Djokovič se dočkal vstupu do sezony, v Dubaji přehrál Musettiho

21. 2. 2022, 20:44
Aktuality 13
ATP DUBAJ - Novak Djokovič dnes úspěšně vstoupil do sezony 2022. První hráč světa, který kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 přišel o turnaje v Austrálii včetně Australian Open, v Dubaji přehrál 6-3 6-3 italského teenagera Lorenza Musettiho.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič se s ohledem na svůj precizní zdravý životní styl odmítá očkovat proti Covidu-19 a v současnosti si tak musí vybírat turnaje ve státech, v nichž není očkování podmínkou pro vstup do země.

V lednu se sice do Austrálie na základě výjimky po prodělání covidu dostal a v Melbourne trénoval, ale australské úřady mu vízum nadvakrát zrušily. Po jedenáctidenní anabázi, během které strávil několik nocí v detenčním hotelu pro imigranty, ho ze země vyhostily a srbský tenista přišel o možnost bojovat na Australian Open o rekordní grandslamový titul.

První letošní zápas tak odehrál až dnes ve Spojených arabských emirátech, kam se bez problémů dostal i bez očkování. A na podniku ATP 500 v Dubaji, kde v letech 2009, 2010, 2011, 2013 a 2020 triumfoval, odstartoval vítězně. 

34letý Srb si v prvním zápase od začátku prosince měsících poradil s o patnáct let mladším Lorenzem Musettim. S italským teenagerem, který ho loni na Roland Garros dostal do pátého setu, odvrátil všech sedm brejkbolů a po hodině a čtvrt zvítězil 6-3 6-3.

"Vyhrál jsem ve dvou setech, tak musím být se svým tenisem spokojený. Obzvlášť po tak dlouhé době bez zápasu. Byly tam momenty, kdy jsem hrál skvěle a naopak fáze, kdy jsem udělal několik chyb po sobě. Ale v prvním zápase se to dalo očekávat," komentoval Djokovič.

"Při těch brejkbolech jsem měl štěstí, že jsem zvolil správné servisy. To mě obrovsky uklidnilo do zbytku zápasu," dodal rodák z Bělehradu, jenž dnes zaznamenal jen 13 winnerů.



Djokovič dnes zahájil 361. týden v čele světového žebříčku, za sedm dní ale může být sesazen Daniilem Medveděvem. Srb nemá pozici ve vlastních rukách, v Dubaji potřebuje postoupit minimálně do čtvrtfinále. Teoreticky mu nemusí stačit ani zisk titulu, pokud ruský tenista ovládne souběžně hraný turnaj ATP 500 v mexickém Acapulku.

Ve druhém kole Djokovič čeká na vítěze duelu mezi Rusem Karenem Chačanovem a Australanem Alexem de Minaurem.


Téměř tříhodinovou bitvu na úvod absolvoval Andy Murray. Britský tenista, jenž v Dubaji startuje poprvé od triumfu v roce 2017, zdolal 156. hráče světa Christophera O'Connella z Austrálie 6-7 6-3 7-5.



Z turnaje se krátce před jeho začátkem odhlásil Kanaďan Félix Auger-Aliassime, jenž měl plnit roli nasazené trojky.21letý Kanaďan, který za poslední dva týdny odehrál devět zápasů, v Rotterdamu získal první titul na okruhu ATP a včera v Marseille prohrál finále, se omluvil kvůli bolestem zad.

Místo světové devítky bude hrát australský lucky loser Alexei Popyrin, jenž v prvním kole vyzve Gruzínce Nikoloze Basilašviliho.

Na zdárně absolvovanou kvalifikaci dnes na úvod hlavní soutěže navázal jediný český zástupce Jiří Veselý, který vyřadil Chorvata Marina Čiliče.

 

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.949.665 dolarů
pondělní výsledky (21. 02. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Veselý (ČR) - Čilič (Chorv.) 6-4 7-6(3)
Djokovič (1-Srb.) - Musetti (It.) 6-3 6-3
Krajinovič (Srb.) - Džazírí (Tun.) 6-7(4) 6-2 6-4
Daniel (Jap.) - Goffin (Belg.) 6-3 7-6(5)
Krajinovič (Srb.) - Džazírí (Tun.) 6-7(4) 6-2 6-4
Daniel (Jap.) - Goffin (Belg.) 6-3 7-6(5)
A. Murray (Brit.) - O'Connell (Austr.) 6-7(4) 6-3 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
SwissMaestro
Jelikož jej nepustí na IW ani Miami, chce to povinně vyhrát Dubaj :)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Dubai by vyhrát bezpochyby měl, jsem zvědavý na souboj s Felixem, pokud na něj dojde.
Reagovat
smazaný uživatel
Novakovi. smileTak asi Dubaj nepodléhá tlaku usa demokracie. Sportu zdar!!!!
Reagovat
turista
Konečně Novak! Už to čekání bylo dlouhé. Tak ať se daří! Idemo!
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
dako
Tak Rafovi nakoniec Opelka odpadol, ako som predpokladal. Kudla je veľmi prijateľný súper na rozohranie.
Potom tam už ľahkého súpera niet, ten pavúk v Acapulcu je strašne nabitý.
Uvidíme, ako to pôjde Rafovi na 2 sety.
Vamoos!
Reagovat
smazaný uživatel
Zahučí s Medvedevom, moj tip.

Ale tu odvetu si nenechám ujst, Danill pojde na kurt s umyslom tenisovo vraždiť :)
Reagovat
Rafaeoli25
Řekl bych ale, že víc mu půjde o to dostat se na trůn než se mstít, ví, že odveta na petistovce nic moc neznamená smile
Reagovat
smazaný uživatel
Kozoroh, nástup.

3,2,1...
Reagovat
woody
Forehand odchod navždy za

3,2,1!!!
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
sojka1
vy uz taky nic nevydrzite... :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist