Federer pogratuloval Nadalovi: Doufám, že číslo 20 je pouze další krok v pokračující cestě nás obou

11. 10. 2020, 20:41
Aktuality 170
Roger Federer pogratuloval Rafaelu Nadalovi k tomu, že dnešním třináctým triumfem na Roland Garros vyrovnal jeho rekordní sbírku 20 grandslamových titulů. Devětatřicetiletý Švýcar na twitteru napsal, že k o pět let mladšímu Španělovi choval vždy jako hráči a šampionovi maximální respekt.
Profily hráčů
Rafael Nadal a Roger Federer (© AFP)

"Už mnoho let je Rafa můj největší soupeř a myslím, že díky tomu jsme se oba stali lepšími hráči. Proto je pro mě opravdová čest pogratulovat mu k jeho dvacátému grandslamovému titulu," uvedl Federer, který v červnu kvůli zranění kolena předčasně ukončil sezonu.

"A zvlášť je úžasné, že nyní vyhrál Roland Garros už potřinácté, což je jeden z největších sportovních výkonů," napsal Švýcar několik minut poté, co Nadal ve finále pařížského turnaje porazil 6-0 6-2 7-5 Srba Novaka Djokoviče.

"Doufám, že číslo 20 je pouze další krok v pokračující cestě nás obou. Dobrá práce, Rafo. Zasloužil sis to," dodal Federer, jenž svůj dvacátý grandslam vyhrál na Australian Open 2018.

Nadal ovládl Roland Garros bez ztráty setu a ve finále nedal šanci Djokovičovi, jenž letos kromě diskvalifikace na US Open neprohrál zápas. Španělův výkon uchvátil mimo jiné šestinásobného grandslamového vítěze Borise Beckera.

"Nadal hraje ve svém vlastním světě, který zná jen on. Ještě nikdy jsem ho neviděl předvádět na antuce lepší tenis. A to mu je čtyřiatřicet let, jak jen to dělá?" uvedl bývalý německý tenista.

Gratulaci zaslala Nadalovi po twitteru i senzační šampionka ženské dvouhry Iga Šwiateková, pro niž byl sobotní triumf největším úspěchem začínající kariéry. "Je úžasné, že se mohu o tuto zkušenost s tebou dělit. Mám ale vlastně právo něco takového říct?" napsala devatenáctiletá Polka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

170
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mcnroe, Sampras, Agassi, Wilander, Henman, Gates, Beckham a další světoví sportovci...

Nikdo si netroufne tvrdit, kdo z BIG3 je opravdový GOAT

Chuj s Petžalky - GOAT je Nadal, bo na trávě má více, než ti druzí na antuce a na antuce mají méně, než on na hardu.

Chčiju smilesmile
Reagovat
Pe3k
Je tu cur ak, ale ty děláš chybu, že ho neustále řešíš. Nauč se ho ignorovat!
Reagovat
smazaný uživatel
Lebo nezvláda.

Nezvládaš ani ty, ale ty plačeš doma do vankúša, on to ventiluje verejne :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě me to baví, ale už mám dost, dneska jsem se definitivně pochcal. smile
Reagovat
smazaný uživatel
To som si inak aj vždy myslel, že sa zvykneš stále v noci pocikávať. Podľa mna sa to stalo aj z noci zo soboty na nedelu :)

to ten Strach :)
Reagovat
smazaný uživatel
No a teraz to začni vnímať trochu v čase. A skús pohnúť rozumom.

Tebou menovaní to ešte pred pár mesiacmi tvrdili na adresu Federera. Dnes nie sú o tom presvedčení. Čo to asi znamená?..Navyše samozrejme, ked majú obaja po 20:20, tak z lojality nemôžu povedať nič definitívne.

Počkaj do zajtra :)
Reagovat
Cico93
Forehand viac píše o tom ako Federer nie je GOAT a nie, že nim je Nadal.
Včera počas zápasu Fanatici písali o tom ako stále je GOAT Federer a to Nadal ani nemal po zápase, no fakt diagnóza.

Už si písal, že končiš, ale očividne Ti to nedá spávať a budeš ten TP otvárať a otvárať.
Reagovat
smazaný uživatel
Je na dne, vytiera si tu s ním zadok každý druhý diskutér.

Smutný príbeh tenisového fanúšika.
Reagovat
Patik
O tomto som hovoril keď Nadal dorovná Federera že sa to začne porovnávať jednotlivo a každý musí uznať a súhlasiť že grandslamy sú najväčšie turnaje v tenise a že každý jeden grandslam si zaslúži rešpekt a pozornosť..keďže majú obaja rovnaké číslo tak ich pôjdeme porovnávať pekne komplexne nebude to porovnávanie typu toto je jeho povrch a toto nie..bude to proste hráč 1 verzus hráč 2..ani žiadna weak era golden éra nič..jeden z týchto hráčov má z troch grandslamov ďaleko väčšie čísla..úplne jednoducho

AO 6>1
FO 12
USO 5>4

a nehovorte prosím vás že toto a hento neni jeho povrch porovnávajte ich v každom jednom aspekte..ešte by som tam zaradil aj turnaj majstrov ktorý sa rieši už od začiatku sezóny a je to druhý najväčší turnaj po grandslamoch.. a výhovorky že tam bol Rafa zranený alebo toto hento,nevládal,nezameriava sa nato,nesedia mu podmienky..nuž to je len jeho smola...mal sa zameriavať,nemal sa zraniť,mal hrať inak..keď tam chodí 15 rokov cestuje do Londýna trénuje tam bojuje tam nerobí to preto lebo ho to nezaujíma..čísla z toho turnaja sa počítajú..rovnako ako ešte počet týždňov na tróne..to že bol zranený polovicu kariéry je jeho problém..má proste smolu..počet koncoročných jednotiek sa ťažko porovnáva..v priamom porovnaní ich má viac (premňa osobne je ale lahšie byť koncoročnou jednotkou keď človek nehrá po US Open nič.. nič nemôže stratiť takže si len udrží body z polovice sezóny..hráči čo hrajú aj áziu a haly TM logicky strácajú viac bodov pred koncom roka čiže je ťažšie tam nakonci roka skončiť keď si musí človek všetko obhajovať) každopádne čísla hovoria jasne..
Reagovat
Patik
* W 8>2
Reagovat
Patik
FO 13>1
Reagovat
smazaný uživatel
Serem na to, už mě to nebaví smile
Reagovat
Patik
ja už som s tým prestal tak rok dozadu lebo to tu nemá zmysel ale keď ho Nadal vyrovnal a teraz sa všetci tvária jak keby nastala nová éra Rafaela Nadala..tak mi to nedalo...ale opäť s tým končím..to som len napísal pár vecí a nebudem už ani odpisovať na prípadne komenty ktoré to budú chcieť vyvrátiť..
Reagovat
smazaný uživatel
20/60
20/80

Komplexne porovnanie.

Nadal je lepsi na svojom najslabsom povrchu ako Federer a Nadal je lepsi na svojom najlepšom povrchu ako Federer.

Nadal mimo svoj povrch porazil 4x v GS finále superov z Big3.
Federer mimo svoj povrch porazil súpera z big3 vo finále GS 2

Komplexnost najlepsie vystihuje kariérny Grandslam.

Nadal vyhral kariérny GS sám v 24r.

Federer a Djokovic vyhrali kariérny GS skrz tretiu osobu:

Vybavené, fajka zhasla.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je lepsi na svojom najslabsom povrchu ako Federer a Nadal je lepsi na svojom najlepšom povrchu ako Federer.

Tohle nechám vytesat do kamene, sice to vůbec nedává smysl, ale nepřestane mě to bavit.

Věta TP. smile
Reagovat
smazaný uživatel
To preto, lebo nevieš čítať s porozumením a tebe treba vysvetlovať veci explicitne (pozri slovník), lebo holt makovička má svoje limity :)

Nadal je lepší na svojom najslabšom povrchu (tráva), než Federer na svojom najslabšom (antuka). Ako čerešničku si tam daj to, že samotného kvázi kandidáta na Goata porazil vo finále Wimbledonu :)

A samozrejme je aj o dve triedy lepší na svojom najlepšom povrchu.

Rozumeno?
Reagovat
smazaný uživatel
Ani jsem to po tobě nečetl.

1. Nechce se mi
2. Jakákoliv odpověď či argument je zbytečný.

Máš svůj svět, už to ví i admin vč. redakce. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Si na dne :D..

Úžasné pokoukaníčko..

A viem, čo je najlepšie. Že Nadal má ďalšie GS finále pred sebou, kdežto Federer bude len administratívnym spestrením. Už je v podstate dva roky :)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ale víš co je prdel?

Že špičky světového tenisu, sportu, či médií, si nedovolí říct, kdo je GOAT.

Ale internetový trol z Petržalky má jasno. smile
Reagovat
peek
Vy z toho tady naděláte, jak malé děti. A přitom jen nejlepší tenista všech dob popřál nejlepšímu antukáři všech dob k zisku jednoho z mnoha grandslamů. smile
Reagovat
Lukyi
smile
Reagovat
Roger_Federer
Je úplně zbytečné, chtit po uzivateli Forehend, nejakou sebereflexi, toto je mu uplne cizi, za 10 let komunikace tady, nikdy nic nepredvedl a nepriznal.
Reagovat
Pe3k
Každý nakonec dospěje ke stejnému závěru, cokoliv s ním řešit je jen ztrátou času... Že je bláznivý psychopat beru, ale co mě štve jsou lidi, kteří ho v tom podporují a tím nemyslím fandy Rafy typu Mayo s iq 70.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně ty statistiky tu teorii úplně zadupou do země. Aj taky je život.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer gratuluje Nadalovi, Nadal děkuje a přeje Federerovi. Fedfans jsou rádi, že má FEDAL 20, nejkrásnější rivalita ve světě sportu.

A Rafa fans řeší, že TM není turnaj a Roger má vše ve weak éře.

Aj taky je šport.
Reagovat
Amputace
Ne, nás sereš akorát ty, to je celé. Takže to nezaměňuj.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože mám někdy pravdu?

Víš když jsem přišel na toto fórum, tak to byl fakt maras. Je Vás tady 95%, co fandíte Rafovi a hladíte si navzájem bříška jak není TM důležitý a jak je komplexnost nepodstatná a jak weeks na N.1 nikdo neřeší.

To tak nejde dělat hoši, nejde. Zkuste ten slepičí vývar, pomůže to.

Kde jsem řekl, že si Federer zaslouží další RG? To psal někdo jiný, já ne ? 1:0 pro mě

Nadal byl na AO2017 v pátém setu stejně daleko od postupu, jako před zápasem. Tahal pořád za slabší konec a celý ten zápas byl o RF a jeho chybách, Nadal se snažil, ale marně s Djokovičem to bylo podobné, tam byl možná trošku blíže.

Já celou dobu mluvím o pravděpodobnosti, když hraješ 5x někde finále, tak je velká šance, že jednou z pěti pokusů ti vypadne tvůj největší rival. Nadalovi se stalo totéž, bohužel se zrovna zranil, za to však nemůže. Kdyby se nezranil má AO přes Wawrinku ve třech setech.

A to je více méně vše, hodím ti sem recept na skvělou slepičí polévku, pomáhá duši i tělu, pak mi hoď zpětnou vazbu.

Jo a nedělej to z bujónu, je to sračka

https://www.apetitonline.cz/recepty/1559-nejlepsi-slepici-polevka.html
Reagovat
smazaný uživatel
Kurde skopčil jsem sem celý koment z vlákna místo receptu.

Omlouvám se, recept je úplně dole.
Reagovat
Amputace
Vidíš to. Já když přišel sem, byl to tady samý hejtr Nadala. Vášnivě se tady například diskutovalo o tom, že Rafa zranění ve finále AO14 předstíral a podobné perly.

Nadal byl ve finále AO17 pořád daleko blíž vítězství než kdy Federer proti Nadalovi na RG.

Neměla by ta pravděpodobnost, že když prohraješ 4x finále proti jednomu hráči, stát spíš na tom, že na popáté ho porazíš, než že ti ho někdo odklidí z cesty?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsi přišel kdy? V roce 2006? smile

Nadal byl blíže, ale na výhru neměl. Jeho dva sety byly chyby jeho soupeře, pátý set dostal 6 gamů v řadě.

To prostě není náhoda.

Federer byl blízko RG v roce 2011, tam to bylo o pár míčích a Švýcar mohl být ve vedení, škoda, tam se to zlomilo už navždy.
Reagovat
Amputace
To už si nevzpomínám. Tuším od 2012.

Blízko vítězství rozhodně nebyl, nanejvýš blízko vítězství v prvním dvou setech, být blízko vítězství v zápase vypadá jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
To už je pak definice toho, co je pro koho blízko. Vést v takové formě 2:0 na sety v životním antukovém výkonu, nebo vést 3:1 v pátém setu s tím, že vůbec netuším, jak jsem se tam dostal.

To už soudíme h0vno na smrt.
Reagovat
Amputace
To je taková tvoje klasika. Federer si oba sety AO 17 prohrál sám, Nadal vedl v pátém 3:1 ani neví jak atd. Ale že hrál Nadal ve finále RG 11 na své antukové poměry naprostý průměr, to už nezmíníš. To byl naopak životní antukový výkon Federera. No a vidíš to. Přesto nestačil ani na pět setů..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, mě z tebe jebne.

Já jsem 3x napsal, že Nadal vedl 2:0 na sety díky Noleho chybám a primárně díky antukovému masterclassu, který předváděl.

Fakt mi příjde, že to děláš naschval.

Seru na to, mám toho dost.
Reagovat
Amputace
Ty jsi opravdu mimo. Bavíme se o Federerově finále RG 09 a AO 17 a ty najednou vytáhneš Noleho... Ano, nechme toho, jsi v úplně jiné sféře.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, omluva, te 11tky jsem si nevšiml. Má chyba. Já psal, že Federer hrál životní tenis. Ty píšeš ohledně včerejška, že Nadal Nolemu hrát nedovolil.

Tak jak to teda je, řekni.

Když Nadal hraje průměr a Federer ho v roce 2011 přehrával, tak to bylo díky slabému výkonu Rafy, nikoliv díky dobrému výkonu Federera.

ALe když včera Nadal Djokoviče přehrával, tak to bylo primárně díky skvělému výkonu Nadala, který Noleho k ničemu nepustil

To je přesně ta demence, která je tady na TP zažitá. Nadal ano, ten může, Federer ne, to se nepočítá.

A ukončíš to arongací ne? To je takové tvoje. :)

Nechme toho, jsi v jiné sféře (já jsem tady král všech článků)

Můj bože...
Reagovat
Amputace
Kdyby Federer ten zápas vyhrál, nikdy bych nevytahoval primárně to, že hrál Nadal špatně, ale naopak to, že hrál Federer dobře. Nedělám to ostatně nikdy, protože jsem si moc dobře vědom toho, jak se kvalita hry obou tenistů navzájem ovlivňuje. Takže si vůbec netroufej něco takového mi předhazovat.

Proč ten zápas prohrál (respektive nedostal ani do pěti setů)? Primárně asi proto, že Nadalův průměrný antukový tenis obecně vzato stačí na Federerův dobrý antukový tenis. Zažili jsme to mnohokrát i na Masters.

Vůbec nerozumím tomu, proč mi předhazuješ něco, co jsem vůbec nepsal, pouze proto, že předpokládáš, že bych si to mohl jako fanoušek Nadala myslet (děláš to dost často a už mě to popravdě nebaví). To ty tady naopak vytahuješ, že Federer si oba sety ve finále AO 17 prohrál sám, vyházel se atd., takže mě do toho laskavě nezatahuj.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ty jsi to více méně řekl sám, já to jenom použil.

Hele, sereme na to, už mě to nebaví, je to diskuze o hovně. Dík.
Reagovat
Amputace
Jj. Tohle děláš vždycky, když začínáš ztrácet. Pak mi tvrď, že utíkám z diskuzí a reaguji jen na to, co se mi hodí ;) Kecáš, lžeš - o tom, co píšou ostatní a dokonce i o tom, co píšeš ty sám.

Ano, kašleme na to. Podle mě jsi Nadalovu včerejší demolici zatím nepřekousl, ale nemáš na to, abys přiznal, že tě to se.re. Místo toho se budeš tvářit, jak mu to vlastně přeješ a jak fandíš FEDALU. Přitom je ze všeho, co už dva týdny píšeš, patrný úplný opak.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně jsi na to přišel.

Já se psychicky hroutím na anonymním fóru, kde nikoho neznám, nikdo nezná mě, z titulu tenisty, z kterého nic nemám a nikdy mít nebudu.

Colombo hadra, teď me omluv, jdu si řezat ruce žiletkou, nemůžu to překousnout, doslova se sypu. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nepretvaruj sa, si na dne.
Reagovat
smazaný uživatel
Říká típek, který skončil všem pro smích, včetně redakce, adminů a všech uživatelů.

Přeji ti, aby tvůj reálný týden byl úspěšnější, než ten na TP.

Pozdravujem na předměstí Blavy smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Opatovne pozdravujem do lesíku. :)

Si na dne a krútiš sa tu jak taká vretenička. Ako napisal Amputka, nezvladaš vcerajsi den, ta zufalost z teba kričí..

A tak je to správne :)
Reagovat
Mantra
a soustřeďte se na dnení highlight dne -

Veselka - Machrzjak smile
Reagovat
Cico93
J1rka očividne vypustil RG, aby sa mohol sústrediť na neoficiálny piaty GS v Taliansku. Múdro, veľmi múdro.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem na to už rezignoval, radši se něco naučíme.

Vzhledem k tomu, že názory Forehanda už nezajímají ani adminy tohoto fóra, čímž už vlastně povýšil na maximální dno, tak zde vkládám recept na výbornou hrachovou polévku, která zahřeje v těchto sychravých dnech.

https://recepty.vareni.cz/hrachova-polevka/
Reagovat
Mantra
a přesto jsi si rejnul. to jsi neudělal dobře vladimíre
Reagovat
smazaný uživatel
Měl jsem dát čočkovku?
Reagovat
Cico93
francúzsku!
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.apetitonline.cz/recepty/5335-bouillabaisse.html

Tady se žere rybina.
Reagovat
turista
Hořký den. Moc hořký.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Co piješ, fernetsmile?
Reagovat
turista
Gambrinus 12. Je to můj nejmilejší ležák. Boj o nejvíc GS je touto porážkou pro Novaka ztracený.
Reagovat
FulnekUltras
;-))) tak pardon ten dotaz vedle - už chápu... ;-)

big3 ale pořád žije smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Gambrinus, děláš si prdel? To v Ostravě používáme na vymočení noh.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
ipko
myslím si, že Roger to naozaj napísal od srdca a je dobré vidieť, že nestráca sebadôveru a chce bojovať o GOAT status až do úplného koncasmile
Reagovat
FulnekUltras
22 je lepší než 20 ;-)
Reagovat
MartinPa
Dnešek byl holt o vyrovnávání rekordů legend :-),
Škoda jen, že Šumi nemůže podobně popřát Hamiltonovi :-(
Reagovat
a.magerova
Udělal to junior... sice mi to gesto moc nevoní (Hamilton nebyl nikdy mým oblíbencem), ale tak co....

http://www.xy1.cz/576kt
Reagovat
MartinPa
Díky za odkaz - bohužel ulovený stream končil dojezdem do cíle, takže jsem byl o dojemné gesto ochuzen :-)
Reagovat
paddy
Djo: největší soupeř je Nadal
Fed: největší soupeř je Nadal
Reagovat
Patik
každý povie to čo potrebuje aby sa hodilo do aktuálnej situácie..
Reagovat
dako
Nole, aj Roger to tvrdia takto už dlhodobo :)
Reagovat
Patik
s tým ktorým hrá zápas s tým je najväčší rival ..Djokovič povedal že Nadal je jeho najväčší rival..a rovnako to povedal aj Federerovi na Wimbledone..Rovnako to povie aj Nadal..oni sa všetci rešpektujú nikto nepovie na nikoho menej..
Reagovat
smazaný uživatel
Je lichotivé, ze dve najvacsie rivality z BIG3 su prave tie Nadalove.

O mnohom to hovori.
Reagovat
smazaný uživatel
To zase takový kec polokec. Rivalita napříč big3 je:

Federer - Djokovic: 50
Federer - Nadal: 40
Nadal - Djokovic ; 56

Takže rivality jsou Nadal Djokovic, Federer Djokovic a pak Federer Nadal

Takže dvě největší rivality nejsou Nadala, ale Djokovice

Počítám, ze už standardne neprijdes, jako vždy, když nemáš pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie kamosko.

Rivalita su GS finále, ktore sleduje cely svet.

Zapas v Bazileji nesleduje cely svet.

Nadal odohral 9 finále GS s Federerom (6:3) a 9 s Djokovicom 5:4)

Tieto zapasy pisali historiu. Alebo si ty radsej spomenies na zapas v Sangaji, nez ten z Melbourne?..

Proste Federer hral s Djokovicom len 5GS finále, ked dobre rátam, čo je proste polovičná porcia, a je to citit na tom náboji.
Reagovat
smazaný uživatel
Sledujes to ty, ne cely svět.

Já asi nikdy nepochopím, proč sis tady založil účet. Tebe zajímá jenom tvůj názor, tvoje pravda a celá tvá kariéra na TP je obhajovani nějakých pseudocisel, které sis vymyslel a sám jim veris.

K tomu všemu mas i vlastní statistiky ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty sa nerozumieš tenisu.

Odmietas zakladne tenisove reálie, ze finále GS medzi Big3 je topka topiek, tam sa pise historia, ty teliatko :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já se ti už fakt musím hrozně smát. ty máš prostě svůj názor, ten je za každou cenu správnej a přes to vlak nejede. jak můžeš někomu napsat, že nerozumí tenisu. podle sebe soudím tebe? ty máš právo určovat, kdo něčemu rozumí, a kdo ne? můžeš mi odpovědět, z jaké pozice tady píšeš lidem, že tenisu nerozumí a ty ano a zesměšňuješ je (i když spíš teda sebe, ale to je teď vedlejší)? teď se ptám vážně, mě by strašně zajímalo, co se děje v tý tvý hlavě... jak si přišel na to, že Kamilos tenisu nerozumí a ty víš všechno nejlépe?

PS: tímhle se nezastávám Kamilose, jenom by mě zajímalo, co si lidi jako ty myslí, že mohou/mají právo někomu říkat, jaký je, čemu rozumí, nerozumí, co by měl dělat atd. a tím hůř, že to děláš na diskuzním fóru, přičemž toho člověka ani osobně neznáš.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
a další PS: jedná se o tvé příspěvky obecně, nikoli jen o vaši diskusi přímo v tomhle vláknu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak stavat hodnoty a dolezitosti zápasov sucho 1:1, to je tá druha najvacsia sprostost, co som dnes cital.

Ta prva bola vas vypocet komplexnosti na zaklade vypoctu:

Pocet GS - RG.

Nadal: 7
Federer: 19
Djokovic:16

:)

Neviem teda, ci takemu cloveku, fakt ma zmysel vysvetlovat rozdiel medzi Grandslamovým finále, kde sa pise historia a zápasom 2. kola v Bazileji.

Robíte akurat zo seba volov.
Reagovat
Patik
Páči sa mi Pán Jirásek a súhlasím s tým ako ste poňali tú komplexnosť mimo RG..

Nadal: 7
Federer: 19
Djokovic:16

rovnako by sme to mohli poňať aj z pohľadu zvyšných troch grandslamov a ukázalo by sa v každom prípade že z hladiska komplexnosti zaostáva výrazne za jeho rivalmi..a všetci sa myslím že následne zhodneme že GOATom ostane Rafa asi len na tej antuke. :)
Reagovat
smazaný uživatel
A mimo AO to vychádza ako?

Nadal 19, Federer 15, Djokovic 9?..

To, že si poloretard, to sme si všimli. Ty máš výhodu v tom, že sa od teba veľa nečaká, a možeš len prekvapit. Niečo ako Jojo Kovalík na Grandslame.

Ale že tento absurdný výpočet výjde z človeka, ktorý má na starosti obsah webu, to je smutná vizitka českej žurnalistiky, bratia.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zkus se na těch pár posledních příspěvků (včetně tvých) podivat z odstupu, nezaujatě. Třeba na něco přijdeš. A nemyslím to v nejmenším ve zlém.
Reagovat
Amputace
Jako neříkám, že s Forehandem vždy souhlasím, ale uznej, že argumentovat o komplexnosti odečtem počtu RG titulů je úlet :) Jako odečíst zrovna GS, který má jeden jako nejvíce úspěšný a zbylí dva jako nejméně úspěšný je teda arcipičovina.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec nejde o jeho argumentaci.

On si tady povídá sám se sebou, to gro celé věci. Soudí lidi, dává jim tituly a přitom tomu sám nerozumí.

Ani Valverdu by tady nekázal o důležitosti jednotlivých aspektů ve hře.

Ale Forehand jo, to je šéf.
Reagovat
Amputace
Pár dnů zpátky jsi mě tady opakovaně tituloval jako gaučového fanatika, přitom jsem pouze argumentoval v rámci konkrétní diskuze, takže si, prosím tě, teď nehraj na mravokárce a neukazuj prstem na ostatní. Je to takové to "babišovské" chování. Jsem na to hrozně alergický.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi alergický úplně na vše, co nejde ruku v ruce s tvými hodnotami. Na to jsme si zvykli. Ale oceňuji, že jsi napsal nejkratší příspěvek za měsíc.

V té diskuzi, kde jsem tě označil za gaučového specialistu jsme měli úplně jiné téma, pokud se bavíme o něčem, k čemu je třeba tenis hrát, tak je to jiné, než nějaké statistiky ATP.
Reagovat
HolyMotors
Tak znova. Pan redaktor tu zřejmě chtěl poukázat na to, že pokud je Nadal suveréně nejlepší tenista všech dob a takový hegemon, jak mile rád neustále všude tvrdíš, je trochu zvláštní, že toho nevyhrál o trochu víc i na jiných površích. Pak by nebylo vůbec, ale vůbec žádných pochyb o tom, kdo je nejlepší a většina lidí by tě tu za tvoji povýšenost tolik nehejtila, nebo ne?
Reagovat
ttopi
Forehandovi to bohužel nevysvětlíš. 20=20, ale pro něj je prostě víc titulů na RG, přitom objektivně řečeno ta konkurence pro Nadala tam je mnohem menší, než pro Djokoviče s Federerem na jejich silnějších površích. Přecijen na tvrdém to může někdo rozstřílet, hraje tam větší roli servis.
Reagovat
Amputace
Ten o lepší konkurenci na trávě a hardu tady dlouho nebyl :) Začínalo se mi stýskat.
Reagovat
Cico93
To, že je na tvrdom povrchu silnejšia konkurencia je mýtus a obrovský.
Už praktický neexistujú špecialisti na trávu a čisto rýdzi servisáci.
Reagovat
Amputace
Tak samozřejmě. Nebýt Nadala, vypadalo by RG zčistajasna jako jeden z nejrozmanitějších turnajů s asi šesti různými šampióny RG za posledních 15 let (Federer 5 titulů, Djokovič cca také, dále Wawrinka, Ferrer, Thiem, Soderling...).
Reagovat
turista
Ano. Je pravda, že Nadal na RG zařízl celou generaci kvalitních tenistů a teď zařežává i další generaci velmi kvalitních tenistů. Nebýt Nadala tak má Djokovič přes 30 antukových titulů.
Reagovat
HolyMotors
S tímhle nesouhlasím. Přece jen na antuce to může klidně někdo odbránit a utopspinovat, když bude tak dobrý jako Nadal, kdybych obrátil tvůj příklad.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ty prostě musíš vždycky přidat ke svému názoru něco, čím se snažíš druhého shodit viz smutná vizitka české žurnalistiky blablabla... tak ok, nic jsem se z tvého vyjádření opět nedozvěděl, jaké právo máš rozhodnout o tom, že někdo tenisu nerozumí, že já jsem špatný redaktor atd.

a jak píše dole HolyMotors, tak přesně takhle to cítím já, Nadal pro mě (zatím) nemůže být GOAT, protože není tak komplexní jako Federer a Djokovič, kteří nedominovali jen na jednom povrchu, a chybí mu další docela zásadní věci jako je TM. takže tenisu nerozumím a neumím vlastně ani psát články a jsme všichni hlupáci, co s tebou nesouhlasí... čistě vycházíš z mého názoru, proč pro mě Nadal (zatím) není GOAT, to je zajímavá dedukce. jasně jsem si pro sebe veřejně sepsal, jak je na tom Nadal mimo antuku a jak ostatní, abych si připomněl, že GOAT prostě pro mě není ten, kdo vládne na jednom povrchu, je pouze GOATem na tom povrchu, ale když má z toho povrchu tolik titulů oproti ostatním povrchům, tak prostě nemůže být obecný GOAT (pro mě), když dva další jsou na tom mnohem lépe a vykompenzují tím i tu antuku, odkud tolik titulů nemají... pokud to není pravda, tak ani Nadal teda nemůže být GOAT, když má jen antuku a 20 společně s Federerem, pokud bychom se řídili tvou logikou... tímhle končím náš rozhovor, protože s tebou nemá smysl se absolutně bavit.

znovu připomínám, že mi šlo o to, aby ses zamyslel ty nad sebou, co tu píšeš, nevím, proč jsem se vůbec snažil, je to marný boj. jinak gratulace Nadalovi ke 20. titulu, rozhodně si to zaslouží, velký hráč a legenda :)
Reagovat
Amputace
Jde o to, že je absurdní vzít GS, které je pro jednoho mimořádně úspěšné a pro druhého relativně neúspěšně a odečíst je od celkového počtu GS u obou... Jednomu tím vezmeš nejlepší povrch, druhému nejhorší povrch. To mi přijde úplně jasné. Zkus stejně postupovat u AO, W a US...

Djokovič, který je obecně považován za komplexního hráče, má mimo svůj top povrch 6GS, dokonce ještě o jeden méně než Rafa; mimo svůj nejlepší GS má 9 titulů, o "pouhé" dva více než Rafa, což mi nepřipadá jako kdovíjak kategorické číslo při hodnocení komplexnosti. Rafa je komplexní až až, ovšem jeho totální, až nelidská dominance na antuce tuto komplexnost paradoxně zastiňuje. Další věcí pak je, že komplexnost napříč povrchy není určitě jediné kritérium, na jehož základě lze posuzovat, který hráč je nejlepší. Podobnou míru důležitosti můžeš přisuzovat i dominanci v rámci povrchu, jen se na to musíš zase dívat jinak. Kdyby měl nějaký hráč například 22GS z jediného povrchu, pro tebe by to GOAT nebyl, protože mu chybí tituly z dalších povrchů. To chápu. Jenže Nadal ty tituly z dalších povrchů má a má jich sakra hodně. Řeknu to takto: Nadal je výrazněji dominantní v rámci svého top povrchu (má například více titulů z jednoho antukového GS než mají Djokovič či Federer při součtu dvou GS hrajících se na jejich oblíbeném hardu), než jsou Djokovič s Federerem komplexní napříč všemi povrchy - to v souhrnu znamená, že diskuze o GOATOVI je velice otevřená. Nejde vzít jen pestrost skladby GS a tím to hasne. Je to mnohem složitější. Oni za ním zaostávají v rámci zdominování svého vlastního povrchu daleko výrazněji než on za nimi v komplexnosti... V tom je právě ta potíž, jak to chceš celé posuzovat...
Reagovat
peRFect
Ano, diskuze je otevřená, ale tady má někdo pořád potřebu sdělovat, že otevřená není, že je vlastně jasno. Ten někdo, kdo tu ještě 3 roky zpět mlel neustále o h2h už dnes (od včera odpoledne) mele jen o GS. Přitom jeho favorit jich nemá nejvíc...kapišto? :-)
Reagovat
ttopi
Říkají co se jim hodí. Kdyby Nadal vyhrál 5x Finals a Roger jen 4x, hned by to vytáhli. Když Nadal nevyhrál Finals ani jednou a Roger má rekordní počet titulů, neberou to jako argument do diskuse smile
Reagovat
Amputace
Hm. Pouhá domněnka. Já jsem si nevšiml, že by tady Nadalovci vytahovali například OH v singlu, byť ji Roger nevyhrál a Nadal ano. Stejně tak nevidím, že by vytahovali třeba Řím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Nadal neměl OH v singlu, tak je žumpa, nezajímavý turnaj, nikoho to nezajímá, to se klidně vsadím.

Já osobně OH neřeším, pro mě je zlato jako zlato. Jestli mám zlato ze sprintu na 200 metrů a ze sprintu na 100 metrů ne, tak jsem špatný sprinter?

OH z tenisu je OH z tenisu a je mi vcelku jedno, zda je to z deblu, nebo ze singlu.

Ale chápu, že má někdo jiný názor, není třeba mi ho vnucovat.
Reagovat
ttopi
Dobře, ale nebudeme se tady přece bavit o konkrétních turnajích, kdo jich kolik vyhrál. Tady se jedná o ATP Finals, který je pro všechny, kdo si během roku nahrají takové výsledky, aby se na něj kvalifikovali, to je trošku rozdíl viď... OH Nadal má, je to super, ale přecijen je to příležitostný turnaj a každý se tam nedostane skrze národní kvóty, takže to bych do toto úplně netahal.
Reagovat
peRFect
V pohodě, tak můžeme vytáhnout turnaje, které se ještě za dob Rogera hráli na 3 vítězné a za dob Rafy na dva...hm? tohle podmnožinkování mě neba. Osobně, respektuji Nadala, byť je mi jeho cesta k úspěchu nesympatická (totálně vydřené, vykreatinované, vše upozaděné a vše jen pro úspěch), narozdíl od Rogera, kde ten starej darebák vyhrál 3 GS se 4mi dětmi na krku. O herním projevu už vůbec neba. I tak je pro mě Rafa skvělý sportovec a dost mě baví jejich zdravé přátelství s Rogerem. To je snad napříč sporty něco ojedinělého. Pouze nesnáším jugoše a to čistě jen za to, jak se chová a projevuje (vč. jeho famílie). Otázka Goatství je mi vlastně ukradená. K Rogerovi jsem v mládí přešel plynule od Peta a vždy a v jakémkoliv sportu jsem upřednostňoval sympatie, ne výsledky. Např. v golfu mě bavil Pablo Larazabal. Ten vyhrál snad jeden major a pak už byl jen v lihu a daleko za cutem :-)... Každopádně 20GS je fenomenální, 13GS z jednoho GS je nadpozemských. Užívejme si to a nehádejme se o pí*čoviny.
Reagovat
Frantz
Jak někdo může být GOAT, když neovládá královnu tenisových povrchů - antuku???

PS: jedna vlaštovka jaro nedělá
Reagovat
ttopi
A jak může být někdo GOAT, když nevyhraje turnaj, kde se vždy utkají ti nejlepší? Myslím ATP Finals, takovej nepodstatnej turnaj. Uznávám, nikdy se nehrál na antuce, ale vzhledem k tomu, že sami fanoušci Nadala říkají, že on je komplexním hráčem, mohl Finals vyhrát i mimo antuku. No, nevyhrál.
Reagovat
Amputace
Spíš jde o to, že se hraje v době, kdy tenisové vrcholy sezóny jsou dávno za námi, hráči jsou unaveni po extrémně nabudešeném programu a navíc jsou tam dost specifická pravidla, které evokují spíše exhibici než seriózní turnaj. Jako pokud Rafa ještě přidá GS a Federer ne, určitě diskuze o GOATOVI nebude padat a stát na tom, že Nadal nemá TM... Hraje se to na Nadalově zdaleka nejhorším povrchu, na konci sezóny. To je jako kdyby měl totálně unavený Federer hrát na konci roku ještě turnaj na nějaké ultra pomalé antuce proti hráčům top10 a někdo tomu vytvořil reklamu a prestiž, přidal pár světýlek a tmy a začal tomu říkat TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Ej, tady ti do toho hodím vidle a nebude se ti to líbít.

Nadal nevyhrál TM protože se hraje v listopadu.

Nadal nevyhrál TM proto, že jeho kariéra a veškerá energie je soustředěna na antuku, ta je pro něj alfa omega celé kariéry a je skvělý čti to prosím dvakrát, je FENOMENALNI, že toho antukový specialista dokázal vyhrát tolik i mimo svůj hlavní povrch, celkem obdivuhodných 7 GS.

TM nevyhrál protože vyžaduje 100% soustředění od prvního zápasu a hned první kolo potkáš hráče TOP10.

Nadalova sezóna končí po US Open, dále není konkurenceschopný a nikdo mi tady nebude vykládat, že to Nadala nezajíma.

Kdyby to Nadala nezajímalo, tak nehraje XY krát Šanghaj, Paříž a TM. Nadal chce vyhrát všude, kam přijede, ale na konec sezóny nikdy neměl protože se rozjebal na antuce. Jednoduché jako facka.
Reagovat
ttopi
Dobře no, tak jestli je pro tebe ATP Finals turnajem typu exibice, tak se asi nemáme dále o čem bavit.

Jentak mimochodem, je zajímavé že Nadalův neúspěch svádíš na povrch, což nerozporuju, ale zároveň neberete vy Nadalovci argument, že jeho H2H s Federerem je tvořena hlavně H2H z antuky, tedy nejslabším povrchem Federera a naopak nejsilnějším povrchem Nadala. Trochu si tímto protiřečíte smile
Reagovat
smazaný uživatel
To dělají normálně. Nadalovi se to počítá, Federerovi ne.

V TM vede Federer = turnaj, kde můžeš 2x prohrát, exhibice pro fanoušky

V titulech vede Federer = to má z malých akcí ve weak eře, to, že tam hrála celá TOP se už neřeší, nebyl tam Rafa, který by tam uhrál úplně piču na těch hardech, ale ok

Ve weeks vede Federer - Což vypovídá o komplexnosti, schopnosti být n.1 celý rok. Ale to se nepočítá, důležitý je year n.1

Hrách o zeď a na to se hodí ta hrachovka, co jsem posílal výše.
Reagovat
Amputace
Ne, to jsi mě špatně pochopil - říkám, že nastavením pravidel může exhibici připomínat, určitě ne svojí hodnotou, přístupem hráčů, prestižností atd.

Nadal s Federerem to mají 15:10 na hardu, trávě a v hale, což mi přijde ještě poměrně vyrovnané vzhledem k tomu, že jsou v tom započteny tři povrchy. Čistě hard bez haly a trávy je 8:8. Na antuce je to oproti tomu neuvěřitelných 13:2. Takže i bez antuky se Nadal na Federera relativně chytá (přinejmenším to skóre nebije do očí), zatímco s antukovou Federer na Nadala absolutně ne.
Reagovat
Amputace
A podobně vnímám i ten zásadní rozdíl mezi nimi - Nadal konkurenceschopný a úspěšný i na površích Djokoviče s Federerem, oproti tomu Federer v podstatě neúspěšný na povrchu Nadala - nikdy ho tam neporážel a na RG dosáhnul pouze při jeho absenci; pět finále je úctyhodných, ale stále v podstatě zanedbatelných proti tomu, co Nadal dokázal na trávě a hardu, kdy své největší úspěchy mimo svůj dominantní povrch dosáhl přes své rivaly. Nadal je víc na hardu a trávě, než jsou oni na antuce. To právěže tu goat diskuzi hodně komplikuje... Kdyby oni Nadala alespoň sem tam na RG porazili, byla by výhoda spíše na jejich straně, takhle je to hodně složité na srovnání.
Reagovat
ttopi
Však ano, Federer nikdy neporážel Nadala na antuce, protože Nadal je na antuce lepší, než Federer na trávě. Ale to furt jen Forehandovská podmnožina. Já jen říkám, že celková H2H je tímto dost ovlivněná. Nerozporuju, že Nadal má H2H lepší, ale ty podrobnosti je třeba brát v potaz.
Reagovat
smazaný uživatel
H2H je ovplyvnená najma 8:8 na harde :)
Reagovat
Amputace
Podmnožinka je to možná v rámci H2H diskuze, ale v rámci GOAT diskuze určitě ne, protože se těžko určuje hodnota těch kvalit jednotlivých hráčů - nemůžeš říct, co je víc, jestli to, že jeden je lepší na svém dominantním povrchu než ti dva na svém, anebo jestli to, že ti dva jsou zase komplexnější napříč všemi povrchy. Pro mě je to fakt těžko určit, a to bych měl jako fanoušek Nadala být jednoznačně na jeho straně.. Si vezmi, že by to bylo opačně, a Nadal "uhaluzil" z každého GS 1 titul, podobně jako oni jeden "uhaluzili" na RG. Nikdo by asi moc Nadala jako goata nebral. V opačném případě to ale z nějakého důvodu nikdo za problém nepovažuje...
Reagovat
ttopi
Na druhou stranu Federer má z BIG 3 nejvíc GS turnajů, na kterých uhrál alespoň 5 titulů (takové má 3). To už si myslím, že je slušná komplexnost napříč povrchy. Ano, svítí mu tam ta 1 u antuky, ale bylo by fér říct, že hrál X dalších finále, kdy prostě pokaždý narazil na krále antuky Nadala. Nadal hrál taky další 4 finále AO, ale prohrál tam se 3 různými soupeři.
Reagovat
HolyMotors
Pokud to chceš brát takhle, tak ale Nadal taky "uhaluzil" pouze jedno AO. Má tedy stejně trofejí z nejméně úspěšného GS jako Roger. Ano, v tom jediném vítezném finále přehrál Rogera, což samozřejmě znamená hodně, Roger na FO to samé nedokázal. Na druhou stranu, Roger má celkově o 1 finále na FO víc než Rafa na AO, je to tedy pro Rogera z pohledu stats úspěšnější turnaj než pro Rafu AO. Což pro mě ten rozdíl umenšuje.
Takže to, že ho na FO neporazili, problém samozřejmě je, ale ne natolik velký, aby to mělo o něčem skálopevně rozhodovat, jak tu často předestírá Forehand.
Reagovat
Amputace
V tom je ten problém, že na hardu se hrají 2 GS, ohromně to komplikuje jakékoli srovnávání. Být hardový GS jen na AO, neřeknu proti tomu, co jsi napsal, půl slova. Ale s dalšími 4 tituly s US Open mi nepřipadá Nadalovo působení na hardu v rámci GS ani vzdáleně podobné Federerově působení na antukovém GS...
Reagovat
Amputace
z US Open*
Reagovat
Frantz
ttopi: a kde píšu, že je Nadal GOAT??? ATP Finals je specifickej nicneříkající turnaj, viz. jeho poslední vítězové -> Dimitrov, Zverev, Tsitsi...kde jsou na GS???
Reagovat
smazaný uživatel
Tsitsipas 2x SF na GS, obě porážky s BIG3, Zverev finále na USO.

Dobré ráno pičus smile
Reagovat
Frantz
USO...??? Nebyls to náhodou hlavně ty klaune, kdo tady vyřvával, že letošní USO se nedá brát vážně?? smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Ne.

Já jsem psal, že to byl nejlepší GS za dekádu, nervy ve finále, nedopodávaný zápas.

Ale já jsem si už zvykl, že tvé komenty jsou mimo a s pravdou se nepotkaly.

Hoj pičus smile
Reagovat
Frantz
Mě třeba Noleho vypadnutí sere. Protože vítěz GS bude s pachutí neúčasti Noleho, což snižuje snahu toho druhého.

Jako jo, nejdříve mě to potěšilo a jsem asi rád, že GS vyhraje někdo jiný, ale zase to bude mít takovou pachuť.

Vítěz GS turnaje, kdy diskvalifikovali Djokoviče.

Čilič alespoň porazil Federera, ale nový GS šampion bude s celou absencí BIG3. Když vyhraje Medvedev, tak to bude jediný vítěz, kde to bude bez pachutě. Vyhraje loňský finalista.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, Thiemův GS má pachuť absence BIG3.

Nic to nemění na tom, že turnaj to byl plnohodnotný.
Reagovat
ttopi
ATP Finals je nicneříkající turnaj, protože ho teď vyhráli hráči, kteří se na GS nika mnedostali. A to že ho tolikrát vyhráli Federer s Djhokovičem je co? smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jediný, kdo vyhrál TM náhodou je Dimitrov, a to ještě možná. Měl nejlepší sezónu, vyhrál Masters přes Federera, pak TM.

Zverev i Tsitsipas slaví opakovaně slušné výsledky na GS, finále, semifinále atd.

Takže tímto shazovat TM může jenom dement.
Reagovat
Frantz
Kolik mají GS?? Jednoduchá otázka pro jednoduchého klauna ;-) A stačí přibližně, nemusíš přesně..
Reagovat
smazaný uživatel
Počkej, tak teď už tu Vaši teorii chápu.

Když vyhraje TM ten, kdo nemá GS, tak se automaticky tento turnaj znehodnocenuje na úroveň Acapulca?

Tak to potom jo.
Reagovat
dappe
Snaha udělat z TM specifický turnaj je hezká, ale...Z posledních 17 ročníků, vyhrál 11x Federer nebo Djokovič. Jednou pak Murray. Je to tedy podobná frekvence jako na GS, ten rozdíl dělá jen 0 titulů Nadala, jinak by to bylo úplně v rovnováze s GS výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaje sa delia na Grandslamové a všetky ostatné.

Rod Laver.
Reagovat
peRFect
Tenis vznikl na trávě kámoško. To, že ji neumí, resp. nechtějí bo na to nemají, ve velké části světa pěstovat a tak raději a pohodlněji hrají na rozmlácené cihle, či blátě z ní, není obecně problém tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Pane Jirásku, prepáčte.

Ale do diskusie ste vstupil absurdným vypočtom komplexnosti na zaklade odpočtu RG.

Tym ste sa uviedli a sam ste nasadili tón diskusie.

Vzapati ste to vyšperkovali supportom Kamilosa, ktory argumrntoval ze rivalita Fed-Djok je viac ako rivalita Nad-Djok.

Naozaj tendenčne a prepáčte, trochu hlúpe premisy. Ak chcete diskutovat tymtom štýlom; nemozete ocakavat, ze sa vam uzna pochopenia.

Nadal je samozrejme v rámci GS porovnatelne komplexny s Djokovicom, vyhral len o dva GS menej ako on, avsak ma min dva kusy z kazdeho Grandslamu a najma uhral si hard cez neho, kdezto on antuku skrz tretiu osobu. To ze ho Nadal dosiahol v 24. nech vam je len čerešničkou na po vcersajsku skazenej torte, ktora vam evidentne nechutná :)

Mozeme otocit list a pozriet sa na Federera.

Pre mna nemoze byt Goat hrac, ktory so svojimi rivalmi dostava pravidelne na zadok naprieč dvoma dekádami. Ako moze byt goat hrac, ktory nie je ani najlepsi hracom svojej doby a 2/3 kariery je za ich chrbtom?..:Tych 21 prehier z GS je podla vas v poriadku?..:

Preco ked je Feder taky komplexny, nema dva GS z kazdeho povrchu, preco nikdy neporazil Djokovica vo finále W. preco ked Nadal nie je komplexny, tak nevie Federer vyhrat finále W. ani s nim?..Ani finále AO?...Odpovedzte si.:

Vy niekde hlboko v podvedomi pravdu viete :)

Ale budete ju triucovito odmietat a prispievat s scestnymi vypoctami. Ale tu sa dostavame opat na zaciatok a ja mam podozrenie, ze som tymtom prispevkom len stracal čas
Reagovat
dappe
Nechtěl ale náhodou tím odpočtem RG ukázat, že na ostatních třech GS je Nadal za těma dvěma celkem výrazně pozadu? Po odpočtu RG tu jsou pořád tři čtvrtiny turnajů, které ty považuješ za nejdůležitější a rozhodující, ovšem tam Nadal ztrácí výrazně.

Ono by taky před celou diskuzí bylo dobré si vyjasnit, co každý z nás vnímá pod slovem "komplexní". Těžko můžeš někoho napadat za to, že se mu nezdá poměr titulů, kdy z jedné čtvrtiny turnajů má Nadal 13 titulů a ze zbylých třech čtvrtin titulů 7.

Vyčítat Federerovi, že neporazil Djokoviče ve finále Wimbledonu je další věc, která je podle mě trochu mimo, když první příležitost dostal v téměř 33 letech. Pokud se nepletu, tak ještě ve 2012 ho tam relativně v klidu porazil.
Reagovat
Amputace
Ale jak? Vždyť to matematicky nedává smysl - jednomu to ublíží, dvěma pomůže, není tam žádná přímá úměra... Když odečteš AO (nejhorší Nadalův, nejlepší Djokovičův GS), bude mít Nadal 19, Djokovič 10, Federer 14. Po odečtení Wimbledonu: Nadal 18, Djokovič 12, Federer 12. A US: Nadal 16, Djokovič 14, Federer 15... Nemá to logiku. Jediné, co jakž takž může vypovídat o komplexnosti hráčů napříč GS, je srovnání čísel po odečtení nejúspěšnějšího GS každého z nich. Ale tu zase narážíme na problém toho, že na hardu jsou GS 2, takže top hardař je v podstatné výhodě oproti top antukáři či travaři (a přesto má Nadal na jednom antukovém GS více titulů než nejlepší hardař ever na dvou hardových GS v součtu... :))
Reagovat
dappe
Obecně odečítání někomu něco bude vždy trochu nespravedlivé. Je to jen naznačení toho nepoměru, který je u druhých menší. Samozřejmě je to dáno také těmi až nereálnými čísly Nadala na antuce. Jenže kdyby byla pravda to, co se tady snaží FH naznačit, že Nadal je naprosto komplexní hráč, který ovládl svůj povrch a zároveň nikomu nedovolil ovládnout povrchy ostatní (což není pravda), tak by Nadal musel mít přeci daleko více titulů než 20.
Reagovat
smazaný uživatel
nikomu nedovolil ovládnout povrchy ostatní.

Definuj, čo znamená nedovoliť ovládnuť povrch. Lebo podľa mňa už len tým, že im nabúra finálovú úspešnosť je to v podstate jasne dané.

Nadal zbúral Federerov chrám v roku 2008, v podstate mu zbúral aj ten austrálsky v roku 2009.

S Djokovicom vyhral dve hardové GS finále ako jediný hráč histórie.

Čo viac od neho chceš?
Reagovat
peRFect
Jenže to taky nelze srovnávat. Jeden hard jdeš hrát čerstvej a druhej po skoro 3/4 roce, předchozích 3GS a nespočtu dalších turnajů. Tedy platí, že čerstvej Rafa je méně, než unavená top 100.
Reagovat
Lukyi
Když se někdo koukne na bilanci Noleho a Rogera v čase, tak uvidí, že tam věk hraje fakt velkou roli. Na začátku měl převahu Švýcar, později logicky Srb. A že ho neporazil ve finále Wimbledonu, kdy první zápas přišel za Švýcarovým zenitem, je fakt argument mimo.
Na druhou stranu uznávám, že finále W 2008 a AO 2009 jsou kaňkou v Rogerově kariéře. Ale buďme fér, v obou zápasech rozhodlo pár míčů, v AO dokonce na pointy vyhrál Roger. Kdyby oba zápasy vyhrál Švýcar, nikdo by o nespravedlnosti nemohl ani ceknout...
Reagovat
Frantz
kdyby.....
Reagovat
Lukyi
Když k tomu KDYBY chybělo tak málo, proč na tom stavět celou diskusi o tom, že Rafa > Roger ;) Stačily dva, tři míče a celý ten argument, že si Rafa všechno uhrál přes své rivaly by byl mrtvý.
Ale máš pravdu, na kdyby se nehraje. Ta kaňka tam prostě je u Rogera.
Reagovat
Frantz
kdyby Nadal vyhrál už W 2007....
Reagovat
smazaný uživatel
Kaňka tam je, len Fanatik Kamilos to nikdy neprizná, hoci ho to vo svojej tenisovej dušičke bolí :)
Reagovat
Amputace
Ve Wimbledonu měl Federer obrovské štěstí, že se šlo vůbec do pěti setů... To by byl obrovský pech, kdyby to Rafa nakonec prohrál. AO beru, tam hodně zaúřadovala i Federerova hlava. Ale podobně jde vnímat i plno zápasů Nadala s Djokovičem.. Na to už se ale historie ptát nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Lenze Fed nedominoval ani rivalite s Rafom ked bol v najlepsich rokoch.

S Djokovicom nevyhral ani raz, ked bol vo vekovej nevyhode. Ani jeden jediny raz. Fakt divne, keby je goat, tak parkrat vyhra, aj napriek nepriazni veku, najma ked sa hra zapas na jeho povrchu.

Ved Nole aj Nadal vyhrali s Federom aj ked boli vo vekovej nevyhode a dokonca aj povrchovej. Tak kde je problem?
Reagovat
dappe
Jako na RG 11 nebo W 12 už Federer ve věkové nevýhodě byl, minimálně sportovním opotřebením, takže to jsou dvě výhry. Ve věkové nevýhodě byl i s Nadalem na AO 17 a loni ve Wimbledonu, to máš další dvě výhry. Djokovič Federera ve vyložené věkové nevýhodě porazil jednou na AO 08, zbylé zápasy prohrál (AO 07, US 07, 08, 09), a tuším téměř vše 0:3.
Reagovat
smazaný uživatel
Skôr som narážal na finále Grandslamu.

Myslím, že povrchová výhoda hrá väčšiu rolu, než vek.

Nadal bol koľkokrát na RG vo vekovej nevýhode voči Federerovi a ako to dopadlo?..

Federerovi podobný husársky kúsok chýba a pritom mal tak veľa možností.
Reagovat
Lukyi
A ty si myslíš, že by Sampras třeba ve 32 až 37 letech porazil takového Hewitta klidně na trávě? Nejspíš ani jednou. A vypovídá to snad o tom, že Sampras nemůže být lepší hráč než Hewitt?
Prostě Noleho vynech, je to nefér. A ano, zápasům s Nadalem nedominoval. Většina jich byla na antuce, ale prohrál i ty dva, pro mě osobně v jejich rivalitě klíčové, W2008 a AO 2009. To já uznávám. Jen se zapomíná, že oba zápasy mohly klidně dopadnout úplně naopak ;) V tom finále AO byl snad i podle strýčka Nadala Roger lepší a zasloužil si vyhrát.
Reagovat
peRFect
Upřímně, kdyby to de.bilní pravidlo o supertrajbrejku bylo logicky nastavené, tzn. platí mi během turnaje, ale ne ve finále (asi jako stanley cup rozhodovat na nájezdy), pak jsem předsvědčen, že by vyhrál Roger. Doplatil na něj krutě. Na kdyby se ovšem nehraje a titul získal Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to nezmysel.

Lebo keď odrátame AO, Nadal má zrazu 19GS, po odratani W. 17GS.

Mozeme odrátat kazdeho top GS, tak to bude korektné.

A vravim, Nadalov super je Djokovic a to cislo je podobné.

Federove cislo je skreslené dobou pred nim, to musis uznat.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ještě mi vysvětli to s tím dortem, který mi nechutná, prosím.

jako že si nepřeju, aby byl GOAT Nadal a brečím tady v koutě?

já jsem jasně psal, že mám rád všechny tři a vážím si jich a ani jednomu nefandím víc, abych se nemusel potom stresovat tím, kdo nakonec bude nejlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomuto snad ani vy neverite, ze nemáte preferenciu :)

Nie sme v politickej debate. Navyse preferencia je citit :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ale já ji fakt nemám a i kdybych měl, tak to neovlivňuje to, co tady píšu. ne každý musí mít preferenci, někdo může tenis milovat jako takový a nemusí nutně jednomu z těch tří fandit víc, třeba já.

podle sebe soudím tebe, už jsem ti jednou psal, aby ses tímhle neřídil :)
Reagovat
Lukyi
Když Forehand říká, že preferenci mít musíš, tak ji prostě mít musíš :D Takhle on přemýšlí.
Reagovat
smazaný uživatel
Čiže pripúšťate, že ju máte.

Chápem, že ju oficiálne nemôžete prezradiť, lebo články majú byť nestranné.

Ale v prvom rade je to cítiť, takže zatlkanie nemá žiadny zmysel.
Reagovat
smazaný uživatel
Co je to komplexnost?..

"Si tak komplexný, jak silný je tvoj najslabsi clánok".

Takto chápem komplexnost ja a v tomto smere jak Novak tak Roger za Rafom na GS zaostavaju. Nie len tým, ze vyhrali len jeden GS z antuky ale aj sposobom ako k nemu dosli a ako dosiel Nadal ku GS z ostatných povrchov.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to ale není jejich chyba, že si s nima Nadal na RG nezahrál a nezastavil je v cestě za titulem... Nadal přece taky nemá všech 20 GS přes svoje dva největší rivaly, nebo jo?
Reagovat
smazaný uživatel
Má veľkú väčšinu takých GS, prakticky všetky kľúčové od prvého na W. AO, USO.

Čiže akákoľvek diskusia ohľadom Nadalovej komplexnosti stojí na hlinených nohách.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice se mi to nechce číst, ale vypadá to, že se tonoucí stébla chytá.

A jelikož předpokládám, že to nebude nikoho zajímat, tak i zde doplním skvělý recept na podzimní čočkovou polévku, která pomůže s demencí, kocovinou a halucinacemi.

https://fresh.iprima.cz/recepty/poctiva-cockova-polevka
Reagovat
smazaný uživatel
Je fajn, ze si si osvojil cudzí vtip, ale nevies s nim narábat :)

Je to ako ked dobrý vtip povie triedne jelito. Nikto sa nesmeje.

To si ty :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já jsem už několikrát psal, že pro mě je debata GOAT naprosto otevřená a stále jím může být Nadal, ale ne v momentální situaci, kdy má vysoké procento úspěchů z antuky, proto jsem psal, co jsem psal, spíš to bylo vyjádření názoru, než někomu ten svůj názor cpát, což děláš ty.

GOAT pro mě teď není Federer, Nadal ani Djokovič, rozhodnu se až po konci jejich kariér, ale to nic nemění na tom, že každej si na to názor udělá sám. Nadal prostě nemůže pro mě teď být GOAT, protože prostě to nejde, chybí mu toho moc a mimo antuku jasně ztrácí, kdežto Federer i Djokovič sice jasně zaostávají na antuce, ale nikde jinde vlastně už asi ani ne, Federer možná tak v počtu Masters? Nadal je jasným králem antuky, nikde jinde své největší rivaly nepřevyšuje, kdežto oni jeho ano, pokud se nepletu. GOAT pro mě není ten, kdo dominuje na jednom povrchu, jde mi právě o komplexnost, což fakt 13 titulů z RG a většina z antuky prostě není, to je můj názor.

zesměšňovat úroveň český žurnalistiky kvůli mému názoru (jednoho z novinářů tady v ČR, kterých je nespočet) je teda fakt ujetý a říkat lidem, že tenisu nerozumí atd., já tě tu taky nezesměšňuju a nepíšu, že tenisu nerozumíš, i když s tebou nesouhlasím. měl by ses naučit tolerovat názory ostatních, jinak v životě daleko nedojdeš.

nevím, kde jsem podpořil Kamilose s nějakými vzájemnými zápasy, pokud to tak vyznělo, tak to nebyl rozhodně účel, já tady vzájemnou bilanci Big Three vůbec neřeším.

tohle je poslední odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
GS tituly v procentech

Djokovič

AO - 47%
RG - 6%
Wimbledon - 29%
US Open - 18%

Federer

AO - 30%
RG - 5%
Wimbledon - 40%
US Open - 25%

Nadal

AO - 5%
RG - 65%
Wimbledon - 10%
US Open - 20%

Jednoduše ke komplexnosti. Federer dosáhl 25% a více na třech GS ze čtyř, Djokovič na dvou. Nadal na jednom - French Open.

Tady nelze nesouhlasit s redakcí, má prostě pravdu. Tečka.
Reagovat
smazaný uživatel
Veľmi povrchné vnímanie štatistík. Taký primitívnejši systém, bez hlbšieho náhľadu na konkrétne dáta.

Ale od teba sa veľa nečaká, to je tvoja výhoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal nikde inde svojich rivalov prevyšovat nemusi. Staci, ze vyhral mimo svoj povrch GS finále s druhym Goat kandidátom. Toto by mal goat splnat, Nadal to splna na rozdiel od svojich dvoch rivalov.

Goat neni ten, kto je najlepsi vsade, taky hrac neexistuje. To by potom neboli ziadne debaty.

Otazka je aj, ked je Feder taky komplexny, preco bol komplexny len do prichodu Big2 a potom zo dna na den komplexnym prestal byt. Ci to nahodou nevysvetluje otazku komplexnosti.

Nadal v rámci GS rozhodne nie je menej komplexny nez Federer, uz len tym aku vykonnost dokazuje na vsetkych GS, 5 finále z kazdého a kopec titulov. Zbytočna diskusia.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ale já ti tvůj názor neberu, jen říkám, že pro mě prostě Nadal GOATem není, protože prostě tam převyšuje jen ta antuka, to je celý. dyk se nic neděje, přece na mě kvůli tomu nemusíš útočit, že mám takový pocit/názor, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Lebo je to tendenčné.

Bohuzial sa musim na par hodin rozlucit.
Reagovat
smazaný uživatel
Musí. Pokud není jeho pravda, tak to není pravda. Arogance level 1000
Reagovat
ttopi
A Federer ma z kazdeho GS kolik finale? A kdo vyhral celkem 5x 3 ruzne GS? Forehande Forehande...
Reagovat
Lukyi
To je prostě jen jeho arogance. Já rozumím všemu, ti, co se mnou nesouhlasí, tomu nerozumí :D
Kdyby se jednalo o výborného tenistu nebo trénéra úspěšného tenisty, asi to ještě skousnu, ale tady je to čistá arogance.
Paradoxem pak je, že jeho komenty tady na portálu akorát zvyšují tu antipatii vůči Rafovi, místo aby dostal některé uživatele na svou stranu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že v reálu by mu první impulzivní člověk ukopl hlavu po třech větách.

Vzhledem k tomu, že nikomu nepřeji nic špatného doufám, že se ke své rodině (pokud nějaká existuje), chová o 180 stupňů odlišně.

Tohle by manželka, která má IQ alespoň 80 vydržela tak 1-2 roky, pak by šla do prdele i s dětmi.

Tudíž si myslím, že Forehand je spíše doma pod pantoflí, manželka zcela dominuje a on si pak ty komplexy léčí na anonymním fóru

A ještě neúspěšně.
Reagovat
Lukyi
Tohle už je zase moc zbytečný útok na něj ;)
Já posuzuji jeho chování tady. Z tohoto pohledu je mi krajně nesympatické. Jaký je ve skutečnosti, je mi ale jedno, a určitě o tom nebudu chtít polemizovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já právě doufám, že to je ve skutečnosti opak. Ba naopak, jsem o tom přesvědčený.

Tak to je vždy.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si sa tu verejne dvakrát posr*al, keď som ťa vyzval, aby si sa postavil za svoje slová.

Oficiálne si ukázal, že nemáš gule :)
Oficiálne si ukázal, že klameš o tom, ako si vyhral imaginárny turnaj v Ostrave s 225 zápasmi odohranými za odpoledne. Nachytal si sa do vlastnej pasce. Usvedčený klamár.

Si taký Kamilko Tárajko, maskot TP, maličký človiečik :)
Reagovat
FulnekUltras
kolová a tenis jsou zvláštní sporty...
Reagovat
turista
To víš. Tenisová Fedal party pro dva vyvolené může pokračovat. Nezvaný host dnes ztroskotal. Bude to mít těžké. Ale získal 81 titulů v konkurenci těchto dvou a to je dobré. Musíme se z toho v Djokolandu těšit a doufat že ho tenhle bolehlav nezlomí. Byl jako pod dekou. Už to není Serbinator jako dřív. Škoda.
Reagovat
Patik
Je to v poriadku takýto biedny tenis by predvádzal aj Nadal na zvyšných troch grandslamoch proti Djokovičovi..
Reagovat
FerrariF50
Nadal hrál naposled ve Wimbledonu naprosto vyrovnaný a krásný zápas proti Djokovi a Federer byl jeden jediný míček od vítězství nad Jokem a prosral to, i když byl jasně lepší. Djok poslední 2 Wimbledony vůbec nemusel mít a Nadal i Federer mohli mít teď 21 a Djok 15, uplně v pohodě, ... holt není to tak, měl o malinký kapánek víc štěstí a teď zas má smůlu (US open) a vrací se mu to jak bumerang. Takže proč dělat z Djoka takovýho boha když ten zápas s Rafou na trávě byl uplně vyrovnaný a s Fedem to měl jasně projet a vše by bylo jinak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist