím
Reagovat
No-le
Rus bohužel nedopodával set a tím se Španěl dostal na koně. Já osobně Kopčemovi nefandím. Možná je to milej kluk, ale mé sympatie nemá. Nutno ale říct, že tenis hraje fantasticky.
Reagovat
annah
Mně je celkem sympatický, i když žádné velké charisma nemá (To může ještě přijít, až bude starší)
Ale strašné je to jeho hykani u každého úderu. To mě čerti berou.
Reagovat
jackiec
Mě to hýkání třeba nevadí, ani to nevnímám, absolutně se to nedá srovnat se řvaním šarapky, azarenky a sabalenky, někde psali že to řvaní je 100 decibelů, nebo taky jak sekačka na trávu. Beze zvuku mě tenis nebaví, ale to řvaní sabalenky a spol. mi natolik vadí že se nemohu na tyto hráčky koukat. Bohužel se to do budoucna nezmění a nevymizí to.
Reagovat
Krisboy
Mám to podobně kvůli těmhle megerám ženský tenis skoro nesleduju.

Jsem rád, že se konečně našel člověk, kterej je schopen rozlišit hekání/hýkání od účelového nesportovního řvaní. smile
Reagovat
jackiec
Navrátilová hodněkrát psala že je to účelově učí trenéři od dětství aby rozhodily soupeřku apod. Sama by to zakázala což se nestane protože řvoucí hráčky to prý potřebují, bez toho by hrály hůř apod. kecy, na jednu stranu člověk ani neuslyší kvítku, rybakinu či swiatek heknout jak Carlos a na druhou stranu si kde sabalenka či Ostapenko na síť pro snadný volej a zařvou u toho jak při porodu.
Reagovat
Pe3k
Mě štve když to dělá někdo při slabém úderu při čopu nebo drop shotu, když Alkáč do toho buší, hraje pořádné pecky tak mi ten grunt tak nevadí no, ale ženské "zvuky" to je zas jiná kategorie tam už je to iritující za hranou sledovanosti.
Reagovat
Krisboy
V tomhle s Martinou do posledního písmenka souhlasím. Přesně takhle to je.
Slyšel kdy někdo vřeštět Martinu nebo Steffi? Nebo Plíškovou?
Reagovat
jackiec
Máš na to Carlito převzít nadvládu po Srbovi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist