Dvacetiletá Rybakinová v Hobartu zdolala Shuai Zhang a má druhý titul

18. 1. 2020, 05:07
Aktuality 6
WTA HOBART - Dvacetiletá Jelena Rybakinová si počtvrté za poslední půl rok zahrála finále na okruhu WTA a získala druhou trofej. Talentovaná Kazaška ve finále v australském Hobartu po odvráceném setbolu zdolala o deset let starší Číňanku Shuai Zhang.
Profily hráčů
Jelena Rybakinová (© AFP)

Jelena Rybakinová předloni touto dobou v žebříčku WTA figurovala až v páté stovce. Loni v červenci na antuce v Bukurešti získala svůj premiérový titul na okruhu WTA, díky němuž se poprvé dostala do elitní stovky, a na podzim si zahrála finále v Nanchangu. A také letos naplňuje svůj potenciál, jelikož prožívá naprosto snový vstup do letošního tenisového roku.

V úvodních dvou týdnech si totiž zahrála dvakrát finále. Zatímco v Shenzhenu padla s Jekatěrinou Alexandrovovou, na poslední generálce v australském Hobartu dnes ve finále i díky deseti esům přemohla 7-6(7) 6-3 Shuai Zhang.

Cesta za druhým kariérním triumfem rozhodně nebyla jednoduchá. Rybakinová po dvousetových výhrách nad Tamarou Zidanšekovou a Alizé Cornetovou absolvovala velmi náročná třísetová utkání s Lizette Cabreraovou a vítězkou ročníku 2015 Heather Watsonovou.

Rovněž dnešní finále bylo pro ruskou rodačku hodně těžké, přestože jen jednou ztratila servis a využila všechny tři brejkboly. V úvodní sadě neuhájila náskok 4-1 a v tie-breaku musela likvidovat setbol. Přece jen ale za hodinu hry úvodní dějství získala na svou stranu. Druhý set už byl pro Rybakinovou podstatně jednodušší, nečelila v něm jedinému brejkbolu a zkušenější Číňance dvakrát sebrala podání.

"Byl to skvělý týden, hrozně jsem si to tady užila, hrálo se mi tu dobře. Děkuji všem fanouškům, kteří nás tady podporovali. Snad se sem za rok vrátím," řekla při ceremoniálu letošní vítězka.

Rybakinová v novém vydání žebříčku znovu vylepší své maximum, posune se ze 30. na 26. místo. Na nadcházejícím Australian Open bude na grandslamu poprvé v kariéře mezi nasazenými.

Zhang si dnes zahrála své třetí finále, vůbec první mimo domácí podnik v Guangzhou, kde v letech 2013 a 2017 kralovala. Třicetiletou Číňanku čeká skok o pět příček na 35. pozici.

Zhang se dostala také do finále v deblové soutěži, ale po boku krajanky Shuai Peng na trofej nedosáhla. Čínské duo ve finále podlehlo dvakrát 4-6 Indce Sanie Mirzaové a Ukrajince Nadje Kičenokové, které první společný start přetavily v triumf.

Bývalá deblová světová jednička a šestinásobná grandslamová šampionka Mirzaová se tak po více než dvouleté mateřské pauze vrátila tím nejlepším možným způsobem a získala svůj 42. titul.

Tenistky teď čeká přesun na úvodní grandslam sezony do Melbourne. Rybakinová se v prvním kole střetne s Američankou Bernardou Peraovou (h2h 0-1), Shuai Zhang začne stejně jako před dvěma lety proti Sloane Stephensové (h2h 2-3).

• WTA INTERNATIONAL HOBART •
Austrálie, tv. povrch, 275.000 dolarů
sobotní výsledky (18. 1. 2020)
• Dvouhra - finále •
Rybakinová (3-Kaz.) - Shuai Zhang (4-Čína) 7-6(7) 6-3
• Čtyřhra - finále •
N. Kičenoková/Mirzaová (Ukr./Indie) - S. Peng/S. Zhang (2-Čína) 6-4 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
tommr
je už ted ruskou jedničkou a myslím si, že se bude ještě zlepšovat. Rusáci si asi drbou hlavu, že jí pustili Kazachstánu ...
Reagovat
misa
Rusové už mají po světě dost vynikajících tenistek, které reprezentují jiné státy.
Reagovat
blixa
Všem je v té rajské zemi tak dobře ... tak proč tam nikdo nezůstává ?
Reagovat
turista
To je pravda. Nicméně přestěhovat se z Ruska do Kazachstánu to je jako z bláta do louže. Dokonce i Klement Gottwald kdysi řekl: "Jedna cesta vede do bahna, druhá k vítězství!"
Reagovat
blixa
Nooo ... dost silně pochybuju o tom, že to děvče kdy bude žít v Kazachstánu.
Reagovat
turista
Asi že ne. Půjde tam kde bude mít lepší možnosti. Hokejisti Zlína se nemuseli ani stěhovat a polepšili si doma. Před rokem 1989 se stále pohybovali poblíž dna tabulky a říkalo se jim gottwaldovští žabáci. Dnes si hrdě říkají zlínští berani a hrají někdy i v play off o titul.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist