ATP Cup: Australané mají skalp Němců, překvapivé výhry slaví Norové a Bulhaři

3. 1. 2020, 19:55
Aktuality 54
ATP CUP - V Austrálii odstartoval nový turnaj družstev ATP Cup. Cennou výhrou nad Německem začali domácí tenisté, když ve dvouhrách bodovali Nick Kyrgios a Alex De Minaur, který udolal Alexandera Zvereva. Papírovým předpokladům se postavili Norové, kteří v čele s Casperem Ruudem zaskočili Američany, a také Bulhaři, kteří hlavně zásluhou Grigora Dimitrova udolali Brity. První bod do skupiny si připsali také Kanaďané, Belgičané a favorizovaní Rusové.
Nick Kyrgios a Alex De Minaur (© AFP)

ATP Cup začal v Austrálii překvapením na úkor favorizovaných Američanů, kteří ve skupině D prohráli 1:2 s Norskem. Vítězně naopak zahájil premiérový ročník domácí tým a překvapivě také Bulhaři, kteří zdolali Brity.

Američany dělil od vítězství nad Norskem jediný míč. John Isner měl v druhé dvouhře proti Casperu Ruudovi dva mečboly, jenže tie-break druhé sady nakonec prohrál 10-12 a třetí set 5-7. Dvojice Austin Krajicek a Rajeev Ram posléze nečekaně prohrála rozhodující čtyřhru proti páru Casper Ruud a Viktor Durasovic.

Ve druhém utkání ve skupině D potvrdili roli favorita silní Rusové, kteří porazili Itálii 3-0. Karen Chačanov si nejprve poradil se Stefanem Travagliou a Daniil Medveděv v následném duelu týmových jedniček otočil souboj s Fabiem Fogninim. Chačanov s Medveděvem bodovali v deblu.

V nadějnými mladíky nabité skupině F slavili domácí Australané výhru 3-0 nad Německem. Na úvod potvrdil roli favorita Nick Kyrgios, jenž porazil Jana-Lennarda Struffa. Čtyřiadvacetiletý Australan zaznamenal 20 es, takže hned prvním zápasem přispěl 4000 australskými dolary na pomoc obětem ničivých požárů, dalších 2000 dolarů darují Červenému kříži pořadatelé. Němec trefil 15 es.

"Za vítězství jsem rád. Ale děje se teď toho hodně. Stále musím myslet na to, co se děje v Canbeře. Je to smutné a pro mě hodně těžké," řekl rodák z Canberry Kyrgios.
V druhé dvouhře za Němce nebodoval ani sedmý hráč žebříčku Alexander Zverev. Duel s Alexem de Minaurem rozehrál slibně, vedl 6-4 a 4-2, ale náskok neudržel a po prohraném druhém setu vzteky rozmlátil raketu. Ve třetím setu mu hrozil kanára, ale za stavu 0-4 odvrátil dva brejkboly a alespoň kosmeticky upravil hrozící debakl.

Řekům ve stejné skupině v Brisbane nepomohla k úspěchu proti Kanadě ani světová šestka Stefanos Tsitsipas. Vítěz Turnaje mistrů podlehl Denisi Shapovalovovi dvakrát 6-7 a v dalších duelech neuspěli řečtí outsideři.

"Je to pro mě velmi cenné vítězství. Stefanos je jeden z nejlepších hráčů světa. Závěr loňské sezóny měl neuvěřitelný. Dnes to byl dobrý zápas, ale já jsem lépe zvládl důležité míče," komentoval Shapovalov.

Hvězdou bulharského týmu byl Grigor Dimitrov, jenž otočil duel s Danielem Evansem a nečekaný výsledek proti Britům pak dokonal ve čtyřhře s Alexandarem Lazarovem, tenistou až z páté stovky žebříčku. Deblovým specialistům Jamiemu Murraymu s Joem Salisburym odvrátili dva mečboly a krátce před třetí hodinou ranní vyhráli v Sydney super-tiebreak 11-9.

Čeští tenisté na ATP Cupu nestartují, čtyřiadvacítku týmů pořadatelé vybrali podle žebříčkového umístění nejlepšího hráče. V premiéře soutěže, kterou mnozí kritizují kvůli podobnosti s novým modelem podzimního finálového turnaje Davisova poháru, se hraje o 15 milionů dolarů. Z nejužší světové špičky chybí v Austrálii pouze Roger Federer.

Každý zápas tvoří dvě dvouhry a čtyřhra. Vítězové šesti skupin a nejlepší dvě mužstva z druhých míst postoupí do vyřazovacích bojů. Finále se bude hrát 12. ledna v Sydney.

• ATP CUP 2019 •
Austrálie, tv. povrch
páteční výsledky (03. 01. 2020)
• Skupina C (Sydney) •
Belgie - Moldavsko 3-0
Darcis - Cozbinov 6-4 6-7(4) 7-5
Goffin - Albot 6-4 6-1
Gille/Vliegen - Albot/Cozbinov 6-7(5) 7-6(4) 11-9
Británie - Bulharsko 1-2
Norrie - Kuzmanov 6-2 3-6 6-2
Evans - Dimitrov 6-2 4-6 1-6
J. Murray/Salisbury - Dimitrov/Lazarov 6-7(5) 7-6(2) 9-11
• Skupina D (Perth) •
USA - Norsko 1-2
Fritz - Durasovic 6-2 6-2
Isner - Ruud 7-6(3) 6-7(10) 5-7
Krajicek/Ram - Durasovic/Ruud 6-4 3-6 5-10
Rusko - Itálie 3-0
Chačanov - Travaglia 7-5 6-3
Medveděv - Fognini 1-6 6-1 6-3
Chačanov/Medveděv - Bolelli/Lorenzi 6-4 6-3
• Skupina F (Brisbane) •
Kanada - Řecko 3-0
Auger-Aliassime - Pervolarakis 6-1 6-3
Shapovalov - S. Tsitsipas 7-6(6) 7-6(4)
Auger-Aliassime/Shapovalov - Pervolarakis/P. Tsitsipas 6-2 6-3
Austrálie - Německo 3-0
Kyrgios - Struff 6-4 7-6(4)
De Minaur - A. Zverev 4-6 7-6(3) 6-2
Guccione/Peers - Krawietz/Mies 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
Patik
Podľa turnajového pavúka ATP Cupu tu na tenis portále by mal v ďalšom zápase nastúpiť Nadal-Djokovič..je niekde prosím nejaký reálny pavúk aktuálny.? ďakujem
Reagovat
smazaný uživatel
To asi těžko. Hraji se zápasy ve skupině a až potom pavouk. Pokud bude Španělsko i Srbsko první, tak se určitě nepotkají tak rychle.

Tyhle turnaje jsou složité, nejde o hráče, ale o týmové slozeni. Španělé jsou favoriti, mají kvalitní cely tým. Djokovic to musí uhrát skoro sám, nemyslím si, ze se vůbec s Nadalem potkají. Stačí aby v pavouku chytili tým, kde jsou dva silní hrací a Nole svůj zapas vyhraje, Lajovic prohraje, pak rupnou ctyrhru a je po prdeli.

Dobře vypadá i Kanada, Australani, Rusové. Ale i tak si myslím, ze to Španělé vyhrají relativně v klidku
Reagovat
Nola
tak, tak, kravina na entu..... ak mas dvoch hracov v T10 vyhra temer ista, volejbal, nohejbal som pisala nedavno, teraz je to skor fotbal a hokej.... Fedex mal hrat, urcite by si so Stanom pomohli, su skveli aj vo stvorhre
Reagovat
smazaný uživatel
Španělsko má Nadala a Srbsko má Noleho. Problem je v tom, ze Nole má Lajovice a Nadal má Lopeze na čtyřhry, Bautistu, Bustu, kteří jsou na hardu hodně solidní.

Federer to určitě dojebal. Protože se Stanem by byli smrtelné kombo ve dvouhrách i ctyrhrach. Oba dva by mohl reálné porazit jenom člen top10, ale ten druhy by svou dvouhru vyhrál téměř určitě.

Škoda, ale i tak jsou zápasy solidní.
Reagovat
Patik
No sadol som si poriadne zato po dlhej dobe preskúmal som si ten systém Cupu..a Djokovič pôjde proti francúzom..nevychádzalo mi to nejako..Federer tam chýba.. s Wawrinkom by boli myslím že veľkými favoritmi ak nie najväčšími..mali by to aj ako v pohode prípravu..zrejme mu tie exibície cez zimu stačia ako príprava.
Reagovat
Patik
teraz pozerám že Wawrinka štartuje v Dauhá tak aby tá príprava Rogerovi nakoniec nechýbala..
Reagovat
Nola
neries, dnes Petra Vlhova porazila Mikaelu Shiffrin, my Slovaci mame aspon nejaky dovod na radost, Cesi maju Ester a my mame Petru, nikdy som neriesila biatlon, kralovske discipliny su zjazd, slalom.... aj ked sme mali Nastu
Reagovat
Patik
Tomu ver..slovenka potešila..potom ako som videl čas a jazdu Shifrinovej som si povedal že to naša nedá..ale Petra úplne s prehladom...Nasťu som síce podporoval ale je to slovenka len na papieri možno je to odomňa hlúpe..ale u mňa to pri fandení hrá svoju rolu...
Reagovat
Nola
narodnost Kuzminy som nikdy neriesila, biatlon nikdy nebola moja salka kavy, nesledovala som tento sport, nie som postihnuta masou Sagana, Kuzminy a pod., proste sport ma musi bavit, ale kralovske zjazdove discipliny som v minulosti milovala, nedavno som sa k nim vratila, lebo Petra a predtym Veronika... mozno sa casom vratim aj k F1, uvidim, tenis som sledovala od malicka a zatial ma neomrzel
Reagovat
Patik
Lyžovanie akékoľvek premňa len príležitostná vec okrajovo len keď sa jedná o úspech našeho reprezentanta ...Formula,motorky LeMans tomu som nikdy nevedel prísť na chuť no poznám pár ľudí pre ktorých to je priam vášeň..pritom počul som že správny muž by mal mať rád akékoľvek závody a futbal..zrejme asi niesom tým správnym mužom...
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic klasika. Nevychovany, arogantni, namysleny. Prvni zapas, prvni turnaj a hned se predvadi, jaky je. Mozna by to chtelo tabletky.
Reagovat
Nola
omg
Reagovat
Patik
Prvý zápas,prvý turnaj a hneď sa prevádza..on alebo ty ? :P (bez urážky)
Reagovat
George_Renel
No tak faktem je, že první set se choval jako osel.
Reagovat
smazaný uživatel
https://youtu.be/KxeCRD0Sbu4
Reagovat
Nola
aspon je svoj, nikdy iny nebol, iba ty si to vsimol az teraz, verim, ze mu vlasovy porast vydrzi do dochodku, chlapi bez porastu na hlave ma velmi nepritahuju :DDD, Agassi bol vynimka, ale Borg bol jednicka, maju vela s Novakom spolocne, trebars oci polozene velmi blizko seba, aj vlasy, aj H2H so supermi, iba jeden je chladny severan a druhy ohnivy juzan, to ich rozdeluje...
Reagovat
George_Renel
A André měl dlouhé vlsy s melírem. .-)
Reagovat
Nola
ano, za mna bol v tej dobe najkrajsi hrac na okruhu, aj ked sa neskorsie ukazalo, ze nosil parochnu..... milovala som ho
Reagovat
smazaný uživatel
Jaky ma smysl tento prispevek?
Reagovat
safi1313
Rafa s nim v dalším kole zamete, tak klid :))
Reagovat
turista
Nezamete. Ani náhodou.
Reagovat
turista
Na to aby s odpočatým Djokovičem Nadal takzvaně zametl prostě nemá i když je aktuálně pár bodíků před ním. Může ho o 2 míče uhaluzit to ano.
Reagovat
turista
Hele nech Djokiho bejt.
Reagovat
steve79
To byla zase vyhra dat tv prava Ceske televizi. Hraje Novak a nic.
Reagovat
EllNino
nojo, ale zase vysílají fakt maratón celou noc, prostě nejde dát vše, bylo to skoro 11 hodin v kuse, navíc když jde Tour de Ski, Turné čtyř můstků atp., vysílaj to na webu ...
Reagovat
Frantz
Ale vždyť jsou ty lyže i na ES! Ustřihli krásnej špíl Domina s Coričem :-/
Reagovat
EllNino
to asi ČT uplně nezajímá, že je to na ES ... je to škoda, nejlepší zápasy jsou teď no, když už zase vysílaj něco jinýho, ale prý se pak vrátí
Reagovat
Frantz
Ale mě to zajímá, že neuvidím něco, na co jakou dobu jely upoutávky!
Reagovat
EllNino
a kdy jely upoutávky na zápas Anderson - Djokovic nebo Thiem - Coric?
Reagovat
Vlk-v-trave
On chce sledovat Nadala.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Klasika. Když nevysilaji Nadala, tak by nejradši vybombardoval ČT. Jeho zajímá Nadal, ne tenis. To už známe.
Reagovat
PetaM
Všechna tři města jsou online na webu ČT :) Zadarmo. :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Asi nemaji internet:) a na TP pisi u sousedky.
Reagovat
Frantz
Dement jako ty nemůže nikdy pochopit, že o víkendu se dá být i jinde než zalezlej doma...
Reagovat
EllNino
a proto chceš teď sledovat tenis :))
Reagovat
Frantz
Ty v poledne nežereš? Omg samej vymatlanec tady...
Reagovat
EllNino
nechápu, jakou to má souvislost se sledováním tenisu v TV, když na to byly reklamy takovou dobu, a tím, že můžeš bejt o víkendu jinde než zalezlej doma ... a ano, žeru většinou v poledne :) ale to mi nebrání v tom sledovat tenis doma, když na něj jdou všude reklamy takovou dobu
Reagovat
Vlk-v-trave
:D)
No jeste aby si nas chvalil. To bychom nerozdychali:D)
Reagovat
PetaM
Zkus si někdy uvařit. :) Je to kvalitnější, než žrát někde u popelnic bez netu. ;)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja si nestezuji...chybi ti smysl pro humor...coz u fans B3 neprekvapuje:) Takze je vse vporadku.
Si to pust v hospode na mobilu no...:D) Kdyz uz bez toho nemuzes vydrzet...
Reagovat
Vlk-v-trave
...stale musi myslet o tom, jak pomoci lidem...takze se mu tezko hraje.

http://www.puntodebreak.com/2020/01/03/kyrgios-jugaba-pensaba-gente-podria-ayudar

*
tak to je celkem sance, ze letos vyhraje GS, jak nebude prilis myslet o hre...bo jak on zacne prilis myslet o hre, tak do jde do kelu:)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Kritizuje ATP:) za zorganizovani ATP Cupu.
Poukazuje, ze vydelky z DC jdou na Svazy, a vydelky z ATP Cupu jdou hlavne hracum. ATP Cup neuznava jako soutez zemi.
Take jasne deklaruje, ze k zadnemu spojeni nedojde a jde o vazny konflikt mezi ITF a ATP.

http://www.puntodebreak.com/2020/01/03/duro-comunicado-rfet-atp-cup-2020

*
super, takze za cele ITF uz hovori Spanel:))) Neskutecne...

reakce spa fans pod clankem:

- kritizuje ATP Cup, protoze je lepe zorganizovany...:)
- Spanelsko proti Vsem v obrane Pique Cupu...Jsme Sileni...:)))
atd.
Reagovat
blixa
Počkej, tomu nerozumím. Takže Španělé proti Španělům, nebo jak ?
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
Vlk-v-trave
Doporucuji 25min.
Kvido mel zahlasenou chybu nohou, zahlasil si na to challenge, tedy vzal si jestreba, aby se ukazalo, zda tam opravdu je chyba nohou...
challenge ukazal, ze zadna chyba nohou nebyla ze strany Kvida, empajrova ten challenge neuznala se slovy, jako neni to uplne jasne, ale :D))) Pochopitelne zadna chyba nohou tam nebyla...
Nato si vzal Kamil MTO...takze turnaj saskarna.

Kazdopadne Kvido prukopnik...ukazuje, ze si challnge muze hrac vzit snad na vsechno.:)

ATP CUP je mnohem lepe zorganizovany nez Mistrovstvi Spanelska alias DC. To bezpochyby...to nesnese asnad ani srovnani.
Reagovat
EllNino
Rozhodně ... tak nějak i to prostředí v australských destinacích je hezčí než ta španělská tělocvična
Reagovat
EllNino
Jinak ten foot fault, to vidim asi uplně poprvý :))
Reagovat
EllNino
Kvido na scéně :)
Reagovat
Vlk-v-trave
na servu spatny, coz neni dobre znameni pred AO. Treba to spravit :)
Reagovat
EllNino
bojoval, to se musí nechat, ale je tam ještě práce ... hlavně jak odpadá po tom servisu, jestli sis všiml :)
Reagovat
Vlk-v-trave
No prave, nevim, co se deje...

Jinak ty jsi videl Marusku?
Reagovat
EllNino
Maruska k vidění nebyla, snad se dostane do MD, aby byla k vidění :)

Ale výhra nad Kaiou, byť má nejlepší už asi zasebou, je fajn
Reagovat
Vlk-v-trave
Aha...tak to jo...jsme hledal Marusku a nenasel:)
Reagovat
EllNino
kvaldy se bohužel nevysílaj no
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist