Djokovič by mohl hrát až do čtyřiceti, myslí si jeho kondiční trenér

29. 4. 2020, 10:36
Aktuality 24
Novak Djokovič je bezpochyby jedním z nejlépe fyzicky vybavených hráčů v historii bílého sportu. Dvaatřicetiletý Srb by měl podle svého kondičního trenéra své soupeře na okruhu "strašit" ještě několik let.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Gebhard Phil-Gritsch věří, že jeho svěřenec může tenis hrát na nejvyšší úrovni až do čtyřiceti, minimálně stejně dlouho jako nyní 38letý Roger Federer. "Novak měl vždy výjimečnou fyzickou přípravu, to je jedním z hlavních důvodů, proč je dnes tak úspěšným hráčem. Navíc má neuvěřitelnou disciplínu."

Djokovičovým cílem je podle jeho kondičního trenéra vydržet ve světě profesionálního tenisu co nejdéle. Třeba se mu podaří navázat na úspěchy rekordmana v počtu grandslamových trofejí Federera. Švýcar v srpnu oslaví 39. narozeniny a v plánu má odehrát ještě minimálně sezonu 2021. Před třemi roky se stal nejstarším vítězem Wimbledonu a loni se mohl v All England Clubu stát vůbec nejstarším grandslamovým šampionem, pokud by proměnil jeden ze dvou mečbolů proti Djokovičovi.

Gritsch začal s Djokovičem spolupracovat už před 11 lety. V roce 2009 za ním přišel Günter Bresnik, tehdejší kouč Dominica Thiema, a informoval ho, že Djokovič shání kondičního trenéra. Za poslední dekádu udělal Gritsch se 17násobným grandslamovým vítězem Djokovičem obrovský kus práce.

"Novak už několik let říká, že chce pořád trénovat, aby předešel zraněním a jeho tělo mu ve čtyřiceti dovolilo dělat cokoli. Fyziologicky má Novak velmi mladé tělo, které by mu mělo umožnit hrát ještě několik let."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
misa
Pokud se nenechá očkovat, tak těžko :)
Reagovat
woody
je obrovské množstvbí faktorů, které se téžko předpovídá. Takže, uvidíme.
Reagovat
Ondra979
to ano. no vime ze Fed hral top uroven do priblizne 37, samozrejme ne uplne to, co driv, ale bylo to konkurenceschopne s obcasnymi vypadky, coz je samo o sobe obdivuhodne. Djokovic to muze vydrzet cca do tech 35, pokud bude zdravy, s tim ze by ho mohl porazet Thiem, mozna Medvedev, Tsitsi nebo Zverev uz i na GS. konkurence byla doted celkem slaba ale po pauze to muze byt uz jine, to se ukaze. ale budeme si muset pockat, ve hre je opravdu hodne faktoru vcetne Djokerova veku, ten uz proste prijde na rad..
Reagovat
turista
Tak jistě. Faktorů je mnoho. Největší náskok nad všemi má Novak v elasticitě a s tím spojené možnosti doklouznout míče, které i Nadal musí prostě doběhnout. Rychlost už i Djoki pomalu ztrácí. A při uplynulém AO míče odehrával stejně daleko za základní čárou jako Nadal, protože se patrně už bojí stát blíž za BL. No snad to ještě nějak půjde.
Reagovat
woody
S tím nesouhlasím, Novak si se vzdáleností od BL dost hraje, záleží na postavení a pozici ve výměně. Pokud brání bude samozřejmé daleko. Podívej se třena na return, kde stojí Novak a Nadal, to je skara rozdíl.
Reagovat
Nola
jj,
Reagovat
turista
Dříve. Dnes už moc ne.
Reagovat
Nola
vidiet ze tenisu nerozumies, ale aj to je nazor
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby řekl, že nemůže hrát do čtyřiceti, tak nemusí mít práci.

Člověk, kterého Nole platí asi nic jiného, než chválu svého svěřence, publikovat nemůže.
Reagovat
Mayo
Jo, ešte v 40-tke sa bude pohybovať ako doteraz.
Reagovat
peRFect
Jenže je hrát a hrát. Roger hraje "úsporně" celou kariéru. Jeho tenis není založen na 20+ výměnách, běhání do blba, provazech a jinejch gymnastickejch kouscích. Je zcela zcestné si myslet, že by Novak hrál do 40ti tak, jako dnes. Tělo se dá regenerovat (tedy po třicítce každý rok pomaleji), ale opotřebí šlach a kloubů nezastavíš.
Reagovat
Nola
trebars ja som sledovala W 2014 a 2015 cez pocet nabehanym metrov, hadaj kto nabehal viac? Novak to nebol, usporny styl neznamena, ze je skutocne usporny, cim samozrejme nejdem tvrdit, ze moze hrat do 40-tky
Reagovat
sojka1
nejde prece o metry, cim je ten pohyb prirozenejsi, tim je uspornejsi a setri tak telo... :-)
Reagovat
Nola
tak, niekomu je prirodzene sa sklznut k lopticke vdaka joge, nemusi tolko behat, Fedexov pohyb je zase prirodzenejsi, suvislejsi...
vzdy ma napadne v suvislosti s pohybom Andy, ktory si dovolim tvrdit bol najrychlejsim hracom pri starte na lopticku, ale jeho pohyb mi prisiel neusporny, zatazujuci klby, mozno len moj dojem
Reagovat
Mr.Pink
Velmi zalezi i na uderove technice, neustale opakovani chybneho nebo nezdraveho provedeni uderu vede casto ke zranenim. Roger ma v tomhle obrovskou vyhodu. U Andyho to bylo otazkou casu, kdy se zmrzaci
Reagovat
Nola
svalova pamat.... Andy hral prilis obranny sposob hry, nedokazal prejst ucinne z obrany do utoku, Lendl ho na ucity cas zmenil, ale ako sa hovori co sa v mladosti naucis....
Reagovat
Mr.Pink
On i kdyby hral vice utocne, tak by se asi zmrzacil, jen by to mozna prislo pozdeji. Ma spatne pohybove navyky
Reagovat
woody
Souhlasím. Jde o správné pohybové návyky :-)
Reagovat
peRFect
Je tomu asi 5 let, co prof. Kolář měl při svých přednáškách Andyho jako názorný příklad (a má možná doteď). Naprosto detailně ukazoval chyby v držení těla a především provedení podání. Říkal, že během velmi krátké doby ho to doběhne a že je to přesně ten důvod, proč nebude hrát do 35ti jako Roger. Naopak Rogera dával za vzor.
Reagovat
Nola
vazne? su tomu iba 2 roky, schvalne som si to vyhladala

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/pavel-kolar-slavnostni-otevreni-centrum-pohybove-mediciny.A180206_171925_sporty_dm

Andy po 2. operacii.. ved aj Rafovi prof. Kolar tusim predpovedal kratku karieru

pravda je niekde uprostred, ako sa hovori sportom k trvalej invalidite, zavisi aky ma ten dany sportovec genofond, moze mat uplne dokonale udery,ked jeho telo mu nedovoli hrat na vysokej urovni dlhsiu dobu - napr. Nishi, DelPo, Andy sa zrejme odpalil v roku 2016, kedy hral jeden turnaj za druhym vo veku 29 rokov
Reagovat
Fandina
O Rogerovi mluvil i před deseti lety.

https://www.lf2.cuni.cz/fakulta/clanky/rozhovory/doc-kolar
Reagovat
peRFect
Kotě, já na té přednášce byl a rozhodně to nejsou dva roky.
Reagovat
smazaný uživatel
To, ze si tam bol neznamená, ze sa nemohom mýlit.

Ak mu to vyslo s Andym, ale mýlim sa s Rafom..Čo to znamená?..

Dal by si sa operat lekárovi, ktoremu z dvoch pacientov jeden zomrel?
Reagovat
Mr.Pink
O Rafovi mluvil Michal Novotny, ne Kolar. Predpovidal, ze po tricitce uz hrat nebude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist