Kolář po bitvě s Tsitsipasem: Odevzdal jsem maximum, rozhodly maličkosti

27. 5. 2022, 07:00
Aktuality 22
Poprvé šel Zdeněk Kolář do desetitisícové arény a premiérově změřil síly s hráčem Top 10. Na zaplněném kurtu Suzanne Lenglenové byl vyrovnaným sokem loňskému finalistovi Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi a na Roland Garros vypadl až po vyrovnané čtyřhodinové bitvě, z které se chce odrazit do dalších turnajů a v boji o postup do světové stovky.
Profily hráčů
Zdeněk Kolář (© AFP)

"Je třeba si ze zápasu vzít, co jsem zvládl dobře a od toho se odrazit do dalších zápasů," řekl Kolář po prohře s loňským finalistou pařížského grandslamu 3-6 6-7 7-6 6-7, přičemž ve druhém a čtvrtém setu vždy nevyužil několik setbolů.

"Šel jsem do zápasu s tím, že můžu vyhrát, žebříček na kurtu neplatí. Tam se počítá bojovnost, morálka, rvát se o každý balón. A myslím, že to byl velmi vyrovnaný zápas a rozhodly jenom maličkosti," uvedl Kolář.

Na souboj s Tsitsipasem šel se vztyčenou hlavou, i když ho čekal první duel na tak velkém kurtu a proti světové čtyřce. "To jsem se snažil nevnímat. Kdyby tam člověk nastoupil a rozklepal se, tak ho takovýhle hráč dostane z kurtu za hodinu a půl. A možná odejde s ostudou a pocitem, že mohl udělat víc, ale nešlo to, protože byl nervózní. Snažím se tam jít jako na každý jiný zápas a odevzdat své maximum. To jsem tam dneska odevzdal," řekl pětadvacetiletý tenista.

Ze začátku špatně četl servis soupeře, ale postupem času se mu vyrovnal ve všech činnostech. A předčil ho v počtu kraťasů, kterých poslal přes síť 31. "Já je hrávám, ale v rozehrávce jsme je s tátou trénovali, protože zápas je dlouhý ,a když má člověk běžet na tolik kraťasů, tak to nějaké síly vezme," řekl Kolář. Soupeře i úspěšně loboval a bodoval také z forhendu.

Bojovností si získal srdce fanoušků a ochozy často skandovaly "Kolář! Kolář". Sám se to při hře snažil moc nevnímat. "Samozřejmě to slyším, to nejde neslyšet, ale snažil jsem se koncentrovat na svoji hru a věřit sám v sebe. Sestra mi po zápase psala, že bylo hezké slyšet naše příjmení. Ano, bylo to krásné, ale na kurtu to člověk tak nevnímá," řekl Kolář. Po utkání zatleskal fanouškům cestou do šatny. "Chtěl jsem jim poděkovat za to, jak se ke mně chovali, že se na nás přišli podívat a že mě povzbuzovali. Taky to museli čtyři hodiny odsedět, což není jednoduché."

Po zápase se s Tsitsipasem objal u sítě a rodiče řeckého hráče si podali ruku s jeho otcem a trenérem Zdeňkem starším v loži. Otec vypadal z výkonu svého syna dojatý. "Jsme z malého města, celou kariéru budujeme jenom spolu a on mě vlastně k tenisu přivedl, naučil základy a vede mě životem On toho dělá tolik, že nikdo jiný by tohle na světě pro svého svěřence neudělal. Že jsem tady dneska hrál, je spíš jeho zásluha než moje," uvedl Kolář mladší.

V Paříži uspěl na sedmnáctý pokus v grandslamové kvalifikaci a zahrál si poprvé hlavní soutěž. Díky postupu do druhého kola si vylepší žebříčkové maximum a mě by se posunout na 117. místo, kousek od stovky zajištující přímou účast na grandslamech. "Je to pořád daleko. Možná ne tolik herně, ale bodů chybí strašně moc. Zase přijdu na další zápas a bude to velký boj. Budu bojovat a věřit, že se mi ta stovka povede," řekl. Další krok může udělat příští týden v Prostějově.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Fandina
jsou sympatičtí lidé. A tak trochu výjimkou v našem tenise. Jsou z tenisově ne příliš známého města a pořád trénují spolu mimo větší centra. A i jinak, osobně působí oba sympaticky. Je dobře, že se Zdeněk blíží ke stovce a že takhle zabojoval na GS. Držím palce aby to pokračovalo. smilesmilesmile
Reagovat
Dobry-den
Zdenda je jedním z mála našich hráčů, který mě na RG mile překvapil. Jeho pouť challengery sleduju, ale takhle dobře jsem jej ještě nikdy hrát neviděl. smile
Poprvé na velkém kurtu proti hráči top 10, ale žádný ustrašený tenis, naopak aktivní hra a překvapivě nízký počet nevynucených chyb, k tomu dobrá mentalita. Navíc i vcelku kvalitní servis, na challengerech jej ztrácí neustále, tady za celý zápas proti top hráči jen třikrát. Snad jen return byl podprůměrný, spoustu jich zahrál fakt slabě, lepší return stál Zdendu i některé setboly. A dostat 25 es na antuce, to tady dává možná tak Isner...
Pokud jde o tu koncovku, tak bohužel za stavu 6:2 v TB zahrál Zdenda až příliš pasivně, Cicipas to vycítil a hned to všechno pozabíjel, ale že by to Zdenda nějak vyloženě zpackal, to ne, chyboval jen při tom posledním 4. setbolu...
Ještě, že Zdenda prohrál i ten druhý set, jinak vést 2:1 na sety a nedat 4 mečboly v řadě, to by jej strašilo do konce kariéry...
Reagovat
Dobry-den
Nechci, aby ten příspěvek vyzníval zbytečně negativně. Naopak, gratuluji Zdendovi k předvedenému výkonu, ale nemyslím si, že na něj v nejbližší době na challengerech naváže a že s poklesem úrovně turnaje opět upadne i jeho hra (neschopnost na servisu, neudržení vedení, hloupé chyby z jakékoliv pozice).
Osobně si nemyslím, že se Zdenda do té vytoužené stovky dostane. V následujících měsících jej čekají na jeho poměry velké bodové obhajoby a spíš se ještě propadne. Ale třeba se mýlím, podobně jako s dřevěnou Martincovou, které jsem rovněž nevěřil, ale nakonec se v 26 letech do stovky dostala a dotáhla to až na 40. místo žebříčku... smile
Reagovat
tenista08
No, když to zvládla dřevěná Martincová, proč by to nezvládl gumový Zdenda..smile
Reagovat
horska.kraslice
Možná by stálo za to požádat si o divokou kartu do hlavní soutěže na Wimbledon. I když se zřejmě nebudou dávat body, tak možnost zahrát si v chrámu na úžasném travnatém povrchu bez martyria kvalifikace na podstatně méně kvalitním povrchu. Teď je snad šance tu WC dostat, když se v Paříži tak dobře uvedl a diváci si ho oblíbili.
Reagovat
lars
zkusit to muze, ale on je antukar , na trave ma zatim 2 vyhry za karieru
Reagovat
makro99
víš kolik se v Paříži takhle uvedlo hráčů? promiň, ale Zdenda do Wimbledonu divokou kartu fakt nedostane :) ty se udělují na základě úplně jinejch kritérií..
Reagovat
misa
Je to tak. Před lety si Veselý stěžoval, že mu ve Wimbledonu nedali WC, přestože tam kdysi hrál 4. kolo. Tím mě pobavil.
Reagovat
Fandina
Mám dojem, že si nestěžoval, jen žádal, viz článek dole, bylo to v roce 2019, když vypadl ze stovky.

Ale jednou při vypadnutí ze stovky WC dostal, bylo to v roce 2014 viz citace:
"Veselý je letos prakticky celý rok v elitní stovce žebříčku ATP, což by mu na přímou účast ve Wimbledonu stačilo, jenže na tři týdny z ní od 5. do 19. května vypadl. Bylo to přesně v období, kdy byla uzávěrka přihlášek do Wimbledonu, a proto tenistovi hrozilo, že by o hlavní soutěž musel usilovat v kvalifikaci v Roehamptonu."

https://www.tenisportal.cz/zpravy/vesely-se-postaral-o-senzaci-cesky-kvalifikant-ve-wimbledonu-vyradil-svetovou-petku-zvereva-26358/
Reagovat
Mony
Takových by bylo
Reagovat
tenista08
Letos jsem asi neviděl lepší zápas. Nebyl jen o napětí, bojovnosti, ale hlavně o tenisovém umu. Ten Kolářův by měl rozhodně stačit na nejlepší světovou padesátku. Budu mu držet palce.smile
Kolář mě potěšil nejen hrou, ale i vystupováním. Ukázal, že bojovat se dá i bez okázalých gest a výlevů vzteku. Klobouk dolů.
smile
Reagovat
sysel
lepe bych to nenapsal smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
makro99
Zdenda sehrál fantastický zápas, ale s tou padesátkou bych přece jen brzdil. :) Myslím, že včera hrál nad svoje možnosti, resp. že opakovat takovéto výkony na challengerech bude hodně těžké.. ovšem udržet 4 hodiny takovýto totální level, klobouk dolů.. byla to velká euforie smile
Reagovat
tenista08
Nehrál nad svoje možnosti, nýbrž svoje možnosti ukázal, a to je rozdíl. Může ho to hodně nakopnout. Dál to bude o hlavě, poctivé práci a zdraví. Přeji mu (a nám, fanouškům také), ať se mu cesta vzhůru vydaří.
Reagovat
makro99
No já myslím, že je dlouhodbý potenciál hráče, a pak jsou krátkodobé ústřely směrem vzhůru, kdy se hráči sejde úplně všechno - u někoho to může být jen několik gamů, u někoho slavně vyhraný zápas (Rosol, Wimbledon) a u někoho třeba i celý turnaj (Giorgi, Montreal)..
Reagovat
mamina
Naprosto s Vámi souhlasím. ZK hrál úžasně a prohra s hráčem takových kvalit ho mrzet nemusí. Rozhodně to nepřevzal a tenis to byl úžasný. Prostě radost že hry, rozhodně ne nuda.
Reagovat
Krisboy
Skvělej zápas. Zdeněk předvedl asi nejlepší výkon českých hráčů na letošním French Open.

Ještě jednou gratuluji a díky za krásnej tenis!!
smilesmilesmile
Reagovat
lars
tipnul bych i nejlepsi vykon z tenistu mimo top80
Reagovat
turista
smile
Reagovat
mamina
Rozhodně souhlasím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist