Krejčíková se Siniakovou jsou třetí rok po sobě ve finále Australian Open!

27. 1. 2023, 03:38
Aktuality 11
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková v Melbourne smetly 6-2 6-2 ukrajinsko-rumunskou dvojici Marta Kosťuková a Elena-Gabriela Ruseová a třetí rok po sobě postoupily do finále Australian Open. O již sedmý grandslamový titul a premiérové obhájení triumfu se české favoritky utkají s japonským tandemem Šúko Aojamaová a Ena Šibaharová.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou po loňské životní sezoně, kterou zakončily se zápasovou bilancí 27-4 a už potřetí byly vyhlášeny Deblovým párem roku podle WTA i ITF, pokračují ve společné dominanci i v roce 2023.

Na Australian Open po úvodní třísetové výhře ztratily v následujících čtyřech zápasech dohromady již jen sedmnáct gamů. Dnes smetly 6-2 6-2 překvapení turnaje Ukrajinku Martu Kosťukovou s Rumunkou Elenou-Gabrielou Ruseovou, které v osmifinále vyřadily jiný český pár Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová.

Poté, co loni ovládly tři akce 'velké čtyřky' a na Roland Garros chyběly kvůli pozitivními testu Krejčíkové na Covid-19, vyhrály na grandslamech už 23 zápasů v řadě. V dnešním semifinále nastřílely 21 winnerů a udělaly jen 8 nevynucených chyb. O jediný servis přišla Siniaková až za stavu 5-2 a 5-1.

"Vždy se snažíme hrát perfektně.
Občas to nevyjde a jsme z toho frustrované, ale zároveň je to cesta, jak se posouvat dál. Je to náročné, ale dnes jsme předvedly velmi dobrý výkon. Jsme teď samozřejmě moc šťastné," pochvalovala si v pozápasovém rozhovoru v Margaret Court Areně Krejčíková, jež má ve sbírce i grandslamové trofeje ze dvouhry (French Open 2021) a smíšené čtyřhry (Australian Open 2019, 2020, 2021).


27letá Krejčíková s o půl roku mladší Siniakovou startují na Australian Open šestým rokem po sobě a svůj výsledek dokázaly vždy o jedno kolo vylepšit. Po osmifinále 2018, čtvrtfinále 2019, semifinále 2020, finále 2021 a triumfu 2022 letos mohou vůbec poprvé v kariéře obhájit titul z předchozí sezony.

České tenistky mají ve sbírce 13 společných titulů včetně olympijského zlata, trofeje z Turnaje mistryň a šesti pohárů pro vítězky grandslamu ve čtyřhře žen (French Open 2018, Wimbledon 2018, French Open 2021, Australian Open 2022, Wimbledon 2022 a US Open 2022).

Už potřetí do finále jednoho grandslamu postoupili poprvé v kariéře, celkovou bilanci v nich mají 6-1. Jedinou porážku utrpěly předloni právě v Melbourne. 

Loni vyhrály Australian Open jako teprve druhý ryze český pár po Janě Novotné a Heleně Sukové (1990) a o sedm měsíců později na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

"Moc to pro nás znamená. Je úžasné být tady znovu ve finále. Jsem šťastná, že jsme dnes hrály tak dobře. Budeme se snažit předvést maximum i ve finále," řekla Siniaková.


V nedělním finále budou jejich soupeřkami Šúko Aojamaová a Ena Šibaharová. Společně proti Japonkám nastoupí poprvé, nicméně obě Češky už proti nim hrály a pokaždé prohrály - Siniaková po boku Kanaďanky Gabriely Dabrowské v Moskvě 2019 a Krejčíková po boku Tchajwansky Su-wei Hsieh v Abú Zabí 2021. Asiatky pak turnaj nakonec vždy ovládly.

Aojamaová se Šibaharovou v semifinále grandslamu uspěly na třetí pokus. Dnes v Melbourne porazily 6-2 7-6 finalistky loňského Roland Garros a druhé nasazené Američanky Cori Gauffovou s Jessicou Pegulaovou a mohou se stát prvním ryze japonským párem, který vyhraje jakoukoliv čtyřhru na grandslamovém turnaji.

35letá vítězka 17 turnajů WTA ve čtyřhře Aojamaová je ve finále grandslamu poprvé. 24letá Šibaharová, jež získala všech 8 titulů právě s Aojamaovou, si v něm zahrála už loni ve smíšené čtyřhry na Roland Garros a společně s Nizozemcem Wesleym Koolhofem slavila triumf.

Aojamaová se Šibaharovou hrají první společný turnaj od loňského nezdaru právě v semifinále Australian Open. Spolu jsou ve finále podesáté v kariéře, přičemž osmkrát v řadě v něm neprohrály. Nejcennější trofej získaly na podniku WTA 1000 v Miami 2021.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
páteční výsledky (27. 01. 2023)
• Čtyřhra žen - semifinále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Kosťuková/Ruseová (Ukr./Rum.) 6-2 6-2
Gauffová/Pegualová (2-USA) - Aojamaová/Šibaharová (10-Jap.) 6-2 7-6(7)
• Smíšená čtyřhra - finále •
Stefaniová/Matos (Braz.) - Mirzaová/Bopanna (Ind.) 7-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
tommr
další suverénní výhra, která znamená postup do finále ... smile
Zápas měl prakticky totožnej průběh jako čtvrtfinále proti Krawczyk/Schuurs. Hra byla vyrovnaná jen na začátku zápasu. Po prvním brejku našich už to byla jednostranná záležitost až do stavu 6:2 5:1. Pak přišel jedinej blikanec našich když Katka nedopodávala zápas. Napravily to ale hned v následující hře na returnu ...
Ve finále bych našim přál pár Aoyama/Shibahara, ale je bohužel na 99% jistý že to budou Američanky ...
Reagovat
mirmar
99% není 100%smile
Reagovat
tommr
tak to je prvotřídní senzace! Japonky nečekaně porazily favorizovaný Američanky a budou soupeřkami KrejSi ve finále ...
Katka Siniaková už má díky tomu jistotu že bude po AO světovou deblovou jedničkou i nadále bez ohledu na výsledek finále ... smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
GaelM
Kouzlo 1 %, je to tam smile smile

Japonky teda nebudou ve finále o nic jednodušší, hrály dnes fakt skvěle. Je to neuvěřitelná dvojice, hlavně Aoyama při svých 154 cm smile Ale nasadila si na to svůj specifický styl, má to dotažené skoro k dokonalosti a v deblu to funguje, klobouk dolů. Trochu jsem překvapený, že pro tenhle pár je to teprve první finále GS. Už nějakou dobu patří mezi špičku, ale tenhle úspěch jim zatím chyběl. Snad si na titul ještě počkají...
Reagovat
tommr
jj Japonky budou těžký soupeřky a pokud zopakujou dnešní výkon i ve finále tak bych se vůbec nedivil kdyby našim ten titul vyfoukly ...
To že zatím nemají žádnej velkej úspěch je mj. způsobený i tím že se loni trochu nepochopitelně rozešly a každá hrála s jinou partnerkou. Letos se zase daly dohromady a společně vypadají opravdu hodně nebezpečně ...
Reagovat
GaelM
Katka s Bárou začaly v posledním cca roce hodně využívat loby a mají je často dost jedovaté. To by mohla být ta správná zbraň na finále. Jakmile budou chvíli vyměňovat křížem, tak jim do toho Šuko vletí a míček zabije. Dneska měla z volejů na síti snad jen jednu nebo dvě chyby a to je hraje kdykoliv může.
Reagovat
Jan
Nejdřív strach z Američanek, teď z Japonek. Snad to holky dají.
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
GaelM
Dají to, Japonky mají termín až příští rok smile

Aoyama+Shibahara:

2020: osmifinále
2021: čtvrtfinále
2022: semifinále
2023: finále*
2024: smile
Reagovat
Liverpool22
to je zajímavé. Tak snad to bude platit a Katka + Bára vyhrají smile smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist