Cerúndolo má 2. titul. V Eastbourne jako druhý Argentinec vyhrál turnaj na trávě

1. 7. 2023, 17:45
Aktuality 8
ATP EASTBOURNE - Francisco Cerúndolo (24) na podniku ATP 250 v Eastbourne slaví druhý triumf. Ve svém čtvrtém finále a prvním na trávě jihoamerický tenista porazil 6:4, 1:6, 6:4 zdravotně indisponovaného Američana Tommyho Paula (26) a stal se teprve druhým argentinským vítězem turnaje ATP na zeleném pažitu.
Profily hráčů
Francisco Cerúndolo (© Profimedia)

Francisco Cerúndolo patří mezi klasické argentinské antukáře, kteří na rychlém povrchu ztrácí na síle. Sám Cerúndolo na hardu pár úspěchů posbíral, když letos a hlavně loni překvapil především v pomalejších podmínkách v Miami, ale také pro něj je antuka nejoblíbenějším povrchem.

To ostatně dokazovaly i jeho dosavadní největší úspěchy - na cihlovém povrchu si zahrál své jediné grandslamové osmifinále (French Open 2023) i všechna tři finále na okruhu ATP. Na trávě měl včetně kvalifikací zápornou bilanci 4 výhry a 5 porážek.

Po dnešku to již neplatí. V Eastbourne nejprve jako šestý Argentinec v historii postoupil do finále turnaje ATP na trávě a o pár hodin později se stal i teprve druhým argentinským šampionem na zeleném pažitu. Před ním se to nepovedlo ani Davidu Nalbandianovi či Juanu Martínu del Potrovi.

Přitom Cerúndolo měl namále už v pátečním semifinále, v němž prohrával s Mackenziem McDonaldem 2:6 a 1:4 s mankem dvou brejků. Nepříznivý vývoj ale dokázal otočit a byť ho v závěru přibrzdil déšť, v sobotu poslední chybějící game bleskově získal na svou stranu.

Po zhruba třech hodinách se čtyřiadvacetiletý Argentinec na kurt vrátil a narazil na dalšího Američana Tommyho Paula. I potřetí se s ním utkal na trávě a zatímco loni právě v Eastbourne s ním prohrál, nyní ho porazil podruhé během dvou týdnů.

Dvanáct dní po úspěchu v Queen's Clubu Cerúndolo vyhrál ve třech setech i ve finálovém duelu v Eastbourne. Sedmnáctého hráče světa, který začal v průběhu druhé sady laborovat s bolestmi v oblasti levé kyčle a měl potíže s pohybem, zdolal 6:4, 1:6, 6:4.

"Jsem teď samozřejmě moc šťastný. Pořád nechápu, jak jsem dokázal otočit to semifinále. Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát turnaj na trávě," usmíval se Cerúndolo, jenž se stal prvním argentinským šampionem na trávě od roku 1995. Tehdy v Nottinghamu zvítězil Javier Frana.

Cerúndolo si upevnil post světové devatenáctky a s nadějí vyráží do Wimbledonu, kde bude o svou premiérovou výhru v hlavní soutěži bojovat proti Portugalci Nunu Borgesovi.

Šestadvacetiletý Paul hrál finále potřetí v kariéře a rovněž poprvé na trávě. Jediný titul získal předloni v hale ve Stockholmu. Pokud mu to zdravotní stav dovolí, vykročí semifinalista letošního Australian Open za obhajobou wimbledonského osmifinále soubojem s japonským kvalifikantem Šintarem Močizukim.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
• ATP 250 EASTBOURNE •
Španělsko, tráva, 791.545 eur
sobotní výsledky (01. 07. 2023)
• Dvouhra - finále •
F. Cerúndolo (4-Arg.) - Paul (2-USA) 6:4, 1:6, 6:4
• Dvouhra - semifinále •
Paul (2-USA) - Barrére (Fr.) 6:4, 6:3
F. Cerúndolo (4-Arg,) - McDonald (USA) 2:6, 7:5, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
paddy
překvapivě Javier Frana v Nottinghamu 1995, kde porazil Woodbridge (no 46)

163-158 50,8%
3 tituly
max. no. 30
Reagovat
paddy
měla to být reakce níže
Reagovat
arvncr
Vilas vyhrál 2x AO na trávě.
Reagovat
paddy
já jen doplnil info z článku, třeba se zjednodušeně počítá současný povrch i do minulosti
máš pravdu a přidám, že ještě vyhrál TM 1974 na trávě a možná tam bude i někdo další
Reagovat
makro99
???? Ja sem si prave, vubec nevybavoval, kde by David/Juan ten titul mohli uhrat.. Premyslel sem treba nad Leonardem Mayerem..
Javiera Franu si pamatuju, byval lepsi deblista, myslim ze hral DC i proti nasim (Frana-Miniussi?); a i v singlu chodil na sit, takze ta trava dava smysl ????
Reagovat
makro99
Pecka smile
Už sem tu chtěl včera po té otočce psát, že nám po čase zase dorůstá Argentinec konkurenceschopný na všech površích... a je skvělé, že to nečekané travnaté tažení (ala David ve Wimbledonu?:) korunoval rovnou titulem smile
Reagovat
makro99
Btw, vůbec si nevybavuju, kdo byl ten první? David nebo Juan? Pochybuju, že někdo jiný..:)
Reagovat
IngStavinoha
to by mohlo aj vlka vytáhnót z ďúry... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist