Džabúrová netají velké plány, chce být jedničkou. V cestě jí stojí české soupeřky

18. 1. 2023, 19:15
Aktuality 8
Účast ve čtvrtfinále na Australian Open 2020 jí otevřela brány mezi grandslamové hvězdy. Letos se chce Ons Džabúrová dostat ještě výš. Průkopnice tuniského tenisu by ráda zakotvila na prvním místě v žebříčku WTA. Už před turnajem v Melbourne jí ale vystavila stopku Linda Nosková. A teď ji na modrém povrchu čeká Markéta Vondroušová.
Profily hráčů
Ons Džabúrová (© Profimedia)

Džabúrová narazila na 18letou Noskovou v semifinále turnaje v Adelaide pár dní před začátkem prvního grandslamu sezony. Tunisanka nastoupila do zápasu z pozice jasné favoritky. Ve světovém žebříčku aktuálně okupuje druhou pozici, zatímco mladé Češce tehdy patřila 102. příčka. Jenže Nosková se zkušené hvězdy nezalekla a po setech 6-4 6-7 a 7-6 postoupila do finále, v němž padla s Arynou Sabalenkovou 3-6 a 6-7.

Při vzpomínce na čtvrtfinálovou účast před třemi lety se tuniská tenistka usmála. Tehdejší výsledek byl senzací. Dnes jsou ale cíle úplně jiné. "Chci být světovou jedničkou, a to nejen číslem, ale i úrovní tenisu a disciplínou všeho kolem. Určitě chci vyhrát víc titulů a získat ten grandslamový," řekla novinářům před začátkem Australian Open. Tunisance se poslední dobou na velkých turnajích daří. Loni se probojovala do finále hned dvou grandslamů, Wimbledonu a US Open.

Džabúrová si jde pevně za svým. Vliv na ni má i Karim Kamoun, manžel a trenér v jedné osobě. Prozradila, že má v telefonu fotky různých trofejí, které by jednou ráda získala. "Mým cílem je neprohrát už žádné finále. Budu na sebe vyvíjet větší tlak, protože cítím, že někdy to prostě potřebujete, abyste se stali jednou z nejlepších hráček," uvedla vůbec první arabská tenistka v elitní desítce žebříčku WTA.

Na horké australské půdě se Džabúrová utká už podruhé s českou hráčkou, na programu má duel s Markétou Vondroušovou. Česká tenisová devítka se už v minulosti s Tunisankou na kurtech potkala, naposledy loni na turnaji ve Stuttgartu. Zápas dopadl lépe pro Arabku, zvítězila poměrem 2-1. Recept na soupeřku však zná i Vondroušová, i když už je trochu zaprášený. Naposled ji totiž porazila na turnaji v Praze v roce 2015, kde dominovala a Džabúrová nakonec vzdala.

Vondroušová by ale pro Džabúrovou nemusela být poslední českou soupeřkou na turnaji v Melbourne. Pokud ji porazí, mohla by v dalším kole narazit na Lindu Fruhvirtovou, další z českých mladic. Teprve sedmnáctiletá hráčka sbírá na velkých světových akcích první zkušenosti, na Australian Open si zatím vede víc než dobře. V úterý porazila domácí Jaimee Fourlisovou 6-0 a 6-4. A to i navzdory vysokým teplotám, na kurtu bylo až 36 stupňů Celsia.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Matěj Lucovič

Komentáře

8
Přidat komentář
GaelM
Normálně bych jí to i přál, ale vzhledem k losu doufám, že si na úspěch počká minimálně do Paříže. smile
Reagovat
jackiec
Tato poďobaná kávěnka se třeba stane jedničkou ale max. na pár týdnů, absolutně nemá na to aby kralovala déle jako iga, na to nemá takové konzistentní celoroční výkony.
Reagovat
Blondie
bude tvoje fotečka?
Reagovat
vavrinec
Velmi smělé plány. Je pravda, že Iga na začátku sezony nemívá moc velkou formu a letos tomu zřejmě není jinak, takže by Jabeur mohla něco stáhnout, ale ani ona nevypadá, že je v nějakém skvělém rozletu. Těch bodů, co jí chybí na Igu je strašně moc.
Reagovat
Petra86
Iga má hodně obhajob a silně pochybuju, že by vše obhájila.
Reagovat
vavrinec
Nemusí všechno obhájit, náskok 5000 bodů je brutální. Stačí obhájit něco přes polovinu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano, a nejen ona:)

Jeste lepe to vypada v ATP, tam je nejakych 6-7 hracu, bez Djoka, Nadala, kteri maji zaplanovano v tomhle roce vitezstvi na GS..., ...asi na nekoho nevyjde:)))
Reagovat
Petra86
To chce být skoro každý hráč sv. 1, ale jestli se jí to povede se uvidí, letos bude hodně obhajob, tam se teprve ukáže jestli na to má.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist