Jak Medveděv dobyl Řím: Vzal antuku na milost a ukázal mistrovství prohozů

23. 5. 2023, 13:55
Aktuality 5
Tak už té antuce přišel na chuť. Ač už se Daniil Medveděv (27) pohybuje na okruhu ATP osmou sezonu, až nyní vůbec poprvé vyhrál turnaj na povrchu, který odjakživa nenáviděl. A pokud se s ním mezi aspiranty na grandslamový triumf na Roland Garros nepočítalo, po nedělním představení v Římě přepisují sázkové kanceláře kurzy.
Profily hráčů
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Letos už dvakrát Medveděv rozesmutnil Jannika Sinnera ve finále turnaje ATP. Porazil ho na hardu v Rotterdamu i v prosluněném Miami. A když dostal na Floridě mladý italský tenista slovo při proslovu po prohraném zápase, pronesl větu, která o pár týdnů později dokonale uzrála. "Vyhrál jsi, ale dneska začíná antuková sezona, tak uvidíme, jak si povedeš tam," prohodil šibalsky.

Medveděv se nikdy netajil tím, že antuku nenávidí. Prý ho štvou věčně špinavé ponožky, které musí vyhazovat, protože ani nejdou vyprat. Ale letos si dal možná předsevzetí, že oranžové hlíně dá aspoň malou šanci. Loni vynechal Monte Carlo, Madrid i Řím, letos antuková Masters objel všechna. A pokud se vrátíme k Sinnerově pošťouchnutí, tak už dnes je zřejmé, že si Medveděv vede daleko lépe než italský talent. Na další vzájemný duel sice nedošlo, ale antuka – neantuka, má další trofej.

Stejně jste ale v průběhu celého turnaje slyšeli uštěpačné poznámky o kvalitě kurtu, mnohdy rozbitého častým deštěm. Když ale ve finále přehrál Holgera Runeho, vzal antuku na milost. "Když jdu do zápasu, vždy si věřím a vždy se maximálně snažím. Zároveň jsem ale moc nevěřil, že bych tady mohl vyhrát Masters. Není to tak, že bych si to nějak užíval, miluju tvrdé kurty, ty jsou má jediná láska. Ale hlína se mi teď rozhodně líbí mnohem víc."

Klíčové momenty

Daniil Medveděv – Emil Ruusuvuori 6:4, 6:2

Do prvního zápasu na turnaji šel s vědomím, že v Římě nevyhrál ještě nikdy jediný zápas. A i duel s finským antukovým specialistou začal mizerně – brzy prohrával 0:3. Od té chvíle ale už pustil jen tři gamy a poprvé ochutnal pocit výhry ve věčném městě.

Daniil Medveděv – Bernabe Zapata Miralles 3:6, 6:1, 6:3

Dva ztracené servisy v řadě a darovaný set hráči, pro kterého je antuka domácím prostředím. Brzy ale přišla odpověď. Dominance ve druhém setu, kterou podpořily i čtyři odvrácené brejkboly za stavu 2:0, nasměrovala Medveděva za otočkou a postupem do osmifinále.

Daniil Medveděv – Holger Rune 7:5, 7:5

Finále proti mladíkovi, se kterým prohrál před měsícem v Monte Carlu, odehrál Medveděv tentokrát daleko trpělivěji. V první sadě si počkal na jediný brejkbol, a ten za stavu 6:5 proměnil. Ve druhém dějství ho pak nerozhodily ani dvě ztráty servisu. Finále pro sebe získal shodným výsledkem jako semifinále s Tsitsipasem (7:5 a 7:5).

Důležitá čísla

5

Rok 2023 ještě není ani v polovině a Medveděv počítá už pátý turnajový titul. Lepší sezonu v tomto ohledu nikdy neměl a logicky vede pořadí ATP Race. Uspěl v Rotterdamu, Dauhá, Dubaji, Miami a nyní v Římě.

20

Dvacátý titul ve dvacátém různém městě. Mapa destinací, kde Medveděv vyhrál nějakou z trofejí, se postupně plní. Co se změnilo? Už nemá prázdnou kolonku v rubrice "antuka". Po 18 titulech na hardu a jednom vítězství na trávě konečně uspěl na nenáviděné hlíně.

47%

Klíčovým faktorem nejen finálového zápasu byla úspěšná Medveděva obrana. Jen v jednom ze šesti zápasů byl aktivnější při hře na síti. A ve finále s Runem ukázal mistrovství prohozů. Zatímco v posledním vzájemném utkání v Monte Carlu měl mladý Dán právě tuto statistiku až výjimečně úspěšnou (uspěl v 17 ze 21 příležitostí, 81%), tentokrát tvrdě narazil. Opět se tlačil na síť a chtěl zrychlovat hru, jenže Medveděv při jeho aktivitě získal 15 míčů ze 32 možností (47%).

Je zřejmé, že největší změnou je u něj vnitřní nastavení hlavy. "Pořád tomu tak nějak nevěřím. Ne tomu, že jsem tu vyhrál, ale že jsem tento týden hrál tak dobře," říká muž, který po římském triumfu postoupil na 2. místo žebříčku ATP. Připomíná také, že se v Římě cítil úplně jinak, než na ostatních antukových turnajích. "Změnil jsem struny výpletu a pomohly mi také nové boty, díky nimž jsem se mohl lépe pohybovat," dodal.

Mnozí samozřejmě mohou jeho vítězství znevažovat, protože cestou nepotkal ani Alcaraze nebo Djokoviče a Nadal kvůli zdraví předčasně ukončil sezonu. I tak se ale v průběhu římského turnaje pohybovaly kurzy na Medveděvovo vítězství na Roland Garros okolo 30:1. Po římském triumfu je podle sázkových kanceláří už šance 15:1.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

5
Přidat komentář
turista
No je fakt dobrej. Ale odezva na to je tady téměř nulová.
Reagovat
IngStavinoha
mistrům buržoazního sportu medvěd prostě nevoní ;-)
Reagovat
enfee
Ma nejvtipnejsi pohyb a styl uderu, ale stejne ho zeru. Kdyby vyhral RG, to by uz bylo uplne crazy. GL Medi smile
Reagovat
IngStavinoha
druhý GS by byl super - a ať si to s Nolem pořádně rozdají o nového Capa hlavně ve Wimblu
Reagovat
IngStavinoha
udáči tibjé tóže fparížu, medvježónok !!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist