Francie má třetí finalistku Turnaje mistryň. V Texasu si o titul zahraje Garciaová

7. 11. 2022, 00:07
Aktuality 19
TURNAJ MISTRYŇ - Caroline Garciaová v texaském Fort Worth přehrála 6-3 6-2 Řekyni Mariu Sakkariovou a stala se třetí Francouzkou ve finále Turnaje mistryň. O svůj nejcennější titul si zahraje s Arynou Sabalenkovou, jež nečekaně vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou.
Caroline Garciaová (© j48tennis.net)

Caroline Garciaová letos poprvé v kariéře vyhrála tři turnaje během jedné sezony, navíc v této sezoně jako jediná pokaždé na jiném povrchu. Na US Open si navíc zahrála poprvé v semifinále grandslamu. 

Podruhé v kariéře se tak kvalifikovala na Turnaj mistryň a přestože na něj dorazila bez formy - prohrála 4 z 5 posledních zápasů - opět se prodrala skupinou a tentokrát svůj výsledek vylepšila dokonce postupem do finále.

V texaském Fort Worth si v semifinále necelých 24 hodin po bitvě o postup ze skupiny s Darjou Kasatkinovou poradila s Mariou Sakkariovou. 29letá Francouzka přehrála o dva roky mladší Řekyni, jež ve skupině neztratila ani set, po setech 6-3 6-2 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 3-0.

"Včera jsem byla trochu unavená, ale po tak náročném zápasu to nebylo nic neobvyklého. Dnes ráno jsem samozřejmě měla těžké nohy, ale nadšení a emoce z vítězství únavu rychle odbouraly a cítila jsem se velmi nabuzená," řekla Garciaová, dvojnásobná vítězka French Open ve čtyřhře (2016 a 2022).



Rodačka ze Saint-Germain-en-Laye postoupila do svého největšího a celkově 14. finále, v nichž má bilanci 10-3. A po letošních triumfech na trávě (Bad Homburg) antuce (Varšava) a hardu (Cincinnati) může přidat čtvrtou trofej z haly. Poprvé na Turnaji mistryň hrála v roce 2017 a vypadla v semifinále.

"Jsem teď o pět let starší a snad i moudřejší. Občas jsem o sobě pochybovala, mám však za sebou skvělý tým, který mě vždy podpořil," pochvaluje si Garciaová.

Bývalá světová čtyřka Garciaová, jež byla ještě na konci května až na 79. místě světového žebříčku, zakončí sezonu poprvé v kariéře v Top 5. Pokud zvítězí, bude čtvrtá a vyrovná své maximum.

Finále na Turnaji mistryň si dosud zahrály jen dvě Francouzky Amélie Mauresmová (2003, 2005, 2006) a Mary Pierceová (1997, 2005). Jedinou francouzskou šampionkou je Mauresmová, která v roce 2005 v Los Angeles v jediném čistě francouzském finále udolala krajanku Pierceovou.

Garciaová, nejstarší finalistka vyvrcholení sezony od roku 2017 (Venus Williamsová), se o svůj nejcennější titul utká s Arynou Sabalenkovou (h2h 2-2), která v druhém semifinále nečekaně vyřadila světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou a rovněž postoupila do svého největšího finále. Usilovat v něm bude o první letošní titul.

Sakkariová, jež se na Turnaj mistrů kvalifikovala až jako poslední, se do finále nedostala ani na druhý pokus. Vloni při debutu vypadla ve stejné fázi s Estonkou Anett Kontaveitovou.

"Dnes jsem nebyla vůbec agresivní, hrála jsem bez energie. Z mé strany to byl průměrný zápas a to na semifinále takového turnaje nestačí," smutnila Sakkariová.


Turnaj mistryň už posedmé v řadě pozná novou šampionku. Garciaová, nebo Sabalenková naváže na předchozí vítězky Garbiňe Muguruzaovou, Ashleigh Bartyovou, Elinu Svitolinovou, Caroline Wozniackou, Dominiku Cibulkovou a Agnieszku Radwaňskou.

• TURNAJ MISTRYŇ 2022 •
Fort Worth (USA / Texas), tv. povrch / hala, 5.000.000 dolarů
nedělní výsledky (06. 11. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Sabalenková (7-) - Šwiateková (1-Pol.) 6-2 2-6 6-1
Garciaová (6-Fr.) - Sakkariová (5-Řec.) 6-3 6-2
• Čtyřhra - semifinále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - L. Kičenoková/Ostapenková (5-Ukr./Lot.) 7-6(5) 6-2
Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) - Krawczyková/Schuursová (8-USA/Niz.) 6-1 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Fandina
mám radost. Caroline ve finále. Joooooooooooooooooooooo
Reagovat
Tomas_Smid_fan
paddyho
Máňa, Máňa, Máňa!smile

Zápas byl zkrátka jen o tom, jestli Caroline trefí druhou stranu kurtu. Někdy se tedy trefila sakra pěkněsmile Sekkerka zůstala v roli statistky.

Sorry paddy, nemohl jsem si pomoctsmile
Reagovat
EllNino
Nic neznamena :)
Reagovat
tommr
u Sakkari se to dalo čekat, u Swiatekový je to překvapení ...
Reagovat
Krisboy
Caro - skvělé, doufám že to dotáhne až do konce.
Iga - velké zklamání, zrovna s tím hnusným vorvaněm
KrejSi - tam není ci řešit, cokoliv jiného než titul by bylo zklamáním též.

Takže střídavě polojasno smile
Reagovat
asgard33
Dost bylo svátkománie,ani ten polský topol neroste do nebe.I Serena v nejlepších letech dokázala občas prohrát,tak proč by nemohlo prohrát tohle vychrtlý žehlicí prkno.Jakkoliv je Iga považována za špičkovou hráčku,tak nikdy nebyla špičkovou servismankou a v dnešním zápase se to prostě projevilo víc než v těch jednoznačných zápasech s výsledkem 6-1.6-2 apod.Tam jí stačí obvyklá úderová suverenita hlavně z BH,jenže pod palbou Aryny se ta její suverenita nějak vytratila.
Reagovat
Krisboy
Já jsem to neviděl, hodnotím jen podle výsledku. Sabalence se teda povedla odveta za několik letošních porážek. A jasně, Swiatek je skvělá hráčka, ale určitě to není neporazitelná mašina dominující tenisu po dlouhou dobu...
Reagovat
Nenela
POkud povazujes Sabalenku za standard, tak se muze Iga jevit jako " vychrtle ....", nebudu po tobe opakovat to hanlive oznaceni. Spise by sis mel uvbedomit, ze Sabalenka, je ta, ktera se svymi rozmery zcela vymyka prumeru. V rozmerech a rvani teda nadprumerna je
Reagovat
Krisboy
Nejde o rozměry, ale to nesportovní řvaní, to je hnus všech hnusů smile
Reagovat
JohnB
Přijde ti normální psát tohle o ženě? Jsi opravdový ubožák, sorry.
Reagovat
Krisboy
V první řadě není normální, co ona provádí při zápasech a jak si pomáhá k vítězství. Ostatní je už jen pouhý následek smile
Reagovat
JohnB
No, Krejčíková se tady tolik neuráží, přitom její způsoby jsou taky příšerný.
Reagovat
Krisboy
Ano, Krejčíkovou jsem tady kritizoval také. Uznávám, že - logicky - nejsem zcela objektivní, ale Bára opravdu nepatří mezi mé oblíbenkyně. Mezi kámošema na kurtu jsem se o ní několikrát vyjádřil tak, že tady by mi to rozhodně neprošlo. Narozdíl od mých komentů na adresu Aryny.
Reagovat
aligo
To druhý rok po sobě nezvládla
Reagovat
Davor1
Tragikomický výkon Sakkari len podčiarkol úroveň tej paralympiády, ktorú tam tie ženské hrajú.

Neviem, či niekde zaznela táto štatistika, ale všimol som si, že všetky účastníčky toho turnaja mimo Igy majú za tento rok dokopy na konte 8 titulov (Garcia 3, Kasatkina a Jabeur 2, Pegula 1).
To je rovnaké číslo, ako Iga samotná, ktorá ak vyhrá celý turnaj, tak sama bude mať viac titulov za rok, ako všetky ostatné dokopy, nehovoriac o úrovni tých titulov.

Taká situácia sa určite ešte v histórii nestala a len to podčiarkuje žalostnú nekvalitu top10 WTA. Už na papieri to bol jasne najslabší ženský TM v histórii a tie "výkony" všetkých tých paralympioničiek s výnimkou Igy a Garcie to aj jasne potvrdili...
Reagovat
soloo
a bude lacnejsi chleba?
Reagovat
Krisboy
Až vás vykopeme z Ukrajiny zpátky za Ural, možná ano.
Reagovat
George_Renel
To samé se ovšem vzhledem k představení Nadala a Djokoviče dá napsat o ATP v Paříži.....
Reagovat
Martan1
Hele ačkoliv jsem fanoušek Rafana, tak Novak hrál dobře její vždycky na takových turnajích, Rune měl víc štěstí v závěru. Novak tentokrát neproměnil hodně brejků které byly klíčové.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist