Další šok na US Open! Největší favoritka Bartyová dvakrát nedopodávala a prohrála bitvu s domácí Rogersovou!

5. 9. 2021, 03:29
Aktuality 18
US OPEN - Ashleigh Bartyová si s Shelby Rogersovou poradila ve všech čtyřech letošních soubojích, ale ve třetím kole US Open předvedla totální kolaps. Světová jednička a největší favoritka na titul dvakrát nedopodávala rozhodující set, s Američankou nakonec prohrála 2-6 6-1 6-7(5) a na tradičních turnajích přišla o sérii 14 vyhraných zápasů. Osmadvacetiletá Rogersová, která teprve počtvrté v kariéře porazila hráčku Top 10 a poprvé světovou jedničku, bude o zopakování loňského čtvrtfinále usilovat proti Emmě Raducanuové.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Ashleigh Bartyová je se šesti finálovými účastmi, pěti tituly a po dnešní porážce stále vynikající bilancí 42-8 královnou letošní sezony. Vítězka letošního Wimbledonu, jedné z generálek v Melbourne, podniků v Miami a Stuttgartu a přípravné akce v Cincinnati tak do New Yorku dorazila v roli největší favoritky. Tuto úlohu však nepotvrdila a dnes přišla o sérii 14 vítězství na tradičních turnajích.

V úvodních dvou kolech se ještě z problémů dostala, když odvrátila setbol Věry Zvonarevové a na druhý pokus doservírovala duel s Clarou Tausonovou, ale dnes proti Shelby Rogersové na podání při ukončování zápasu selhala hned dvakrát a nakonec na Američanku, kterou ve všech pěti předchozích a čtyřech letošních soubojích porazila, nestačila 2-6 6-1 6-7(5).

Bartyová proti bránící se soupeřce v úvodním dějství trefila jen sedm vítězných úderů a spáchala 17 nevynucených chyb a po půl hodině věděla, že bude muset utkání otáčet. To se jí zpočátku suverénně dařilo, ve druhé sadě ztratila jediný game a v rozhodujícím dějství vedla už 5-2.

K mečbolu se však vůbec nedostala a po dvou hodinách a osmi minutách její letošní pouť na grandslamových turnajích skončila. Rogersová Australanku porazila na šestý pokus.

"Nechtěla jsem, aby se to opakovalo, tak jsem zkusila hrát úplně jinak," uvedla Rogersová. K vítězství jí motivovalo i vystoupení krajana Vitase Gerulaitise po semifinále Masters v roce 1979, ve kterém poprvé porazil Jimmyho Connorse. "Ráno jsem se dívala na jeho video, kde řekl: Nikdo mě neporazí sedmnáctkrát za sebou. Mně hrozila šestá prohra, takže..." usmála se Rogersová.

Bartyová uznala, že soupeřka v rozhodující sadě prostě hrála lépe. "Za stavu 2-5 jsem byla na servisu špatná a to ji dostalo do hry. Pak už jsem tolik nekazila, ale Shelby dokázala uhrát důležité míče," řekla. "Když vám za stavu 30-30 pošle forhendový lob na lajnu, tak prostě jen musíte smeknout a říct: To bylo opravdu dobré. Ale budu spát dobře, protože vím, že jsem do zápasu dala všechno," dodala.

Pro 25letou Australanku je US Open, kterého se loni kvůli obavám z koronaviru nezúčastnila, nejslabším grandslamem. Zatímco na Australian Open byla dvakrát ve čtvrtfinále a jednou v semifinále a French Open i Wimbledon vyhrála, v New Yorku je jejím maximem osmifinále z let 2018-19.

Poslední domácí zástupkyně Rogersová, jež loni v New Yorku došla až do čtvrtfinále a po cestě do něj v závěrečném tie-breaku zaskočila Petru Kvitovou, bude o vyrovnání svého newyorského i grandslamového maxima bojovat s Emmou Raducanuovou. Osmadvacetiletá Američanka dnes slavila svůj teprve čtvrtý skalp hráček Top 10 a první proti světovým jedničkám.

Raducanuová si nedávno ve Wimbledonu připsala svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a senzačně došla až do osmifinále. To samé se jí povedlo na US Open, kde včetně kvalifikace zvládla už šest zápasů a všechny bez ztráty setu. Osmnáctiletá Britka dnes zničila 6-0 6-1 Saru Sorribesovou, dokonce měla mečbol na dva "kanáry", a popere se o své první grandslamové čtvrtfinále.

Belinda Bencicová si ve třetím kole snadno poradila 6-2 6-4 s domácí Jessicou Pegulaovou a dál úspěšně obhajuje předloňské semifinále. O třetí newyorské čtvrtfinále bude vítězka nedávné olympiády usilovat proti Ize Šwiatekové, které může oplatit letošní finálovou porážku z Adelaide.

Dvacetiletá Polka porazila 6-3 4-6 6-3 vítězku generálky v Clevelandu Anett Kontaveitovou, zkompletovala osmifinálové účasti na všech grandslamech a jako jediná letos postoupila do druhého týdne na všech akcích velké čtyřky. Proti Švýcarce zabojuje o třetí grandslamové čtvrtfinále, první mimo antukové French Open, kde loni senzačně triumfovala.

Další osmifinálové dvojice horní poloviny pavouka vytvořily Maria Sakkariová s Biancou Andreescuovou a Karolína Plíšková s Anastasií Pavljučenkovovou.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
sobotní výsledky (4. 9. 2021)
• Dvouhra - 3. kolo •
Rogersová (USA) - Bartyová (1-Austr.) 6-2 1-6 7-6(5)
Kar. Plíšková (4-ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 6-3 6-2
Andreescuová (6-Kan.) - Minnenová (Belg.) 6-1 6-2
Šwiateková (7-Pol.) - Kontaveitová (28-Est.) 6-3 4-6 6-3
Sakkariová (17-Řec.) - Kvitová (10-ČR) 6-4 6-3
Bencicová (11-Švýc.) - Pegulaová (23-USA) 6-2 6-4
Pavljučenkovová (14-Rus.) - Gračevová (Rus.) 6-1 6-4
Raducanuová (Brit.) - Sorribesová (Šp.) 6-0 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

18
Přidat komentář
tommr
bez Barty a Osaky ten pavouk vypadá o moc líp ... smile
Reagovat
Marduch
https://www.idnes.cz/sport/tenis/barbora-krejcikova-us-open-vzestup-heninova-navratilova-rozhovor.A210904_235630_tenis_ikuc
Reagovat
Esgalnor
Da se nekde najit zaznam?
Reagovat
vladka
smilesmile
Reagovat
Pe3k
Takže Emmička má šanci jít ještě dále smile
Reagovat
smazaný uživatel
ta je moje! smile
Reagovat
smazaný uživatel
uplácalas tu neschopnou #1 dokonale, gratuluji
Reagovat
Newcombe
sorry, psalo mi to, že stránky nejsou dostupné a byly hned 2x
Reagovat
Newcombe
uplácalas tu neschopnou #1 dokonale, gratuluji
Reagovat
brixner
Kája - Nasťa...no, mám rád vobě
Sekera - Bianca...Bianka by se mohla ztopořit, jenže Sakkari tam lítá jako posedlá, bude to těžký
Svitolina - Halep...Svitolina má docela formu, takže by mohla. Zajímavý je, že u každýho náhledu videa nebo fotky, má Rumunka votevřenou pusu, jak u toho neskutečně vodporně řve! Takže milá zlatá - hybaj do Bukurešti!

Endží - tak tam je to jasný!
Bára - Mugu...No, Mugu nehraje nic moc, takže...
Martens - Zabalenka...Zabalenku asi nedá...
Iga a Emma...no, mohly by klidně vobě

Jojo, souhlas - je to docela našlapaný!smile
Reagovat
brixner
A nakonec to vyhraje někdo jinejsmile

Klidně všechny, kromě Zabalenkový a Rumunky!
Kája by mohla!
Ale pozor - Endží je moje holka!!
Tak chlapí, do boje!
smile
Reagovat
com
Dneska bude Bartyparty smilesmile
Reagovat
EllNino
Tak nám skončilo třetí kolo a z top dvacet na turnaji skončily pouze tři tenistky (třináctka Jenn se odhlásila) - o to překvapující ale je, že dvě z těch, co vypadly, jsou úřadující vítězky GS (nasazená 1 a 3) ... K tomu Peťa jako nasazená 10, ale to už bohužel překvapení není

Ve 4. kole se odehrají skvělé zápasy, na WTA až nezvyk, jaká jména se proti sobě postaví:
Rogers - (Q) Raducanu
(11) Bencic - (7) Swiatek
(4) Plíšková - (14) Pavlyuchenkova
(17) Sakkari - (6) Andreescu
(5) Svitolina - (12) Halep
(16) Kerber - (3) Fernandez
(8) Krejčíková - (9) Muguruza
(15) Mertens - (2) Sabalenka

Snad to budou parádní bitvy :)
Reagovat
com
pane profesore mate tam chybicku.. smile Nasazena trojka tam uz neni smilesmile
Reagovat
EllNino
Díky, ano, porazila třetí nasazenou :)
Reagovat
PetaM
Pane profesore, máte ve třídě psychicky slabého jedince. Zastřelit, nebo zabít?
Reagovat
smazaný uživatel
V 1. setu Ash mimo kurt (17 chyb).
Pak zdánlivě pohoda: 6:1 a 5:2, ale nedostala se ani k jednomu mečbolu.
Shelby po prolomení Ashlina podání na 5:3 hecovala publikum i sebe.
Za stavu 4:4 v tb měla Ash na raketě vítězný míček, ale páska ho poslala do autu.
Krásná gratulace u sítě.

Letos 5. vzájemný zápas. Shelby vítězství přeju. V osmifinále je jediná Američanka!
Na zápas s Emmou se těším. Víc budu přát Shelby, ale potěší i postup Emmysmile
Reagovat
vergus
Tak ze začátku turnaj vypadal poněkud překvapivě stabilně a teď dva dny po sobě superupsety ve formě Osaky a Barty smile. Shelby se toho nelekla a od stavu 2:5 ve třetím hrála jako by proti ní stála Petra. Barty naopak poprvé v sezoně pocítila, jaké to je hrát proti domácí hráčce na narvaném stadionu a jasné vedení nedotáhla (to jen ukazuje, jak cenná je ta výhra Karolíny nad Anisimovou a Venus z mečbolů)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist