Berdych 'salátovou mísu' pro Česko nezískal, s Ferrerem neuhrál ani set

18. 11. 2012, 13:10
Aktuality 50
V pražské O2 areně dnes vrcholí 100. ročník Davisova poháru a už Tomáš Berdych mohl rozhodnout o vítězství českých tenistů. Lídr domácího výběru nastoupil za stavu 2-1 na zápasy proti Davidu Ferrerovi, vyčerpaný z předchozích zápasů ale neměl proti výborně hrajícímu Španělovi žádnou šanci a prohrál 0-3 na sety. Hrdinou se tak může stát Radek Štěpánek, který nastoupí k rozhodujícímu pátému zápasu proti Nicolási Almagrovi.
Tomáš Berdych a David Ferrer

Po pátečních dvouhrách byl stav finále jubilejního 100. ročníku Davisova poháru mezi Českem a Španělskem nerozhodný 1-1. Hosté se v pražské O2 areně dostali do vedení zásluhou Davida Ferrera, který porazil Radka Štěpánka, pak ale vyrovnal Tomáš Berdych, jenž po pětihodinové bitvě udolal Nicoláse Almagra. V sobotní klíčové čtyřhře si Berdych se Štěpánkem poradili s vítězi Turnaje mistrů Marcelem Granollersem a Markem Lópezem a před nedělními dvouhrami si vypracovali dva mečboly.

Tomáš BerdychTen první se snažil proměnit šestý hráč světa Tomáš Berdych, který nastoupil proti světové šestce Davidu Ferrerovi. Třicetiletý Španěl vyhrál 5 z 8 vzájemných duelů, ten poslední - loni na Turnaji mistrů - však vyhrál o tři roky mladší rodák z Valašského Meziříčí. Jenže zatímco český tenista strávil o víkendu na kurtu už 7 hodin a 30 minut, jeho španělský protějšek hrál pouze v pátek a v sobotu odpočíval. 

A právě nedostatek fyzických sil po náročné sezoně a dvou těžkých zápasech v posledních dvou dnech dnes Berdycha doslova srazil na kolena. Český tenista se v celém zápase nedokázal vymanit z tlaku dravě a aktivně hrajícího Ferrera, který po většinu utkání diktoval tempo výměn, až na jednu výjimku si snadno držel své servisy a už po 2 hodinách a 25 minutách se mohl společně s celým španělským týmem radovat z výhry 6-2 6-3 6-3 a vyrovnání finálového klání na 2-2 na zápasy. 

"David zvládl zápas neuvěřitelně dobře. Byl jsem tentokrát ve všem horší než on. Těžko se mi hledala protizbraň. Něco, čím bych ho mohl vyvést z rytmu, z tempa. Za ty tři sety se mi to nepovedlo," komentoval Berdych.

"Byl to strašně důležité utkání a zvládl jsem to bezvadně. Se svou hrou jsem moc spokojený. Hrál jsem soustředěně, dobře jsem začal a měl to pod kontrolou," řekl Ferrer. který potvrdil životní formu a skvěle se vypořádal i s rychlým povrchem, který na něj Češi připravili. Letos vyhrál 76 zápasů, nejvíce ze všech tenistů.

O vítězi letošního ročníku Davisova poháru tak rozhodne až poslední pátý zápas, ve kterém se superhrdinovu českého výběru může stát třiatřicetiletý Radek Štěpánek. Ten nastoupí proti 11. hráči světa Nicolási Almagrovi, se kterým má bilanci dvou výher a jedné porážku, tu ale utrpěl na nedávném US Open. Španěl už v pátek potrápil Berdycha a v souboji týmových dvojek tak bude velmi těžkým oříškem. 

"Davisův pohár je ale o pěti zápasech, nejde jen o jednu prohru. Pevně věřím, že to Radek zvládne," uvedl Berdych.

Čeští tenisté usilují o první triumf v Davisově poháru v historii samostatné České republiky. Ještě pod vlajkou Československa naposledy zvítězil v roce 1980 tým ve složení Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš.

David FerrerFerrer Berdychovi nedal 'čuchnout'
Berdych začal utkání proti Ferrerovi s malou aktivitou a prohrál hned první tři gamy zápasu: na returnu neuhrál ani fiftýn a při svém servisu získal jen tři. Po 10 minutách hry tak byl stav vyhraných výměn z pohledu českého hráče hrozivý 3-13. Pak však Berdych získal své podání čistou hrou a postupně se začal dostávat více do výměn. Za stavu 1-4 odvrátil dva brejkboly a sám se v následném gamu dostal ke třem šancím vrátit se do hry o první set. Jenže žádnou příležitost nevyužil, v dlouhém osmém gamu přišel podruhé o podání a sadu prohrál hladce 2-6. Ferrer domácí jedničku přestřílel na vítězné údery 16-7 a udělal jen o dvě nevynucené chyby více.

Ferrer výborně returnoval a tradičně předváděl famózní pohyb. Doběhl i skoro ztracené míče a z těžkých pozic hrál přesné údery. Po jednom takovém získal na začátku druhého setu brejk a český hráč jen bezmocně rozhodil rukama. Začátek druhého dějství tak kopíroval to první. Berdych získal pouze 4 z úvodních 17 fiftýnů a za stavu 0-3 si vyžádal pauzu na ošetření a zmizel v šatně. Po návratu se blýsklo na lepší časy, když si bez problémů udržel podání a na returnu vedl 30-0, ovšem více mu španělský bojovník nedovolil. Do konce dějství si stále bez potíží hlídal gamy na servisu a vyhrál 6-3.

I v třetím setu si Berdych brzy prohrál podání a s šancemi na obrat to vypadalo mizerně. Malou jiskřičku naděje ve fanoušcích v hale i u televizních obrazovek český hráč vykřesal ve chvíli, kdy Ferrerovi poprvé v utkání sebral servis a z 2-4 otočl na 5-4. Jenže to bylo to poslední, co Berdych nabídl. V závěru si znovu vybral slabší chvilku, vyhrál jen 3 z posledních 16 výměn a utkání tak zaslouženě prohrál snadno ve třech setech.

"Pořád jsem doufal, že se mi jeden brejk podaří získat. Snažil jsem se bojovat, ale byl to jenom malý náznak. On si to zase vzal do svých rukou," komentoval Berdych závěr utkání.

- DAVIS CUP FINÁLE -
(Česko - Praha, tv. povrch / hala - O2 arena)
kompletní výsledky (16. - 18.  11.2012)

Česko - Španělsko 2-2 ... po čtvrtém zápase

rozhodující 5. zápas
Štěpánek - Almagro ... od 16:10 hodin

2-2
Berdych - Ferrer 2-6 3-6 5-7
esa: 11-8
dvojchyby: 1-1
využité brejkboly: 1/4 - 5/12
vítězné údery: 30-38
nevynucené chyby: 29-31
čas: 2 hodiny a 25 minut

2-1
Berdych/Štěpánek - López/Granollers 3-6 7-5 7-5 6-3
esa: 1-4
dvojchyby: 4-2
využité brejkboly: 4/9 - 2/5
vítězné údery: 51-57
nevynucené chyby: 26-35
čas: 3 hodiny a 19 minut


1-1
Berdych - Almagro 6-3 3-6 6-3 6-7(5) 6-3
esa: 13-21
dvojchyby: 0-4
využité brejkboly: 5/11 - 3/8
vítězné údery: 52-64
nevynucené chyby: 51-53
čas: 3 hodiny a 58 minut

0-1
Štěpánek - Ferrer 3-6 4-6 4-6
esa: 3-4
dvojchyby: 6-3
využité brejkboly: 2/6 - 5/25
vítězné údery: 35-48
nevynucené chyby: 46-30
čas: 2 hodiny a 58 minut

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
Mayo
paráda čakal som výhru Davida ale že ho takto roznesie tak to vôbec...olé :) ale Almagro sa zoserie :/
Reagovat
Chrenda
Snad máš pravdu, snad...je to maso!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Almargo! :D Bojuj! Za své malé Almagrátko! :DD
Reagovat
smazaný uživatel
A ty si Čech?
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jsem :D
Reagovat
historik
je mi strašně moc líto Tomáše, teď se musí cítit asi fakt hrozně, ferrer mi nepřipadal jako člověk, ale jako nějaký přesně a dokonale seřízený stroj, kterému pomáhalo i štěstí, psychicky pro Toma neuvěřitelně ubíjející, neměl se od čeho odrazit a když k tomu připočtu všechno to, co v posledních dvou dnech Tomáš absolvoval, tak prostě nebyla šance
Reagovat
smazaný uživatel
asi tak!
Reagovat
Malda
Tomáš by Davida pravděpodobně neporazil ani kdyby byl odpočatý.
Reagovat
Mayo
už výhovorky :D .. čo tak športovo uznať, že Ferrer zaslúžene? 3-0 o tom aj hovorí
Reagovat
smazaný uživatel
nikdo tady nespochybňuje vítězství Ferrera a sportovně uznávám jeho kvality. 7 vyhraných turnajů v letošním roce je toho důkazem. Ano, vyhrál lepší!
Reagovat
woody
Rád bych se mejlil,ale jediná naděje,že nenastoupí Štěpánek ale Rosol....Jiank prohrajeme....
Reagovat
smazaný uživatel
to bys fakt nechal hrat Rosola, v 5 rozhodujicim zapase finale DC? Ja teda ani nahodou, Rosol mel podle me zacinat, s Ferrerem to bylo ztraceny tak jako tak.
Reagovat
dadaft
Soob - to jsou ti velcí kapitáni. ))
o Rosoli se podle mě vážně vůbec neuvažovalo.
ten povrch není tak rychlý proto, že by si někdo myslel, že na tom Ferrer nebo Almagro neuměli hrát, ale proto, že si uvědomovali, že by zápas Štěpánek - Almagro mohl rozhodovat celý výsledek.........
............ Radek má šanci, bych řekl.
Reagovat
dadaft
* o Rosolovi *
(jeho časy příjdou. nebude to trvat dlouho)
Reagovat
smazaný uživatel
V prvých dvoch setoch celkom tristný výkon z Berdychovej strany. Takto nejak hral zrejme Davydenko v Sopotoch, keď predal zápas. Nie že by to Tomáš prehral úmyselne, ale výkonom sa zrejme priblížil..

Zápas Almagra je otvorený, napriek tomu, že je v súčasnosti lepším tenistom, než Štepánek, stále patrí medzi najväčších labilov na okruhu. Snáď neexistuje hráč s horšou bilanciou v TB, resp. hráč, ktorý by za stavu 4:4, či 5:5 tak spoľahlivo panikáril. Dôležitý pre oboch bude určite začiatok.

Feru potešil, najlepší hráč finále, za ním tma. Nečudoval by som sa však, ak by napriek výnikajúcim výkonom ostal s prázdnou. Tak nejak by to pasovalo do toho jeho "smoliarskeho" tenisového života.
Reagovat
smazaný uživatel
Co to tady vypisuješ. To srovnání s Daviděnkem jsi doufám nemyslel vážně. To, že je Ferrer lepším hráčem (vítěz sedmi turnajů v tomto roce) snad každý z nás dobře věděl a jenom v koutku duše doufal, že se Berďovi povede malý zázrak. Malý zázrak už jenom z důvodu toho, že Berďa šel za poslední dobu s formou dolu (viz. turnaj mistrů) a taky z důvodu jeho vytíženosti v tomto DC zápase. Ten blivajz na hlavu Berdycha jsi si mohl odpustit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, sorry..Beriem spat, nemyslel som to zle..Tomasa mam fakt celkom rad, len ma sklamal vykonom..Cakal som vyrovnany a lepsi match..
Reagovat
Faddova
Tomáš vůbec nehrál špatně, ale David hrál neuvěřitelně, proti tomu se skoro nedalo hrát. Úžasný výkon.
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek je musí porazit! JEDEME ČEŠI JEDEEEEEME
Reagovat
smazaný uživatel
Naše poslední šance je, že Novák ve studiu bude tipovat 3:1 pro Almagra :-)
Protože co on řekl, to bylo vždycky naopak
Reagovat
dadaft
dnes extraclasse.
žádné chyby, skvělá přesnost a délka úderů, perfektní obrana i útok.
nic se nedá dělat.
pojď Radku, Almagro se rozsype...
Reagovat
smazaný uživatel
a Stepanek bude jeste hrdina:) ja mu verim
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž by jsi měl pravdu. Tak jako ve Fed Cupu byla za hrdinkou Šafářová.
Reagovat
Malda
Z úst komentátora to zní skoro jako kdyby to bylo překvapení, že Tomáš prohrál :D
Reagovat
dadaft
CHCI VIDĚT 5 SETŮ.
Reagovat
smazaný uživatel
... a v náš prospěch!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel, tak to opět nevyjde. Přitom letos šance byla...
Reagovat
smazaný uživatel
Mo tak fakt to Tom naprosto nezvlada, takze uz si pomalu chysta variantu rozhovoru pro komentatory. David hral neskutecne a ja jsem delal maximum, ale prece jen se ozvala unava za ty dva dny a za celou sezonu, ale David ji hral prece taky a mnohem vice utkani. David patri mezi me superoblibence, tak mi to v zaveru az tolik vadit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol do hry, Hipokonik na to prostě nemá a už tím, že ho nasadí Armadu rozhodí, Rosol hodí v každém gemu tři esa a stane se nadobro španělskou můrou
Reagovat
smazaný uživatel
Také bych nasadila Rosola,ale z lavičky zmizel už Radek.
Reagovat
smazaný uživatel
Klasická Svačinova věta na začátku zápasu : "To je úplně jiný obrázek hry, než který jsme všichni očekávali" :-))
Bez té jeho věty si už ani neumím představit DC
Reagovat
smazaný uživatel
tyvoe teď to řekl zase, zrovna čtu tvůj coment a on to zrovna řekl :D :D Takové Dejavu
Reagovat
smazaný uživatel
jojo, v pátek se zase divil, jakto, že 11. hráče na světě nerozhodí ten náš bohovsky super rychlý povrch :-)
Reagovat
Malda
Jj to mě taky rozsekalo :D
Reagovat
smazaný uživatel
Berda, opet ukazuje problem, ktery ho provazi celou karieru..V zapasech ve kterych o neco jde, je na nej vytvořeny tlak, neumi si stim poradit, neumi to zvladat...
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš nehrá dobre, David hrá naopak to svoje. Ferrer je typ hráča, ktorého porazí len mohutný úder, ukazuje to napríklad Rogerov či Rafov forehand, Berdych by mal používať ten svoj. Z videného však vôbec nie je badateľné, že touto zbraňou disponuje. V dlhých výmenách to s ním ozaj nemá význam.
Reagovat
Roger_Federer
Nefunguje mu nic, nema z čeho brat myšlenku, je zcela rozebrany a tohle ho proste vždy delilo od top 4.
Reagovat
hatatytla
to snad není pravda, Berdych jako tělo bez duše. At jde do háje stímhle výkonem. Síly nesíly, jestli je tohle to všechno, jak říkal že tam nechá, tak je to ubohé.
Reagovat
smazaný uživatel
drž hubu ty magore! Berďa hraje na co má a rozhodně to není nic ubohé jak sám píšeš. Je sportovní přiznat, že Ferrer je o ten pověstný kousíček lepší, je taky odpočatější a taky má trochu víc toho pokakaného štěstíčka v rozhodujících okamžicích. Ubožáku!
Reagovat
hatatytla
tohle jestli je kousíček... no nevim
Reagovat
smazaný uživatel
je mi tě líto!
Reagovat
Roger_Federer
Berdychovi nefunguje nic, servis, rytern,beckend, boji se, hraje naprosto na jisto..Za hodinu a pul nic nezmenil a absolutne přistoupil na Fererovu hru, neklade žadny odpor.David si ho vodi po kurtu jak hrače druhe stovky..Flustrace je zcela zdřejma.
Reagovat
Mercury
Ta poslední věta hodně pobavila :)
Reagovat
smazaný uživatel
Oba jsou utahaní a jen velký zázrak v podobě výhry Štěpánka nás může spasit.Je to škoda,kdypak se nám zase poštěstí hrát finále DC.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude těžké se v budoucnu opět dostat do finále.Hlavně jsem to přála klukům.Ale ještě není konec turnaje.
Reagovat
Roger_Federer
Bude muset zvyšit miru rizika a hraj na risk..Pinkanim od zakladni čary v dlouhych vymenach uvaři sam sebe..Ferer hraje neskutečne, tvořit hru na tomto povrchu , je mazec..Ale berdych mu to tou svou zalezlosti dovoluje..
Reagovat
smazaný uživatel
Tome prepnout na nejvyssi riziko, ted uz je to jedno a je to jedina sance. David dovede taky znejistit a delat dvojchyby,ale zatim hraje v poklidu a na nej nezvykle ofenzivne, I ten pocet es je na nej impozantni.
Reagovat
vendulkabendulka
Tomas zatim nehraje vyslovene spatne, ale hraje hloupe. To je voda na Ferreruv mlyn.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel,také mi to přijde, že nehraje tak chytře, jako Ferrer.
Reagovat
smazaný uživatel
pojd chlape, ještě ho dáš....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist