Čísla, díky kterým patří Kvitová mezi stálice: Jedinečná je v dlouhověkosti i v rozhodujících setech

31. 3. 2023, 16:10
Téma 45
Konečně se to povedlo, ale že to trvalo. I pro Petru Kvitovou, ač se v tenisovém světě pohybuje už dlouhých 15 let, je také někdy něco poprvé. Premiérově postoupila do semifinále jednoho z prestižních amerických turnajů Sunshine Doublu. A v duelu s Jekatěrinou Alexandrovovou znovu odpověděla na ostré řeči kritiků, že ve třetích setech už většinou nestačí.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Profimedia)

Kdepak, všechno je jinak. Petra Kvitová zraje jak víno. A maratonské bitvy navzdory vysoké postavě většinou zvládá vítězně. Nevěříte? Livesport Zprávy přináší čísla, díky kterým je česká tenistka znovu jednou z nejsledovanějších hráček okruhu WTA.


20
Petra Kvitová je po třísetovém boji s Jekatěrinou Alexandrovovou už podvacáté v semifinále turnaje kategorie WTA 1000. Osmkrát dokázala turnaj kategorie Masters vyhrát a v tomto ohledu se přibližuje tenisovým ikonám, jakými byly Conchita Martínezová, Venus Williamsová, Monika Selešová či Simona Halepová – ty mají z "tisícovek" 9 titulů. V této statistice nade všemi ční Serena Willimasová s 23 vítězstvími.


12
V čem je česká tenistka jedinečná, je její stabilní výkonnost. Alespoň do jednoho semifinále na WTA 1000 se Kvitová probojovala ve 12 různých sezonách! To je o dva "úspěšné" roky víc, než mají na kontě Caroline Wozniacká a Viktoria Azarenková (každá po 10). Klobouk dolů!

68
Tato fakta mluví hodně výmluvně. V roce 2022 absolvovala Petra Kvitová 15 třísetových zápasů a 10 z nich vyhrála. V součtu s rokem 2023, kdy uspěla ve třech ze čtyř rozhodujících setů, je její bilance za poslední dvě sezony 13 vítězství a 6 porážek (68%)! Letos česká tenistka ztratila ve třetí sadě jen jediný zápas, ten s Marií Sakkariovou ve čtvrtfinále Indian Wells. To už ale měla za sebou dvě další náročné bitvy s Jelenou Ostapenkovou a s aktuálně třetí hráčkou žebříčku WTA Jessicou Pegulaovou.

V roce 2020 měla Kvitová bilanci: 6 vyhraných a 3 prohrané "tříseťáky", v roce 2018 udolala svou soupeřku v 17 případech oproti šesti prohrám. Od chvíle, kdy se po zranění ruky vrátila na kurty, má bilanci třísetových zápasů 54-39.


6-4 (1-4)
V semifinále v Miami čeká Petru Kvitovou jiná tenisová stálice Sorana Cirsteaová, která na turnaji dokázala porazit dvě z pěti nejvýše nasazených hráček Caroline Garciaovou i Arynu Sabalenkovou a také pro rumunskou hráčku to bude premiéra mezi čtyřmi nejlepšími v Miami. "Před turnajem jsme spolu trénovaly, takže je docela vtipné, že teď jdeme proti sobě. Ale také je fajn vidět, že v semifinále nebudu jediná, které už bylo 30 let," smála se Kvitová po postupu mezi čtyři nejlepší.

Ve vzájemných zápasech s Cirsteaovou vede Kvitová 6–4. Co je ale podstatné, všechny čtyři zápasy vyhrála rumunská tenistka na betonových kurtech a v tomto ohledu má česká tenistka zápornou bilanci 1–4. "Také na grandslamech mě ničila," vzpomíná Kvitová na vzájemné souboje na Australian Open z let 2021 a 2022. "Musím samozřejmě využít své příležitosti. Bude to asi velmi podobný zápas," dodala česká tenistka.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

45
Přidat komentář
George_Renel
Prostě legenda.smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
aape
smilesmile
Reagovat
zfloyd
Krásná statistika , těžko se jí někdo bude moci rovnat smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
com
jeste jim v clanku chybi cislo 15 smile
Tolik dlouhych let ji trvalo postoupit do SF smilesmile
Reagovat
petrulinka
Petra postoupila už 20x do semifinále na turnajích WTA 1000. Má z nich 8 titulů. Kolikrát postoupila na těchto turnajích do semifinále Karolina a kolik má z nich titulů?
Reagovat
tommr
je opravdu nutný do toho pokaždý zatahovat Karolínu? smile
Když už si to ale načla tak Karolína už byla v Miami ve finále ...
Reagovat
petrulinka
Já se ptala, kolikrát byla Karolína ve finále WTA 1000 a kolik má titulů z těchto akcí. Ovšem nic jsem se nedozvěděla.
Reagovat
Alien
A že tady při každém utkání Petry do ní Ichtyl Rasken vandruje ti nevadí?
Reagovat
petrulinka
Přesně tak
Reagovat
aape
jasně, že je to otravné, ale Karolína za toho comíka přece nemůže
Reagovat
Petra86
Pomalu, ale jistě.
Reagovat
Petra86
Dlouhodobě nejsympatičtější hráčka.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Blondie
Prstíčkem po ní budeme hrabat, špendlíčkem kopat.
Reagovat
petrulinka
Já se bojím doby, kdy už Peti nebude hrát. Už to nebude ono. Je prostě jedinečná.
Reagovat
Blondie
Nebude, no... taky některým hráčkám hodně fandím, ale Petra je v rámci emocí a prožitku někde ÚPLNĚ v jiné galaxii.
Reagovat
petrulinka
Přesně tak
Reagovat
petrulinka
A už máš nervy před večerním zápasem?
Reagovat
Blondie
Teď už jo, nějak jsi to nastartovala :D
Dám si u toho rotoped!
Reagovat
Krisboy
Dej si pivo jako já smile
Reagovat
Blondie
Snad mě tu nikdo nezlynčuje, ale já pivo vůbec nepiju, nesnáším ho :D

Dala jsem si kimči a jdu namakat!
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já si aspoň polil zmrzlinu Irish creamemsmile Obaluju nervy sladkým.
Reagovat
Blondie
Ty jo! Jakou zmrzlinu?!

A proč ty zmrzlinujes a já mucim svůj zadek? Not fair... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Měli v akci Häagen Dazs rum a slaný karamel, tak jsem neodolal.smile
Přes den jsem makal rukama, tak jsem si ji ten kousek zasloužil smile
Ale, od chvíle, kdy Petra začala otáčet první set, tak jsem přestával mít nervy, až jsem si řekl, že když budu klidu já, bude i Petrasmile No vida, povedlo se.
Akorát na začátku ten rumunský neandrtálec byl síla... děs běs. Petra ho zmínila i v rozhovoru, ovšem s tím, že to byla její chyba, že se nechala rozhodit. Nakonec ostrouhal.
Reagovat
jirkaS
miluju Häagen Dazs, ten rum byl
součást příchuti, nebo příloha?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
příchuť, polil jsem to Carolanssmile
Jestli neznáš historii HD, tak je to docela fajn story k přečtenísmile
Reagovat
jirkaS
můj favorit je čokoládovásmile
Reagovat
hanz
N
Reagovat
hanz
No ono už to nějakou dobu stojí za starou bačkoru i od ní, ale přesto je o level výše, ne-li dva, než ty naše další pouťačky, dopadne to jako s biatlonem, neštěkne po něm ani pes.
Reagovat
Grape
Tvl smile
Reagovat
aape
tak výkonnostně by mohla navázat nejvíc Bára, ta taky dokáže dotáhnout šance na turnaji až do vítězného konce, nedávno úžasně vyhrála tisícovku v Dubaji smile, je to velice inteligentní děvče, ale srdcovka jako Péťa je jen ona zatím smile
Reagovat
Pavlis
Přál bych jí ještě jeden pořádnej úspěch, který by si mohla čím osladit. Kolují zvěsti, že po letošním Wimbledonu skončí, v tom lepším případě dohraje zbytek sezóny. A rok 2018 ukázal, jak se může vyčerpat v prvních šesti měsících. Co jí ale asi dost vzalo, tak zrušení turnajů v Číně.
Reagovat
Liverpool22
Jo v Číně to měla Petra ráda
Reagovat
Krisboy
A Čína měla ráda Petru. Byly (jsou) dobré kámošky s Li Na.
Reagovat
Liverpool22
smile jo Li Na měla charisma stejně jako Petra
Reagovat
Alien
To je zajímavé. Několikrát jsem četl, že si chce ještě zahrát na OH v Paříži!
Reagovat
GaelM
To bude taky záležet na formě ostatních Češek, hrát můžou jen 4 a pokud by se jim dařilo, laťka může být pěkně vysoko. Minule měla smůlu Karolína Muchová coby světová hráčka č. 22, ale mezi Češkami až pátá... Petra je sice letos výborná, ale do olympijské kvalifikace se budou počítat až zápasy po French Open. Nikdo nemá zatím nic jistého.
Reagovat
tommr
to máš sice pravdu ale aby se Petra kvalifikovala tak bude muset samozřejmě hrát i příští rok a o to Alienovi šlo ...
Reagovat
GaelM
Pravda, i cesta může být cíl...
Reagovat
lvicek
Je to jen rok... A momentalne je Peta nejlepsi Ceska. Takze verim, ze zatim to pro ni motivace je. Pokud by se ji zacalo hodne nedarit a propadala by se pod mista zajistujici start na OH, tak by to asi klidne zabalila. Ale ted si myslim, ze snad jeste bude pokracovat. Ja v to kazdopadne doufam! A OH ji moc preju.
Reagovat
tommr
ty první dvě statistiky jsou docela imponující. Ani jsem netušil že je Petra tak dobrá ... smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist