Djokovič v oblíbeném Římě nabírá formu, i při 17. startu postoupil mezi nejlepší osmičku

16. 5. 2023, 13:40
Aktuality 38
Novak Djokovič (35) nabírá na svém oblíbeném Masters v Římě formu před druhým grandslamem sezony a i při 17. startu v hlavní fázi si zahraje čtvrtfinále. Šestinásobný šampion si v úterý poradil 6:3, 6:4 s Cameronem Norriem (27), s britskou jedničkou vyhrál i třetí vzájemný souboj. Ve čtvrtfinále se utká s Holgerem Runem (20).
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič měl nejlepší možný vstup do sezony. Navzdory zranění hamstringu ovládl generálku v Adelaide, podesáté triumfoval na Australian Open a 22. grandslamovým vavřínem vyrovnal rekordmana Rafaela Nadala. Jeho vítězná série se zastavila až na čísle 20, v semifinále v Dubaji proti Daniilovi Medveděvovi.

Na začátku antukového jara se však i vinou zranění pravého lokte trápil a z Monte Carla a také Banja Luky odjížděl jen s jednou výhrou. Mnohem lépe si vede na oblíbeném Masters v Římě, kde 17. rokem po sobě postoupil do čtvrtfinále a už šestkrát přebíral trofej pro vítěze, naposledy loni.

Ve Foro Italicu se zlepšuje každým zápasem. Proti antukovému specialistovi Tomásovi Martínovi Etcheverrymu byl dva míčky od ztráty úvodní sady, s Grigorem Dimitrovem potřeboval všechny tři sety a v úterý měl pod kontrolou utkání s Cameronem Norriem. Proti Britovi jen jednou zaváhal na podání a po vítězství 6:3, 6:4 s ním vyhrál i třetí vzájemný souboj.

Tentokrát měl ale několik k důvodů k nespokojenosti a nebylo to ani tak kvůli vlastnímu výkonu. Soupeř ho zbytečně trefil smečí do nohy, před posledním gamem si vyžádal pauzu na ošetření a v průběhu zápasu podle Djokoviče přehnaně slavil i soupeřovy chyby.

"Díval jsem se na opakovaný záznam a ten míček byl superpomalý a mohl ho zahrát kamkoliv jinam do kurtu. Dělal věci, které nejsou fér, ale nedělal nic zakázaného. Každopádně nerozumím tomu, proč se tak choval, protože mimo kurt je to fajn kluk," přemýšlel Djokovič na tiskové konferenci.

Pětatřicetiletý Srb, který bude muset po skončení turnaje bez ohledu na výsledek přenechat tenisový trůn Carlosovi Alcarazovi a svou letošní bilanci vylepšil na 20:3, se ve svém 91. kariérním čtvrtfinále na Masters střetne s Holgerem Runem. Dánskému supertalentu může oplatit finálovou porážku z Paříže.

Statistiky zápasu Djokovič - Norrie

Zatímco Djokovič s Runem už byli mezi nejlepší osmičkou, dalších šest tenistů čekala ještě dohrávka třetího kola a na vítěze pak i večerní osmifinále.

Na dvě vítězství nedosáhl Alexander Zverev, který po vítězné dohrávce s Američanem Jeffreym Wolfem letos i potřetí nestačil na Daniila Medveděva. Zatímco v Indian Wells a Monte Carlu prohrál po tříhodinových bitvách, v Římě neuhrál ani set. Ve druhé sadě sice smazal manko brejku a za stavu 5-4 měl setbol, ale nevyužil ho a prohrál již deváté z jedenácti posledních vzájemných střetnutí.

Medveděv, který až do letoška v Římě nevyhrál jediný zápas, se ve čtvrtfinále utká s Yannickem Hanfmannem, jenž pokračuje v nečekaně úspěšném antukovém jaru. Dnes 31letý německý kvalifikant ve svém prvním osmifinále na podniku Masters 1000 zdolal 7:6, 4:6, 6:3 světovou šestku Andreje Rubljova a potřetí v kariéře a poprvé dvakrát na jednom turnaji porazil hráče Top 10. Už ve druhém kole vyřadil i světovou devítku Taylora Frtitze.

V osmifinále překvapivě dohrál domácí Jannik Sinner, který podlehl 7:6, 2:6, 2:6 Franciscu Cerúndolovi. Argentinský tenista v dalším utkání narazí na Nora Caspera Ruuda, jenž v Římě teprve podruhé v sezoně vyhrál alesdpoň dva zápasy po sobě a přidal také druhé letošní čtvrtfinále. Finalista dvou loňských grandslamů přehrál snadno 6:1, 6:3 Lasla Djereho a při třetí účasti v řadě prošel ve Foro Italicu mezi nejlepší osmičku.

Borna Čorič ve městě na řece Tibeře zastavil přemožitele Jiřího Lehečky či Carlose Alcaraze Maďara Fábiána Marozsána, kterého porazil 3:6, 6:4, 6:3, a postoupil do čtvrtfinále.

O zopakování dva týdny starého výsledku z Madridu si 26letý Chorvat zahraje s loňským finalistou Řekem Stefanosem Tsitsipasem, jenž téměř ve dvě hodiny ráno zdolal dvakrát 7:5 domácího Lorenza Musettiho a navázal na předchozí vítěznou dohrávku proti jinému Italovi Lorenzu Sonegovi.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
úterní výsledky (16. 5. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Norrie (13-Brit.) 6:3, 6:4
Medveděv (3-Rus.) - A. Zverev (19-Něm.) 6:2, 7:6 (7:3)
Ruud (4-Nor.) - Djere (Srb.) 6:1, 6:3
Tsitsipas (5-Řec.) - Musetti (18-It.) 7:5, 7:5
Hanfmann (Něm.) - Rubljov (6-Rus.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:3
Rune (7-Dán.) - Popyrin (Austr.) 6:4, 5:7, 6:4
F. Cerúndolo (24-Arg.) - Sinner (8-It.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:2
Čorič (15-Chorv.) - Marozsán (Maď.) 3:6, 6:4, 6:3
• Dvouhra - 3. kolo •
Tsitsipas (5-Řec.) - Sonego (It.) 6:3, 7:6 (7:3)
Musetti (18-It.) - Tiafoe (12-USA) 5:7, 6:4, 6:3
Zverev (19-Něm.) - Wolf (USA) 6:4, 7:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

38
Přidat komentář
Kozoroh
Jak Nole v MC či v Bělehradu působil nerozehraně a kupil chyby, tak v Římě má jeho tenis jiskru, jeho údery jsou přesné a skvěle načasované. smile
Reagovat
Tennisfan77
Jo jo, vyhraje titul. smile
Reagovat
turista
Bylo by to fajn kdyby se mu to tady podařilo vyhrát. Mohl by si tím zacementovat vedení v počtu vyhraných tisícovek a přiblížit se ke 20 vyhraným antukovým titulům. RG, WB a USO jsou přece jenom zatím holubi na střeše i pro takového borce jako je Novak. A v Římě už Novak hraje svůj typický antukový tenis, který mu přinesl už mnoho úspěchů na tomto povrchu. Škoda, že nehrál v Madridu. Byl by rozehranější i když by tam Alcaraze asi neporazil. Ale asi to nešlo.
Reagovat
Patik
Novak je podľa mňa ešte ďaleko od formy na antuke podľa mňa by potreboval ešte jeden turnaj.
Reagovat
Amputace
Podle mě je hodně daleko od toho, aby vyhrál tento zápas, natož celý turnaj.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně dneskasmile
Reagovat
hanz
Bublina s Hungarem splaskla, tak teď zas na ITFka.smile
Reagovat
Tennisfan77
Ten je vyloženě k smíchu. Začátek bilance s Medvedevem 4:0, od té doby 2:9
Reagovat
com
Zverev je jeho fackovacim panakem uz delsi dobu no smilesmile
Reagovat
turista
No ale nelze prominout vážné zranění z minulého RG, operaci a podobně. Ty návraty na původní úroveň jsou těžké. V tom byl Nadal nejlepší.
Reagovat
elsky
Viděl jsem to- nezdál se mi nějak pomalejší nebo vyčerpaný. Prostě v dlouhých výměnách častěji udělal chybu jako první.
Reagovat
Ereinion
před rokem hrál úžasně, fakt škoda že se to SF nedohrálo do konce...podle mě měl na to tehdy Nadala utahat, podmínky Rafovi vůbec nevyhovovaly (zatažená střecha, vlhkost, nižší odskok), první dva sety se hrály tři hodiny...pro tenis by bylo dobře, kdyby se Zverev zase vrátil na tuto úroveň
Reagovat
turista
Snad se mu to podaří.
Reagovat
Tennisfan77
To zranění nehraje absolutně žádnou roli. Jsem také zastáncem toho, že by možná Nadala tehdy utahal. Na druhou stranu měl několik setballů, kdyby je proměnil, nemusel se následně zranit.

Ten problém je mentální rázu, on nepředvedl včera absolutně nic navíc, to bylo jenom pinkání a čekání na chybu, žádná síť, dropshot, nic.
Reagovat
Fandina
Neviděla jsem to, ale vypadá to, že Nole je z5 a zase bude vítězit.
Reagovat
IngStavinoha
o5, ku vzteku všech rádoby kosmopolitních neoliberálů a jejich přicmrndavačů smile
Reagovat
Fandina
Vážně? Já se považuji za liberála a Nole mi nevadí.
Reagovat
IngStavinoha
nejsi dost neo ;-)

https://medium.seznam.cz/clanek/martin-skacel-omezeni-volebniho-prava-seniorum-je-cas-zavest-horni-vekovy-limit-8806?utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=2
Reagovat
Tennisfan77
Už je 63. ATP, takže si zahraje mimo GS také první kola Masters, odhadem vydělá letos 700-800 tisíc eur, čili 50% toho co za 13 let kariéry
Reagovat
Pe3k
Už se moc těším, až tu zase někdo bude psát jak bude vyhrávat gs (8 a víc např. Marduch smile). To pak bude vyhrávat i FAA a Lehečka smile
Reagovat
Ereinion
Norrie hodně přemotivovanej, nejdřív napálí smeč do Djokoviče ze dvou metrů a pak MTO, když jde Nole podávat na vítězství smile
Reagovat
Amputace
Původně jsem myslel, že jde o popis Djokoviče. Ale mátlo mě to, když vyhrál.
Reagovat
Ereinion
takovýhle triky si Djokovič nechává někam na finále GS nebo když prohrává 0-2 na sety a potřebuje otočit smile s Norriem nic takovýho nemá zapotřebí
Reagovat
Amputace
Souhlas... Přišlo mně to divné. Ale charakteristika jako taková vážně výstižná - akorát se zkrátka objevila v knize, ve které bych ji nečekal :D
Reagovat
woody
Joo aha píšeš Djokovič, ale myslíš Nadal, jasné, dobrá taktika
Reagovat
Amputace
Ne, píšu Djokovič a myslím Djokovič. To je celá taktika.
Reagovat
Pe3k
Já myslel, že je řeč o Nadalovi. smile
Reagovat
Amputace
Teď jsi mě utřel. Velký styl. smile
Reagovat
Patik
Ten co učil Norrieho backhand musel mať ruky v sádre ty vole..s tým by mohol prevracat tak palacinky..každopádne herne úplne neškodný..a tento rok chce vyhrať Wimbledon.. A skončí to asi ako Ruudova tohtoročná motivácia na antuke.
Reagovat
turista
Palačinky? Norrie hraje plochý bekhend s malým nápřahem a moc z něj nechybuje. Ve spojení s topspinovým forhendem je to neobvyklá kombinace. Novak by tady tenhle turnaj měl vyhrát. Víckrát ho tady porazil akorát Nadal, který tady není, 1x Berdych a 1x Zverev. A do ČF bude mít extra motivaci za tu nepodařenou halovou Paříž. Idemo Novak!
Reagovat
Patik
Norrie dáva strašne placky z toho BH a úplne technický otrasné..zaujimavy zápas bude Djokovic Rune ten by ho mohol potrápiť.
Reagovat
Amputace
Rune ho porazí. Otázka, jestli ho ve dvou setech nebo Novak trochu zabojuje.
Reagovat
woody
Ve čtvrtek se tu stav, pokecáme, bude srandasmile
Reagovat
Amputace
Hele, stavím. Přinejhorším uznám, že mi tip nevyšel. Žádná velká pecka.
Reagovat
turista
Na antuce Novaka potrápí ale neporazí.
Reagovat
Marduch
Novak si rozhodně nepujde jen tak zahrát. S Runem to bude ten typ zápasu, které před GS vzdy nutne potřebuje, když není moc rozehrany. Aby zahral motor na nejvyšší otáčky a idealne zvysil svůj momentálního herní strop.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Kozoroh
Přání otcem myšlenky. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist