Bouzková se zařadila mezi českou tenisovou elitu, pomohla jí skromnost i dieta

6. 7. 2022, 07:00
Téma 8
I přes vyřazení od světové dvojky Ons Džábúrové (27) na sebe Marie Bouzková (23) na letošním Wimbledonu upoutala pozornost nejen tuzemských fanoušků. Česko má v pražské rodačce další mimořádnou tenistku, která na okruhu WTA udivuje jak svou pestrou hrou, tak příkladným chováním. Však je také držitelkou ceny Karen Krantzckeové, která je na základě hlasování aktivních hráček udělována za profesionalitu, fair play, respekt k soupeřkám a vytváření dobrého jména tenisu i mimo kurty.
Profily hráčů
Marie Bouzková (© AFP)

Před letošním Wimbledonem ji v porovnání s dalšímí hráčkami sedmičlenné výpravy českých tenistek znal detailně málokdo. Nyní si však Maruška, jak jí lidé z jejího okolí říkají, bude užívat pozornosti požehnaně. Na nejslavnějším tenisovém turnaji světa totiž předváděla fantastické výkony a usilovala o postup do semifinále.

Přitom dosud na okruhu WTA nevyhrála žádný turnaj a v žebříčku jí patří “až” 66. příčka.

V minulosti už byla výše, před dvěma lety dokonce v elitní padesátce. Na 46. místě se však udržet nedokázala a nyní ve 23 letech má ideální čas prorazit do těch nejvyšších tenisových pater.

Od dětství žije na Floridě
V prostředí WTA nenajdete příliš hráček, které by rivalky respektovaly a 'braly' tak jako Bouzkovou. To proto, že si na nic nehraje, je skromná a přátelská. Díky tomu si v roce 2020 vysloužila cenu Karen Kranzckeové pro, laicky řečeno, nejoblíbenější a nejférovější tenistku. “Jsem velmi poctěna a nesmírně si vážím toho, že jsem cenu získala. Ráda bych poděkovala všem hráčkám, které pro mě hlasovaly. Prosím, pokračujme v podpoře tenisu a fair hry, jak si náš sport zaslouží. Jsem šťastná, že můžu následovat kroky Petry Kvitové,” psala na Twitter s odkazem na známější krajanku, která toto ocenění získala sedmkrát v letech 2013 až 2019.

Podobně jako dvojnásobná vítězka Wimbledonu žije daleko od vlasti. Dokonce ještě mnohem dál. Zatímco Kvitová obývá větší část roku rezidenci v Monte Carlu, Bouzková bydlí až za oceánem. A v Bradentonu na Floridě je velmi spokojená. „Když mi bylo deset let, přestěhovali jsme se z Prahy do USA, abych viděla, jak na tom jsem v porovnání s dětmi z dalších částí světa,“ vyprávěla pro web WTA Bouzková, která trénovala na proslulé akademii Nicka Bollettieriho.

„Mým i tátovým cílem vždycky bylo kráčet pomalu, nesnažit se věci posouvat příliš rychle,“ vysvětlovala. V USA se mimo tenisu věnovala donedávna také škole, kterou úspěšně zakončila ziskem bakalářského titulu z obchodu se zaměřením na sportovní marketing a management na Indiana University East. K úspěšnému studiu jí pomohla také jazyková vybavenost, neboť plynule ovládá angličtinu a španělštinu, přičemž rozumí i německy a katalánsky.

Ani zápas bez obří lahve
To díky spolupráci s trenérem Cristianem Requenim, který stál za jejím tenisovým růstem sedm let. Teď má vítězka juniorského US Open z roku 2014 a zároveň semifinalistka “tisícovky” z Toronta (2019) nového kouče. Zhruba před měsícem začala spolupracovat s Čechem Theodorem Devotym, bývalým parťákem Radka Štěpánka či Sebastiana Kordy. Právě Devoty a dobrá fyzická připravenost, která je z jejího pohybu na kurtu patrná, stojí za jejím vzestupem. Skvělou kondici má i díky tomu, že před časem přešla na bezlepkovou dietu. K té se odhodlala po sérii loňských zranění a teď si ji nemůže vynachválit.

A roli ve zlepšujících se výkonech může hrát třeba i obří lahev, kterou si už přes 10 let z pověrčivosti bere vždy s sebou na kurty. “Koupila jsem ji kdysi od nějaké holky, co trénovala v Bollettieriho akademii. Pila jsem z té lahve asi tři roky a pak jsem si tu samou vždy jen vyhledala na Amazonu a prostě si pořídila novou. Teď už si upřímně nedokážu představit, že bych hrála zápas bez té lahve. Prostě se stala mou součástí,” vyprávěla s úsměvem pro WTA dívka, která ráda poslouchá kapely Queen, ABBA, Beatles a Roxette.

“Maruška” letos v All England Clubu prohlásila, že jejím snem je jednou Wimbledon vyhrát. Inu, proč si nedávat malé cíle. Ovšem kdo by snad pochyboval o její zmiňované skromnosti, tomu Bouzková po úspěšném osmifinále proti Caroline Garciaové dokázala, že stojí nohama pevně na zemi. „Je to krásný pocit, ale vlastně ani nechápu, jak jsem se sem dostala,” pronesla se slzami v očích. “Kdybyste mi před začátkem turnaje řekli, že budu ve čtvrtfinále, asi bych vám nevěřila. Od prvního zápasu to pro mě byla opravdu těžká cesta, prožívala jsem hodně emocí. Teď jsem ale pyšná, že jsem všechno zvládla tak, jak jsem to zvládla. Tenhle okamžik si užívám.”

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Dominik Reiniš a Štěpán Šimůnek

Komentáře

8
Přidat komentář
turista
Aspoň 1 vyhraný titul by jí pomohl se dostat ještě výš. Tak držím pěsti ať to někde vyjde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně už konečně víme, co stálo za její prohrou - nešťastná, špatně načasovaná výměna tenisek.smile Na portálu Sport ji sice osočili, že prošoupala tenistky, ale Maruška v rozhovoru jasně říká, že už po 7 gemech klouzala po kurtu jako na ledě... Tedy jen ošklivá pomluva provinčního pisálka.

Každopádně Marušce patří velké díky za krásná vystoupení ve Wimbledonu a příkladnou bojovnost.smile
K výměně trenéra ovšem doporučuji přiřadit výměnu sponzora obuvismile Pak nemusí zůstat jen u ČF.
Reagovat
Liverpool22
Je pravda, že tam v jedné pasáži zápasu cosi s teniskama řešila - už si nepamatuji, kdy přesně to bylo - tuším, že spíše někdy kolem 1. a 2. setu tam cosi gestikulovala směrem k lóži. Ono taky může být problém v tom, že na centru může být tráva trošku jiná - je to více či méně vyšlapané a tomu je potřeba přizpůsobit obuv. No pro Marušku to jsou vše zkušenosti....
Reagovat
tommr
hlavní je že to přežila ve zdraví a nezranila se ... smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
misa
Pravda, loni ve Wimbledonu spadla a poranila si kotník i koleno.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Uffsmile
Taky jak začala komentátorka s tím, že má Maruška nějaké potíže, hned jsem se orosil jak lahváč na sedmém schodusmile
Reagovat
Petr_Fisk
Jediné, co potřebuje je větší termoska.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist