Fedcupový kapitán Pála věří, že tenistky budou v Tokiu bojovat o medaile

15. 7. 2021, 10:26
Aktuality 55
Ideální scénář olympijského turnaje tenistek zní lákavě: čtyři Češky v semifinále dvouhry, což by znamenalo kompletní sadu medailí. Při pohledu na složení českého kvarteta by podle mnohých fanoušků nemuselo jít o utopii, ale fedcupový kapitán Petr Pála, který bude mít s trenérem Davidem Kunstem elitní sestavu v Tokiu na starost, bude rád za každý cenný kov.
Petr Pála (© Česká sportovní)

"Nemusí se povést nic, ale je reálné a moc si přeju, aby některá z holek, co nejvíc z nich, mohla hrát o medaili," řekl Pála v rozhovoru s ČTK před pátečním odletem do Japonska a doplnil: "Budu rád, když se někdo o medaili porve. Jakákoliv by byla úspěchem."

Před pěti lety v Riu de Janeiro vybojoval český tenis tři bronzy - Petra Kvitová ve dvouhře, Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou ve čtyřhře a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem ve smíšené čtyřhře. "Bylo to úžasné," vzpomínal pětačtyřicetiletý Pála.

Z brazilské sestavy se do Tokia vydá jen dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, ale síla ženského týmu je minimálně stejná. Kometa sezony Barbora Krejčíková ovládla grandslamové Roland Garros a Karolína Plíšková hrála před týdnem finále Wimbledonu. Ve dvouhře je doplní předloňská finalistka z pařížské antuky Markéta Vondroušová.

"Nejlepší by bylo, kdyby hrály semifinále proti sobě," zasnil se Pála. "I když by mi ale bylo líto té, která by neměla medaili. Ale bylo by to hezké, že jo," usmál se.

Horkým medailovým želízkem budou i deblistky. Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou nejlepším párem sezony. "Samozřejmě budou patřit k favoritkám, ale olympijský turnaj je malinko zvláštní a ošemetný. Nehrajou spolu tradiční páry. Může vzniknout nová hvězdná dvojice," podotkl Pála. Zmínil třeba Bělorusky Arynu Sabalenkovou s Viktorií Azarenkovou, ale přesně takovým párem můžou být i ranařka Plíšková s technicky hrající Vondroušovou.

Pála s Kunstem budou tenistkám suplovat jejich stálé realizační týmy. Osobní trenéři se do Tokia vzhledem k restrikcím nedostanou. Doma tak zůstanou Němec Sascha Bajin (Plíšková), Jiří Vaněk (Kvitová), Aleš Kartus (Krejčíková) i Jan Mertl (Vondroušová).

Pála už podobnou situaci zažil v Riu a byl v jednom kole. "Pokusíme se s Davidem udělat maximum, aby se holky cítily dobře. Pokusíme se to obsáhnout, Vždycky se modlím, aby nehrály čtyři najednou ve stejný čas. Ale budeme na to připravení," řekl.

Výhodou je, že všechny hráčky zná z týmových bitev. A olympiáda má s týmovou soutěži i něco společného. "Říkám, že to je něco mezi turnajem a Fed Cupem. Nesbírají sice body pro tým, ale musí si vyjít vstříc a přizpůsobit se chodu týmu, co se týká tréninku, srazů a musejí mít společné oblečení," uvedl. Za důležité označil i nasát atmosféru v olympijském týmu. "Od jiných sportovců. Zjistit, jak moc pro ně znamená jenom se na hry dostat."

Pála lituje, že se v hledišti neobjeví fanoušci. "Japonci mají tenis rádi, tak to je velká škoda," řekl bývalý desátý deblista světa. A kvůli omezením si nesmějí na stadionech fandit ani sportovci mezi sebou. "To bylo koření olympiády. To mě taky mrzí," litoval.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

55
Přidat komentář
paddy
smile smile smile
https://www.sport.cz/ostatni/atletika/clanek/2560275-bez-kondomu-bez-sexu-to-se-musim-smat-rika-olympijska-dracice.html?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#hp-sez
Reagovat
paddy
nic nového, nemusíme chodit daleko

wiki:
Dvojice se poznala na Letních olympijských hrách 2000 v Sydney, kde oba reprezentovali Švýcarsko. Svůj vztah započali poslední den olympiády. smile
Reagovat
Jan
vidím to stejně. Ideálně Kvitová zlato, Plíšková stříbro, Vondroušová bronz, pořadí si libovolně prohoďte, případně tam zamíchejte Siniakovou. A Krejčíková, Siniaková v deblu zlato. Ale nula je ošidná a křížek znamená krizi. smile
Reagovat
com
Tak ja si to libovolne prohodim a pridam i tu Siniakovou :)
zlato - Karolina smile
stribro - Krejcikova smile
bronz - Siniakova smile
Reagovat
tommr
nemyslel si Krejčíkovou? Katka Siniaková singla vůbec nebude hrát (ledaže by se některá z našich na poslední chvíli odhlásila) ... smile
Reagovat
EllNino
Prý je dneska poslední možnost nahrazovat jinými hráčkami .. pod zítřka se bude nehrazovat deblistkami :)
Reagovat
tommr
vím, ale Katky by se to týkalo stejně jen kdyby se odhlásila některá z našich. 5 českých hráček by v singlu přece hrát nemohlo?
Reagovat
EllNino
v Riu jich taky hrálo 5 :) ale nevím no, jak to bude
Reagovat
tommr
v Riu hrály singla jen 4 naše hráčky: Kvitová, Šafářová, Strýcová a Hradecká ...
Reagovat
EllNino
ahaa tak ne :/
Reagovat
Jan
Myslel. Píšu d, myslím t smile
Reagovat
Jan
Vždycky se modlím, aby nehrály čtyři najednou ve stejný čas. Ale budeme na to připravení - počítám, že se rozdělí jak Lucius smile Za důležité označil i nasát atmosféru v olympijském týmu - věřím, že nasávat budou smile
Reagovat
Jan
https://www.sport.cz/ostatni/atletika/clanek/2560275-bez-kondomu-bez-sexu-to-se-musim-smat-rika-olympijska-dracice.html?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#hp-sez
Reagovat
Alien
Tak s tím se nechá souhlasit. A naše Lvice Petra Kvitová získá zlato!
Reagovat
cabuna
Zbývá 24 hodin pro hráče, kteří se stáhnou z olympiády, a budou nahrazeni dalšími hráči ve dvouhře v žebříčku.
Výběry, které nastanou od 17. července (tokijského času), budou vyplňovány hráči čtyřhry, kteří jsou již nominováni na hry.
Reagovat
Nola
smile tenistky si nemozu vziat na OH osobnych trenerov smile ale, nahradia ich ludia, ktori nemaju ani sajnu o nejakej strategii tej ktorej hracky :D za peniaze danovych poplatnikov si urobia vyletsmile som zvedava, ako budu radit, ak sa stretnu 2 ceske hracky trebars v uvodnych kolach, to nevymyslis, ale aj taky je zivot ......
Reagovat
George_Renel
Pála rozhodně nemá šajnu o té které české hráčce....smile
Reagovat
Nola
:D, nie je ich trener, nemoze poznat hracky tak dokonale, ako ich pozna ich osobny trener, to je jednoducho neodskriepitelne, byt kapitanom nejakej timovej sutaze par dni za raz za 4 roky mu predsa nemoze dat obraz o sucasnej forme, strategii hracok, a p., ako bude riesit dilemu pripadneho stretu ceskych hracok? :D je to uplne uletene...
Reagovat
George_Renel
Při té fluktuaci trenérů, Vaněk vje výjimkou, s nimi Pála na FC a i jiných turnajích včetně GS - třeba i v Austrálii - možná strávil více času než jejich poslední trenéři. A ty mladší co by svazový trenér zná od žaček.
Reagovat
cabuna
Máš pravdu.Ale vzhledem k epidemio podmínkám je to tak jak je .Minulý týden měla Andrea H Pálu na Radiožurnál sport .A říkal ,že se setkají se všemi trenery a budou řešit treningy a pod a že se budou snažit být nápomocni každé hráčce.Víc se asi udělat za současných podmínek nedá.Alespon má prý všechny holky v pohodě,že se domluví na časech treningů a podobně .Nemají nesmyslné požadavky a tvoří tým.
Reagovat
sojka1
"neodskriepitelne"... musela jsem si dat do prekladace :-))) vyznam vyplyva z kontextu, jasne, ale nenapadlo me, ze je to neodškriepitelne, to uz bych se snad capla hned... :-))
Reagovat
Petr_Fisk
Pála bude mít hodně velký přehled. Takových lidí, kteří se takovou spoustu let pohybují ve špičkovém českém tenisu není moc. A on ty holky sleduje celoročně, má na to čas, zná se dobře s jejich trenéry, vůbec bych ho nepodceňoval.
Reagovat
Jan
Podceňovali ho ostatní soupeři ve Fedcupu a jak dopadli.
Reagovat
EllNino
Hracky ze stejne zeme na sebe smi narazit az v semifinale
Reagovat
paddy
jak říkáš reprezentační trenéři ve fotbale o hráčích nic neví, protože v klubu je trénují jiní trenéři smile smile
Reagovat
Fandina
Kdo tenis sleduje, tak ví, že Pála jezdí hodně na turnaje a naše holky sleduje. Nehledě na to, že s nimi je vždycky týden před FEDy a s těmahle holkama už toho hodně nahrál, nsevím kolik, ale víc než deset let je s nimi. Je to individuální, možná je zná víc, než některý jejich krátkodobý trenér.
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Petr_Fisk
13 let a před tím tam byl 8 let jeho otec František.
Reagovat
paddy
je vidět, že ani jeden z vás nepochopil ironii smile
Reagovat
Petr_Fisk
Neboj, nebylo to tak obtížné.
Já jsem jen doplňoval a reagoval na Fandinu, protože Pálovic klan už je u holek přes dvacet let a to je unikát.
Reagovat
JaguarSFD
Tak nám odpadla další soupeřka..... obhájkyně Stříbra Kerber smile
Reagovat
Vlk-v-trave
No, nevim OH neni GS nebo Masters... pavouk bude naslapany od sameho zacatku. Plus jine nastaveni mnoha holek, staci si pripomenout Moniku.

Nejlepsi vysledek na hardu letos na GS Muchova, ktera neni ve vyberu.

V Miami nebyly holky ani ve QF. Byl bych tommrovsky hooodne opatrny:) Spis bude prekvapeni jak bude nejaka ta placka ze singlu.

Debl, tam jiste, tam by se uspet opravdu melo:)
Reagovat
tommr
vzhledem k tomu, že každá naše hráčka bude v jiný čtvrtince je ryze český semifinále teoreticky možný a proč se nezasnít? V tomhle jsem s Pálou zajedno ... smile
A nic na tom nemění ani tragická forma našich kterou předvádí v Praze. Na OH může být všechno úplně jinak ...
Reagovat
Jan
Tragickou formu můžou mít i hráčky jiných států.
Reagovat
paddy
Zjistí se až na místě...

Pozn: pokud se už nepsalo, tak Mačak se kvalifikoval díky nominaci za Evropu jako 1 ze 6 kontinentálních míst, ne díky rankingu
Reagovat
EllNino
Určitě to nevyjde ... i Hráďa se Štěpcem byli v Riu náhradníci a to byli v deblu na tom daleko lépe rankigově než Tomáš
Reagovat
cabuna
Němci diskutují,že vypadnutím Kerber jim vypadává i mix Kerber-Zverev .Třeba bude mít Kačka s Tomem nakonec štěstí ne?
Reagovat
JaguarSFD
Tak jak nám to odpadá, a to ještě můze odpadnout i přímo na OH, tak to nakonec našim ještě vyjde....
Reagovat
JaguarSFD
Koeficient pro Německo.... Ženy = 33.Siegmund, 54.Friedsam... Muži = 20.Krawietz, 40.Putz, 45.Struff a samozřejmě 6.Zverev... takže pořád mohou vytvořit 2 MIX Debly s lepším koeficientem před naším Duem Krejčíková(1.)/Machač(145.)
Reagovat
tommr
Bára už je bohužel v žebříčku druhá a do mixu by šla stejně nejšpíš Katka která je třetí ...
Reagovat
JaguarSFD
Dúležitá INFORMACE ! počitá se ATP+WTA a uzavřela se tím nominace po ParisOpen... neplatí ten pohyblivý současný.
Reagovat
tommr
Mertensová se ale dostala na první místo v deblu hned po FO ...
Jinak je to ale samozřejmě jedno, protože naši doplácí hlavně na špatnej ranking Macháče, kterej žádná naše hráčka nemůže vykompenzovat ...
Reagovat
EllNino
škoda, že třeba první tři muži a ženy žebříčku čtyřher nemají automatické místo v soutěži mixu ... ty součty mi nepřijdou k těm, které nemají nikoho k sobě, moc spravedlivé
Reagovat
paddy
od oka jsem napočítal, že budou tak okolo 20. combined, ale neví se, kdo bude a s kým hrát, kdo odletí, takže je to otevřené
důležité je nasypat soupeřům ráno něco do žrádla a být na místě, aby člověk mohl zaskočit jako náhradník smile

BTW
pro vítězství půjdou Tsitsipas se Sakkari, kteří mj. už porazili v mixu i Federera nebo Serenu smile
Reagovat
JaguarSFD
Němci maj totiž obavu, zda jim to bude bez Kerber stačit na 2 Mixy mezi 16 nominovaných párů !
Reagovat
JaguarSFD
je tam spoustu Deblů do 16 nasazených do MIXU, podle regulí žebříčkově lépe postavených než Krejčíková/Machač s koeficientem rantingu kolem 146(145+1)
Reagovat
JaguarSFD
Azarenka/Sabalenka budou velký Favoritky.. taky Mattek/Pegula a Barty se specialistkou na Debla Sanders nebo Perez....smile
Reagovat
JaguarSFD
Azarenka mimo OH.. Sabalenka si vybere Sasnovich, takže pořád silný Debl za Běloruskosmile
Reagovat
tommr
ale už nebudou nahánět takovej strach ...
Reagovat
JaguarSFD
Sasnovich momentálně není ve formě co bývala... o to to bude zrádnější pokud se jí vedle Sabalenka začne dařit...smile
Reagovat
JaguarSFD
Muchová by medaili urcitě vybojovala, a taky mohl jet pár Bouzková/Hradecká... Vondroušová je mladá a mohla si počkat za 3 roky na OH do Paříže na svý oblíbený kurty na RG
Reagovat
tommr
Muška by měla naději na medaili zhruba stejnou jako Markéta tj. prakticky žádnou ...
Bouzková/Hradecká by se do nominace nevešly ani kdyby všechny naše ostatní hráčky odřekly ...
Reagovat
JaguarSFD
Muška na Medaili určitě v současnosti určitě má, akorát ji limituje teď často zranění.... Vondroušová snad překvapí a umlčí ty negativní reakce nad nominací.....
Reagovat
JaguarSFD
No tak to se mýlíš.... nominace Krejčíková, Siniaková, Kvitová, Muchová, Buzková, Hradecká... vše podle regulí MOV i WTA s přehledem smile
Reagovat
JaguarSFD
samozřejmě pokud by Karolína nejela, jak původně v roce termínu OH 2020 zvažovala, a taky Vondroušová by nejela z nějakýho důvodu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist