Krejčíková letos jako první porazila Sabalenkovou! V Dubaji se oklepala z kanára

23. 2. 2023, 18:18
Aktuality 35
WTA DUBAJ - Barbora Krejčíková až jako 14. letošní vyzývatelka našla recept na Arynu Sabalenkovou. Ve čtvrtfinále turnaje WTA 1000 v Dubaji sice prohrávala 0-6 a 1-3, ale vývoj proti světové dvojce a vítězce Australian Open otočila a zvítězila 0-6 7-6 6-1. O finále se předloňská finalistka utká v odvetě za vyřazení z Melbourne se světovou trojkou Jessicou Pegulaovou, proti které vůbec nenastoupila zraněná Karolína Muchová.
Barbora Krejčíková (© Profimedia)

Barbora Krejčíková v roce 2023 ani jednou neporazila hráčku Top 30, ale v Dubaji se rozehrála skalpem Iriny Beguové a odrazila se k cenným skalpům: Darji Kasatkinové (8. v WTA), Petry Kvitové (15.) a dokonce Aryny Sabalenkové (2.), na kterou si dnes vyšlápla ve svém prvním letošním čtvrtfinále. 

Sabalenková letos triumfovala v Adelaide i na Australian Open, na kterém slavila první grandslamový titul. V Dubaji ztratila s lotyšskou obhájkyní titulu Jelenou Ostapenkovou teprve podruhé v sezoně set, ale další čtyři sady získala jednoznačně 6-0, 6-1, 6-1, 6-1 a impozantně vstoupila i do svého 14. letošního souboje s Krejčíkovou.

Barbora KrejčíkováRodačka z Minsku vedla 6-0 a 3-1, ale vyhrát i třetí vzájemný souboj nakonec nedokázala. Česká tenistka proti dlouho téměř nechybující soupeřce trpělivě čekala na svou šanci, která přišla. V pátém gamu druhé sady zaznamenala první brejk, který jí vlil čerstvou krev do žil. 

Krejčíková se nadechla k obratu a do konce zápasu už nečelila brejkbolu. Za stavu 0-6, 5-6 a 30-30 byla dva míčky od porážky, ale k mečbolu favoritku nepustila. V následném tie-breaku vyhrála šest výměn po sobě a vynutila si třetí dějství.

Do něj vstoupila ziskem prvního fiftýnu a z české skupinky fanoušku v publiku se ozvalo 'Je to doma'. Krejčíková se neubránila úsměvu a vzápětí prohrála dva míčky, ale servis udržela. Průběhem zaskočenou Sabalenkovou dorazila ziskem pěti her v řadě a po dvou hodinách zvítězila 0-6 7-6 6-1.


"Ona do zápasu vstoupila skvěle, skoro nechybovala. Já jen čekala na šanci a doufala, že se to otočí na mou stranu. Jen jsem bojovala o každý míček. Já se nikdy nevzdávám, za žádného skóre," vysvětlovala rodačka z Ivančic.

"A strašně moc mi pomohli čeští fanoušci, kterým děkuju za obrovskou podporu. Hodně mi tu situaci usnadnili, říkali mi srandovní věci, aby to odlehčili a abych se uvolnila. Cítila jsem se tu jako doma, jako když jsem vloni hrála v Ostravě," smála se dojatá Krejčíková pár desítek vteřin po nečekaném obratu.

Hráčku Top 10 porazila podeváté v kariéře a vůbec poprvé to dokázala dvakrát na jednom turnaji. Svůj druhý nejcennější skalp slaví čtyři měsíce poté, co loni na podzim ve finále halového turnaje v Ostravě udolala světovou jedničku Igu Šwiatekovou.



Zraněná Muchová odstoupila
O finále se předloňská finalistka Krejčíková utká v odvetě za porážku v osmifinále letošního Australian Open se světovou trojkou Jessicou Pegulaovou z USA (h2h 0-1).

Američanka dnes postoupila bez boje po odstoupení Karolíny Muchové, která měla den po skalpu Belindy Bencicové bojovat o své první semifinále od Australian Open 2021. Česká tenistka se ale před čtvrtfinálovým soubojem omluvila kvůli zranění břišního svalu. 

Muchová napodobila včerejší odstoupení nemocné krajanky Karolíny Plíškové (nemoc), díky které bej boje postoupila Polka Iga Šwiateková.

Rozjetou světovou jedničku Šwiatekovou, která v posledních pěti zápasech ztratila dohromady jen osm gamů, v semifinále vyzve Cori Gauffová. (h2h 5-0). 18letá Američanka v pěti vzájemných duelech s o tři roky starší Polkou nevyhrála ani set a ve čtyřech loňských střetnutích ani jednou neuhrála víc jak čtyři hry.

Gauffová ve čtvrtfinále porazila 6-2 7-5 krajanku Madison Keysovou a vyrovnala své maximum na podnicích WTA 1000. Finalistka loňského Roland Garros bude proti Šwiatekové usilovat celkově páté bude.

 


• WTA 1000 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
čtvrteční výsledky (23. 02. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Krejčíková (ČR) - Sabalenková (2-Běl.) 0-6 7-6(2) 6-1
Šwiateková (1-Pol.) - Kar. Plíšková (ČR) bez boje
Pegulaová (3-USA) - Muchová (ČR) bez boje
Gauffová (5-USA) - Keysová (USA) 6-2 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Pavol
Sabalenka sa porazila sama. A možno aj dobrovolne. smilesmile Keď som videl akým nábehom na sieť a naslednou dvojchybou odovzdala brejk v 2 sete tak mi to bolo v podstate jasné. smile
Reagovat
vavrinec
No, až takto bych to neviděl, ano, ona se porazí v zásadě sama, ale do této herní deprese je nutno ji přivést a to se Báře podařilo velmi pěkně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Fransoas
Bohužel jsem nemohl sledovat tento zápas celý.Po prvním setu jsem neměl časový prostor.Vážně jsem byl ale potom překvapen jak to dopadlo.Jsem velice rád,že tuto extrémě uřvanou bombérku dokázala Bára vyřadit.Velká gratulace k postup do SF !
Reagovat
Dobry-den
V tuhle výhru jsem ani nedoufal. smile
Spolu s vítězstvím Jirky to bohatě vykompenzovalo odstoupení obou Karolín. smile

Pegula je těžká, ale hratelná... smile
Reagovat
Dobry-den
Jinak Bára s Karolínou jsou v top 10 race.

A v první třicítce máme celkem 7 hráček! smile
Reagovat
lvicek
Bare velka gratulace! Je uzasne, ze dokazala najit cestu, jak se takove kanonade postavit. Na konci uz mela situaci pevne v rukou.
Reagovat
turista
Ano. Bára si zaslouží velký obdiv.
Reagovat
Jan
smile Nevím jestli se o tom vůbec zmínili ve zprávách na ČT1, na Nově vůbec.
Reagovat
Krisboy
A co v Russia Today? Bylo to alespoň tam, když Aeronet ti zatrhli?
Reagovat
annah
Na ČT to bylo.
Reagovat
A211
Super Special Extra Luxus
Reagovat
Walda58
smile Bylo to pěkné smile
Reagovat
tommr
zajímavá statistika: Bára vyhrála všechny 4 zápasy ve kterých ztratila první set 0:6 ... smile

2023 Dubai vs Sabalenka
2022 Sydney vs Kontaveit
2013 Antalya vs Barbieri
2012 Dubrovnik vs Caregaro

z toho plyne že se nevyplatí Báru moc provokovat protože ta se pak rozlobí a bude zlá ... smile
Reagovat
Titan
smile
Reagovat
makro99
dokonce i ten zápas v Dubrovníku otočila?! :)
Reagovat
Blondie
Poslední dobou s těmi zajímavostmi boduješ smile dík smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Jan
Plíšková odstoupila, Muchová, mohlo to být zajímavější.
Reagovat
turista
Škoda.
Reagovat
Jan
Bravo. viděl jsem začátek a říkal jsem si, to je marné. TO bude 2x 6:0 smile smilesmile
Reagovat
tommr
zajímavá statistika: Bára dokázala porazit všechny úřadující GS šampionky (Swiatek a Rybakinu v Ostravě a Sabalenku v Dubaji) ... smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Blondie
smilesmile
Reagovat
vladka
smilesmile - jen zírám a moooc gratuluju!
Reagovat
mirmar
není co dodátsmilesmile
Reagovat
Ereinion
Gratulka, ale ten průběh teda typická WTA smile
Reagovat
makro99
ne, ne, tohle není...
Reagovat
hanz
Klasika, Muchová opět dobře rozehraný turnaj zabalila bez boje. Ať už se na to vykvajzne, nejdřív vždycky namlsá a pak to vzdá.
Reagovat
Davor1
Krásna práca, asi jediný som videl u nej reálnu šancu na výhru už pred zápasom a nesklamala, tá jej variabilná hra s parádnym útokom a solídnou defenzívou na typy ako Sabalenka bude vždy platiť. Snáď konečne našla formu z RG a pridá nejaký ďalší veľký titul, v top forme patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá vidieť v súčasnom tenise...
Reagovat
Vlk-v-trave
súhlas:)
Reagovat
baba
velká gratulace, už jsem chtěla psát, že ještě Muška a bude 100% a vidím, že Muška odstoupila. To mi trochu ubralo na náladě.
Takže Báro, zopakuj si finále s Igou!! Třeba po té Ostravě se tě bude bát!!!
No a Muška - s tím zdravím už díru do světa neudělá....
Reagovat
frenkie57
No, nejdřív je třeba vyřídit Pegulu, to také nebude snadné, ale reálné. takže na ten souboj s Igou může dojít a může to být i zajímavé, vzhledem k tomu, že jí Bára v Ostravě porazila, bude si na ní věřit.
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist