Čtyřnásobný grandslamový šampion Cooper v 83 letech podlehl nemoci

22. 5. 2020, 11:47
Aktuality 4
Ashley Cooper patřil k australským tenisovým hrdinům. Rodák z Melbourne v 50. letech slavil čtyři grandslamové tituly a podílel se na triumfu Austrálie v Davisově poháru v roce 1957. V 83 letech prohrál dlouhý souboj s nemocí.
Ashley Cooper

Cooper byl jedním z úspěšných svěřenců trenéra Harryho Hopmana, bývalého hráče, podle nějž byl pojmenován exhibiční Hopmanův pohár založený v roce 1989. Poprvé na grandslamech slavil v roce 1957 na Australian Open, o rok později triumf úspěšně obhájil a vyhrál ještě Wimbledon a US Open. Pouze jedenáct tenistů dokázalo v historii vyhrát tři grandslamové turnaje během jedné sezony. Na antukovém French Open se nejdále dostal do semifinále.

V roce 1959 se stal profesionálem, kvůli zranění zad ale kariéru o tři roky později ukončil. Ve dvouhře kromě čtyř grandslamových trofejí (stejný počet slavil i ve čtyřhře) vybojoval dalších 23 titulů.

V roce 1987 byl uveden do australské sportovní síně slávy, o čtyři roky později do tenisové síně slávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
FandimRF
pan nikdoš
Reagovat
weak
...hlavně, že ty seš ?pan někdoš? ty lojzo....
Reagovat
Kozoroh
https://twitter.com/rodlaver/status/1263722243089022976
Reagovat
Kozoroh
Před dvěma lety jsme měli možnost vidět pana Coopera na AO trofejním ceremoniálu, kde předával pohár Rogeru Federerovi, který slavil svůj jubilejní 20. a dosud poslední GS titul. Je smutné, že nás pan Cooper opustil :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist