Australian Open touží po diváckém rekordu. Kyrgiosova absence však bolí i televizní společnosti

18. 1. 2023, 21:55
Aktuality 0
Velké plány měli organizátoři Australian Open. Po sezonách, které ovlivnila koronavirová epidemie, chtěli do hlediště nalákat rekordní počet diváků. Jenže ještě před startem turnaje přišly těžké rány. Svou účast rušila jedna hvězda za druhou a nakonec se Australian Open musí obejít i bez domácího lákadla pro fanoušky Nicka Kyrgiose. Cílem pořadatelů přesto zůstává návštěvnost v podobě 900 tisíc diváků v průběhu dvou týdnů.

Do areálu Melbourne Park přišlo v roce 2022 na Australian Open celkem 346 468 fanoušků. Před turnajem se musela kvůli anticovidovým opatřením omezovat kapacita míst na 50 procent. I tak čísla oproti roku 2021 výrazně vzrostla. Tehdy byla celková návštěvnost jen 130 tisíc diváků a pět dnů se hrálo před zcela zavřenými ochozy. Pro organizátory to byly těžké chvíle, rok předtím přišlo na tenis 812 tisíc fanoušků.

I když to se splněním cíle podle návštěvnosti v prvních dnech turnaje vypadá nadějně, pro australské fanoušky není první grandslam sezony tak zajímavý. Chybí totiž hlavně největší domácí naděje.

Nick Kyrgios se před začátkem grandslamu domluvil na exhibičním duelu s bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Ten však pro australskou tenisovou jedničku nedopadl dobře, svérázný bouřlivák se zranil a oznámil, že grandslam hrát nemůže. "Ať Kyrgiose milujete, nebo nenávidíte, s ním je každý turnaj zajímavější. Je to velká ztráta zejména pro Australian Open," napsal tenisový reportér New York Times Christopher Clarey.

Australští tenisoví fanoušci jsou zklamaní dvojnásob, protože už předtím se odhlásila i domácí ženská jednička Alja Tomljanovicová.

Odstoupením Kyrgiose tratí i Netflix
Kyrgiosovo jméno přitahovalo pozornost i mimo kurty. Americká filmová společnost do dokumentární série Break Point obsadila i věčného australského rebela. Jenže tři z devíti hráčů, které si Netflix připravil, se z Australian Open také odhlásili. Spolu s Kyrgiosem a Tomljanovičovou absentuje v Melbourne i Španělka Paula Badosaová.

A tak seriál, ve kterém se objeví také Ons Jabeurová, Maria Sakkariová, Felix Auger-Aliassime, Taylor Fritz, Matteo Berretini a Casper Ruud, dostal nelichotivou přezdívku "prokletí Netflixu". Producenti mají od seriálu velká očekávání. Měl by hlavně nabídnout pohled do dění v tenisovém zákulisí, podobně jako třeba před časem Drive to Survive ve světě Formule 1.

Kromě absence Kyrgiose a Tomljanovicové museli organizátoři počítat i škrty dalších zvučných jmen. Venus Williamsová utrpěla zranění kolene a kotníku, když si na začátku ledna zvykala na australské podnebí na turnaji v Aucklandu. Kvůli zranění nohy se odhlásila také mužská světová jednička Carlos Alcaraz a podobně je na tom i Marin Čilič, osmnáctý hráč světa, který si poranil koleno.

Dvojnásobná vítězka turnaje Naomi Ósakaová je těhotná, stejně jako loňská šampionka Ash Bartyová, která však už v průběhu minulé sezony oznámila konec kariéry. S velkým tenisem se rozloučili i Roger Federer a zřejmě i Serena Williamsová.

"Loni tam sice byla ta podivná záležitost s Djokovičem, který chyběl, ale stejně se organizátorům splnil sen, když vyhráli Bartyová, Nadal a Kyrgios s Kokkinakisem. Teď tu nejsou Kyrgios, Tomljanovicová, Alcaraz, Ósaková, a navíc už skončila éra Federera, Bartyové, Sereny i Halepové. Bude to něco úplně jiného," hodnotí Matt Turner z deníku The Herald Sun.

Televize čeká propad
I když se možná podaří překonat divácké rekordy, vysílací čísla na tom budou vzhledem k absenci výše uvedených nejspíš obráceně. Loňské zápasy domácích hvězd Kyrgiose a Bartyové přikovaly k obrazovkám v Austrálii stovky tisíc diváků. Loňské finále mezi Ash Bartyovou a Danielle Collinsovou bylo nejsledovanějším ženským finále Australian Open všech dob (jen v Austrálii 4,2 milionu).

Po nadějné loňské Kyrgiosově sezoně, kdy hrál i finále Wimbledonu, se čekala podobná čísla i letos, mužské zápasy jsou přece jen sledovanější. Letos zůstal v pavouku jediným nasazeným domácím hráčem Alex de Minaur.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Matěj Lucovič

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist