Chybující Lehečka v Dubaji neudržel vedení proti Zverevovi a končí v 1. kole

27. 2. 2023, 20:11
Aktuality 34
ATP DUBAJ - Jiří Lehečka letos poprvé vypadl hned v prvním kole. Při premiéře na turnaji ATP 500 v Dubaji český tenista podlehl i vinou 52 nevynucených chyb 6-4 3-6 4-6 bývalé světové dvojce Alexanderu Zverevovi, proti kterému nedokázal navázat na Němcův skalp z úvodu sezony v United Cupu.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka se letos prodral do čtvrtfinále Australian Open, zaznamenal první výhru nad hráčem Top 10, ve světovém žebříčku vyletěl do Top 50 a začíná se pravidelně střetávat s nejlepšími tenisty světa.

Minulý týden v Dauhá si proti světové pětce Andreji Rubljovovi připsal nejcennější skalp a o den později ho dělil jediný míček od premiérového postupu do finále turnaje ATP. Žádný z pěti mečbolů proti Andymu Murraymu ale nevyužil a o tři dny později ztratil další dobře rozehraný zápas proti soupeři se zvučným jménem. 

Při debutu na štědře dotovaném turnaji ATP 500 v Dubaji nestačil na bývalou světovou dvojku, olympijského šampiona a vítěze Turnaje mistrů Alexandera Zvereva. S o čtyři roky starším Němcem, kterého na začátku sezony přehrál v United Cupu, sice měl za stavu 6-3 a 2-2 dva brejkboly, ale nevyužil je, vzápětí poprvé neudržel podání a momentum zápasu se přelilo na soupeřovu stranu.

Statistiky zápasu
Zverev - Lehečka
12 esa 10
2 dvojchyby 5
73 %
1. podání 'in' 59 %
74 %
úsp. 1. podání 67 %
64 %
úsp. 2. podání 51%
20 winnery 18
41 nevyn. chyby 52
4/9 hra na síti 7/9
3/10 brejkboly 2/4
94 celkem bodů 80
čas: 2:04

Zverev si zajistil třetí set a v něm odskočil do vedení 4-2. Lehečka po soupeřově dvojchybě vyrovnal na 4-4, ale v dalším gamu poslal míček třikrát do autu a rebrejk potvrdit nedokázal. Německý tenista pak zápas s přehledem ukončil čistou hrou při svém podání. 

47. hráč světa Lehečka, v jehož trenérském boxu seděl i Tomáš Berdych, během dvou hodin zahrál jen 18 winnerů a spáchal 52 nevynucených chyb. V 18. letošním zápase prohrál teprve popáté, všechny předchozí porážky utrpěl s pozdějším finalistou a bývalým či současným členem Top 10 (Taylor Fritz, Cameron Norrie, Stefanos Tsitsipas a Andy Murray). 

Nyní už 21letého rodáka z Mladé Boleslavi čeká přesun do Spojených států amerických, kde ho čekají premiéry na prestižních podnicích Masters 1000 v Indian Wells a Miami. Mezitím je přihlášen i a challenger ve Phoenixu.


25letý Zverev, který se na začátku sezony na kurty vrátil po půlroční pauze zaviněné vážným zraněním kotníku a dalšími zdravotními problémy, si v 10. letošním zápasu připsal teprve čtvrté vítězství a první nad členem elitní padesátky.

"Upřímně, v tuhle chvíli se necítím úplně skvěle. Letos jsem neodehrál moc zápasů a každá výhra je teď pro mě strašně důležitá. Jen se snažím najít cestu k vítězství a doufám, že v dalším zápase bude hrát lépe," komentoval Zverev, který se ve druhém kole utká s Finem Emilem Ruusuvuorim, nebo australským kvalifikantem Christopherem O'Connellem.

Druhý český zástupce Tomáš Macháč, který prošel dvoukolovou kvalifikací, do turnaje vstoupí v úterý. Od 16:00 vyzve světovou jedničku a pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče, který od loňského French Open vyhrál 31 z 32 zápasů.



Úspěšně dnes vykročil za obhajobou titulu Andrej Rubljov. 25letý rodák z Moskvy, který už má na kontě 12 titulů, ale žádný turnaj ještě nevyhrál víc jak jednou, porazil Srba Filipa Krajinoviče.

Šestý hráč světa Rubljov, jenž na třech z pěti letošních turnajů nezvládl úvodní zápas, ztratil první tři gamy a prohrával 2-5. Vývoj ale dokázal otočit, získal 9 z 10 následujících her a zvítězil 7-5 6-2.

Ve druhém kole se Rubljov utká se Španělem Alejandrem Davidovichem (h2h 1-0), který smetl 6-2 6-0 s kariérou se loučícího Tunisana Maleka Džazírího.

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.855.495 dolarů
pondělní výsledky (28. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Zverev (7-Něm.) - Lehečka (ČR) 4-6 6-3 6-4
Rubljov (2-Rus.) - Krajinovič (Srb.) 7-5 6-2
Sonego (It.) - Hüsler (Švýc.) 7-5 6-3
Kokkinakis (Austr.) - Halys (Fr.) 6-4 7-6(9)
Davidovich (Šp.) - Džazírí (Tun.) 6-2 6-0
Griekspoor (Niz.) - Lestienne (Fr.) 6-4 3-6 6-2
Kotov (Rus.) - Popyrin (Austr.) 6-3 5-7 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
Tennisfan77
První duel za spolupráce s Berdychem měl Lehečka na kontě 5 DF, 5 es, 24 winnerů a 33 UE.

S Murraym 8 es, 2 DF, 44 winnerů, 27 UE

Rublev 2 esa, 2 DF, 26 winnerů, 12 UE

Džumhur, 7 es, 0 DF, 37 winnerů, 22 UE

Vlastně Lehečka vč. AO udělal v zápase se Zverevem poměrově nejvíce chyb, dvojchyb. smile
Reagovat
Tennisfan77
Je extrémně přemotivovaný, strašně mi zatím připomíná Karatseva. Vše na absolutní riziko, takový all in styl, když vede, je absolutně na koni, jakmile však přijde těžší situace k řešení, nezvládne to.

Vzorek zápasů je malý, ale pochybuji, že tuto ultra rizikovou strategii dokáže držet dlouhodobě. Rád bych se však mýlil, uvidíme.
Reagovat
elsky
No vždyť, techniku má skvělou, psychologii zápasu ale zvládl líp Zverev. Set a půl vypadal frustrovaně, zároveň ale čekal na šanci a sotva ji dostal, zlepšeným výkonem zápas dotáhl do vítězného konce.
Lehečka byl v třetím už asi dost dole..
Reagovat
darek.vrana
Dneska hrál Zverev dobře. Kromě toho jednoho hrůzostrašného gemu v koncovce mu šlapal servis a ani chyb moc nenabídl. Byla to řežba, ale Jirka po skvělém prvním setu začal dělat kraviny, byl až moc přemotivovaný. Chtělo to trochu zklidnit, ale on do toho mlátil jak hluchý do vrat. Zbytečně riskoval i druhé servisy, což mu sice párkrát vyšlo, ale taky ho to možná stálo zápas, když dal ty 3 dvojchyby v gemu.
Reagovat
Pe3k
Ve druhém setu když Jiri přišel o servis dvojchybou, tak Zverev zařval ze všech sil come on! smile
Reagovat
Tennisfan77
A co má zařvat? Viva Russia?
Reagovat
elsky
Komm Gabi komm!
Reagovat
Pe3k
Nemá se radovat jak kks po chybě soupeře. Zařvat si může co chce, klidně pingpongové "chooo".
Reagovat
Tennisfan77
Po chybě soupeře snad slaví každý ne? Co to je za blábol? smile
Reagovat
Pe3k
Lehečka dal dvojchybu a Zverev se hlasitě radoval. Ve 3. setu, kdy Zverev přišel dvojchybou o servis, tak Lehečka nic takového neudělal Kamile smile
Reagovat
Tennisfan77
Pokud vím, tak ta DF byla na BB, čili Zverev získal game, je to humus, ale chápu to. Navíc Zverev má extra motivaci, každý zápas se počítá.
Reagovat
Pe3k
Ano, oba breakli servis po dvojchybě soupeře. Jeden se z toho radoval jak ..., druhý se zachoval normálně.
Reagovat
darek.vrana
Spíš je vidět, jak jsi mimo, stejně jako v celé téhle diskuzi. Je nepsané pravidlo, že se hráč hlasitě může radovat po winneru, ale ne po chybě soupeře natož po dvojchybě.
Reagovat
Tennisfan77
Po chybě soupeře? To mi chceš říct, že Rafa, nebo Djokovič ve výměně o 25ti míčích napálí úder po čáře, soupeř to napráší do saka a nebude Vamos/Idemo? To je strašná blbost.
Reagovat
lvicek
Tak aspon po lacine chybe, ke ktere svou skvelou hrou neprispel (coz vicemene dvojchyba je).
Reagovat
Stan_Borowitz
Malej J1rka to nezvládl, škoda... co velkej J1rka, kdy zase vypráská Djokoviče?
Reagovat
Baybay
smile
smile
Reagovat
Dobry-den
Jirka navázal na kolaps z minulého týdne. smile
Tentokrát sice nezahodil 5 mečbolů, ale pro změnu spáchal tenisové harakiri 3 dvojchybami v jednom gamu, z čehož se do konce zápasu nevzpamatoval. Zápas byl přitom do té doby minimálně vyrovnaný, ba dokonce měl Jirka i mírně navrch...
Herně už má Jirka reálně na top 20, ale tam nahoře to stále neseplo.
Tak díky aspoň za to AO, to bylo hezký, ale bohužel to byl fakt jen jednorázový úlet. smile
Reagovat
lenkamarkova
Jednorázový úlet to u Lehečky rozhodně nebyl. Neporazil jednoho top hráče, ale Zvereva, Rubleva, Norieho, Augera atd. Má za sebou zatím 1. letošní grandslam. Je jediný z našich, kdo dokáže porážet top hráče a je v 1. padesátce, ale nemůže vyhrávat pořád. Je mladý a má před sebou skvělou kariéru.
Reagovat
Tennisfan77
Jak říkám, vzorek je malý a ty skalpy jsou prostě nic moc. Jediný TOP soupeř který byl zároveň v TOP formě byl Tsitsipas a tam Jirka dostal 3:0. Aliassime, Rublev, to jsou hráči, které letos poráží "každý".
Reagovat
Pe3k
Nesmysl. Jsou to hráči 6 a 9 nejlepší na světě, takže je rozhodně neporáží "každý". Těžko by byli v top 10, kdyby je každý porážel.
Reagovat
Tennisfan77
Rublev mimo AO letos 2/4, třikrát skončil v prvním kole a včera málem zase prohrál set s Krajinovičem, Felixe utřel i Popyrin na začátku roku., Zvereva Lehečka porazil tak v jeho třetím zápase po 3/4 roce a po zranění. Jediný vážnější skalp je Norrie, který hrál totální tužku a stejně bylo pět setů.

Jinak tam je Monteiro, Bagnis na hardu, Eubanks, Ruusuvuori, Čorič, Dzumhur.

Já mu přeju, ale zatím mu moc nevěřím, má štěstí, hodně riskuje a nevěřím že takový level udrží XY měsíců, stačí aby si přestal věřit, hrál zbytek roku jako druhou polovinu zápasu se Zverevem včera a bude mít problém s celou TOP30.
Reagovat
darek.vrana
A proč počítáš Rublev mimo AO? To se jako nepočítá, že tam byl ve čf?? Ty jseš dobře mimosmile. Jiří byl ve čf grandslamu, i kdyby tam porazil samé hráče mimo stovku, tak je to obrovský úspěch. Nikdo slabý se takhle daleko dostat nemůže. Jeho skalpy Zverev, Coric, Auger, Norrie, Ruusuvuori, Rublev plus téměř Murray jsou obrovsky kvalitní. Naopak, letos právě porážel samé skvělé hráče, tak nevím, proč ho shazuješ.
Reagovat
darek.vrana
https://www.sport.cz/clanek/tenis-lehecka-je-fantasticky-do-konce-roku-je-v-top-12-smekl-zverev-4010787#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
lvicek
:D proc zrovna Top12? :D proc ne treba Top11 nebo Top13? ;)
Reagovat
Marduch
Tys neviděl Sašův Vision board do konce roku?
10. Alexander The Great
11. Rafael Claygoat
12. Jirka Lehečka
Reagovat
lvicek
Nene, nevidela ;). Diky za vysvetleni!
Reagovat
Tennisfan77
Já nikoho neshazuju. Nevytahuj věci z kontextu. Pouze říkám, že vzorek zápasů je malý, máme stále teprve únor a odehraných pár týdnů. O Lehečkovi jsem psal už na AO že hraje hodně na riziko a připomíná mi Karatseva, kterému jsem predikoval sestupnou tendenci výkonů ihned po SF na AO a přesně to se stalo. Co byl winner, je teďka 5 centimetrů out a za chvíli vyletí z TOP100.

Až odehraje na tomto levelu 1-2 sezóny, budeme moudřejší. Já si myslím, že na TOP tenis prostě nemá hlavu, ukázal to s Murraym i se Zverevem. Ale doufám, že se pletu.
Reagovat
darek.vrana
Že jednou prohrál z mečbolů dokazuje, že nemá hlavu? A se Zverevem v čem? To byl úplně normální zápas. Každý zápas, který je vyrovnaný, tak rozhodují detaily a proměněné šance. Pomalu v každém zápase si člověk může najít klíčový moment, který jeden hráč zvládne a druhý ne. Podle tvé logiky by neměl hlavu na okruhu nikdo. U každého hráče můžeš najít kvanta takových zápasů. Zajímavé, že nevidíš ty zápasy, kde to naopak v koncovce zvládl - viz Norrie, Auger, Rublev. Já naopak myslím, že Jirka je v hlavě velice silný a bude určitě ještě silnější. Jeho přístup je právě skvělý, evidentně se jen tak nerozklepe a holt jednou mu to z přemotivovanosti nevyšlo. Ale rozhodně není typ, co by se v koncovkách hroutil. To byl třeba Jiří V.
Reagovat
Tennisfan77
Píšu že "zatím" nemá hlavu a také ti říkám potřetí, že ten vzorek zápasů Lehečky s TOP hráči je strašně malý.

Osobně se "zatím", opakuji ZATÍM přikláním k tomu, že se může dlouhodobě pohybovat na hranici TOP30-TOP60. Průlom do TOP20 je asi možný, otázka na jak dlouho.
Reagovat
Baybay
Dneska moře chyb.
Ale držím Lehečkovi palce, aby se v hlavě zlepšil a dokázal se zklidnit.
Horká hlava, to nemůže fungovat.
smile
Reagovat
com
Lehecka je hooodne precenovanej hrac.. Dneska opet labilka a to hlavne v koncovce.. Staci se podivat kdo vsechno letos trapiciho se Zvereva porazil smilesmile
Reagovat
Nola
ty si fakt komik, ten trapici Zverev ma kopec titulov z hardu na 2 vitazne sety, je ovela skusenajsi a je to byvaly clen T10 a dnes zohral vyborne predstavenie, vracia sa do formy, iba ty si potrebujes kopnut do sympatickeho mladika, ktory startuje karieru, Sasha hra urcite pozeratelnejsi tenis ako Medvedev, ktory je tvojim idolom
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Ono se tu dost zapomíná na to, že Zverev ve formě je špičkový hráč. A jeho útlum nebude trvat věčně. Může v letošní sezoně na antuce hodně překvapit. Už minule měl na to Nadala zkrátka porazit, samozřejmě Nadal tradičně luck a Zverev se těžce zranil. Třeba tohle je ten moment, kdy se začne vše výsledkově otáčet ve prospěch Zvereva. Rozhodně bych na něm neusínal.... ten bude kousat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist