Jak se bojuje o místo v kalendáři WTA? Nejmenší turnaje nebudou mít za rok smysl, říká promotér Petera

21. 4. 2023, 11:15
Téma 8
Tomáš Petera (52) zvládl na podzim roku 2020 uprostřed covidové pandemie uspořádat se svým týmem v Ostravě podnik kategorie WTA 500. Po třech úspěšných ročnících ale nemá v tuto chvíli jistotu, zda bude akce pokračovat. Do kalendáře se totiž vrací štědře dotované turnaje v Číně a hledání nového termínu vypadá velmi složitě. Ženský tenisový okruh navíc podle Petery dozná v roce 2024 velkých změn.
© Profimedia

Zatímco mužský okruh ATP už v průběhu března oznámil kalendář turnajů na další rok 2024, o ženské tenisové túře se toho ví málo. Na stránkách WTA najdete plán turnajů jen do letošního US Open. Další budoucnost je nejistá. Poslední zprávy vedení organizace ale naznačují, že se na podzim tenistky po letech vydají do Asie a na nějaký čas, i přes případ Shuai Peng, do zapovězené Číny.


Co říkáte na rozhodnutí WTA vrátit turnaje do Číny?
Myslím, že lidem ve vedení nic jiného nezbývalo. Je to o penězích a WTA je nemá, takže se rozhodla pro návrat, i když vzhledem k událostem, které se staly, vypadají jako hlupáci.


Vás se to rozhodnutí také týkalo. Ostrava původně nahrazovala čínské turnaje v době covidu. Hrozí tedy vašemu turnaji konec?
Ne, tak jsme nepřemýšleli. Pořád hledáme řešení, jak Ostravu udržet. První varianta je taková, že se podaří dohoda s agenturou, která drží licenci na turnaj v Moskvě. Je zřejmé, že v Rusku se hrát nemůže. Už loni se Kremlin Cup rušil, ale v předběžném kalendáři má pořád ve 42. týdnu rezervované místo. Byla místo něj Guadalajara.


Jak velká je šance, že se to podaří?
Licence na moskevský turnaj patří Octagonu, což je jedna ze tří největších tenisových agentur. Pravděpodobnost, že by se letos hrálo v Moskvě je nulová. Ale zároveň je u toho jejího termínu dnes problém v tom, že jak se počítá s asijskou túrou, tak mít jeden jediný velký turnaj zpátky v Evropě je pro hráčky problematické hlavně logisticky.

Myslíte, že by hráčky byly ochotné letět z Číny do Evropy a zase zpět?
Pokud by se nám podařilo ten moskevský termín nahradit, tak poletí. Termínová listina je aktuálně postavená tak, že v tomto termínu žádná jiná velká akce nebude. Navíc se na tomto turnaji započítávaly body do Masters (Turnaj mistryň), takže ho budou chtít hrát. Samozřejmě ale ty cesty přes půl světa příjemné nejsou, takže se hledá místo, kde by se "Moskva" hrála. V optimálním případě by to měla být Asie. Ale i my s Ostravou jsme řešení.


Jsou i další varianty?
Druhá možnost je taková, že se nepodaří domluvit Moskvu, ale podaří se domluvit upgrade turnaje na rok 2024, aby se Ostrava mohla hrát v únoru a v tom únorovém termínu by navždy zůstala. A poslední varianta je taková, že nebude vůbec nic. Jasné to bude během následujících dvou, tří týdnů.


V únoru dřív býval turnaj v Petrohradu. Takže tam se také jedná o možnost nahradit Rusko?
Ne, to s tím nesouvisí. Situace je nyní taková, že od roku 2024 dojde k úplné restrukturalizaci turnajů. Z dnešních 250tek se stanou bezcenné turnaje, protože na nich nebudou moci hrát tenistky do 30. místa žebříčku WTA. Začne boj o to, komu povolí organizace upgrade turnaje z 250 na 500. Za to samozřejmě budou muset turnaje platit. Jasno o tom, komu se to povede, bude možná na konci dubna. A pak začne vznikat nějaký kalendář turnajů na další rok.


V únoru se většinou hráčky přesouvaly z Austrálie do Asie, nebude tam také problém v logistice?
Mohli bychom dostat termín hned po Australian Open, což není úplně ideální, ale také to není špatné. Chtěli bychom ale až ten další týden. Jsme v souboji s turnajem v Linci, který o upgrade usiluje ve stejném termínu jako my. Když se porovná hráčské obsazení i atmosféra a organizace v Ostravě a Linci, tak z toho vycházíme lépe. Také z tenisového hlediska má Česko 10 hráček v Top 100 a nejlepší Rakušanka je někde okolo osmdesátky, další snad ve dvoustovce. Stejně to ale bude boj a dnes nedokážu říct, jak to může dopadnout.

Mohou vám pomoci reference z Ostrava Open?
Samozřejmě, Ostrava získala za ty tři roky pořádání velké renomé. První, čím jsme si získali jméno, bylo to, že jsme turnaj dokázali uspořádat v době, kdy ho nikdo jiný na světě udělat nedokázal. Bylo to uprostřed covidu. A pak se povedl i ten loňský ročník. Všechno se sešlo, měl vynikající finále a i celkově byl hodnocený organizačně mezi čtyřmi nejlepšími turnaji za celý rok. V tomhle máme sílu. Ale stejně, když vyjednáváme s WTA, nerozhoduje se na základě tenisových kritérií, ale jsou to spíš politická rozhodnutí.


V minulosti jste chtěl uspořádat i turnaj ve vaší oblíbené Marbelle. Ty plány máte stále?
Ano, o tom jsme mluvili, je tam nádherný areál a dokonce už jsem licenci turnaje měl a uvažovali jsme velmi nahlas, že bychom udělali dvěstěpadesátku právě tam. Ale tím, že se z toho stal v posledních letech spíš pouťák, tak to nakonec nedávalo smysl. Časem ale turnaj v Marbelle určitě vidím, jen je otázka, zda to nebude jen stovka ITF. V tu chvíli to stojí třeba jen třetinu peněz a co se hráčského obsazení týče, bylo by to to samé.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

8
Přidat komentář
misa
Vedení WTA je banda ku.rev.
Reagovat
misa
Ještě by mohli roztáhnout všechny tisícovky do dvou týdnů. Tím by jim odpadly starosti s pořádáním dalších turnajů, protože by na ně už nezbylo v kalendáři místo smile
Reagovat
Mony
Já bych ty 250jy poutak nenazval. Budou to ty nejlepší ITFka, ale s jinými organizatory(WTA). Milovníci tenisu nemusí koukat jen na Hvězdy a hracky z TOP100 tam zůstanou, jako driv.. I doposud na ty 250ky jezdily Esa jen jako tváře, aby přilákaly sponzory a diváky, proto to budou mít těžší se udržet, ale kvalitou by ztratit neměly.
Reagovat
lvicek
Tady takovy zasadni clanek - ze na WTA250 nebudou moct hrat hracky top30 a v diskuzi zadne prispevky? To mi pripada tedy dost podivne, bude mit topka kde hrat? A bude to aktualni tricitka nebo tricitka na konci roku? Dost mozna to pro hracky ke konci tricitky bude konec nadejim na to ziskat nejaky titul a ty budou putovat k horsim hrackam, coz je vlastne celkem paradox...
Reagovat
tommr
vždycky se to bere podle umístění na konci předešlýho roku protože jinak by ta třicítka byla každej týden jiná a byly by v tom zmatky ...
Jinak s tebou souhlasím v tom že pokud se tohle podivný pravidlo zavede tak hráčky na 31-50. místě budou ve výhodě oproti hráčkám na 11.-30.místě ...
Reagovat
lvicek
Pak to bude super nespravedlive pro holky, ktere ztrati formu - viz Maruska letos. Na konci roku byla v top30, mohla by jezdit jen na velke turnaje, kde by prohravala v prvnich kolech, ztracela body, postupne by klesala v zebricku, tak by se na ty velke turnaje uz ani nedostala a na male by nemohla jezdit - nakonec by nemela vubec kde hrat?? To vubec nechapu. Nemela by sanci se zase nekde chytit. Nebo teda propadnout rovnou na ITF.
Reagovat
Gransicek
Je to šaškárna. smile
A višchni teď komentují Marušku BOUZKOVOU a její marnou snahu někde na pouťáku, proto zde nikdo není... smile
Reagovat
tromas12
Zas vymýšlí blbosti s predelanim turnajů smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist