Hitparáda tenisových úletů. Ymer napodobil Plíškovou, diskvalifikaci se nevyhnuli ani Kyrgios či Nalbandian

25. 5. 2023, 11:25
Aktuality 5
Mikael Ymer (24) ve středu na turnaji v Lyonu rozmlátil svou raketu o umpire a rozšířil seznam hráčů, kvůli kterým skončil zápas předčasně. Ač působilo Švédovo počínání přehnaně agresivně, někteří fanoušci mu dost možná rozuměli. V minulosti se podobných excesů dopustily i ty největší hvězdy, pro jejichž chování už se pochopení hledalo obtížněji.
David Nalbandian (© Profimedia)

Mikael Ymer byl ve druhém kole antukového turnaje ATP 250 v Lyonu diskvalifikován v zápase s domácím Arthurem Filsem. Švédovi povolily nervy, když se marně dožadoval kontroly dopadu míčku a následně po několika výměnách přišel o servis.

"Ještě nikdy se mi nestalo, aby by rozhodčí nešel a dopad nezkontroloval," domáhal se aktivity sudího. Frustrovaný z chování portugalského rozhodčího Rogeria Santose několikrát praštil raketou do umpirové židle, tenisové náčiní se roztříštilo na několik kusů a v umpiru zůstala díra.

Jaké další úlety nabídl jindy gentlemanský sport?


Nick Kyrgios
V Římě roku 2019 bylo hodně horko a australskému rebelovi se v duelu s Casperem Ruudem zrovna nedařilo. Kyrgios ve frustraci rozmlátil svou raketu o zem, kopl do láhve s vodou a aby svému běsnění nasadil korunu, vzteky odhodil na antukový dvorec židli. Než ho stihli oficiálně diskvalifikovat, sám sebral tašky a opustil kurt.

"Přemohly mě emoce. Chtěl jsem jen říct, že tam byla dnes šílená atmosféra. Bohužel, je smůla, že to muselo skončit mou diskvalifikací. Promiň, Říme, možná se ještě uvidíme," napsal Kyrgios na Instagram. Od té doby se ale v italské metropoli neobjevil.


Novak Djokovič
Na US Open 2020 usiloval srbský tenista o svůj 18. grandslamový titul, jenže v zápase čtvrtého kola s Pablem Carreňem ztratil na konci první sady servis a vzteky odpálil míček směrem k zadní stěně kurtu. Bohužel, trefil čárovou rozhodčí do oblasti krku.

Djokovič, který byl v té době světovou jedničkou, se sice okamžitě přišel omluvit, ale po dlouhé diskusi s hlavním rozhodčím i observerem byl nakonec diskvalifikován. "Jsem z toho smutný a je mi líto, že jsem té ženě přivodil takový stres. Nebylo to úmyslné," kál se. Bizarním způsobem tak skončila jeho 26 zápasů dlouhá vítězná série.


Denis Shapovalov
Pokud Djokovič odpálil míček naslepo a "jen" na čárovou rozhodčí, kanadskému elegánovi se podařilo trefit sudího na umpiru pořádně ostrým forhendem přímo do oka. Pro Shapovalova a Kanadu daviscupový ročník 2017 v ten moment skončil už v osmifinále. Rozhodčí Arnaud Gabas se z tvrdého direktu vzpamatoval po dvou měsících. Se zlomenou očnicí musel na operaci.

Incident se stal v rozhodující dvouhře za stavu 2:2, když Kyle Edmund vedl nad kanadskou jedničkou 6:3, 6:4 a 2:1. Zápas už ani nemusel dotáhnout do vítězného konce a Velká Británie odvezla z Ottawy vítězství 3:2.


David Nalbandian
Argentinský tenista usiloval ve finále turnaje v Queens Clubu o svůj 12. titul kariéry, jenže za stavu 7:6 a 3:4 neudržel emoce a po ztraceném míčku nakopl reklamní ohrádku pod nohama čárového rozhodčího Andrewa McDougalla. Konstrukce desky se rozletěla a sudí utrpěl nepříjemné krvavé zranění na holeni. "Omlouvám se, byla to chyba. Někdy jsme na kurtu dost frustrovaní a je těžké se ovládat," vzkázal zpětně Nalbandian.

Předčasný konec mrzel i šéfa turnaje Chrise Kermodeho. "Byl to skvělý tenis, bylo vyprodáno a že zápas skončil takovým způsobem, je opravdu zklamání. Ale nemohli jsme dělat nic jiného, řídíme se pravidly ATP." Trofej pro vítěze pak převzal Marin Čilič. "Bylo to divné, rozhodně to není způsob jakým chcete vyhrát," svěřil se Chorvat.


John McEnroe
Tenisoví fanoušci rádi vzpomínají na Johna McEnroea. Jeden z jeho méně slavných výstupů se odehrál na Australian Open 1990. V době, kdy ještě neexistovalo jestřábí oko, nesl americký šoumen těžce několik výroků čárových rozhodčích. Házel raketou, odmítal hrát a dokonce se rozhodl, že se podívá sudí zblízka do očí.

Zápas byl nakonec ukončen předčasně z důvodu tří porušení kodexu. Kromě toho dostal Američan pokutu 6500 dolarů. Ač McEnroe vyhrál v kariéře sedm grandslamů, trofej z Melbourne nikdy nezískal.


Recidivisté
Tenisové zápasy byly kvůli nesportovním chováním hráčů předčasně ukončovány zřídka, zápisy evidují okolo 30 případů. Hned dvakrát se ale na listinu hříšníků dostali Ital Fabio Fognini (2017 a 2021) a Rakušan Stefan Koubek (2000 a 2007), oba kvůli urážkám rozhodčího.


Zlobí se i ženy
Třikrát skončil předčasně i zápas žen. Vůbec první vykázanou tenistkou byla v roce 1996 Rumunka Irina Spirleaová, která měla nevhodné poznámky směrem k sudímu na umpiru. To Anastasia Rodionovová v roce 2007 napálila míček mezi diváky, protože podle ní příliš hlasitě fandili její soupeřce Angelique Kerberové. "Slabou" chvilku měla i Serena Williamsová, která na US Open 2009 při mečbolu Kim Clijstersové vyhrožovala lajnové sudí, že ji zabije. Poslední míček už se pak ani nehrál.

Podobně jako Mikael Ymer roztřískala raketu v Římě v roce 2018 také Karolína Plíšková. To už ale bylo po konci zápasu s Marií Sakkariovou. Česká tenistka dostala pokutu v rozmezí 100 - 250 tisíc korun a rozhodla se, že stejnou částku věnuje na charitativní fond.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

5
Přidat komentář
com
smile
A vi nekdo co ji Serenka rekla?
Zabiju te, nebo chcípneš smilesmile
Reagovat
Pe3k
Řekla jí, že jí zabije a pak to pár minut na to popřela jako by nic. Ještě trapnější ovšem bylo jak říkala, že bojuje za práva žen, že by nemohla podvádět, protože je matka a podobný hnůj. Kritizovat jí člověk nemůže, jinak by byl hned za sexistu, rasistu, xenofoba a já nevím co ještě.
Reagovat
IngStavinoha
taková prkotina by ti vadila? ;-)
Reagovat
Tennisfan77
Rozhodčí co ho Shapo napálil by si měl pokecat s tou lajnovou co nastřelil Djokovič. Ta ženská to neskutečným způsobem přifilmovala, ten míček ji nemohl nijak zranit a ani to nebolelo. smile
Reagovat
Nola
su rovni a rovnejsi, to pravidlo plati od nepamati, je zvlastne, ze vidis tuto situaciu triezvo po rokoch, niektori by si mali precitat svoje reakcie z minulosti.... niekto odpali lopticku medzi divakov, do zberacky a dostane pochvalu - zasah od samotneho bozstva.... ten druhy je darebak, totalny odpad....

https://www.tenisportal.cz/zpravy/djokovic-nechtene-napalil-lajnovou-sudi-a-byl-diskvalifikovan-do-ctvrtfinale-jde-carre%C3%B1o-29071/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist