Cenný triumf v Chile. Sedmnáctiletá Bejlek ovládla turnaj WTA 125k a posune se do TOP 150

20. 11. 2023, 07:52
Aktuality 37
WTA 125k COLINA - Sára Bejlek ve stínu Turnaje mistrů a na druhé straně polokoule získala svou dosud nejcennější trofej. Sedmnáctiletá Češka z pozice nenasazené hráčky nenašla přemožitelku na antukovém turnaji WTA 125k v chilské Colině, na úpatí And skolila hned čtyři žebříčkově lépe postavené soupeřky. Ve finále převálcovala 6:2, 6:1 Francouzku Dianu Parryovou, svou neporazitelnost protáhla na 10 zápasů a zajistila si premiérový posun do TOP 150.
Profily hráčů
Sára Bejlek

Bejlek – Parryová 6:2, 6:1

Sára Bejlek se už během loňského roku vyšplhala do TOP 200 a zajistila si místo v kvalifikacích grandslamů. Letos svou pozici ve druhé světové stovce nejenže obhájila, ale ještě více ji upevnila. Pětkrát se dostala do finále turnajů ITF, dvě z nich přetavila v triumf a sbírku trofejí rozšířila na šest.

V uplynulém týdnu laťku úspěchů o jednu úroveň posunula. Pouhých 157 centimetrů vysoká rodačka z Hrušovan nad Jevišovkou se vydala udělat tečku za sezonou do Jižní Ameriky na dva turnaje WTA 125k a hned ten první ovládla. Přitom až dosud na akcích této kategorie vyhrála jen dvě utkání.

Ačkoliv v chilské Colině nebyla mezi nasazenými a v pavouku figurovalo pět tenistek elitní stovky, sedmnáctiletá Češka se dokázala v silné konkurenci prosadit. Porazila i tři nasazené hráčky včetně semifinalistky French Open 2020 Nadii Podoroské, proti které zaznamenala svůj druhý skalp hráčky TOP 100.

V nedělním finále na kurtu s výhledem na vrcholky velehor And si podmanila souboj s pátou nasazenou Dianou Parryovou. O čtyři roky starší Francouzku, kterou dvakrát smetla už ve svých 15 letech, ničila aktivní a variabilní hrou s minimem chyb.

Přestože na pět brejků spotřebovala 15 příležitostí, velké komplikace si nepřidělala. Sama přišla o podání pouze jednou a po 70 minutách zvítězila suverénně 6:2, 6:1. Zápas dohrávaný v silném větru ukončila ziskem pěti gamů v řadě, čistou hrou a parádním vítězným úderem. Vzájemnou bilanci upravila na 3:0, když v šesti setech ztratila dohromady jen 12 gamů.

Svou šňůru bez porážky natáhla už na 10 utkání, před měsícem na Sicílii vyhrála akci ITF W25k.

Po zisku celkově sedmého a dosud nejcennějšího titulu se Bejlek posune na 134. místo světového žebříčku a o více než dvacet pozic vylepší své dosavadní maximum.

Příští týden sezonu ukončí na dalším antukovém podniku WTA 125k v brazilském Florianópolisu, kde v prvním kole vyzve bývalou světovou pětku ve dvouhře a světovou jedničku ve čtyřhře Saru Erraniovou. S o 19 let starší italskou veteránkou, která si v roce 2012 zahrála finále na French Open, se střetne poprvé.

Výsledky turnaje WTA 125k v Colině


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
tommr
"S o 19 let starší italskou veteránkou, která si v roce 2012 zahrála finále na French Open, se střetne poprvé."

Ta poslední věta v článku je špatně. S Errani hrála Sára loni právě v Colině a jasně jí porazila ve dvou setech ...
Reagovat
EllNino
Skvělá, pere se i přes svůj výškový deficit smile
Reagovat
sojka1
docela by me zajimalo, jestli si lidi uvedomuji - krome tech od male vysky hrace snadno odvoditelnych problemu - ze ona pri pohybu vzadu vubec nevidi pres sit, ona nevidi lajny! ;-) :-))
Reagovat
EllNino
Ano :) je to obrovský hendikep, ale Sára je přesně ta povaha, která by to mohla alespoň částečně překonat a třeba se dostat do padesátky, třicítky ... uvidíme
Reagovat
frenkie57
Sára to i v jednom rozhovoru přiznala, že když podává, tak pořádně nevidí lajnu pro podání.smile
Reagovat
lvicek
By ji tam meli dat stolicku! Treba IKEA Bolmen je fajn, decka si na ni cisti zuby, aby se dostali k umyvadlu ;).
Reagovat
Nenela
Sára....zhubla a zhezkla. Krasna fotka a zaslouzeny uspech
Reagovat
lvicek
Fakt ji to slusi, ze? :) I na kurtu ji to slusi.
Reagovat
frenkie57
Ano, Sáře to opravdu sluší, tak nějak žensky dospěla, jenom si myslím, že by měla něco udělat se svým úsměvem. ten odlišně, do tmava tonovaný tesák nevypadá dobře. Všimněte si, že se Sára moc na fotkách nezubí, protože je si toho vědoma.smile
Reagovat
makro99
jéžišmarjá...smile
Reagovat
Mony
Ono se má za to, že jsou jen Upíři, ale je dokázáno, že jsou i Upírky a ty většinou v něčem vynikají
Reagovat
Mony
A mezi ty znaky výjimečnosti také patří např. leváctví, nepřechylování příjmení, ap.
Reagovat
Dobry-den
Gratulace Sáře, moc hezká jízda. smilesmile

Je vidět, že odvážnému štěstí přeje.
Tímhle strčí Brendičku s těma jejíma trapnýma čtyřicítkama hravě do kapsy. smile
Reagovat
lvicek
Jezis marja, dejte Brende svatek, ta ted nehrala. Hrala Sara a zvitezila, parada! Brenda treba za rok, az bude jen o neco mladsi, nez je ted Sara, nejakou 125tku v JA taky vyhraje. A nebo treba ne. Uvidime!
Reagovat
tommr
Brenda je ještě pořád v žebříčku před Sárou a to je o více než o rok mladší ...
Reagovat
George_Renel
Trapný příspěvek.
Reagovat
George_Renel
A, mimochodem, podívej se na jejich H2H.
Reagovat
Kandinsky1

Nejhorší je, že Brenda by něčeho podobného taky mohla dosáhnout, viz její bilance s hráčkami druhé stovky, ale musí se plácat na 25/40
Reagovat
lvicek
Vzdyt v JA byla vloni a to byla jeste o rok mladsi. Z nejakeho duvodu si letos vyhodnotili, ze tam nepojedou. Nevime proc. Treba ji tam okradli a boji se tam. Nebo ji nevyhovuje prostredi. Nebo proste mela i nejake jine zalezitosti, treba doma nebo ve skole. Tak bude hrat nekde jinde. Uz ji nechte, sama ma nejaky plan.
Reagovat
Fransoas
Touto odvážnou dominantní hrou se Sára Bejlek dokázala probojovat z kvalifikace až do finále kdy jí nezastavila ani další z favoritek - francouzská hráčka. Svojí hrou mi trochu připomíná styl Markéty Vondroušové,která hraje také levou rukou ovšem s větší razancí. Tímto velká gratulace k prvnímu většímu titulu.
Reagovat
Mony
Ano, podoba tam je, i v tom citu na kraťasy. U Sary ale vidím casem větší odvahu k ukončování, Maky naopak se stává více defenzivnejsi..
Nedivil bych se, kdyby to Sára dotáhla taky tak daleko. I když měla slabé chvilky a musela často otáčet tak ta dominance na tomto turnaji byla úchvatná
Reagovat
makro99
Zaprvé, něco trošičku jinýho je hrát se Sabalenkou, Swiatek a spol. vs. hrát s hráčkama druhé stovky jako Parry, Maďarky atd.
Zadruhé, Markéta je mimořádně efektivní, co se týče volby herních strategií; ona umí míru razance rovněž slušně variaovat, ale činí tak jen, když potřebuje - viz právě letošní Wimbledon..
Reagovat
Mony
Markétě je 24 a Sáře 17
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale vzhledem k výšce je Wimbl spíš utopie, možná tak RG.
Reagovat
Ianny
Kolik vůbec Sára měří? U jejího profilu to uvedené není.
Reagovat
Astarin
Podle Googlu 157 cm, ale kdo ví, jak je to starý údaj. Schválně jsem se díval na jiné menší holky, co to dotáhly docela daleko a třeba Dominika Cibulková má 161 cm a Sara Errani 164 cm.
Reagovat
Mony
157
Reagovat
Ianny
Jj, ono je to uvedeno i v článku, já si nevšiml:)
Reagovat
Mony
Wimbl i haly
Reagovat
makro99
Tak tohle turnajové promo s vítězným gestom bylo tedy hodně vizionářské..:)
https://www.instagram.com/p/CzkahiGIxH0/
Reagovat
Mony
Nejlepší foto, které asi bude mít zarámované doma, Je to druhé, jak má pohár nad hlavou. Tam vypadá, jakoby vyhrála Grand Slam ale určitě to úspěch je také velký
Reagovat
lvicek
Gratulace Sare, zvladla to bravurne!
Reagovat
makro99
Florianopolis.. No kdyby Sára tušila, jak to v Chile může dopadnout, tak by si ten druhý turnaj asi naplánovala až na příští týden do Argentiny...
Reagovat
tommr
z Chile do Brazílie to není zase tak daleko. Pokud jí pořadatelé vyjdou vstříc a první zápas bude hrát až ve středu tak by Sára neměla mít žádný velký problémy ...
Reagovat
Mony
A Argentina je na hardu
Reagovat
makro99
Celý jihoamerický turné je jako vždycky na antuce - tedy i Buenos Aires i Montevideo...
Reagovat
Mony
Ano zamenil jsem s Andorou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist