Finové v Davis Cupu vyřadili kanadské obhájce titulu. Narazí v historickém semifinále na Čechy?

21. 11. 2023, 22:03
Aktuality 0
DAVIS CUP - Pokud čeští tenisté ve středu postoupí do semifinále Davis Cupu, narazí v něm na Finy. Seveřané slaví historický úspěch v týmové soutěži po čtvrtfinálové výhře nad kanadskými obhájci tituly, které zdolali i bez své jedničky Emila Ruusuvuoriho 2:1 na zápasy. Hrdinou se stal Otto Virtanen (22), který bodoval ve dvouhře i v rozhodující čtyřhře po boku Harriho Heliövaary (34).
Finové zdolali ve čtyřhře Kanadu a slaví postup

Kanada – Finsko 1:2

Oba týmy překvapivě nastoupily bez svých jedniček, které shodně trápila lehká zranění. Kanadský kapitán nenasadil Félixe Augera-Aliassimeho (záda), 29. hráče světového žebříčku, Finsko se muselo obejít bez 69. singlisty pořadí ATP Emila Ruusuvuoriho (rameno).

První bod pro úřadující šampiony získala někdejší světová trojka Milos Raonic, který se ale v současnosti pohybuje až ve čtvrté stovce žebříčku. Zkušený tenista, jenž se v červnu vrátil na kurty po dvouleté pauze a v Davis Cupu se představil poprvé od roku 2018, v prvním zápasu od srpnového US Open porazil nezkušeného outsidera z až osmé světové stovky Patricka Kaukovaltu za 69 minut 6:3, 7:5.

Ve druhé dvouhře náhradních týmových jedniček ale vyrovnal dvaadvacetiletý Otto Virtanen, jenž přehrál Gabriela Dialla 6:4, 7:5 a vyhrál i svůj čtvrtý letošní zápas v týmové soutěži.

Při nerozhodném stavu 1:1 po dvouhrách rozhodla podle současného modelu soutěže závěrečná čtyřhra. V ní Virtanen spolu s Harrim Heliövaarou porazili kanadský pár Alexis Galarneau a Vasek Pospisil 7:5, 6:3 a zajistili týmu kapitána Jarkka Nieminena postupový druhý bod.

"Tohle je důvod, proč tenis hrajeme. Z pohledu emocí je tohle jeden z největších dnů mé kariéry. Věděli jsme, že tu bude velká podpora finských fanoušků, ale neměli jsme si představit, jak elektrizující na kurtu bude," řekl v emotivním pozápasovém rozhovoru na kurtu Heliövaara.

"Nejsme ve Finsku, ale sítím se, jako bychom ve Finskum byli. Miluju tlak hraní před takovými fanoušky, vždy to posouvá úroveň mé hry. Moc to pro mě znamená hrát za svou zemi. Dnešek byl úžasný," dodal Virtanen.

Zatímco Kanaďané neobhájí loňský premiérový triumf a nenavážou na nedávné vítězství svých krajanek v Billie Jean King Cupu, Finové poprvé v historii postoupili do semifinále. V něm čekají na vítěze souboje Čechů s Australany, kteří se střetnou ve středu od 16:00 SEČ.

Další dvě čtvrtfinále se v Málaze odehrají až ve čtvrtek, kdy se Italové s Jannikem Sinnerem utkají s Nizozemci a Srbové s Novakem Djokovičem narazí na Brity. Finále týmové soutěže o 'salátovou mísu' se uskuteční v neděli 26. listopadu.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist