Alcaraz zaznamenal už 100. výhru. Ze světových jedniček to dokázal rychleji jen McEnroe

14. 3. 2023, 09:51
Aktuality 10
ATP INDIAN WELLS - Carlos Alcaraz si na Masters 1000 v Indian Wells poradil 7-6 6-3 s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem a ve 132. zápase kariéry si připsal již 100. vítězství. Rychleji na tuto metu dosáhl z celkově 28 světových jedniček pouze John McEnroe, jenž potřeboval o jedno utkání méně. V osmifinále si 19letý Španěl usilující o návrat do čela světového žebříčku zahraje s Britem Jackem Draperem.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz se po triumfu na loňském US Open stal nejmladší světovou jedničkou a nyní ještě stále jako teenager dosáhl na další milník. Necelé dva měsíce před 20. narozeninami si připsal jubilejní 100. vítězství a dostal se do elitní společnosti. 

Španělský mladík na to potřeboval 132 zápasů, přičemž z 28 tenistů, kteří byli během kariéry světovou jedničkou, to dokázal rychleji jen John McEnroe (131 zápasů). Alcaraz překonal Andreho Agassiho (135), Rafaela Nadala (137) či Matse Wilandera s Jimmym Connorsem (138).

"Jsem na svou stou výhru pyšný a doufám, že je to první stovka z mnoha dalších. O této statistice jsem věděl, ale myslel jsem, že bych na to dosáhnul až v případném příštím kole," usmál se Alcaraz.


Stou výhru zaznamenal na turnaji Masters 1000 v Indian Wells proti Tallonu Griekspoorovi. Nizozemského outsidera porazil bez ztráty podání 7-6 6-3, když odvracel pouze dva brejkboly. Sám využil šanci na brejk pouze v úvodu druhé sady, kdy se ujal vedení 3-0. 

Alcaraz do Kalifornie dorazil po krátkém odpočinku zaviněném obnoveným zraněním hamstringu. Předtím v únoru odehrál dva antukové turnaje na jihoamerických antukách po více než tříměsíční pauze, v Buenos Aires triumfoval a v Riu de Janeiro prohrál finále s Cameronem Norriem.

Rodák z Murcii má v Indian Wells jako jediný šanci sesadit z čela světového žebříčku Novaka Djokoviče. Na první místo se vrátí ale jen v případě triumfu a pokud by chtěl post světové jedničky udržet i pro začátek antukového jara, musel by následně obhájit triumf na dalším podniku Masters v Miami.



V osmifinále se loňský semifinalista Alcaraz utká s o dva roky starším Britem Jackem Draperem (h2h 1-0), kterého loni na podzim zdolal ve třech setech v hale v Basileji. 

"Jsem připraven. Tyhle typy zápasů mám rád. Jack hraje opravdu dobře, nedávno jsem s ním hrál v Basileji a bylo to opravdu těžké. Musím předvést svůj nejlepší tenis, abych takového soupeře porazil. Bude to hezký zápas pro diváky a samozřejmě si ho půjdu užít," řekl Alcaraz.

21letý Draper v britském souboji generací porazil 7-6 6-2 o čtrnáct let staršího krajana Andyho Murrayho, který poprvé od 3. ledna a sérii deseti zápasů neuhrál ani set.

37letý Švýcar Stan Wawrinka zdolal v souboji generací 6-2 6-7 7-5 světovou osmičku Dána Holgera Runeho, přestože za stavu 6-2 a 5-3 nevyužil mečbol. Nenapodobil tak první vzájemný souboj z loňské haly Bercy, kde proti překvapivému pozdějšímu šampionovi neproměnil tři mečboly a soupeře po zápase poučoval o slušném chování.

V osmifinále se finalista z roku 2017 Wawrinka utká znovu po měsíci s Jannikem Sinnerem (
h2h 2-2). Italský tenista si poradil s Francouzem Adrianem Mannarinem.



Světová desítka Félix Auger-Aliassime porazil 7-5 6-4 Argentince Francisca Cerúndola, byť si ve třetím gamu raketou rozseknul bradu a přímo na kurtu si ji musel nechat pár stehy zašít.

Ve svém prvním osmifinále v Indian Wells kanadský tenista vyzve domácího Tommyho Paula (
h2h 0-0). 25letý Američan zdolal 4-6 6-2 6-4 v souboji hráčů druhé světové dvacítky Poláka Huberta Hurkacze a postupem do osmifinále vyrovnal své kalifornské maximum z roku 2021.

Světová pětka Taylor Fritz ve třetím kole domácího Masters v Indian Wells smetl 6-1 6-2 argentinského antukáře Sebastiána Báeze, vyhrál 9 z 10 posledních zápasů a pokračuje v obhajobě svého nejcennějšího titulu. V osmifinále se 25letý Američan utká s Maďarem Mártonem Fucsovicsem (h2h 0-0).

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
pondělní výsledky (13. 03. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Griekspoor (31-Niz.) 7-6(4) 6-3
Fritz (4-USA) - Báez (30-Arg.) 6-1 6-2
Wawrinka (Švýc.) - Rune (7-Dán.) 6-2 6-7(5) 7-5
Auger-Aliassime (8-Kan.) - F. Cerúndolo (27-Arg.) 7-5 6-4
Paul (17-USA) - Hurkacz (9-Pol.) 4-6 6-2 6-4
Sinner (11-It.) - Mannarino (Fr.) 7-6(7) 6-4
Draper (Brit.) - Murray (Brit.) 7-6(6) 6-2
Fucsovics (Maď.) - Molčan (SR) 6-4 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Přeju mu hlavně, aby mu ten rekord nezhořknul - kvůli zdraví.
Reagovat
Grape
Hm, kurz 3.90 na Jacka proti Carlosovi - neříkám že to určitě vyjde, ale value tam rozhodně je. smile
Reagovat
Teo
Hodně přehnanej kurz. Za pokus to určitě stojí.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Strašně rád bych viděl odvetu Sinnerinho vs Carlitos a rovněž případně Carlitos vs Medvedev. Ten střed odlišných stylů by byl interesantní. smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Aby Carlita nesundal Draper.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Třeba dostane tradičně křeče, a prohraje zápas, který by jinak vyhrál. :))
Reagovat
turista
Nesundá. Carlos Alcaraz je moc dobrý. Asi to bude on kdo časem vystřídá Novaka na pozici světové jedničky.
Reagovat
Tennisfan77
Já snad nepamatuju tak ortodoxního antukáře v TOP100. On není schopný mimo antuku čehokoliv. smile
Reagovat
EllNino
Coria
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist