Federer nechce hrát před prázdnými tribunami: Sezona by se měla obnovit, až se budou moci stadiony alespoň trochu zaplnit

25. 5. 2020, 10:00
Aktuality 50
Tenis, jak ho známe, se vrátí nejdříve na začátku srpna. Variantou, jak restart pandemií koronaviru přerušené letošní sezony urychlit, je hrát bez diváků. To se ovšem nelíbí Rogerovi Federerovi. Tenisová ikona před prázdnými tribunami hrát nechce. Podle švýcarského veterána by se mělo s restartem počkat, dokud nebudou moci do tenisových areálů alespoň nějací diváci.
Profily hráčů
Roger Federer

Nehraje se už od března a na mezinárodní úrovni tenisové turnaje neuvidíme ještě minimálně dva měsíce a kousek. Nad zbytkem letošní sezony navíc visí obří otazník, jelikož tenisových turnajů se účastní hráči, rozhodčí, trenéři a diváci z celého světa.

Jednou z variant, jak restart tenisového dění uspíšit, je hrát za zavřenými dveřmi. Bez diváků by se mohly uskutečnit například US Open a přeložené French Open. Tato možnost se však Federerovi nezamlouvá.

"Většinou trénujeme před prázdnými tribunami, ale hrát turnaje bez diváků, to by pro mě osobně bylo obtížné. Samozřejmě je možné hrát bez fanoušků, ale spíše doufám, že se na turnaje vrátíme za normálních podmínek," uvedl v on-line rozhovoru s Gustavem Kuertenem. "Minimálně bychom měli počkat, než se budou moci stadiony zaplnit alespoň z jedné třetiny či poloviny," dodal.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
misa
Najednou má řada hráčů starost o diváky :))
Reagovat
FulnekUltras
dvoumetrovým odstupům už teď nic nebrání - stejně jako v divadlech či kinech - holt zisk z lístků bude trochu nižší, no
Reagovat
Nola
jj
pravdepodobne maju starost, ci im vratia vstupne, alebo budu vstupenky platne na buduci rok :D
Reagovat
smazaný uživatel
Elegoš, trapko.

Za každú cenu uhajit rekordy :)
Reagovat
dappe
Za každú cenu by znamenalo dostávat výjimky k dopingu. Určitě ne vyjádření názoru většiny tenistů, že úplně bez diváků je to k ničemu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ucast je dobrovolná, Federer sa nemusi zucastnit. Aj tak sa s nim uz vo finále neráta. Ako divák to moze sledovat aj z domova, do destinácie netreba.
Reagovat
ttopi
To samé můžeme říct o tobě. Za každou cenu se prostě musí hrát FO, aby Nadal udělal tu 20. Prostě musí, ikdyby důchodci padali mrtví z oken :D
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand není fanoušek Nadala. On je hejtr Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Vo Francuzsku su vraj povolené podujatia do 5.000 divákov uz dnes.

Pravda?...

Pise sa na internetoch, nemam cas overovat.
Reagovat
Patik
Neviem prečo ale pripomína mi to tie scény z filmov keď kráča hlavná postava neskoro v noci prázdnou ulicou a od šťastia si spieva..a niekto z ďalekej tmy mu z okna zakričí ticho tam my sa snažíme spať..on sa ospravedlní a po tichu si aspoň od radosti podskočí..

Po dlhej výmene..epickej výmene zápasu alebo výmene turnaja si Federer zakričí to svoje tradičné chum jetzt a z prázdnej tribúny medzi sedadlami sa ozve upratovačka s mopom..hej pane ja sa tu snažím pracovať..a Roger si aspoň potichu podskočí..
Reagovat
smazaný uživatel
Potichu vzdy spolu. Prislovka.
Reagovat
Patik
Prines si slovníček..dostaneš včeličku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie nie, ty si prines a včeličku nedostaneš. Nevieš slovensky.
Reagovat
Patik
Prosím nie..ako to len vysvetlím rodičom....
Reagovat
Mayo
Súhlasím s Elegošom, tiež si nedokážem predstaviť hrať pred prázdnym štadiónom. Trosku nonsens.
Reagovat
Marduch
Kdyby se mělo začínat bez diváků Wimbledonem, tak bych to Rogimu snad i věřil :p
Reagovat
Krisboy
Zrovna ve Wimblasu by to tolik nevadilo, tam jsou diváci klidní a ukáznění. Ale takové US Open - to by bez lidí byl úplně jinej sport.
Reagovat
paddy
Právě na UO by diváky měli zakázat
Reagovat
panzer.dragon
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis a ostatní sporty jsou primárně pro lidi. Hraní bez diváků bych zakázal.

Já sice chápu, že určitá množina lidí nemá peníze a potřebuje prize money, ale hrát bez fanoušků je střelené na hlavu.
Reagovat
Mantra
přesně, kde je to slavné :"vždyť je to jen sport, nejde o peníze, ale o zábavu"
Reagovat
smazaný uživatel
Tady jde vidět ten rozdíl. Roger to bez lidí hrát nebude, ale Djokovič s Nadalem klidně.

Oni by to odehráli i na ledové kře na jížním polů, ale hlavně aby mohli hrát o tituly.

Gloryhunteři jedni !
Reagovat
Amputace
Naprosto logické. Federer být v jejich situaci, choval by se úplně stejně. Ti dva chtějí hrát turnaje, dokud na to ještě jakž takž mají věk. Federer by klidně pro koronu teď hned ukončil kariéru, kdyby to znamenalo, že mu zůstane 20 a těm dvěma 19 a 17. Takže těžko říct, kdo je větši gloryhunter - každý si hájí to svoje a svými argumenty v době krize podepírá své vlastní zájmy.
Reagovat
Kozoroh
Federer by už nehrál, kdyby na něj No1e s Rafou nevyvíjeli nátlak, v kontextu závodu o GS rekord. Tato báječná tenisová trojice se navzájem motivuje.
Reagovat
Amputace
Jistě, ale jestliže nehraje nikdo, z big3 má samozřejmě Federer největší zájem na tom, aby se nehrálo. Takže nechápu, co Kamilos píše o gloryhunterech.

Mít Federer 33 let a ztrácet na největšího rivala 1 GS, mluvil by úplně jinak.
Reagovat
Marduch
Prostě zloděj křičí "chytťe zloděje" :))
Reagovat
Amputace
Tak Rafa a Novak chtějí hrát i za neoptimálních podmínek, Federer vyhlašuje, že bez diváků to nemá smysl - vzhledem k jejich pozicím je to úplně logické. Každý z nich hájí v rámci okolností svůj nejvýhodnější zájem.
Reagovat
Marduch
tak jsem to nemyslel, to byla gloska na Kamilosovo: Gloryhunteři jedni! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jj. Je otázka, čo je vlastne menej športové, etické, popierajúce základne princípy súťaženia.

Chciet nehrat a udrzat si svoje rekordy?...
Alebo chciet hrat a mat sancu rekordy pokorit?..

Podla mna je vacsia sviňárna chciet nehrat.
Reagovat
sojka1
podle me je na povazenou ve vsem hledat svinarnu......
Reagovat
dappe
Zvlášť když se nejedná o žádné senzační prohlášení. Já četl teda jen několik vyjádření tenistů a většina byla proti turnajům bez diváků, tohle od Federera mi přijde navíc takové mírné. Otázka je, jaké rekordy si chtějí uhájit oni.:)
Reagovat
sojka1
jak to zajistit taky neumim (ani prognozovat) ale prijde mi, ze ze vsech tech prohlaseni (i nasich hracu, hracek vyse) couha predevsim uplne normalni touha po normalnosti, tedy podminek, ktere jsou fajn uz uplne pro vsechny, nic jineho bych za tim nehledala...
Reagovat
smazaný uživatel
Ten můj příspěvek byl primárně vtip.

Ať je to kdokoliv z BIG3, tak tady regulérnost a etiku nehledejme. Každý chce mít nejvíce GS a je jakým způsobem se to podaří není podstatné.

Za 10 let si nikdo nevzpomene na fakt, že Federer uhájil 20 GS protože přišel koronavir a stejně tak nevíme, zda by Rafa vyhrál French Open.

Klidně mohl FO vyhrát Thiem a Federer Wimbledon, bylo by to 21-19-17.

To už se nedovíme, ale na druhou stranu zase hrát na sílu French Open jen proto, aby ten turnaj byl mi příjde bláhové.

Zrušil se Wimbledon, zruší se pravděpodobně USO, tak proč by se hrálo jenom FO. To by měl Rafa největší šanci vyhrát s tím, že jeho rivalové o své šance přišly.

Já bych odpískal celou sezónu a začal v lednu. Pak se můžeme bavit.
Reagovat
Amputace
Djokovič o "svůj" GS nepřišel - AO se odehrálo. Takže při případném odehrání FO by Rafa byl eventuálně ve výhodě pouze vůči Federerovi, nikoli Djokovičovi.

V Německu už se hraje fotbal, v Anglii začne v pondělí (nebo na který den to vychází). Přijde mi úplný nesmysl odpískat sport, který ani není kontaktní. Hra bez diváků je samozřejmě na míle vzdálena ideálu, ale co se dá dělat? Pořád mi to přijde jako hodně slabý argument pro to, aby se vůbec nehrálo... Nejproblematičtější u tenisu je samozřejmě cestování, ale i to se dá vyřešit - podmínky by ve výsledku byly pro všechny stejné.

Navíc nikde není psáno, že to v lednu bude v pohodě. Takže představa: teď to odpískáme a začneme nanovo příští rok, může být ve výsledku dost krátkozraká (stejně jako je to v Anglii s fotbalem, u kterého se zpočátku zdálo, že v srpnu by normálně začala další sezóna a ta letošní by se tím pádem anulovala, ale už teď je takřka jisté, že ani v srpnu se "normálně" nezačne, takže vzdát se ještě k tomu i této sezóny a peněz do ní nasypaných by bylo samozřejmě nelogické a dost nevýhodné). Já spíš vidím cestu v nějakých pokusech o improvizaci, zvykat si na tu situaci, a ne všechno prostě rušit. Vůbec teď nepíšu konkrétně o FO, to ať se klidně zruší (stejně si koneckonců nemyslím, že by ho Nadal za těchto podmínek vyhrál), ale přijde mi hodně nebezpečné, kam tohle směřuje. Obyčejní lidé s obyčejnými profesemi už dávno pracují, chod společnosti se za jistých opatření pomalu stabilizuje, ale Federer vyhlásí, že "hrát před prázdnými tribunami by pro něj bylo obtížné"? Mně to prostě přijde směšné, o to víc z úst milionáře, daleko víc rozumím těm tenistům, kteří se zase chtějí vrátit do práce a jsou tomu ochotni obětovat nějaký svůj komfort.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě je otázka, jak to sám Federer myslí.

Nemyslím si, že by záměrně nechtěl hrát jen proto, aby uchránil svůj náskok v počtu GS. Je velmi pravděpodobné, že Djokovič těch GS bude mít nejvíce tak či tak, takže jestli se začne někdy v červenci, nebo v lednu, tak se toho moc nezmění.

Nevěřím, že pustí velké akce, tenis je právě v tomto směru absolutně nejhorší sport. Schází se na něm tenisté a fanoušci z celého světa, létá se přes X států, potkávají se tam desítky národností s fanoušky i bez fanoušků.

Fotbalisti bydlí jedné zemi/městě, tam bych to neřešil vůbec, totéž hokej a další sporty.

Ale tenis je multikulturní, takže si nemyslím, že by se nějak brzy hrálo.

Navíc po obnovení sezóny bude spousta otazníků. Djokovič se nechce očkovat, Federer nechce hrát bez diváků, půlka hráčů říká, že nemá motivaci trénovat. Může existovat určitá množina hráčů, která prostě nebude chtít cestovat a hrát jen proto, že se bojí nákazy atd.

Takže je pak otázka, zda pustí organizátoři GS když se jim odhlásí třeba 40% hráčů první světové 50tky a line up bude vypadat

1. Nadal
2. Berrettini
3. Fognini
4. Čorič
5. Čilič
6. Ramos
7. Querrey
8. Nishioka
9. Gasquet
10. Veselý

To pak ten turnaj nemá moc smysl ani dělat.
Reagovat
paddy
Přesně, klíčové jsou přeshraniční přesuny tenistů s celými týmy. Upozorňují na to i samotní hráči. Tenis bude jeden z posledních.

Proč to polovina lidí na TP stále nechápe?

Začínají některé ligy, ale kde jsou evropské poháry?
Až (a kdy) přijde druhá vlna pandemie, jak moc se opět omezí mobilita?

https://www.stoplusjednicka.cz/proc-hlupak-nevi-ze-je-hloupy
Reagovat
tommr
v Evropě se už hranice otvírají a až se otevřou i v Americe bude po problému. Profesionální tenisti navíc můžou počítat s výjimkami ...
Reagovat
misa
Zbabělcům a blbečkům to nemá cenu připomínat.
Reagovat
Marduch
Kecy, kecy, nic než kecy. Je ti úplně jasný, jak to Rogi s letošním konáním min. RG má, páč je to překvapivě je člověk, ale ok, fakt nečekám, že zrovna ty, Rogiho onanista, to tady veřejně připustíš.
Reagovat
smazaný uživatel
Onanistu si přestavuji trošku jinak, ale chápu, že tvůj mentální rozptyl není tak velký na to, abys to pochopil.

O názoru na RF je jeden odstavec, další čtyři jsou úplně o jiném tématu. To si opět cíleně přehlédl, vytáhl si jednu větu z kontextu a překroutil. To je tady takový místní top skill.
Reagovat
Marduch
Jako moment, Wimbledon z pohledu posledních let nelze úplně označit za "Federerův" :p
Reagovat
tommr
a chápeš, že drtivá většina fanoušků sleduje tenis na streamu a v televizi? Kolik si ty sám viděl zápasů naživo v hledišti v porovnání se streamem/televizí?
Reagovat
annah
Jenomže ty diváky u obrazovek není na kurtu slyšet. A o to jde. Zápasy bez diváků v hledišti budou mít mrtvou atmosféru. Nebude to ono.
Reagovat
Kozoroh
A co když půjde atmosféru navodit uměle? Na sedadla umístit figuríny, rachot fanoušků pouštět z amplionů. Po čase si na to hráči a diváci u obrazovek zvyknou.
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry Kozorohu, ale toto je uplna somarina. Hrané emócie, akoze, seriously?
Reagovat
Kozoroh
Někde už to realizovali:
https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/baseball-tchaj-wan-robot-figuriny-fanousci-liga-homerun_2004130851_mov

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/navrat-bundesligy-doma-zustane-zoubkovy-trener-i-kozel-chybet-nebudou-falesni-divaci-106053

https://www.sport.cz/fotbal/bundesliga/clanek/1417168-umele-ruchy-tribun-maji-i-v-bundeslize-televizni-spolecnost-prisla-se-zajimavou-novinkou.html#section-artcl
Reagovat
Marduch
Tak to by byl kvalitní kabaret a mohlo být docela až fatální, čí fanda by ten pouštěč rachotu byl:))
Reagovat
dappe
Podle mě to nikdo normální snad ani nemůže schvalovat nebo tvrdit, že si na to časem zvykneme. Je spoustu věcí, co může sport už totálně dokurvit, tohle je jedna z nich. Něco jako e-sporty na OH, to je také výživné téma...
Reagovat
smazaný uživatel
To je takový dotaz k ničemu. Kolik si viděl zápasů v TV vs. naživo. Pokud nejsi Sev Luthi, tak si logicky viděl 99% zápasů v TV.

Nicméně sport bez diváků je prostě o ničem. Mě nebavilo se dívat na fotbal bez diváků, hokej totéž.

Diváci jsou gro sportu na to bychom neměli zapomínat. Já sice vím, že sport je primárně pro peníze, ale hrát jenom za prachy, TV práva a bez lidí je prostě dle mého demence.
Reagovat
Kozoroh
Nejsi na to zvyklý, protože ses s něčím takovým dosud nesetkal. Bude to chtít čas, než se s touto situací, která evidentně nastane, když se profesionální tenis vrátí zpět na kurty, mnozí z nás smíří.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist