Chačanov na Australian Open rozzlobil Ázerbájdžán. Rus s arménskými kořeny podpořil neuznanou republiku Arcach

24. 1. 2023, 12:31
Aktuality 7
Ruský tenista Karen Chačanov rozzlobil ázerbájdžánský tenisový svaz svými vzkazy na podporu neuznané karabašské republiky Arcach. Semifinalista Australian Open je napsal po dvou zápasech v Melbourne na kameru a podle svého vyjádření tím chtěl vzdát hold svým arménským kořenům. Ázerbájdžánský svaz to však vnímá jako politickou provokaci a vyzval Mezinárodní tenisovou federaci ITF, aby Chačanova potrestala.
Profily hráčů
Karen Chačanov (© AFP)

Ozbrojený konflikt o Náhorní Karabach se táhne od roku 1988, kdy se ještě za éry Sovětského svazu region odtrhl s podporou Arménie od Ázerbájdžánu. Ten ale stále považuje území za okupované a při zatím posledním vzplanutí bojů v roce 2020 získal po uzavření příměří některé kraje zpět včetně části Arcachu, enklávy obývané etnickými Armény.

Představitelé ITF potvrdili, že stížnost Ázerbájdžánu dostali. Dopis přeposlali organizátorům turnaje, pod něž otázky týkající se chování hráčů během grandslamů spadají.

"Řekl jsem to už mnohokrát. Mám arménské kořeny. Z otcovy strany, z dědečkovy strany a dokonce částečně i po matce. Jsem napůl Armén," prohlásil. "Abych byl upřímný, nechci do toho zacházet hlouběji. Jen jsem chtěl dodat sílu a ukázat podporu svým lidem. To je vše," dodal.

Sportovci Ruska a Běloruska jsou kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z většiny týmových sportů a mnohých individuálních. V tenisu stejně jako v hokeji a fotbalu ale individuálně dál hrají a v tenisu pod neutrální vlajkou objíždějí turnaje WTA, ATP a akce ITF včetně grandslamů.

A tak zatímco ruské a běloruské vlajky jsou v areálu Australian Open zakázány, objevují se v hledišti vlajky republiky Arcach ležící v Malém Kavkazu. Mezinárodně nikým neuznaná republika má rozlohu 3170 km² (25krát menší než Česko) a žije v ní 140 tisíc obyvatel.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
JohnB
Co chceš od člověka, co je Rusák no.
Reagovat
Vlk-v-trave
Divim se, ze nehraje za Armenii;)

Ikdyz nevim jestli vubec a jak funguje Armensky Tenisovy Svaz a nakolik by to melo vliv na jeho ucasti v ruznych turnajich...
Reagovat
Nola
ja sa zase divim, ze vobec toho novinarskeho trolla vobec komentujes.... ten hlada pozornost za kazdu cenu, nejak zamrzol s kauzou Zverev....
Reagovat
Vlk-v-trave
Nejde mne o novinare a senzaci, ale o toho Karena;) Bylo by to pekne mit na okruhu nekoho z Armenie tak vysoko.

Ikdyz nevim, ktereho novinare mas na mysli...
Jestli Lubose, nebo Bena:)
Reagovat
Nola
samozrejme Bena.... to je klasicky bulvarny hladac lajkov..., ked pouzije spravny material, tak ma o pozornost postarane.....
vzdy som si myslela, ze Khaca dosiahne viac ako Medved, aj to tak vyzeralo v pociatkoch, je je mi celkom sympaticky, jeho hra mi pride ovela atraktivnejsia ako Medvedov prijem pri divakoch a pobehovanie za zakladnou ciarou.... sice sa tu pise, ze ma velky pokles skrz tu porazku na AO, nema formu a.p. ale skor mi pride, ze si ho superi uz precitali a vedia na neho pouzit taktiku, ktora mu nevonia.... tak vysoky hrac predsa nemoze behat ako trebars David Ferrer, je to proti prirode.....
Reagovat
Fandina
Zjevně nejde o Rothenberga, ale o protest Azerbajžánského tenisového svazu.

Kača to napsal na kameru, takže to viděl kde kdo.

Ostatně v tomhle odkaze nikdo na Rothenberga neodkazuje.

https://www.sport.cz/clanek/tenis-australian-open-ruska-tenisova-hvezda-vyjadrila-podporu-valkou-zkousenemu-uzemi-federace-zuri-potrestejte-ho-3927114
Reagovat
Davor1
Tak ono Arménsko je hrozná diera, ekonomicky patrí medzi rozvojové krajiny a myslím, že šport tam absolútne nie je priorita, keď majú úplne iné existenčné problémy.

Na druhej strane, ako funguje tenisový zväz v Rusku, tak to sa dá domyslieť na príkladoch hráčov ako Bublik, Rybakina, Putintseva, Golubev, Kukushkin, Istomin a neviem kto všetko ďalší, kto z Ruska zdrhol pod inú vlajku. Predpokladám, že niečo podobné uvidíme zachvíľu aj u Kasatkini...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist